http://my.aegean.gr e-Magazino
Πανεπιστήμιο

Ημερομηνία:
Θεματική Κατηγορία: Πανεπιστήμιο

Ιταλία 2010 - εκπαιδευτικές επισκέψεις τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων

Ιταλία 2010 - εκπαιδευτικές επισκέψεις τμ.Μ.Σ.Π.Σ.Σε ένα ταξίδι στο ευρωπαϊκό ντιζάιν μέσα από καταξιωμένες επιχειρήσεις και Πανεπιστήμια, συμμετείχαν τελειόφοιτοι του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το ΤΜΣΠΣ είναι το μόνο πανεπιστημιακό Τμήμα στην Ελλάδα που καλύπτει τους χώρους του Βιομηχανικού Σχεδιασμού, της Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου Η/Υ και της Οργανωσιακής Σχεδίασης.


Το Πρόγραμμα που διοργανώθηκε από το Γραφείο Διασύνδεσης του ΤΜΣΠΣ και με την αξιοποίηση της Υποτροφίας «Ναταλία Τζωρακολευθεράκη»*.

Κατά τις ημέρες αυτές, το Πρόγραμμα περιλάμβανε τις ακόλουθες επισκέψεις:


ARTEMIDE

Η κορυφαία εταιρία στο χώρο του φωτισμού υποδέχθηκε τους φοιτητές στις κεντρικές της εγκαταστάσεις στο Μιλάνο.

Μετά την ενημέρωση για την ιστορία της επιχείρησης, τις τρέχουσες δραστηριότητες της σε παγκόσμιο επίπεδο και τα σημαντικότερα πρότζεκτ που έχει υλοποιήσει, από τη διεύθυνση Μάρκετινγκ, οι φοιτητές μελέτησαν τους χώρους του παρακείμενου εργοστασίου υπό την καθοδήγηση υπεύθυνου παραγωγής.

Ιταλία 2010 - εκπαιδευτικές επισκέψεις τμ.Μ.Σ.Π.Σ. Ιταλία 2010 - εκπαιδευτικές επισκέψεις τμ.Μ.Σ.Π.Σ.

Τονίζεται ότι η ARTEMIDE παράγει όλα τα φωτιστικά σε αυστηρά παρακολουθούμενες συνθήκες για να εξασφαλίσει το επίπεδο ποιότητας που απαιτείται για προϊόντα υψηλού κύρους. Παρών ήταν και ο τελειόφοιτος του ΤΜΣΠΣ κ.Κων.Χριστοδούλου, ως απεσταλμένος εργαζόμενος της ARTEMIDE Hellas με τη φροντίδα της οποίας οργανώθηκε η επίσκεψη.

Ιταλία 2010 - εκπαιδευτικές επισκέψεις τμ.Μ.Σ.Π.Σ.

Η ARTEMIDE Hellas είναι από τους παλαιότερους και πιο αξιόπιστους συνεργάτες της εταιρίας.


RIVA

Το εμβληματικό όνομα στο χώρο των πολυτελών σκαφών, μέλος του FERRETI Group άνοιξε τις πόρτες του ναυπηγείου του στην περιοχή Sarnico, στους νέους σχεδιαστές.

Οι ίδιες οι εγκαταστάσεις είναι ένας ύμνος στον καλαίσθητο σχεδιασμό με τα κεντρικά γραφεία να εποπτεύουν τη λίμνη Lago d’Iseo όπου γίνεται η πρώτη δοκιμή των σκαφών.

Ιταλία 2010 - εκπαιδευτικές επισκέψεις τμ.Μ.Σ.Π.Σ.

Η χειροποίητη παραγωγή με τα πολλαπλά στάδια επεξεργασίας των ξύλινων στοιχείων, η προσοχή στη λεπτομέρεια και οι δυνατότητες προσωποποίησης του κάθε σκάφους έκλεψαν το ενδιαφέρον των φοιτητών.

Ιταλία 2010 - εκπαιδευτικές επισκέψεις τμ.Μ.Σ.Π.Σ.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με την καθολική συμβολή της καταξιωμένης αντιπροσωπείας EKKA Yachts.


DELONGHI

Η εταιρία που οδηγεί την καινοτομία στις οικιακές ηλεκτρικές συσκευές και μικροσυσκευές, διοργάνωσε ένα πλήρες πρόγραμμα που περιλάμβανε επίσκεψη στους χώρους σχεδίασης πρωτοτύπων και ταχείας πρωτοτυποποίησης, παραγωγής, αποθεματοποίησης, ελέγχου ποιότητας. Σε όλα τα στάδια παρόντες ήταν σχεδιαστές και μηχανικοί της εταιρίας, που συζήτησαν εκτενώς με τους συμμετέχοντες λύνοντας απορίες και εξηγώντας μυστικά επιτυχίας του επιχειρηματικού κολοσσού.

Ιταλία 2010 - εκπαιδευτικές επισκέψεις τμ.Μ.Σ.Π.Σ.

Επιστέγασμα όλων, η ομιλία του υπεύθυνου του Τμήματος Ανθρωπίνου Δυναμικού ο οποίος ανέπτυξε τη φιλοσοφία του Ομίλου και έχοντας μελετήσει το υπόβαθρο της ειδικότητας, έδωσε το στίγμα των ευκαιριών για απασχόληση στους μελλοντικούς απόφοιτους του Τμήματος.

Ιταλία 2010 - εκπαιδευτικές επισκέψεις τμ.Μ.Σ.Π.Σ.


BENETTON

Έχοντας επιβάλλει πρωτοποριακούς κανόνες στο χώρο του νεανικού ντιζάιν ήδη από τη δεκαετία του ’70, η πολυεθνική εταιρία έχει δημιουργήσει ένα υπερσύγχρονο εντυπωσιακό κέντρο διακίνησης των προϊόντων της στα περίχωρα του Τρεβίζο.

Ιταλία 2010 - εκπαιδευτικές επισκέψεις τμ.Μ.Σ.Π.Σ.

Οι φοιτητές ενημερώθηκαν για τη σημασία της έγκαιρης και ακριβούς παράδοσης που συμβαδίζει με τις απαιτήσεις για μειωμένο στοκ σε όλα τα στάδια και τη διαρκή εναλλαγή των συλλογών, ώστε να παρακολουθεί τη ζήτηση και τις διαμορφούμενες τάσεις στη σχεδίαση.

Ιταλία 2010 - εκπαιδευτικές επισκέψεις τμ.Μ.Σ.Π.Σ.


FABRICA (BENETTON)

Το γκρουπ της BENETTON θέλοντας έμπρακτα να στηρίξει δημιουργικούς νέους, ίδρυσε ένα ερευνητικό κέντρο επικοινωνίας.

Ιταλία 2010 - εκπαιδευτικές επισκέψεις τμ.Μ.Σ.Π.Σ. Ιταλία 2010 - εκπαιδευτικές επισκέψεις τμ.Μ.Σ.Π.Σ.

Το κέντρο δέχεται υπότροφους από κάθε δημιουργικό τομέα οι οποίοι συμμετέχουν σε ομαδικά πρότζεκτ κυρίως με ανθρωπιστικούς σκοπούς, έχοντας τη δυνατότητα να αναπτύξουν τα ταλέντα τους σε ένα πολύ-πολιτισμικό περιβάλλον. Οι φοιτητές του ΤΜΣΠΣ είναι οι πρώτοι Έλληνες που επισκέπτονται το ερευνητικό κέντρο. Όλα τα εργαστήρια, στούντιος, βιβλιοθήκη κλπ του κέντρου βρίσκονται σε ένα πρωτοποριακό κτιριακό σύμπλεγμα δεμένο με τον πλέον αρμονικό τρόπο με το περιβάλλον μιας βίλλας του 17ου αιώνα.


GIVI

Η εταιρία που σχεδιάζει και κατασκευάζει μια ευρεία γκάμα αξεσουάρ μοτοσυκλέττας και αναβατών, εντυπωσίασε τους φοιτητές του ΤΜΣΠΣ παρουσιάζοντάς τους όλα τα στάδια από την έρευνα και ανάπτυξη, τη σχεδίαση πρωτοτύπων, την παραγωγή, τον ποιοτικό έλεγχο, έως το μάρκετινγκ και τη διάθεση.

Ιταλία 2010 - εκπαιδευτικές επισκέψεις τμ.Μ.Σ.Π.Σ. Ιταλία 2010 - εκπαιδευτικές επισκέψεις τμ.Μ.Σ.Π.Σ.

Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει στη δοκιμή πρόσκρουσης για κράνη και πιστοποίησης με βάση την Ευρωπαϊκή νομοθεσία που παρακολούθησαν οι συμμετέχοντες, μαζί με την ανάλυση των αποτελεσμάτων από τον υπεύθυνο του Τμήματος R&D της επιχείρησης.

Ιταλία 2010 - εκπαιδευτικές επισκέψεις τμ.Μ.Σ.Π.Σ.

Επίσης οι συμμετέχοντες βρέθηκαν μέσα στους χώρους της σχεδίασης νέων προϊόντων και παρακολούθησαν όλα τα στάδια από τη δημιουργία στον Η/Υ μέχρι τη διόρθωση των φυσικών πρωτοτύπων και τη τρισδιάστατη σάρωση αυτών.

Ιταλία 2010 - εκπαιδευτικές επισκέψεις τμ.Μ.Σ.Π.Σ.


CLAUDIO BELLINI

Στο φημισμένο σχεδιαστικό στούντιο μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους συμμετέχοντες. Η κα.Βένια Γιώτα, από τις πρώτες αποφοίτους του Τμήματος και σήμερα συνεργάτης της εταιρίας, ήταν εκείνη που ανέλαβε την παρουσίαση.

Ιταλία 2010 - εκπαιδευτικές επισκέψεις τμ.Μ.Σ.Π.Σ.

Η διεθνής σχεδιαστική ομάδα και το παγκόσμιο περιβάλλον στο οποίο απευθύνεται το στούντιο και το μεγάλο εύρος σχεδιαστικών πρότζεκτ από το έπιπλο και τα οικιακά σκεύη έως ιατρικές συσκευές, θέτουν τις απαιτήσεις και τις προκλήσεις για το νέο σχεδιαστή.

Ιταλία 2010 - εκπαιδευτικές επισκέψεις τμ.Μ.Σ.Π.Σ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι την παρουσίαση, ακολούθησαν συνεντεύξεις και επιλέχθηκε μια φοιτήτρια για Πρακτική Άσκηση μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος στο στούντιο BELLINI.


Επιπλέον επισκέψεις και εκδηλώσεις

Ομάδα συμμετεχόντων επίσης οργάνωσε μίνι επίσκεψη στο εργοστάσιο της εταιρίας Jacuzzi στα περίχωρα της πόλης Valvasone, όπου ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκαν για ευκαιρίες απασχόλησης στα πλαίσια Πρακτικής Άσκησης.

Παράλληλα με τις επιχειρήσεις έγιναν επισκέψεις στο Politecnico di Milano και στη Domus Academy όπου οι τελειόφοιτοι ενημερώθηκαν για μεταπτυχιακά προγράμματα.

Ιταλία 2010 - εκπαιδευτικές επισκέψεις τμ.Μ.Σ.Π.Σ.

Τέλος οι συμμετέχοντες, τόσο στο Μιλάνο όσο και στη Βενετία επισκέφθηκαν χώρους εικαστικού και σχεδιαστικού ενδιαφέροντος όπως η Πινακοθήκη Brera και φυσικά η Biennale Αρχιτεκτονικής.


...επιστροφή και ανοιχτή παρουσίαση στο κοινό

Επιστρέφοντας στη Σύρο, οι συμμετέχοντες Σοφία Αρκουδάκη, Δανάη Τσούνη, Δημήτρης Μωράκης, Τατιάνα Ηλιοπούλου, Δέσποινα Παπαδοπούλου, συγκέντρωσαν υλικό και οργάνωσαν ανοικτή παρουσίαση προς τους συμφοιτητές τους.

Για την ενίσχυση της σημαντικής αυτής δράσης και τη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των φοιτητών, με την αξιοποίηση της υποτροφίας «Ναταλία Τζωρακολευθεράκη» πρόκειται να καλυφθούν μεγάλα έξοδα επίγειας μετακίνησης μεταξύ πόλεων, προγραμματισμένης εισόδου κ.λπ. ενώ το ΤΜΣΠΣ ανέλαβε να καλύψει τη διαμονή των φοιτητών, λοιπές μετακινήσεις μέσω Προγράμματος που χρηματοδοτείται από το ΕΤΑΑ (ΤΥΜΕΔΕ).


* Η Ναταλία Τζωρακολευθεράκη πέτυχε στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων το 2003. Δημιουργική και προσηλωμένη στο αντικείμενο του design, με ανήσυχο δραστήριο πνεύμα, έδειξε από την αρχή ότι ήταν αποφασισμένη να πετύχει.

Στις 5 Φεβρουαρίου 2007, ξημερώματα των γενεθλίων της, η Ναταλία ενεπλάκη σε ένα μοιραίο δυστύχημα. Συμβολικά, κάθε χρόνο σε αυτή την ημερομηνία ανακοινώνεται η υποτροφία «Ναταλία Τζωρακολευθεράκη».

Με απόφαση του ΤΜΣΠΣ, η Ναταλία Τζωρακολευθεράκη ανακηρύχθηκε Διπλωματούχος Μηχανικός Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων το 2007.

Η οικογένεια Τζωρακολευθεράκη, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη σημασία του Προγράμματος Εκπαιδευτικών Επισκέψεων Εξωτερικού, για τους φοιτητές, διαθέτει την υποτροφία «Ναταλία Τζωρακολευθεράκη» για τη στήριξη της συμμετοχής τους.


Ιταλία 2010 - εκπαιδευτικές επισκέψεις τμ.Μ.Σ.Π.Σ.

Η χαμογελαστή Ναταλία, λάτρευε τα ταξίδια και αν και δεν πρόλαβε η ίδια να συμμετάσχει, το όνομά της είναι ταυτισμένο με αυτό το ελπιδοφόρο εγχείρημα.


Το Γραφείο Διασύνδεσης ΤΜΣΠΣ ευχαριστεί όσους συνέβαλλαν στην επιτυχή αυτή διοργάνωση. Το ραντεβού δίνεται για την επόμενη χρονιά, σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα!

________________

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ
Γραφείο Διασύνδεσης ΤΜΣΠΣ - ΣΥΡΟΣ
liaison [ΣΤΟ] syros.aegean.gr
+30 22810 97066

Αποστολή άρθρου από μέλος dimitris.

Το άρθρο αυτό προέρχεται από: MY.aegean.gr Community http://my.aegean.gr/web/ e-Περιοδικό Publisher: MyAegean (ISSN: 2459-2692)

My.Aegean.gr, άρθρο «Ιταλία 2010 - εκπαιδευτικές επισκέψεις τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων», http://my.aegean.gr/web/article3046.html από μέλος dimitris [ανακτήθηκε: 2018-05-22 10:12:36]