http://my.aegean.gr e-Magazino
Πολιτική

Ημερομηνία:
Θεματική Κατηγορία: Πολιτική

Uruk-hai και καταληψίες

Του Κωνσταντίνου Δραχτίδη:


Uruk-HaiΤι κοινό μπορεί έχουν οι μεν με τους δε;!
Μα φυσικά οι μεν ξεπήδησαν από τον κόσμο των δε! Ποιοι είναι ωστόσο οι μεν και ποιοι οι δε, δεν έχει καμία σημασία!


Και για τους μη μυημένους στη μυθολογία του J.R.R.Tolkien, και κατά το αντίστοιχο λήμμα στη wikipedia, τα Uruk-hai είναι μεγαλόσωμα μαύρα Orcs με απίστευτη σωματική δύναμη. Τα Orcs πάλι είναι πολεμοχαρή ανθρωπόμορφα πλάσματα, βίαια και με σαδιστικές τάσεις, ωστόσο, θρασύδειλα και γι' αυτό πάντα κυκλοφορούν σε μάζες πληθυσμού.


Γιατί άραγε να γίνεται αυτός ο παραλληλισμός; Διότι, στο φανταστικό τους έστω κόσμο, μόνο τα Uruk-hai θα ήταν ικανά, κατόπιν δικής τους πρωτοβουλίας, να καταλάβουν το σπίτι τους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν στον κακό μα ισχυρότατο άρχοντα Saruman!

Uruk Hai
Στιγμιότυπο που απεικονίζει Uruk-hai από την ταινία "Ο Αρχοντας των Δαχτυλιδιών", βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του J.R.R. Tolkien


Καλό μου παιδί εσύ καταληψία...

...που με την ωριμότητα που σε διαπνέει καταπατάς το Σύνταγμα και έχεις το θράσος να επικαλείσαι το δημοκρατικό πολίτευμα και τις αρχές του στα πιστεύω σου! Ο Στρατηγός Μακρυγιάννης αγράμματος ήταν, αλλά είχε τους λόγους του και το εννοούσε όταν αξίωνε αυτό το πρώτο Σύνταγμα, όταν σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, με εξαίρεση ίσως την αιματοβαμμένη Γαλλία, τα φέουδα ήταν το cult στοιχείο στον τρόπο διακυβέρνησης!

...καταλαμβάνεις το ίδιο σου το σπίτι που δεν συνειδητοποιείς ότι είναι ο οίκος σου -με `Ο` κεφαλαίο- στο έργο σου ως φοιτητής. Είναι η πηγή της δύναμής σου, σου δίνει τα εφόδια για να παράγεις γνώση, αλλά εσύ το κλείνεις και το περιφρονείς, περιφρονώντας και όλα τα άλλα μέλη της φοιτητικής κοινότητας που αν μη τι άλλο δεν έχουν καμία κακόβουλη πρόθεση να ανταποδώσουν αυτό που τους κάνεις και να στερήσουν από σένα τα δικαιώματά σου!

...αν θέλεις να καταλάβεις οπωσδήποτε κάτι στον αγώνα σου, αυτό θα είναι το κέντρο διαχείρισης και ελέγχου αυτού που καλείται ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, κοινώς, τράβα και κατέλαβε το υπουργείο Παιδείας, κατασκήνωσε απ' έξω, χτίσε το με τούβλα!

...αν πιστεύεις σε κάτι, αν έχεις ένα όραμα, αυτό φαντάζομαι θα ξεκινάει από το μηδέν! Έχεις κάνει παράδοση τις καταλήψεις, έχεις καταστρέψει την όποια συνέχεια σε ερευνητικά προγράμματα και έρευνες διπλωματικών, ακόμη και στις βασικές σπουδές προπτυχιακού. Στο όραμά σου φαντάζομαι είσαι διατεθειμένος να ανακαλύψεις και πάλι τον τροχό, λυπάμαι που θα σου πάρει χρόνια μέχρι να μάθεις να γράφεις!

...όλοι μας έχουμε ένα όραμα, όλοι μας θέλουμε να αλλάξουν κάποια πράγματα στον τρόπο διαχείρισης του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, πολύ περισσότερο δε αυτοί που κινούν, όχι τα νήματα, αλλά την ίδια την παραγωγική διαδικασία, αυτοί που κυνηγούν την πληροφορία και προσπαθούν να την ανάγουν σε γνώση, προκειμένου σε επόμενο στάδιο να περάσει και στους επόμενους! Και δεν τον κάνουν για κανέναν άλλο λόγο παρά για σένα, το σύντροφό σου, το συμφοιτητή σου, τον οίκο σου, την κοινωνία σου.

...κι εσύ ο ίδιος θα κληθείς αργά ή γρήγορα ως φοιτητής σε ένα ερευνητικό έργο, ήδη λειτουργείς σε ένα τέτοιο πλαίσιο. Αν θέλεις να προβάλλεις κάτι ενώ αξιώνεις την αλλαγή στο σύστημα, αυτό θα είναι το έργο σου! Του οποίου όμως έργο εσύ, καταλαμβάνοντας το πανεπιστήμιο, στερείς τη συνέχεια έως και την ίδια του την υπόσταση, το απαλείφεις!

Και για να επανέλθουμε στον αρχικό παραλληλισμό, καλό μου παιδί εσύ καταληψία...

...αν εσύ -ωσάν άλλο Uruk-hai- έχεις από πίσω σου έναν ισχυρότατο Saruman που, αν και παρακολουθεί μέσα από τον πύργο του, δεν έχεις τίποτα να φοβάσαι και σε στηρίζει, δε σημαίνει πως και όλοι οι υπόλοιποι που ανήκουμε μαζί με σένα στο φοιτητικό κόσμο έχουμε ένα μαικήνα να μας υποστηρίζει ες αεί, ούτε πως συμμεριζόμαστε τις δικές σου προτεραιότητες όσον αφορά τον αγώνα! Δε θα πω αγώνα σου, θα πω αγώνα όλων μας!

...πρέπει όμως να κάνεις την υπέρβαση από τη φάση που βρίσκεσαι για να συνειδητοποιήσεις τη διάσταση του 'μας'._

Αποστολή άρθρου από μέλος dracon.

Το άρθρο αυτό προέρχεται από: MY.aegean.gr Community http://my.aegean.gr/web/ e-Περιοδικό Publisher: MyAegean (ISSN: 2459-2692)

My.Aegean.gr, άρθρο «Uruk-hai και καταληψίες», http://my.aegean.gr/web/article2522.html από μέλος dracon [ανακτήθηκε: 2018-08-14 10:37:36]