http://my.aegean.gr e-Magazino
Ταξίδια & Διαδρομές

Ημερομηνία:
Θεματική Κατηγορία: Ταξίδια & Διαδρομές

Ανάφη...ένας τόπος ξεκούρασης...

Είναι μικρό αλλά όμορφο νησί. Βρίσκεται 1 ½ ώρα με καράβι από την Σαντορίνη.
Ονομάζεται Ανάφη.Έχει λιγοστούς κατοίκους και οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι. Στο νησί υπάρχουν μόνο τα απαραίτητα για να ζήσει κανείς. Η ζωή των κατοίκων εκεί είναι λιτή. Η κύρια ασχολία τους είναι το ψάρεμα το καλοκαίρι, τον χειμώνα όμως το ψάρεμα σταματάει λόγω του καιρού και έτσι ψάχνουν στις οικοδομές για δουλειά.

Υπάρχει 2-3 φορές την εβδομάδα καράβι από Σαντορίνη το οποίο μεταφέρει στο νησί τις πρώτες ύλες που χρειάζονται οι κάτοικοι, τους ίδιους τους κατοίκους αλλά και τουρίστες. Παρόλο που το νησί δεν έχει καθόλου νυχτερινή ζωή και διασκέδαση αρκετοί τουρίστες το προτιμούν. Υπάρχουν κάποιες άλλες ομορφιές "μυστικές" τις οποίες τις γνωρίζει κανείς μόνο όταν επισκεφθεί το νησί. Τις ομορφιές αυτές τις έχω γνωρίσει εγώ από πρώτο χέρι. Είχα την ευκαιρία και την χαρά να περάσω το περσινό μου καλοκαίρι εκεί. Θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω αυτές τις ομορφιές που έχει το νησί με κάποιες φωτογραφίες που έχω στα χέρια μου και με το πληκτρολόγιο μου να προσπαθήσω να στις περιγράψω.

Είχα αποφασίσει πέρσι το καλοκαίρι να το περάσω κάπως ξεχωριστά. Να περάσω τις δικές μου μέρες ξεκούρασης ήσυχα. Και πραγματικά το πέτυχα. Έμενα σε ένα δωμάτιο ακριβώς εκεί που σκάει το κύμα. Δεν υπάρχουν ξενοδοχεία εκεί και ούτε πολυτελή δωμάτια. Στην αρχή με ενόχλησε αφάνταστα αφού αλλιώς τα περίμενα και αλλιώς ήρθαν. Πηγαίνοντας εκεί περίμενα ένα δωμάτιο με μπανιέρα, για να κάνω τα αφρόλουτρα μου, να χαλαρώνω, περίμενα το δωμάτιο να κλιματίζεται για να μην λιώνω από την ανυπόφορη ζέστη που είχε αλλά όλα αυτά ήταν μόνο όνειρα. Αντί αυτών βρήκα μόνο κάτι που "μπορεί" να το ονομάσεις ντουζιέρα και ένα κρεβάτι για να κοιμάμαι. Στην συνέχεια και αυτά μου είχαν φανεί περιττά αφού περνούσα υπέροχα εκεί.Το δωμάτιο μου βρισκόταν στο λιμάνι. Όλα τα απαραίτητα που χρειάζεσαι όπως φαγητό και βενζίνη βρίσκονται στην «Χώρα», η οποία είναι στην κορυφή του νησιού.
Εκεί μένουν οι πιο πολλοί κάτοικοι. Για να πάς μέχρι εκεί χρειάζεσαι αυτοκίνητο. Εάν το ρισκάρεις με τα πόδια μάλλον ξινό θα σου βγει γιατί είναι σαν να κάνεις ορειβασία.Υπάρχουν αρκετά μέρη στο νησί όπως είναι το "Κλεισίδι"που είναι αρκετά κοντά στο λιμάνι. Εκεί υπάρχει παραλία με την καλύτερη αμμουδιά και με πεντακάθαρα νερά. Είναι μία από τις παραλίες που μπορείς να πας με αυτοκίνητο. Εκεί γύρω επίσης υπάρχουν και μικρές ταβερνούλες με φρέσκο ψάρι όπου μπορείς να απολαύσεις το φαγητό σου με θέα το καταγάλανο αιγαίο να υποκλίνεται μπροστά στα πόδια σου.

Λίγο πιο πέρα από το "Κλεισίδι" υπάρχει μια άλλη παραλία η οποία ονομάζεται "παραλία του μοναστηριού". Έχει ονομαστεί έτσι γιατί ακριβώς δίπλα στην παραλία υπάρχει ένας τεράστιος βράχος πάνω στον οποίο βρίσκεται κτισμένο ένα μοναστήρι. Για να ανέβει κανείς εκεί χρειάζεται να έχει πολύ κουράγιο αλλά και γερά πόδια αφού δεν υπάρχει άλλο μέσο μεταφοράς.

Βέβαια εκτός από τις παραλίες με αμμουδιά υπάρχουν και αρκετές άλλες όπου είναι προσβάσιμες μόνο δια θαλάσσης.
Με ένα φουσκωτό μπορείτε να πλησιάσετε τις παραλίες αυτές. Εκεί θα επικρατεί απόλυτη ησυχία και θα έχετε μια παραλία μόνο για εσάς και την παρέα σας.

Κάποιοι ακόμη προτιμούν το κάμπινγκ σε κάποιες από τις παραλίες αυτές. Διαλέγουν κάποια παραλία και μένουν εκεί για όσες μέρες αντέξουν την ομορφιά και την ησυχία.

Στην Ανάφη η νυχτερινή ζωή είναι περιορισμένη. Υπάρχουν μερικές καφετέριες οι οποίες το βράδυ λειτουργούν και ως μπαράκια.

Η ζωή εκεί είναι διαφορετική. Ο άνθρωπος μαθαίνει να ζει με τα λίγα. Αυτή είναι η μαγεία όμως. Ξεφεύγεις από τα συνηθισμένα και από την ρουτίνα. Βλέπεις ομορφιές και ανακαλύπτεις μια άλλη πλευρά του εαυτού σου… Έρχεσαι πιο κοντά στους ανθρώπους και στην φύση. Είναι μια καλή εμπειρία για να την ζήσεις…
Αποστολή άρθρου από μέλος cXc.

Το άρθρο αυτό προέρχεται από: MY.aegean.gr Community http://my.aegean.gr/web/ e-Περιοδικό Publisher: MyAegean (ISSN: 2459-2692)

My.Aegean.gr, άρθρο «Ανάφη...ένας τόπος ξεκούρασης...», http://my.aegean.gr/web/article19.html από μέλος cXc [ανακτήθηκε: 2018-03-21 11:16:58]