http://my.aegean.gr e-Magazino
Συνεντεύξεις

Ημερομηνία:
Θεματική Κατηγορία: Συνεντεύξεις

Οι Cool Gadgets μας προτείνουν «No Lust»

Επιμέλεια: Έλενα Σπανού

Cool Gadgets band interview at my.aegean.grΣτις 10 Φεβρουαρίου οι «Cool Gadgets» έπαιζαν live στο Jasmin Rock Club στην Αθήνα. Εκεί ήρθα σε πρώτη επαφή με το συγκρότημα και με τον ήχο τους.
Μπορώ να πω με άκρατο ενθουσιασμό ότι μου άρεσαν πολύ! Έχουν πολύ καλό ήχο και έχουν την ικανότητα μέσω των κομματιών τους να σου φτιάχνουν το κέφι! Pure, Awesome Rock `n` Roll!Ας πάμε να τους γνωρίσουμε λοιπόν, μοιραζόμενοι μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που κάναμε μαζί τους!


Αρχικά, θα ήθελα να μου πείτε λίγα λόγια για την ιστορία των Cool Gadgets.

Δημιουργηθήκαμε το 2004. Γνωριζόμασταν αρκετά χρόνια πριν, αφού από το γυμνάσιο παίζαμε σε διάφορες μπάντες. Όταν τελείωσε ο Νίκος Κ. τις σπουδές του στην Άρτα και γύρισε στο σπίτι του, έφερε μαζί του μερικές ιδέες που τις τζάμαρε με φιλαράκια τον καιρό που σπούδαζε. Μαζί με τις ιδέες έφερε και τον πρώτο ντράμμερ της μπάντας, τον Αλέξη Α. και με την προσθήκη του Νίκου Π. στο μπάσο δημιουργήθηκε η πρώτη μορφή του γκρουπ. Μετά από περίπου έναν χρόνο προστέθηκε στην σύνθεση και ένα τέταρτο μέλος, ο Μάριος στα samples. Στην πορεία ο Μάριος αποχώρησε , το σχήμα συνέχισε ως τρίο όπως στην αρχή, μέχρι που τον Οκτώβρη του 2009 αποχώρησε ο Αλέξης και την θέση του στα τύμπανα ανέλαβε ο Μάριος, που επέστρεψε "κλειδώνοντας" την σύνθεση της μπάντας στην σημερινή της μορφή.


cool-gadgets-cd-cover
cool-gadgets-cleaver

Φτάνοντας στο 2010 κυκλοφορείτε και το πρώτο σας άλμπουμ, το "No Lust" το οποίο θα το χαρακτήριζα ιδιαίτερα "ανεβαστικό" και χαρούμενο. Αυτό που μου τράβηξε την προσοχή είναι ο «μπαλτάς» δίπλα από το λογότυπο της μπάντας. Πώς προέκυψε;

Σ'ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια! Να σημειώσουμε ότι το άλμπουμ βγήκε εκτός κάποιας εταιρείας, αυτοχρηματοδοτούμενο, σε εκατό αντίτυπα και το διαθέτουμε δωρεάν σε κάθε ενδιαφερόμενο. Ο μπαλτάς προέκυψε μάλλον απρόοπτα. Όταν μπήκε ο Μάριος στη μπάντα (την δεύτερη φορά), ξεκίνησε γενικώς μια ανακατάταξη των πραγμάτων και η ανάγκη για μια πιο δυναμική παρουσία -μέσω MySpace κλπ- απαιτούσε την δημιουργία και ενός εικαστικού χαρακτήρα. Το κοινό πάθος μας για τις ταινίες τρόμου Β΄ διαλογής (από τις οποίες δείγματα ήχου σαμπλάρουμε στα κομμάτια μας), οδήγησε σχεδόν μηχανικά στην δημιουργία του λογότυπου.


Οι στίχοι στα κομμάτια έχουν κάποιο ιδιαίτερο νόημα; Ποιός είναι ο εμπνευστής που κρύβεται από πίσω;

To νόημα, η σοβαρότητα και ο λόγος ύπαρξης των στίχων ποικίλουν ανάλογα με τις διάφορες περιόδους της μπάντας. Τους γράφει κυρίως ο Νίκος, ο τραγουδιστής και κιθαρίστας. Κάποιες φορές είναι πολύ απλοί και ωμοί, μπαίνοντας αμέσως ''στο ψητό'', ενώ κάποιες άλλες φορές μπορεί να είναι αλληγορικοί, πιο σύνθετοι, προσπαθώντας να κάνουν τον ακροατή να πλάσει τη δική του εικόνα και νόημα. Επίσης, αρκετές φορές είναι ένα ''παιχνίδι'' με τους φθόγγους που μπορεί να ταιριάζουν με τη μουσική. Οπότε καταλήγουμε πως , ναι, όταν υπάρχουν, έχουν κάποιο ιδιαίτερο νόημα.


Υπάρχει κάποιο κομμάτι που το 'χετε ξεχωρίσει είτε μουσικά είτε λόγω κάποιας εμπειρίας συνυφασμένης με αυτό;

Υπάρχουν κομμάτια στους Gadgets τα οποία έχουν παιχτεί και εμπνευστεί σε πρόβες ύστερα από gadgetιακους καυγάδες, κομμάτια τα οποία πρόεκυψαν μέσα από μικρά jams και κομμάτια των οποίων η εξέλιξη προέρχεται και από τους τρεις μας, οπότε για εμάς όλα έχουν την ίδια αξία.


Στα άμεσα σχέδιά σας είναι η κυκλοφορία video - clip για κάποιο κομμάτι;

Ναι...Υπάρχει ένα concept κατά νου, απλά πρέπει να βρούμε λίγο χρόνο και να συντονιστούμε για να τραβήξουμε κάποια πλάνα, να προχωρήσουμε το μοντάζ κλπ...


cool-gadgets-band

Γνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα της rock n roll και το περιορισμένο κοινό που τους αρέσει πώς και αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την rock n roll μουσική; Ήταν κάτι που προέκυψε ή ήταν στόχος εξ'αρχής;

Δεν βλέπουμε κάποια ιδιαιτερότητα στην rock and roll μουσική, οπότε μάλλον αυτό και μόνο μας κάνει αρκετά ''rock n' roll''. Χα χα χα!!!. Όσο για το πως μας προέκυψε...αβίαστα, μόνο του. Δεν νομίζω πως κάποιος μπορεί να ξυπνήσει ένα πρωί και να πει «ΟΚ, σήμερα θα παίξω pop, αύριο exotica και του χρόνου folk». H έμπνευση είναι κάτι που επηρεάζεται σχεδόν αποκλειστικά από το περιβάλλον ενός ατόμου και τις εμπειρίες του. Μ'αυτή την λογική δεν μπορεί ένας Ινδός να παίξει black metal, χωρίς αυτό να είναι αδύνατο βέβαια! Κάτι τέτοιο συνέβη μάλλον και μ'εμάς και μαζί με την διαφορετική αντίληψη του καθενός μας όσον αφόρα τη μουσική (και τις συνεχείς διαφωνίες μας!), βγήκε αυτό που βγήκε. Συν τοις άλλοις, η έννοια rock and roll είναι τόσο ευρεία πλέον που αν κάτι εμείς το θεωρούμε rock and roll εσύ μπορεί να διαφωνήσεις. Και στο κάτω κάτω, ποιός μπορεί να ορίσει τι είναι rock and roll;


Σε ποιά πόλη από όσες έχετε παίξει μείνατε ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση του κοινού;

Έχουμε παίξει σε πολύ λίγες πόλεις, αλλά την πιο ωραία αντιμετώπιση την είχαμε σίγουρα στο Πόρτο Χέλι! Περάσαμε τέλεια, η παρέα ήταν καταπληκτική, ο κόσμος γούσταρε, ήπιαμε περισσότερο απ'όσο αντέχουμε και δυστυχώς δεν καταφέραμε να ξαναπαίξουμε, αν και συζητιέται το καλοκαίρι να κατηφορίσουμε πάλι προς τα'κει. Γενικώς, απ' ότι είδαμε και απ' όσα έχουμε ακούσει από άλλες μπάντες, τα πράγματα είναι πιο ζεστά στις περιοχές εκτός Αθηνών. Στην Αθήνα, υπάρχουν μαγαζιά που διοργανώνουν live και εκτός του ότι δεν παρέχουν ούτε καν τον απαραίτητο εξοπλισμό (έχουμε παίξει χωρίς σκαμπό στα ντραμς!!), μερικοί ιδιοκτήτες συμπεριφέρονται στον μουσικό -που αυτός του φέρνει τον κόσμο που θα του αποφέρει χρήματα- με άσχημο τρόπο! Στην Ελλάδα επίσης έχουμε την νοοτροπία του "σιγά μην πληρώσω για ν' ακούσω κάποιους που δεν ξέρω", αντί να σκεφτόμαστε πως "αφού θα βγω που θα βγω, ας πάω να πιω το ποτάκι μου σ'ένα live, να ακούσω λίγη "γρατζουνιά'' βρε αδερφέ!". Κι αν δεν σ'αρέσει το συγκρότημα μην πας να τους ξαναδείς, είναι απλό.


Ποιά είναι τα άμεσα σχέδια σας για το μέλλον;

Προς το παρόν γράφουμε νέα κομμάτια με σκοπό μια δεύτερη κυκλοφορία, προσπαθούμε να κάνουμε όσες περισσότερες συναυλίες μπορούμε και να εξελισσόμαστε, να εξελισσόμαστε, και φυσικά να εξελισσόμαστε!


Με ποιόν καλλιτέχνη θα θέλατε να συνεργαστείτε;

Δύσκολο να ξεχωρίσουμε κάποιον και ακόμα δυσκολότερο να φανταστούμε μια συνεργασία με έναν μουσικό που θαυμάζουμε. Ποιοί είμαστε που θα παίξουμε με τον Thurston Moore ή τον Craig Sage;; Χαχαχα!!


Τέλος, πού μπορούμε να σας βρούμε και να πάρουμε θετική ενέργεια από τα κομμάτια σας;

Είμαστε συχνοί θαμώνες των σπιτιών μας, σε κάνα σινεμά, σε καμιά συναυλία, μέσα σε κανένα (άδειο) μπουκάλι, στο MySpace: http://www.myspace.com/coolgadgetstheband , στο facebook (Cool Gadgets) στο reverbnation (http://www.reverbnation.com/coolgadgets) και φυσικά στα επερχόμενα live μας!


Ακούστε/δείτε "cool" ρυθμούς!

Αποστολή άρθρου από μέλος anele.

Το άρθρο αυτό προέρχεται από: MY.aegean.gr Community http://my.aegean.gr/web/ e-Περιοδικό Publisher: MyAegean (ISSN: 2459-2692)

My.Aegean.gr, άρθρο «Οι Cool Gadgets μας προτείνουν «No Lust»», http://my.aegean.gr/web/article3041.html από μέλος anele [ανακτήθηκε: 2020-05-26 18:51:53]