Παράθεση:
Στην πρόσφατη σύνοδο των πρυτάνεων στην Κω, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ιωακείμ Γρυσπολάκης κατέθεσε μελέτη που περιλαμβάνει συγχωνεύσεις τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς και σχολών ομοειδούς επιστημονικού αντικειμένου.
Εδώ θα δείτε πώς πρέπει να απαντάμε σε Γρυσπολάκηδες :
Δεν τους άρεσε ο Γρυσπολάκης, τον γιαούρτωσαν.
Σε κάτι δαπίτες στη Ρόδο δεν άρεσε μια καθηγήτρια, της λεηλάτησαν το γραφείο.
Σε κάποιους άλλους στη Θράκη δεν άρεσαν τα θέματα που έβαλε ένας καθηγητής, του έχτισαν το γραφείο.
Στους κάγκουρες δεν αρέσουν οι emo, τους δέρνουν.
Στους χρυσαυγίτες δεν αρέσουν οι μετανάστες, τους δέρνουν μέχρι θανάτου.
Στον Χίτλερ δεν άρεσαν οι Εβραίοι, τους γενοκτόνησε.
Στο Ισραήλ δεν αρέσουν οι Παλαιστίνιοι, τους σκοτώνει.
Στους πυρήνες της φωτιάς δεν αρέσουν οι μπάτσοι, τους σκοτώνουν.
Τελικά ο ναζισμός έχει πολλές αποχρώσεις και κλίμακες.
15 Φεβρουαρίου 2011 έγραψε:ΑΕΙ–ΤΕΙ: Προς μείωση εισακτέων λόγω μετεγγραφών
Μείωση του αριθμού εισακτέων σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας, κυρίως στα κεντρικά πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, αφού λόγω των μετεγγραφών εκτινάσσεται ο πραγματικός αριθμός των φοιτητών.
Η απόφαση για τον αριθμό εισακτέων αυτού του έτους αναμένεται να ανακοινωθεί στα τέλη Μαρτίου, ενώ αυτό το διάστημα τα ιδρύματα αποστέλλουν τις προτάσεις τους στο υπουργείο.
Στις προτάσεις αυτές τα περισσότερα ιδρύματα ζητούν έως και τους μισούς εισακτέους σε σύγκριση με πέρυσι, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούν να εκπαιδεύσουν περισσότερους λόγω οικονομικής δυσπραγίας. Επιπλέον οι κεντρικές σχολές επικαλούνται τις μετεγγραφές που διογκώνουν κάθε χρόνο τον αριθμό των σπουδαζόντων.
Για παράδειγμα, στο Τμήμα Εμπορίας και ∆ιαφήμισης (ΤΕΙ Αθήνας), στους μόλις 85 αρχικούς εισακτέους προστέθηκαν πέρυσι άλλοι 174 από μετεγγραφές, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί κατά 204%! Σε καλύτερη θέση με ..132% επιβάρυνση, ήταν το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του ΑΠΘ.
Ένας ακόμη λόγος που συνηγορεί στην περικοπή είναι ο επικείμενος «Καλλικράτης» των πανεπιστημίων, με συγχωνεύσεις και λουκέτα ιδίως σε τμήματα της περιφέρειας, όπου παρά την κατάργηση της βάσης του δέκα, έμειναν κενές θέσεις λόγω απροθυμίας των υποψηφίων να τα δηλώσουν.
Πέρυσι είχαν ανακοινωθεί 88.000 εισακτέοι, αλλά τελικώς έμειναν σχεδόν 5.000 θέσεις κενές στα τμήματα αυτά, που πρέπει πλέον να αλλάξουν γνωστικό αντικείμενο, να συγχωνευθούν ή ακόμα και να κλείσουν.
Ο «Καλλικράτης ΑΕΙ–ΤΕΙ» θα ..."φάει" πρώτα περίπου 60 τμήματα περιφερειακών ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης. Ανοικτό παραμένει το θέμα κατάργησης Τμημάτων, Σχολών και Ιδρυμάτων, όπως και οι συγχωνεύσεις και συμπτύξεις· μετά τις αντιδράσεις, το υπουργείο Παιδείας κρατάει τα χαρτιά του κλειστά.
[ Τα πρώτα σχέδια περιλαμβάνουν ακόμη κλείσιμο νοσοκομείων (θα μείνει 1 ανά νομό), εφοριών (θα μείνουν λιγότερες από 100) και τελωνείων. ]
Στο "κόκκινο" η υστέρηση των κρατικών εσόδων
Πρόσθετα μέτρα για 1,8-2,2 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2011
Εσπευσμένα η "Τρόϊκα" στην Αθήνα
[...]Τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, με απώτερο στόχο τη δραστική μείωση των λειτουργικών δαπανών, δεδομένου ότι στην επόμενη τριετία απαιτείται εξοικονόμηση 5 δισ. ευρώ κατ' έτος βάσει του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής.
Το ενδεχόμενο της επίσπευσης των μέτρων του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δεν εξυπηρετεί απολύτως τίποτα, δήλωνε στην «Ε» αρμόδιος παράγοντας, τονίζοντας ότι το κονδύλι που θα εξοικονομηθεί θα εγγραφεί στο 2012.
Μετά την κατάργηση των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει την κατάργηση ΑΕΙ (όπως Πελοποννήσου, Δυτικής Μακεδονίας, Αιγαίου, Κρήτης και άλλων) καθώς και της πλειονότητας των ΤΕΙ.
«Αρκετές μονάδες Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν εξυπηρετούν τον σκοπό για τον οποίο συστάθηκαν, καθώς το περιορισμένο μέγεθός τους δεν επιτρέπει την παροχή ούτε καν της στοιχειώδους εκπαίδευσης στους φοιτητές και από την άλλη, η εξ αποστάσεως παρακολούθηση των σχολών αυτών δεν ενισχύει οικονομικά τις τοπικές κοινωνίες», σημείωνε το ίδιο στέλεχος.
Έγινε επεξεργασία από τον/την sgep στις Δευ, 30 Ιούλ 2012 2:29 pm, 1 φορά
Παράθεση:
Μετά την κατάργηση των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει την κατάργηση ΑΕΙ (όπως Πελοποννήσου, Δυτικής Μακεδονίας, Αιγαίου, Κρήτης κ.λπ.) και κυρίως της πλειονότητας των ΤΕΙ.
Αρκετές μονάδες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν εξυπηρετούν τον σκοπό για τον οποίο συστάθηκαν, καθώς το περιορισμένο μέγεθός τους δεν επιτρέπει την παροχή ούτε καν της στοιχειώδους εκπαίδευσης στους φοιτητές και από την άλλη, η εξ αποστάσεως παρακολούθηση των σχολών αυτών δεν ενισχύει οικονομικά ούτε τις τοπικές κοινωνίες, σημείωνε το ίδιο στέλεχος.
....δεν λέει τίποτε, χωρίς να'χει την απαραίτητη τεκμηρίωση.
Μέχρι στιγμής, σε δηλώσεις του Υπουργείου φαίνεται εξαιρετική ανωριμότητα ή εμπάθεια (κατά απόψεις πολλών) ως προς ειδικά το Πανεπ. Αιγαίου. Στοιχεία δεν βλέπουμε, αλλά μια προπαγάνδα υποτίμησης, ιδίως εν καιρώ προ-των-Πανελληνίων. Τυχαίο;
Αυτά που λέει το άρθρο δεν είναι εκτός πραγματικότητας, και σε μερικά άλλα πανεπιστήμια η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη (πχ. Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας).
Κατά πάσα πιθανότητα η δήλωση είναι αληθινή. Και φυσικά ανώνυμη, κανένας δημοσίως δε λέει τέτοια πράγματα, θα "καρατομηθεί" την επόμενη μέρα κιόλας.
Είμαι της γνώμης όμως ότι δεν πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία.
Ποτέ δεν ξέρεις τί θα γίνει, με τη φόρα που έχουν πάρει αυτοί στο οικονομικό επιτελείο, αλλά γιατί να ανησυχούμε για κάτι που δεν ελέγχουμε;
Όπως τα άνοιξαν, ας τα κλείσουν.
Κανείς δε χάνεται...
δεν ξερω αν είδατε την απάντηση του Πανεπιστημίου μας, για μένα απαντά σε όλα με τον καλύτερο τρόπο.
Παράθεση:
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η εφημερίδα Ελευθεροτυπία της 28ης/3/2011 σε πρωτοσέλιδο τίτλο και σε εσωτερικό άρθρο της 5ης σελίδας, εμφάνισε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ως ένα υπό κατάργηση ΑΕΙ στο πλαίσιο σχεδιασμού του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, με στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων.
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δηλώνει εμφατικά και προς κάθε κατεύθυνση ότι ουδέποτε έχει τεθεί από το Υπουργείο το συγκεκριμένο θέμα, ούτε και έχει υπάρξει κανενός είδους διαβούλευση. Συνεπώς, παραδόξως η εφημερίδα δημιουργεί το θέμα, στοχοποιώντας ειδικά τα περιφερειακά ΑΕΙ, μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σημειώνεται ότι αυτό γίνεται τη στιγμή που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψή του στη Σύρο στις 21/3/2011, αναφερόμενος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου δήλωσε ότι πρέπει το Πανεπιστήμιο να έχει τη δυνατότητα να σχεδιάζει και να αποφασίζει μόνο του τα Ακαδημαϊκά του Τμήματα.
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου διαχρονικά επιτελεί υψηλό ακαδημαϊκό και εκπαιδευτικό έργο και συμβάλει ουσιαστικά στην περιφερειακή ανάπτυξη του Αιγαίου. Θεωρούμε δε ότι ένα ατεκμηρίωτο άρθρο του οικονομικού ρεπορτάζ δημιουργεί ανησυχία για το μέλλον ενός από τα πλέον σημαντικά ακαδημαϊκά, εκπαιδευτικά και ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας αλλά και διεθνώς.
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ζητάει άμεση διάψευση από το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων επί των εικασιών του εν λόγω δημοσιεύματος, για να σταματήσει η ανησυχία που αναίτια δημιουργήθηκε στο σύνολο του προσωπικού, τους φοιτητές και υποψήφιους φοιτητές καθώς και στις οικογένειές τους.
Δημοσιεύματα αυτού του είδους, βρίσκουν απέναντί τους σύσσωμη την πανεπιστημιακή κοινότητα διότι υπονομεύουν το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Μυτιλήνη, 28.03.2011
Από την Πρυτανεία του Ιδρύματος