Νόμος-πλαίσιο για τριτοβάθμια εκπαίδευση [2010-2012]

 
  
 
   

 Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και Θεσμικό-Νομικό Πλαίσιο

 
Συγγραφέας Νόμος-πλαίσιο για τριτοβάθμια εκπαίδευση [2010-2012]
 
       
Παρ, 12 Νοέ 2010 10:12 am
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


slide
Γκουρού
Γκουρού


Nov 04, 2008
772


__ Ψήφισμα 65ης Συνόδου Πρυτάνεων σχετικά με κείμενο διαβούλευσης

Ψηφίσματα 65ης Συνόδου Πρυτάνεων
- Χάρτα Ερευνητών
- Μεταπτυχιακά
- Μεταδιδάκτορες Ερευνητές
- ΕΛΚΕ - Οικονομική Διαχείριση
- ΣΕΑΒ
- Παράδοση Αυτοκινήτων

• ΕΜΠ
- Ανοιχτή Σύγκλητος - 3/12/2010
- Ανακοίνωση πρυτανείας / Επιστολή προς προεδρεύοντα συνόδου πρυτάνεων
- Άρθρο καθηγητή Σχολής Πολιτικών Μηχανικών για την αξιολόγηση (πηγή: περιοδικό ΤΕΕ)

• ΑΠΘ
- Απόφαση Συγκλήτου
- Διαβούλευση για προτεινόμενες αλλαγές

• ΕΚΠΑ
- Ψήφισμα Συγκλήτου

• Πανεπιστήμιο Πατρών
- Ψήφισμα Συγκλήτου

• Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
- Ψήφισμα Συγκλήτου
- Απόφαση συλλόγου μελών ΔΕΠ

• Γεωπονικό Πανεπιστήμιο
- Πρόταση εξέλιξης Γ.Π.Α

• Πανεπιστήμιο Αιγαίου
- Ψήφισμα Συγκλήτου
- Ψήφισμα σχετικά με χρηματοδότηση
- Εσωτερικός διάλογος
- Τμήμα Γεωγραφίας: Ψήφισμα / Προτάσεις

Ψήφισμα συγκλήτου Παν.Πειραιώς

Newsroom ΔΟΛ (πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ) έγραψε:
Κατάληψη σε σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών - Απεργία διδασκόντων στο ΕΜΠ
Ενάντια στο νομοσχέδιο

Περισσότερες από δέκα σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών τελούν υπό κατάληψη, ύστερα από αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων.
Συγκεκριμένα οι φοιτητικοί σύλλογοι εκφράζουν την αντίθεση τους στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση, ενώ, για τον ίδιο λόγο, έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό, καθώς και οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου.

Εξάλλου, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή πραγματοποιήσαν, την Πέμπτη, φοιτητές, αντιδρώντας στις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας για αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά και στα οικονομικά μέτρα.

Κλειστό θα παραμείνει και την Παρασκευή το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, καθώς ο σύλλογος διδασκόντων στο ίδρυμα αποφάσισε την κήρυξη προειδοποιητικής απεργίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση στην ανώτατη εκπαίδευση.

Σε απεργία κατήλθαν την Πέμπτη και οι πανεπιστημιακοί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Την ίδια στιγμή οι διοικήσεις των πανεπιστημίων κηρύσσουν «ηλεκτρονικό πόλεμο» στο υπουργείο Παιδείας.
Μέσω ιστοσελίδων, το ένα μετά το άλλο τα ιδρύματα της χώρας ξεκινούν παράλληλο διάλογο για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση, προκειμένου να συγκεντρώσουν τις προτάσεις τους ενόψει της έκτακτης συνόδου των πρυτάνεων ΑΕΙ στην Αθήνα, στις 9 Δεκεμβρίου.


     
 
       
Τρι, 30 Νοέ 2010 11:14 am
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


slide
Γκουρού
Γκουρού


Nov 04, 2008
772


Διαβούλευση για Εθνική Στρατηγική στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Δελτίο Τύπου έγραψε:
Ξεκινάει σήμερα 29/11/2010 ο διάλογος για τις μεγάλες αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση στο www.opengov.gr .

Με γνώμονα την αυτοδιοίκηση, την αξιοκρατία, τη λογοδοσία και τη διαφάνεια και με στόχο τη βελτίωση της παρεχόμενης ποιότητας σπουδών, την αύξηση των επιλογών και τη διεύρυνση των οριζόντων όλων των εμπλεκομένων στην εκπαίδευση, το Υπουργείο Παιδείας καλεί όλους τους φορείς και τους πολίτες σε έναν ειλικρινή διάλογο, χωρίς δογματισμούς και ειλημμένες αποφάσεις.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 15/01/2011.

( Ανακοίνωση υπουργείου )


22 Νοεμβρίου 2010 έγραψε:
__ Αρχικό Προσχέδιο προτάσεων για Νόμο-πλαίσιο

Αγαπητοί/ές συνάδελφοι,

Αναφορικά με τη διαμόρφωση σχεδίου προτάσεων για επιθυμητές αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ, και σε συνέχεια προηγούμενου συναφούς μηνύματος, σας στέλνουμε ένα αρχικό προσχέδιο Προτάσεων για Νόμο-Πλαίσιο Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων

__ Ανακοίνωση στο επίσημο forum του Πανεπιστημίου(σε pdf και doc μορφή),

με στόχο τόσο τη διαβούλευση πάνω στην αρχική αυτή εισήγηση, όσο και τον εμπλουτισμό του.

Το κείμενο αυτό θα μπορούσε να συζητηθεί σε γενικές συνελεύσεις προγραμματισμένες ή έκτακτες, προκειμένου να γίνουν συλλογικές συζητήσεις, αλλά και να ληφθούν αποφάσεις αν αυτό είναι δυνατόν.
Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται να τονιστεί ότι η οποιαδήποτε συμβολή (συλλογική ή ατομική) είναι καλοδεχούμενη και μπορεί να λειτουργήσει εποικοδομητικά.

Καλούνται ειδικά τα μέλη της Πανεπιστημιακής μας Κοινότητας, Διδακτικό & Ερευνητικό προσωπικό, ΕΤΕΠ, ΕΕΔΙΠ, Διοικητικοί, να προτιμήσουν ως χώρο συλλογής και παρουσίασης της συμβολής τους (επιμέρους προτάσεις, ερωτήματα, κλπ), τον ήδη υπάρχοντα διαδικτυακό χώρο διαλόγου με θέμα:

__ "Εσωτερικός Διάλογος: Νέος Νόμος Πλαίσιο και Στρατηγική Πανεπιστημίου Αιγαίου"

( Η εισαγωγή γίνεται με το ίδιο login και password, με αυτό που χρησιμοποιούμε και για το e-mail μας. Για επιμέρους ερωτήματα (τεχνικά ή μη) μπορείτε να απευθυνθείτε στο get ΣΤΟ aegean ΤΕΛΕΙΑ gr )

Όσον αφορά τη διαδικασία διαμόρφωσης εισήγησης προς ψήφιση σε Συγκλήτους, διαφορετικά Πανεπιστήμια έχουν επιλέξει διαφορετικές προσεγγίσεις (π.χ. ερωτηματολόγια, τέσσερις διαφορετικές επιτροπές, μια ενιαία επιτροπή, κλπ).

Το Πανεπιστήμιο μας, στην παρούσα συγκυρία, δεν είχε καμία οικονομική δυνατότητα να διεξάγει έκτακτη σύγκλητο, για μία πρώτη συζήτηση πάνω στα εν λόγω θέματα.

Η επόμενη Σύγκλητος που καθορίστηκε για την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου -την τελευταία εβδομάδα πριν από την έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων- θα ασχοληθεί, εκτός των άλλων τρεχόντων θεμάτων και με την συζήτηση μιας συνολικής συναφούς πρότασης εκ μέρους του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Στο εσωτερικό του Πανεπιστημίου δεν έχουν κυκλοφορήσει άλλα συναφή κείμενα. Τα μέλη της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου ανέλαβαν να προετοιμάσουν εισήγηση για τις εν λόγω προτάσεις, μετά από παραίνεση της Πρυτανικής Αρχής, και λόγω της βαρύνουσας σημασίας του εν λόγω θέματος για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Η Επιτροπή αυτή έχει ως στόχο να ετοιμάζει επεξεργασίες και προτάσεις για την Στρατηγική του Πανεπιστημίου, και είναι απολύτως απαραίτητο να έχει μια σφαιρική αντίληψη, να γνωρίζει βαθειά το γενικό πλαίσιο λειτουργίας, καθώς και τις συνθήκες λειτουργίας του Πανεπιστημίου, και αν είναι δυνατόν να συμβάλλει ώστε να τις επηρεάσει θετικά. Ενημερωτικά αναφέρεται ότι μέλη της Επιτροπής αυτής έχουν ήδη ξεκινήσει να παράγουν επεξεργασίες αναφορικά με τη φύση και την υπόσταση του ελληνικού πανεπιστημίου στον 21ο αιώνα, τα χαρακτηριστικά του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς και στοιχεία Στρατηγικού Σχεδιασμού.
Αυτές οι επεξεργασίες, αφού ολοκληρωθούν σε έναν πρώτο βαθμό, θα διαχυθούν στην Πανεπιστημιακή μας κοινότητα, για εμπεριστατωμένη συζήτηση.

Ας σημειωθεί, ότι προγραμματίζεται να ετοιμαστεί και να σταλεί νέα έκδοση του κειμένου, την επόμενη Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις που θα έχουν προκύψει μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Σε κάθε περίπτωση, είναι η πρώτη φορά, που όλα τα πανεπιστήμια, έχουν ενεργοποιηθεί σε μια διαδικασία αναλογισμού, συζητήσεων και αποφάσεων για το «τί πανεπιστήμιο θέλουμε;», «ποια η σχέση του με την πολιτεία;», «ποια είναι τα προβλήματα;», «ποιο είναι το επιθυμητό γενικό πλαίσιο λειτουργίας;».

Η διαδικασία αυτή, είναι δεδομένο ότι δεν είναι εύκολη, είναι όμως εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, και μπορεί να αποβεί γόνιμη και εποικοδομητική, προκειμένου να βρούμε όλοι μαζί έναν «κοινό τόπο», και κυρίως να έχουμε στη συνέχεια μια ουσιαστική συμβολή σε εθνικό επίπεδο, στην παρούσα συγκυρία.


Να είστε όλοι/ες καλά,

Εκ μέρους της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού,

Αγγελική Δημητρακοπούλου

Καθηγήτρια Aγγελική Δημητρακοπούλου
Αντιπρύτανις Έρευνας και Στρατηγικού Σχεδιασμού Πανεπιστημίου Αιγαίου
Πρόεδρος Επιτροπής Ερευνών
Διευθύντρια Εργαστηρίου Μαθησιακής Τεχνολογίας και Διδακτικής Μηχανικής
Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών


29 Νοεμβρίου 2010 έγραψε:
__ Τελικό Προσχέδιο προτάσεων για Νόμο-πλαίσιο

Aγαπητά μέλη της Πανεπιστημιακής μας Κοινότητας,

Σας στέλνουμε το κείμενο θέσεων και προτάσεων σχετικά με τις επιθυμητές αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας των ελληνικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

__ Ανακοίνωση στο επίσημο forum του Πανεπιστημίου

Το κείμενο θα συζητηθεί στην Σύγκλητο, την προσεχή Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010.

Εκ μέρους της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού Πανεπιστημίου Αιγαίου

Αγγελική Δημητρακοπούλου

Καθηγήτρια Aγγελική Δημητρακοπούλου
Αντιπρύτανις Έρευνας και Στρατηγικού Σχεδιασμού Πανεπιστημίου Αιγαίου
Πρόεδρος Επιτροπής Ερευνών
Διευθύντρια Εργαστηρίου Μαθησιακής Τεχνολογίας και Διδακτικής Μηχανικής, Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών



Αναφορικά με την Επιτροπή Στρατηγικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και την αποστολή της:

18 Νοεμβρίου 2010 έγραψε:
Επιτροπή Στρατηγικής και Διαδικασία Διαμόρφωσης Θέσεων για την Ανώτατη Εκπαίδευση

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην 1η συνεδρία του Ακαδημαϊκού έτους 2010-2011 (στις 14/10/2010) αποφάσισε τη συγκρότηση Επιτροπής Στρατηγικής.

Αυτή αποτελείται από τα 4 μέλη της Πρυτανικής Αρχής, από 1 εκπρόσωπο από κάθε Σχολή, 1 εκπρόσωπο του ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού, 1 εκπρόσωπο του ΔΣ του Συλλόγου ΔΕΠ, και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας Διαχείρισης και Αξιοποίησης Περιουσίας Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ως εκπρόσωποι των Σχολών ορίστηκαν να συμμετέχουν οι εξής συνάδελφοι: Βασικό αντικείμενο της Επιτροπής Στρατηγικής είναι η επεξεργασία της στρατηγικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου τουλάχιστον για την επόμενη οκταετία (δύο 4ετείς προγραμματισμοί).

Η πρόταση για τη νέα στρατηγική θα είναι αντικείμενο διαβούλευσης όλων των ακαδημαϊκών μονάδων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και θα γίνει σε βάθος χρόνου, έτσι ώστε η πανεπιστημιακή κοινότητα στο σύνολό της να έχει το περιθώριο να εκφράσει τις απόψεις της με ολοκληρωμένο τρόπο.

Στη σημερινή συγκυρία η επιτροπή είναι υποχρεωμένη να λάβει υπόψη της τις κυοφορούμενες αλλαγές στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και να συμβάλει σε μελλοντικό διάλογο για τη διαμόρφωσή τους, όπως αποφασίστηκε από την Σύνοδο των Πρυτάνεων και σύμφωνα με τις ανάγκες του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Επειδή:
    (i) Οι θέσεις τις οποίες κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων δεν μπορούν σύμφωνα με την Σύνοδο των Πρυτάνεων να αποτελέσουν βάση διαλόγου.

    (ii) Η Σύνοδος δεσμεύτηκε να διαμορφώσει σε έκτακτη συνεδρίασή της στις 10 και 11 Δεκεμβρίου ένα κείμενο θέσεων που θα εκφράζουν την ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση του διαλόγου.

    (iii) H Σύγκλητος του Πανεπιστημίου μας πρέπει να συμβάλει και αυτή στην εν λόγω πρωτοβουλία και να πάρει μέρος στην έκτακτη Σύνοδο με θέσεις που να εκφράζουν την αντίληψη που διαμορφώνουν τα μέλη της Πανεπιστημιακής μας κοινότητας, στη βάση της εμπειρίας τους από την λειτουργία του συγκεκριμένου Ιδρύματος.
Για όλους αυτούς τους λόγους η Επιτροπή Στρατηγικής αναλαμβάνει να εισηγηθεί στη Σύγκλητο ένα κείμενο θέσεων που θα συζητηθούν στην επόμενη συνεδρίαση στις 2/12/10 για να αποτελέσουν την συμβολή του Πανεπιστημίου μας στο σχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση που θα επεξεργαστεί η Σύνοδος.

Ως προς την διαδικασία επεξεργασίας της τελικής της εισήγησης προς την επόμενη Σύγκλητο, η επιτροπή θα καταθέσει προσχέδιο τη Δευτέρα 22/11/2010 το οποίο θα σταλεί για διαβούλευση και εμπλουτισμό στις Σχολές και τα Τμήματα.

• Οι θέσεις που θα διατυπώσει η επιτροπή στην εισήγησή της δεν αποτελούν απάντηση στο κείμενο του Υπουργείου διότι, όπως αποφάσισε ομόφωνα η Σύνοδος των Πρυτάνεων, αυτό δεν αποτελεί τη βάση του διαλόγου. Ωστόσo οι θέσεις που διατύπωσε το Υπουργείο ή άλλοι φορείς χρειάζεται να γίνουν αντικείμενο επεξεργασίας.
• Οι θέσεις πρέπει να περιγράφουν τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το ελληνικό πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου και να προτείνουν λύσεις.
• Οι θέσεις πρέπει να οργανωθούν σύμφωνα με τις τέσσερεις κατηγορίες που πρότεινε η Σύνοδος των Πρυτάνεων για τη διευκόλυνση του διαλόγου ανάμεσα στα πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα:
    o Διοικητικό μοντέλο
    o Ακαδημαϊκά ζητήματα και ζητήματα προσωπικού
    o Οικονομική αυτοτέλεια και ανάπτυξη
    o Έρευνα
• Τη σύνθεση των προτάσεων που θα προκύψουν από τα Τμήματα ή τις Σχολές, θα αναλάβει η Επιτροπή Στρατηγικής με την πλήρη σύνθεση αυτής.

Το κείμενο θέσεων που θα καταλήξει η Σύγκλητος στις 2/12/2010 καθώς και το αντίστοιχο που θα καταλήξει η Σύνοδος των Πρυτάνεων στις 10 και 11 Δεκεμβρίου δε σηματοδοτούν το τέλος αλλά την αρχή του διαλόγου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επομένως η συζήτηση τόσο για τον νέο νόμο πλαίσιο όσο και για τη στρατηγική μας θα συνεχιστεί στα όργανα του Πανεπιστημίου και μετά την προσεχή Σύγκλητο.


Eκ μέρους της Επιτροπής Στρατηγικής Πανεπιατημίου Αιγαίου

Καθηγήτρια Αγγελική Δημητρακοπούλου


Σχετικά με την Εταιρεία Διαχείρισης και Αξιοποίησης Περιουσίας Πανεπιστημίου Αιγαίου:

Ρεπορτάζ έγραψε:
__ Σύνθεση ΔΣ 2007

«[...] Η νέα σύνθεση, η οποία είχε ομόφωνα εκλεγεί από τη Γενική Συνέλευση της Εταιρείας κατόπιν πρότασης του Πρύτανη του Ιδρύματος, αποτελείται από τους:

• Καθηγητή Ανδρέα Τρούμπη, Πρύτανη, ως Πρόεδρο
• Καθηγητή Νικόλαο Λίτινα, ως Αντιπρόεδρο
Σταυρούλα Λάμπου, Πολιτικό Μηχανικό, ως Διευθύνουσα Σύμβουλο
• Αναπληρωτή καθηγητή Ιωάννη Σεϊμένη, ως Μέλος
• Επίκουρο καθηγητή Κωνσταντίνο Λαμπρινουδάκη, ως Μέλος
Παύλο Βογιατζή, Νομάρχη Λέσβου, ως Μέλος
Ιωάννη Καράλη, Οικονομολόγο, ως Μέλος

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα συμβάλλει στον επαναπροσδιορισμό των στόχων και γενικότερα στην αναδιάρθρωση της στρατηγικής της Εταιρείας.

Αξιοσημείωτη η συμμετοχή στο νέο σχήμα εξεχόντων μελών της τοπικής κοινωνίας, κου Παύλου Βογιατζή, Νομάρχη Λέσβου, και κου Ιωάννη Καράλη, Προέδρου Συλλόγου Φίλων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, οι οποίοι έχουν συνδράμει ποικιλοτρόπως το Ίδρυμα και έχουν αποδείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για αυτό»
.


     
 
       
Τετ, 01 Δεκ 2010 9:23 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


Argonaut
Μεγάλο μολύβι
Μεγάλο μολύβι


Dec 16, 2007
199


Aυτό με την "αναγνώριση και σεβασμό του απολυτηρίου Λυκείου" σχετικά με την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο πώς την εννοεί;;; Μυστήρια πράγματα....

Προβλέπω "δωρεές" από μεγάλα πολυεθνικά "γκρουπάκια" και τρελό χέρι στο πρόγραμμα σπουδών. Παιδεία με χορηγία στο μέλλον και έτσι όπως το πάει ο Γιωργάκης και παιδεία δύο ταχυτήτων. Δεν είναι τυχαίο που ο Σαμαράς ζητάει αναθεώρηση Συντάγματος και ο Γιωργάκης λέει ναι. Λες και δεν τα έχουν συμφωνήσει. Η υποκρισία στην κοινοβουλευτική δικτατορία είναι η σπεσιαλιτέ τους
ΝΑΙ ΛΕΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ

     
 
       
Δευ, 06 Δεκ 2010 7:25 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


inertia
Ανεμοδαρμένος
Ανεμοδαρμένος


Dec 14, 2003
5131


...από σημερινή ανακοίνωση:
Παράθεση:
Αγαπητά μέλη της Πανεπιστημιακής μας Κοινότητας,

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στη συνεδρίασή της στις 2 /12/ 2010, στη Μυτιλήνη, αναφορικά με τις ενδεχόμενες αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Ελλάδα, αποφάσισε:

(1) Το κείμενο προτάσεων για αλλαγές στα ΑΕΙ (ψηφίστηκε με ισχυρή πλειοψηφία )
- https://forum.aegean.gr/download/file.php?id=5452

(2) Ένα ομόφωνο και συνοπτικό συναφές ψήφισμα
- https://forum.aegean.gr/download/file.php?id=5453


Παράλληλα, κατά την τελευταία χρονική περίοδο [10/11/2010-1/12/2010], Γενικές Συνελεύσεις Τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου επεξεργάστηκαν και γνωστοποίησαν σχετικές αποφάσεις που παρατίθενται σε ένα ενιαίο αρχείο.
- https://forum.aegean.gr/download/file.php?id=5454

Με εκτίμηση,
Καθηγητής Πάρις Τσάρτας
Πρύτανης


     
 
       
Πεμ, 27 Ιαν 2011 6:17 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


slide
Γκουρού
Γκουρού


Nov 04, 2008
772


Aθήνα, 27.01.2011 έγραψε:
Αλλαγή στη χρηματοδότηση της Έρευνας

Ριζική αναδιάρθρωση του τρόπου χρηματοδότησης των ερευνητικών προγραμμάτων προανήγγειλε η υπουργός Παιδείας. Στο εξής τα κονδύλια θα κατευθύνονται σε πέντε συγκεκριμένους τομείς, ώστε να έχουν αποτελέσματα στην παραγωγή και την οικονομία της χώρας.

Η Άννα Διαμαντοπούλου ενημέρωσε την Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής ότι οι τομείς στους οποίους θα δοθεί έμφαση είναι:
Αγροβιοτεχνολογία
Πράσινη Ανάπτυξη και Ενέργεια
Πληροφορική και Τεχνολογία
Χημικά Προϊόντα και Ιατρική

«Πρώτη φορά έχουμε σχέδιο με συγκεκριμένους τομείς και χρονοδιαγράμματα που συνδέουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας με τις στόχους και τις ανάγκες της» δήλωσε η υπουργός.

Η κ. Διαμαντοπούλου διαβεβαίωσε πάντως ότι τα προγράμματα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται.

Ανέφερε ακόμα ότι το 2010 ξεκίνησαν ερευνητικά προγράμματα 300 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ, ενώ προς διάθεση παραμένουν πάνω από 550 εκατ. ευρώ.

Τέλος, η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι το α' τρίμηνο του 2011 θα προκηρυχθούν δράσεις περίπου 120 εκατ. ευρώ, ενώ το β' τρίμηνο θα διατεθούν 100 εκατ. ευρώ, κυρίως συνεργασίες επιχειρήσεων με ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια.


     
 
       
Παρ, 18 Φεβ 2011 2:38 am
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


inertia
Ανεμοδαρμένος
Ανεμοδαρμένος


Dec 14, 2003
5131


Παράθεση:
Δίκτυο αριστείας Πανεπιστημίων και ΤΕΙ για την ανάδειξη βέλτιστων πρακτικών

10/01/2011

Τη δημιουργία ενός Δικτύου Αριστείας που θα χαρτογραφήσει και θα προβάλει τις βέλτιστες πρακτικές Πανεπιστημίων και ΑΤΕΙ γνωστοποίησε η Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Αννα Διαμαντοπούλου. Με επιστολή της σε Πρυτάνεις Πανεπιστημίων και Προέδρους ΑΤΕΙ κάλεσε όλα τα ιδρύματα να υποβάλουν, έως τις 15 Μαρτίου 2011, προτάσεις για τη δημοσιοποίηση των επιτευγμάτων τους και τη δημιουργία ενός Ψηφιακού Αρχείου Αριστείας.

Η πρωτοβουλία του Υπουργείου για την υποστήριξη της καινοτομίας, της αριστείας και της προσφοράς στο εκπαιδευτικό σύστημα, μέσα από την ανάδειξη των συντελεστών του, ξεκίνησε ήδη από τον Μάρτιο του 2010. Η πρώτη φάση για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχει ολοκληρωθεί, ενώ οργανώθηκε σχετικό πρόγραμμα και για την τριτοβάθμια, για τα Πανεπιστήμια και τα ΑΤΕΙ. Στόχος είναι να προβληθούν οι πραγματικές δυνατότητες του ελληνικού δημόσιου Πανεπιστημίου και να διαμορφωθούν θετικά πρότυπα στην ελληνική κοινωνία.

Το Δίκτυο Αριστείας θα δημοσιοποιεί τα επιτεύγματα των ιδρυμάτων μέσω ειδικής ιστοσελίδας, διαλέξεων, προβολών στην Ελληνική Εκπαιδευτική Τηλεόραση, κ.λπ. Προβλέπεται η θέσπιση ετήσιου Συνεδρίου Προβολής της Αριστείας και κοινοποίηση των αποτελεσμάτων εντός και εκτός Ελλάδας. Το Δίκτυο θα συμβάλει στη συνεργασία και στην εξωστρέφεια των ιδρυμάτων, στην αξιοποίηση των καινοτόμων ιδεών και στην ανάδειξη των διακεκριμένων μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Το Ψηφιακό Αρχείο Αριστείας, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση Έλληνες και ξένοι πολίτες, θα συμπεριλάβει όλα τα επιτεύγματα των ελληνικών Πανεπιστημίων και ΑΤΕΙ. Μια Επιτροπή Ανάδειξης και Προβολής της Αριστείας θα παρακολουθεί την εξέλιξη του έργου, θα το αξιολογεί και θα εφαρμόζει διεθνή πρότυπα.

Κάθε ίδρυμα μπορεί να υποβάλει από 10 έως 40 προτάσεις για επιτεύγματα μελών ΔΕΠ και φοιτητών προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού επιπέδου, τα οποία απορρέουν από ατομική ή ομαδική εργασία. Οι προτάσεις πρέπει να αφορούν τη διδασκαλία, τη βασική ή εφαρμοσμένη έρευνα, τη συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς, κ.ά., και βασική προϋπόθεση είναι να έχουν βραβευθεί από εθνικό ή διεθνή φορέα. Οι προτάσεις θα πρέπει να κατατεθούν, έως τις 15 Μαρτίου, στα ελληνικά και στα αγγλικά. Επισημαίνεται πως έχουν ληφθεί μέτρα για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον δικτυακό τόπο του Υπουργείου.

_____
www.ekt.gr, με πληροφορίες από Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων


Παράθεση:
Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.

Για την επιστολή προς τους Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων πατήστε εδώ.

Για την επιστολή προς τους Προέδρους των ΤΕΙ πατήστε εδώ.


     
 
       
Τετ, 23 Φεβ 2011 1:32 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


inertia
Ανεμοδαρμένος
Ανεμοδαρμένος


Dec 14, 2003
5131


Από κοινοποιήσεις προς πανεπ. κοινότητα:

Παράθεση:
Καλησπέρα,

χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε συνάντηση των διαφόρων φορέων της ακαδημαϊκής κοινότητας Σύρου στο αμφιθέατρο του πανεπιστημίου.

Συμμετείχαν διοικητικοί υπάλληλοι, ΕΕΔΙΠ, ΔΕΠ, 407 και φοιτητές. Μετά από σύντομη ενημέρωση από τον Βασίλη Μουλιανίτη για τις μέχρι τώρα δράσεις των πρωτοβουλιών των έκτακτων σε παν/μια και ΤΕΙ ακολούθησε συζήτηση για το δημόσιο παν/μιο σε συνάρτηση με το νέο νόμο - πλαίσιο. Υπήρχε έντονο ενδιαφέρον από όλες τις ομάδες του τμήματος και διάθεση άμεσων ενεργειών από κοινού για την αντιμετώπιση της επερχόμενης υποβάθμισης. Από την συζήτηση αναδείχτηκε η ανάγκη ενημέρωσης της κοινής γνώμης για την δουλειά που γίνεται στο δημόσιο πανεπιστήμιο, τους κινδύνους που διατρέχει και την ανατροπή του κλίματος αδιαφορίας/ απαξίωσης που συστηματικά καλλιεργεί το υπουργείο/ ΜΜΕ για την ανώτατη εκπαίδευση. Μετά από αυτήν την πρώτη προσέγγιση αποφασίστηκε νέα συνάντηση τις προσεχείς ημέρες ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν οι ενδεχόμενες δράσεις.

Επιπλέον, συνημμένα θα βρείτε
α) το κείμενο διαμαρτυρίας που υπογράφηκε από 65 407/80 και παραδώθηκε στην Σύγκλητο της 27/1/11 και βάσει του οποίου η τελευταία έλαβε την απόφαση για αναστολή των ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων το διήμερο 22-23 Φεβρουαρίου,
β) το κείμενο απολογισμού της συνάντησης την 12/2/11 των πρωτοβουλιών 407/80, έκτακτου προσωπικού ΤΕΙ, υπό διορισμό μελών ΔΕΠ (όπου συμμετείχαν και εκπρόσωποι ΕΕΔΙΠ και ΔΕΠ) και
γ) το κείμενο που συνυπογράφουμε ως πρωτοβουλία 407/80 του παν/μιου Αιγαίου και διανεμήθηκε την Τετάρτη 23 Φεβρ. στην απεργία στην Μυτιλήνη.

Νίκος Ζαχαρόπουλος


Επισυναπτόμενα κείμενα:

[1]
Παράθεση:
Περικοπή θέσεων διδασκόντων ΠΔ.407/80 + Ψήφισμα Συγκλήτου
(υπάρχει ολόκληρο στο topic εδώ: http://my.aegean.gr/web/ftopict-1802.html)

-- http://my.aegean.gr/gallery/34001-2/2011_01_27_keimeno_diam...407_80.pdf


[2]
Παράθεση:
Ενημέρωση για την κινητοποίηση στις 11/2/2011 των Συμβασιούχων Διδασκόντων σε Πανεπιστήμια & ΤΕΙ και των μελών ΔΕΠ σε αναμονή τοποθέτησης στο Υπουργείο Παιδείας και την Πανελλαδική Συνάντηση (12/2)– Στόχοι δράσης για την επόμενη περίοδο


Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11/2 μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας από τις Πρωτοβουλίες Διδασκόντων με βάση το ΠΔ 407/80 και τους Συλλόγους Εκτάκτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού των ΤΕΙ Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Στη κινητοποίηση κλήθηκαν και συμμετείχαν οι συνάδελφοι από την Πρωτοβουλία μελών ΔΕΠ υπό αναμονή τοποθέτησης. Την κινητοποίηση στήριξαν οι φοιτητές του ΜΑΣ και των ΕΑΑΚ. Παραβρέθηκαν ακόμη οι συνάδελφοι Γ. Τσιλιγκιρίδης (ΕΓ ΠΟΣΔΕΠ) και Ν. Παπαλεξίου (ΔΕ ΠΟΣΔΕΠ), και η συνάδελφος Τ. Ζορμπαλά, (ΣΔΕΠ Παν. Αιγαίου & ΔΕ ΠΟΣΔΕΠ). Τo Σάββατο 12/2 ακολούθησε πανελλαδική συνάντηση, στην οποία παραβρέθηκαν, πέραν όσων αναφέρθηκαν, και συμβασιούχοι διδάσκοντες από το ΕΚΠΑ, το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το ΤΕΙ Χαλκίδας καθώς και εκπρόσωποι από την Πανελλήνια Ομοσπονδία ΕΕΔΙΠ.

Η γενική αποτίμηση του διήμερου δράσεων κρίνεται επιτυχημένη. Σημειώνεται πως α) για πρώτη φορά αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων έγινε δεκτή από τον ειδικό γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Β. Παπάζογλου και του εξέθεσε τα αιτήματα της κινητοποίησης, όπως αυτά είχαν διατυπωθεί στο κάλεσμα της κινητοποίησης από τις Πρωτοβουλίες 407/80 και τους ΣΕΕΠ των ΤΕΙ, και β) η κινητοποίηση συνέπεσε με την κλιμάκωση των αντιδράσεων- κινητοποιήσεων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ (στα ΤΕΙ Πειραιά και Θεσσαλονίκης είναι σε εξέλιξη επίσχεση εργασίας και κλείσιμο ιδρυμάτων, επίκειται διήμερο προειδοποιητικό κλείσιμο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στις 22-23 Φλεβάρη κ.λπ.). Ακολουθούν βασικά συμπεράσματα προς ενημέρωση των συναδέλφων και συντονισμό των επόμενων βημάτων δράσης:

Σε σχέση με τα Πανεπιστήμια και τους συμβασιούχους διδάσκοντες με βάση το ΠΔ 407/ 80:

Οι περικοπές εντάσσονται στη γενική πολιτική του Μνημονίου και ο κος Παπάζογλου δεν ανέλαβε καμία δέσμευση ότι δε θα γίνουν νέες την επόμενη χρονιά (2011-2012).

Έδειξε να μη γνωρίζει τις αιτίες για τις πολύμηνες καθυστερήσεις πληρωμών των συναδέλφων, ενώ σε άλλες περιπτώσεις τις απέδωσε στις διοικήσεις των ιδρυμάτων. Δε δίστασε μάλιστα να δείξει έκπληξη για τη μη- αντίδραση απέναντι σε αυτές τις πρακτικές, κάποιες από τις οποίες κατέγραψε ώστε να «διερευνήσει».

Επιβεβαίωσε προφορικά ότι στον υπό σχεδιασμό νέο νόμο θα καταργηθεί ο θεσμός του ΠΔ 407/80 και θα εισαχθεί ο νέος θεσμός των «εντεταλμένων διδασκόντων» με πλήρεις μονοετείς έως τριετείς συμβάσεις στους οποίους θα επιμεριστούν οι όποιες κουτσουρεμένες πιστώσεις δοθούν (αν δοθούν και όσες είναι αυτές). Ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα μόνιμης και αορίστου χρόνου εργασιακής σχέσης για όσους προσληφθούν με το νέο αυτό θεσμό, ενώ επισημάνθηκε πως θα παρέχουν κατά βάση πολύωρο διδακτικό έργο χωρίς δυνατότητα εξέλιξης.

Οι νέες προκηρύξεις θέσεων ΔΕΠ μετατίθενται μετά την ολοκλήρωση σε 2-3 χρόνια των διορισμών που εκκρεμούν.

Σε σχέση με τα ΤΕΙ και τους ΣΕΕΠ:

Όπως αναφέρθηκε, θα γίνει –ύστερα από τη διαδικασία που ορίζεται στο υπ’ αριθμ. 262/08.02.2011 έγγραφο του Υφυπουργού– πρόωρη εκταμίευση τμήματος του προϋπολογισμού του 2011 για να καλυφθούν τα δεδουλευμένα του 2010, αλλά μετά δεν υπάρχει καμία περίπτωση έκτακτης ή επιπλέον χρηματοδότησης. Αυτό σημαίνει ότι πριν το τέλος του εαρινού εξαμήνου κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς πιστώσεις για τους Επιστημονικούς και τους Εργαστηριακούς Συνεργάτες και άρα αυτοί να απολυθούν, αφήνοντας τα Ιδρύματα χωρίς το 80% των διδασκόντων. Όλα τα παραπάνω θα ισχύσουν εφόσον οι υπό έγκριση προϋπολογισμοί των Ιδρυμάτων παγιωθούν, καθώς οι Συνελεύσεις τους δεν έχουν δεχθεί τις μειώσεις που επιβάλλει το Υπουργείο.

Σε σχέση με τα μέλη ΔΕΠ υπο αναμονή τοποθέτησης:

Ο κος Παπάζογλου τόνισε πως εάν υπάρξει περιθώριο στο πλαίσιο του κανόνα «5 αποχωρήσεις για κάθε 1 πρόσληψη» και αφού το Υπουργείο διασφαλίσει τους διορισμούς στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια «για να μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία και ούτε καν για να λειτουργήσουν καλά», τότε θα γίνουν κάποιοι διορισμοί από αυτούς που εκκρεμούν. (Σχετική αναλυτική ενημέρωση έχει ήδη βγει από την Πρωτοβουλία μελών ΔΕΠ υπό αναμονή, βλ. http://lecture.jimdo.com).


Σε σχέση με τη γενικότερη εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης:

Οι περικοπές δαπανών, πιστώσεων και διορισμών στην εκπαίδευση θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Μνημονίου και των κατευθύνσεων που έχουν συμφωνηθεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Στα Πανεπιστήμια υπάρχει περιθώριο περικοπών, καθώς, όπως ειπώθηκε εκ μέρους του ειδικού γραμματέα, «υπάρχει ακόμη λίπος για να κάψουμε», ενώ κατηγόρησε τα ιδρύματα για τεχνητές ανάγκες προσωπικού, υπερπροσφορά μαθημάτων, διασπορά νέων Τμημάτων κ.α..


Με βάση τα παραπάνω εκτιμούμε ότι:

Το Υπουργείο επιμένει στην χρηματοδοτική ασφυξία των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και την πολιτική των εκτεταμένων περικοπών. Το Μνημόνιο βλάπτει όντως σοβαρά την Παιδεία. Παρότι το Υπουργείο υποστηρίζει ότι «υπάρχει λίπος για να κάψουμε», στην πραγματικότητα τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ ήδη «τρώνε από τις σάρκες» του πιο ευάλωτου τμήματος τους, των συμβασιούχων διδασκόντων.

Ο νέος νόμος θα παγιώσει την εργασιακή επισφάλεια με την εισαγωγή των «εντεταλμένων διδασκόντων».

Η άρνηση προκήρυξης νέων θέσεων και οι καθυστερήσεις στους διορισμούς απειλούν με μαρασμό νέα αλλά και παλιά Τμήματα, οδηγώντας σε συρρίκνωση του αριθμού των προσφερόμενων μαθημάτων, περιορισμό νέων γνωστικών αντικειμένων και συνολική υποβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών.

Η απαξίωση των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ με ιδεολογήματα του τύπου «δεν παράγουν» θα συνεχιστεί. Ενδεικτική και η επίκληση στατιστικών περί μικρών ποσοστών παραγωγής πτυχιούχων, και αμφιλεγόμενων ερευνών της κοινής γνώμης «στηρίζει» τις αλλαγές που επιβάλλει το υπουργείο.

Μοιραία, τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ εξωθούνται σε ανταποδοτικές πρακτικές και στην εισαγωγή διδάκτρων για να καλύπτουν ανάγκες σε προσωπικό. Οι περικοπές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πίεσης προς την «Παιδεία της Αγοράς» και την επιχειρηματική λογική για την εκπαίδευση.

Συνολικά, οι περικοπές πιστώσεων, οι καθυστερήσεις στους διορισμούς, η επέλαση της εργασιακής επισφάλειας είναι κομμάτι της επίθεσης στην κοινωνία αλλά και την ανώτατη εκπαίδευση, επίθεσης που εκφράζεται από τις πολιτικές του Μνημονίου και τις απαιτήσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ, αλλά και από τη στρατηγική επιλογή για την απαξίωση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης, την ιδιωτικοποίηση, τη λογική της ανταποδοτικότητας. Η δική μας εργασιακή και ακαδημαϊκή απαξίωση είναι κομμάτι της ίδιας πολιτικής που προωθεί τα δίδακτρα, την επέλαση των μάνατζερ, την ακύρωση κάθε έννοιας αυτοδιοίκησης των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Είναι η κατεύθυνση που αποτυπώθηκε στο «Κείμενο Διαβούλευσης» του Υπουργείου Παιδείας και στο νέο νόμο που θα κατατεθεί.

Αυτό σημαίνει ότι η δικαίωση των δικών μας αιτημάτων, όπως αυτά έχουν διατυπωθεί στα σχετικά καλέσματα των πρωτοβουλιών μας περνάει μέσα από τη συνολικότερη ανατροπή της επίθεσης στη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση (νέος νόμος, χρηματοδοτική ασφυξία κ.λπ.). Πρέπει να δούμε τη δραστηριοποίηση μας ως κομμάτι ενός συνολικότερου κινήματος, αλλά και να προσπαθήσουμε οι δικές μας διεκδικήσεις να είναι αιχμές αυτού του αγώνα.

Ξέρουμε καλά πως στον αγώνα μας έχουμε συμμάχους: Πρώτα από όλα τους φοιτητές μας που θα αντιμετωπίσουν πολύ σύντομα τη συρρίκνωση των προγραμμάτων σπουδών, τα μη προσφερόμενα μαθήματα, την υποβάθμιση των σπουδών. Τις/τους υποψήφιες/ους διδάκτορες που θα κληθούν να καλύψουν, με απλήρωτες ή κακοπληρωμένες αναθέσεις διδασκαλίας τα κενά στα προγράμματα σπουδών. Έπειτα, τις/τους συναδέλφους μέλη ΔΕΠ που θα αντιμετωπίσουν εργασιακή και ακαδημαϊκή επιδείνωση (αμφισβήτηση μονιμότητας, μισθολογικές περικοπές, αύξηση υποχρεώσεων). Αλλά και συνολικά τους εργαζομένους που βλέπουν την απαξίωση και υποβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα, δεσμευόμαστε και εμείς να εγκαταλείψουμε τον κατακερματισμό και την αναζήτηση ατομικών λύσεων και να διαλέξουμε το δρόμο της αλληλεγγύης, της συναδελφικότητας και της συλλογικής διεκδίκησης.

Απέναντι σε μια πολιτική που επιτίθεται στη Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση και οδηγεί στη συλλογική μας απαξίωση δεν έχουμε άλλο δρόμο από την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Άμεσα:

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις σε ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (επίσχεση εργασίας και κατάληψη) και ΤΕΙ Πειραιά (επίσχεση εργασίας και περιφρούρηση – αναστολή εκπαιδευτικής και διοικητικής λειτουργίας). Διοργανώνουμε συνεντεύξεις Τύπου στο πλαίσιο των καταλήψεων.

Επιδιώκουμε τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση των συναδέλφων συμβασιούχων σε κάθε ίδρυμα, με όποιο τρόπο μπορούμε (συνέλευση, συζήτηση, κείμενο υπογραφών).

Οργανώνουμε παραστάσεις διαμαρτυρίας σε όλες τις Συγκλήτους, στα Συμβούλια αλλά και στα Τμήματα, απαιτώντας να καταγγείλουν τις περικοπές, να αρνηθούν να συμμορφωθούν με αυτές, να πάρουν αποφάσεις για αναστολή λειτουργιών σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Καλούμε τους συλλόγους ΔΕΠ να πάρουν θέση ενάντια στις περικοπές και υπέρ των αιτημάτων μας, στο πλαίσιο και της γενικότερης σύγκρουσής τους με την απαξίωση των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ

Ζητούμε τη συμπαράσταση των φοιτητών μας, γιατί αυτοί πρώτοι υφίστανται τις συνέπειες των περικοπών. Με τη σειρά μας δεσμευόμαστε για συμμετοχή στον αναγκαίο πανεκπαιδευτικό αγώνα.

Απευθυνόμαστε στους συλλόγους μεταπτυχιακών και υποψηφίων διδακτόρων, που θα κληθούν να προσφέρουν απλήρωτο ή κακοπληρωμένο εκπαιδευτικό έργο.

Συμμετέχουμε ενεργά σε όλες τις μαζικές διαδικασίες (Συνελεύσεις κ.λπ.) για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενάντια στις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές.

Αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα δημοσιοποίησης των αιτημάτων και διεκδικήσεών μας.

Ως πρώτο βήμα:
Παίρνουμε μέρος μαζικά στην πανεργατική απεργία στις 23 Φλεβάρη


===============================

Επαναδιατυπώνουμε την πρόθεση μας να παλέψουμε με βάση το ακόλουθο πλαίσιο αιτημάτων:
Συνολικά διεκδικούμε:
• Να καταργηθεί ο θεσμός των συμβασιούχων διδασκόντων και όλες οι ανάγκες των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ σε διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό να καλύπτονται με προκηρύξεις θέσεων ΔΕΠ και μελών ΕΠ. Οι όποιες πραγματικά έκτακτες ανάγκες να καλύπτονται από διδάσκοντες με αξιοπρεπείς όρους. Να σταματήσει η επίκληση ‘έκτακτων αναγκών’ ως πρόσχημα γενίκευσης της ελαστικής εργασίας.
• Να μη μετατραπεί η βαθμίδα του λέκτορα σε βαθμίδα συμβασιούχων, επισφαλώς εργαζομένων χωρίς προοπτική εξέλιξης. Να μην επιστρέψουμε στο θεσμό των βοηθών.
• Να παγιωθεί η συμμετοχή Επιστημονικών και Εργαστηριακών συνεργατών των ΤΕΙ με το Ν.1404/83 (όπως αναθ. από τον 2916/01) σε όλα τα Συλλογικά Όργανα των Τμημάτων, Σχολών και Ιδρυμάτων. Στα ΤΕΙ να αξιολογείται ιδιαίτερα η επί ετών θητεία διδασκαλία -αυτοδύναμη ή μη- όσων κληθούν να αξιολογηθούν από Εκλεκτορικά Σώματα.
• Γενναία χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και άμεση προκήρυξη όλων των απαραίτητων θέσεων ΔΕΠ και μελών ΕΠ σε όλα τα Τμήματα.
Άμεσα απαιτούμε:
• Να σταματήσει η περικοπή των πιστώσεων για συμβασιούχους διδάσκοντες. Να χορηγηθούν τώρα όλες οι πιστώσεις όπως αρχικά προβλέπονταν.
• Να υπογραφούν αμέσως όλες οι συμβάσεις των διδασκόντων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Να καταβληθούν τα δεδουλευμένα.
• Ενιαία αντιμετώπιση των διδασκόντων σε όλη τη χώρα, αποσαφήνιση των όρων εργασίας ήδη από τις προκηρύξεις και όχι μετά την έναρξη των εξαμήνων.
• Σεβασμό στα εργασιακά, εκπαιδευτικά και ακαδημαϊκά δικαιώματα των συμβασιούχων διδασκόντων, όπως αυτά προβλέπονται και από το ΠΔ 407/80 ή τους Ν.1404/83 και Ν. 2916/2001.
• Καμιά καθυστέρηση στις προκηρύξεις θέσεων μελών ΔΕΠ και ΕΠ για πιστώσεις που είχαν ήδη εξαγγελθεί.
• Άμεσο διορισμό όλων των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια και ΕΠ στα ΤΕΙ

===============================

[ Πρωτοβουλίες Διδασκόντων με βάση το ΠΔ 407/80 των Πανεπιστημίων Αιγαίου, Θεσσαλίας, Πατρών, ΑΠΘ, Ιωαννίνων, Κρήτης.
Σύλλογοι Εκτάκτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού των ΤΕΙ Πειραιά και Θεσσαλονίκης
Πρωτοβουλία μελών ΔΕΠ υπό αναμονή τοποθέτησης ]


-- http://my.aegean.gr/gallery/34016-2/2011_02_15_apologism_sy...07____.pdf



[3]
Κάλεσμα για απεργία:
Παράθεση:
Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Α Ι Γ Α Ι Ο Υ

Μετά από 26 χρόνια λειτουργίας του, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, παρά τις όποιες δυσχέρειες αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει, πέτυχε να δημιουργήσει και να διατηρήσει ένα ποιοτικό, διεθνοποιημένο και ανταγωνιστικό περιβάλλον σπουδών. Πέτυχε να αναδείξει την έρευνα μέσα από την ανάπτυξη σύγχρονων γνωστικών αντικειμένων στα Τμήματά του, αντικειμένων που ανταποκρίνονται τόσο στις προσδοκίες των φοιτητών/τριών του, όσο και στις απαιτήσεις της κοινωνίας.
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου εντάχθηκε στις τοπικές κοινωνίες των περιοχών, όπου εδράζεται, συμβάλλοντας, μεταξύ των άλλων, στην περιφερειακή ανάπτυξη, στην προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, στην ανάδειξη των ιδιαίτερων πολιτισμικών στοιχείων των περιοχών αυτών. Τόνωσε και συνεχίζει να τονώνει τις τοπικές αγορές, ανέπτυξε σχέσεις με τους τοπικούς φορείς και συνέβαλε στη δημιουργία μιας άρρηκτης σχέσης με τους κατοίκους των περιοχών αυτών.
Σήμερα η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και ειδικότερα τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια πλήττονται από προωθούμενες μεταρρυθμίσεις στο όνομα μιας εξυγίανσης της εκπαίδευσης.
Μια εξυγίανση από ποιόν και για ποιόν;

Ο σκοπός παραμένει ένας :
ΕΝΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟ, ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΟ, ΙΣΧΥΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ


Οι στόχοι όλων μας είναι κοινοί :

ΝΑΙ:
• Στη διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των Πανεπιστημίων
• Στην αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία και την έρευνα και στην ουσιαστική σύνδεσή της με τις ανάγκες εκπαίδευσης και βασικής έρευνας
• Στην ενίσχυση των περιφερειακών πανεπιστημίων και στην αναγνώριση του ρόλους του ως μοχλών κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης και επιστημονικής καινοτομίας
• Στην ενίσχυση δομών (κτηριακές, υλικοτεχνικές υποδομές και υποδομές φοιτητικής – κοινωνικής μέριμνας) και στην παροχή κινήτρων προσέλκυσης και παραμονής προσωπικού στα περιφερειακά-νησιωτικά Πανεπιστήμια
• Στην επιστημονική ενίσχυση των πτυχίων και στη σύνδεση πτυχίων και επαγγελματικών δικαιωμάτων
• Στη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας του προσωπικού (ΔΕΠ, διδάσκοντες 407, διοικητικό προσωπικό, συμβασιούχοι διοικητικοί, ΕΤΕΠ, ΕΕΔΙΠ). Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες τις κατηγορίες προσωπικού.
• Στον άμεσο διορισμό όλων των μελών ΔΕΠ που έχουν εκλεγεί, στην προκήρυξη όλων των νέων θέσεων ΔΕΠ που χρειάζονται τα τμήματα.
• Στην διάθεση όλων των πιστώσεων για διδάσκοντες 407/80 που χρειάζονται τα τμήματα για να λειτουργήσουν.
• Στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων διοικητικών υπαλλήλων και την κατάργηση των περιορισμών του Π.Δ. 164/04
• Στην ίδρυση νέων θέσεων εργασίας για όλες τις κατηγορίες προσωπικού με βάση τον ιδιαίτερο περιφερειακό-νησιωτικό χαρακτήρα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και την κάλυψη αυτών με μόνιμο προσωπικό
• Στη διασφάλιση της μισθοδοσίας του προσωπικού, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και στην απεξάρτηση των μισθολογικών δεδομένων από επερχόμενες ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις
• Στη διεύρυνση της δημοκρατικής συμμετοχής όλων των μελών της αυτοδιοικούμενης ακαδημαϊκής κοινότητας τόσο στις διαδικασίες εκλογής διοικητικών οργάνων όσο και στις καθημερινές λειτουργίες τους
• Στη συζήτηση με όλους τους φορείς εντός και εκτός Ιδρυμάτων, στο πλαίσιο συνεργειών

ΟΧΙ:
• Στη μερική απόσυρση του κράτους από τη χρηματοδότηση και στην εξάρτηση της κρατικής χρηματοδότησης, είτε από διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο είτε από μηχανισμούς επιβράβευσης του αγοραίου προσανατολισμού των πανεπιστημίων
• Στη σταδιακή κατάργηση της παροχής δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης με την εμπλοκή των τραπεζικών δανείων στη φοιτητική χρηματοδότηση
• Στην αυθαίρετη συγχώνευση Ιδρυμάτων
• Στη διάλυση των Τμημάτων ως βασικών ακαδημαϊκών μονάδων
• Στην κατάργηση των πτυχίων και στην υποκατάστασή τους από ευέλικτα curricula πιστωτικών μονάδων χαμηλής επιστημονικής εγκυρότητας και αμφίβολής επαγγελματικής κατοχύρωσης
• Στην κάλυψη των διδακτικών αναγκών του Πανεπιστημίου από επισφαλείς συμβασιούχους διδάσκοντες.
• Στην ολιγαρχικοποίηση του συστήματος διοίκησης με τα «Συμβούλια Διοίκησης» και τη μετατροπή του Πρύτανη σε μάνατζερ
• Στις ατομικές και αγοραία ανταγωνιστικές διαπραγματεύσεις Πανεπιστημίων με το προσωπικό τους για τους μισθούς
• Στη διατήρηση των επισφαλών μορφών εργασίας
• Στη διαμόρφωση οικονομικών και θεσμικών παραμέτρων που αντιμετωπίζουν όλα αδιακρίτως τα Ανώτατα Ιδρύματα ως ανταγωνιζόμενα σε μια ενιαία αγορά παροχής υπηρεσιών

Ο αγώνας
για την Ανώτατη Εκπαίδευση
είναι κοινός.


-- http://my.aegean.gr/gallery/34031-1/KEIMENO+GIA+APERGIA+23+FEB.pdf


     
 
       
Κυρ, 26 Ιούν 2011 1:31 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


slide
Γκουρού
Γκουρού


Nov 04, 2008
772


26.06.2011 έγραψε:
__ Καταργείται το πανεπιστημιακό άσυλο

Η υπουργός Παιδείας, με έγκριτους συνταγματολόγους αλλά και καθηγητές Ποινικού Δικαίου στο πλευρό της, επιχειρεί την «έκπληξη» και την αυτονόητη απάντηση στις πολυετείς προσπάθειες πολιτικών και ακαδημαϊκών να αντιμετωπίσουν το θέμα του ασύλου χωρίς να αγγίξουν την ιστορική αξία και την ακαδημαϊκή του έννοια.

Η λύση βρέθηκε.
Ο νέος νόμος πλαίσιο για τα πανεπιστήμια απλώς δε θα έχει ούτε μία αναφορά στο θέμα του ασύλου. Ούτε επιτροπή για αυτό, ούτε χώροι που το οριοθετούν, ούτε αρμόδιοι για τη διαχείρισή του. Ακριβώς όπως συνέβαινε και πριν από το 1982, όταν δεν υπήρχε νομικό καθεστώς που να το προστατεύει.

Ο νέος νόμος-πλαίσιο ουσιαστικά... απενεργοποιεί τη νομική ισχύ του πανεπιστημιακού ασύλου διά της απαλοιφής του. Εναπόκειται δηλαδή στις νέες διοικήσεις των πανεπιστημίων, εφόσον το θελήσουν, να συμπεριλάβουν σχετικές διατάξεις στους εσωτερικούς κανονισμούς των ιδρυμάτων τους και φυσικά να επωμιστούν την ευθύνη εφαρμογής τους. Η διάταξη αυτή, αν και αποτελεί έκπληξη, είναι πιθανόν να βρει την πανεπιστημιακή κοινότητα σύμφωνη, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που ζητούν να βρεθεί λύση στο θέμα άμεσα.

Μάλιστα, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου των Αθηνών, χωρίς να έχει γνώση του νέου νόμου, απαντά αυθόρμητα στη σχετική ερώτηση: «Αν έχουμε να κάνουμε κάτι καλό στο θέμα αυτό, είναι να μην το συζητάμε»...


__ Σχέδιο Νόμου: Το νέο καθεστώς σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Μάλιστα. Rolling Eyes

     
 
       
Δευ, 27 Ιούν 2011 7:42 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


sgep
Γκουρού
Γκουρού


Feb 06, 2011
1400


27.06.2011 έγραψε:
_ To καλοκαίρι ξεκινά ο διάλογος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Στα μέσα Ιουλίου θα ξεκινήσει ο διάλογος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, δήλωσε η υπουργός Παιδείας.

Το νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει τις γνωστές διατάξεις περί διοικήσεων των πανεπιστημίων και των τεχνολογικών ιδρυμάτων αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί εντός καλοκαιριού.

Όμως, για την αναδιάρθρωση των τμημάτων, κυρίως στα ΤΕΙ, όπου πρόσφατα το υπουργείο αποφάσισε να μη γίνουν δεκτοί εισακτέοι σε 24 τμήματα, ο διάλογος θα αρχίσει στις 15 Ιουλίου.

Η ίδια απέφυγε να αποκαλύψει περισσότερα, ενώ κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη Λαμία και απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα ίδρυσης και νέων σχολών, σημείωσε: «Δεν πρόκειται να ιδρυθεί καμία σχολή, γιατί δεν έχουμε ούτε τα χρήματα, αλλά ούτε μπορούμε να κάνουμε και προσλήψεις».

Αντίθετα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για την αναδιάρθρωση των πανεπιστημιακών τμημάτων, γιατί, όπως είπε, «υπάρχουν περιοχές, όπου συσσωρεύονται πάρα πολλά τμήματα χωρίς να υπάρχουν δυνατότητες να τα φιλοξενήσουν οι πόλεις».

Τόσο σε δηλώσεις της, όσο και κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, άφησε να εννοηθεί ότι το βασικό στοιχείο της μεταρρύθμισης θα είναι οι αλλαγές στη διοίκηση των ΑΕΙ.


_ Τρεις πρυτάνεις ζητούν να δοθεί το ν/σ στα Πανεπιστήμια πριν κατατεθεί


     
 
       
Τετ, 29 Ιούν 2011 9:32 am
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


sgep
Γκουρού
Γκουρού


Feb 06, 2011
1400


28.06.2011 έγραψε:
_ Οι βασικές αρχές του νέου νόμου-πλαισίου

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχέδιο νόμου προβλέπεται μεταξύ άλλων:
    – Να μεταφερθούν οι Ειδικοί Λογαριασμοί Έρευνας σε ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

    – Τα Συμβούλια των Πανεπιστημίων, που αναμένεται να είναι 15μελή, θα αποτελούνται από 8 εκλεγμένα από την πανεπιστημιακή κοινότητα μέλη και 7 προσωπικότητες, που μπορεί να είναι και τεχνοκράτες.

    – Τις πιστώσεις προς τα Ιδρύματα θα διανέμει Ανεξάρτητη Αρχή και θα προβλέπεται «μπόνους» για όσα Ιδρύματα θα έρθουν πρώτα στην αξιολόγηση.

    – Συγχρόνως, θα μπορούν τα Ιδρύματα να κάνουν συμβόλαια με καθηγητές από το εξωτερικό για να διδάξουν σε αυτά.

    – Παράλληλα, προβλέπεται παροχή προπτυχιακών τίτλων σε 3 χρόνια.

    – Η Σύγκλητος παραμένει κεντρικό όργανο λειτουργίας των Πανεπιστημίων, αλλά με λιγότερα μέλη (30 έχει σήμερα).

    – Επίσης, όπως ήδη είναι γνωστό, καταργείται η βαθμίδα του Λέκτορα.
    Οι εκπαιδευτικοί θα προσλαμβάνονται στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή.
    Η μονιμοποίησή τους θα γίνεται στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή.

    – Αυστηροποιείται το πλαίσιο αξιολόγησης του διδακτικού προσωπικού, με συνεχείς κρίσεις. Δηλαδή, οι πρωτοβάθμιοι καθηγητές θα κρίνονται ανά πέντε χρόνια και όποιος αποτυγχάνει στην κρίση του, θα μειώνεται και ο μισθός του, ενώ θα επανακρίνεται μετά από τρία χρόνια. Αν, όμως, αποτύχει και πάλι, θα χάνει τη συγκεκριμένη θέση του και θα μετατάσσεται σε άλλη θέση.


_ Σύστημα πτυχιακών τίτλων «3-5-8» για τα ιδρύματα

     
   
Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες (ώρα Ελλάδας)


 
  
 


 
Μετάβαση στη:  
 

Σχετικές συζητήσεις - topics

Θεματική Ενότητα Πληροφορίες Δημοσιεύθηκε
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Ερωτηματολόγιο για την εξ'αποστάσεως ...

από Mary_00
Συζήτηση: Ερωτηματολόγια-Questionnaires - Επιστημονική έρευνα Απαντήσεις: 0

Δευ, 19 Απρ 2021 12:42 pm Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Ψήφισμα (9/2/2021) του ΤΜΣΠΣ σχετικά ...

Συζήτηση: τμ. Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων Απαντήσεις: 0

Τετ, 10 Φεβ 2021 8:31 am Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Ερωτηματολόγιο για το Πλαίσιο.

από sofia28
Συζήτηση: Ερωτηματολόγια-Questionnaires - Επιστημονική έρευνα Απαντήσεις: 0

Δευ, 16 Νοέ 2020 9:59 am Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Ερωτηματολογιο: STEAM στην εκπαίδευση...

από giagia
Συζήτηση: Ερωτηματολόγια-Questionnaires - Επιστημονική έρευνα Απαντήσεις: 0

Κυρ, 01 Σεπ 2019 1:37 am Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις ΡΟΔΟΣ: Ημερίδα «Θεωρητικές προσεγγίσε...

Συζήτηση: Ημερίδες - Συνέδρια - Ακαδημαϊκές Εκδηλώσεις Απαντήσεις: 0

Παρ, 10 Μάϊ 2019 4:58 pm Τελευταίο Μήνυμα


Πρόσφατες συζητήσεις - topics