Χαιρετω κι εγώ από τη μικρή μας Σύρο!!
Στα πλαίσια ενημέρωσης-σκέψεων, προχωρώ σε μια προσπάθεια μικρής περιγραφής του τμήματός μου.. Μπορούν όλοι να κινηθούν προς αυτό το δρόμο, γράφονας κάτι παρόμοιο ως τίτλο! Στην ουσία να μοιραστούμε εμπειρίες, όσοι είμαστε ήδη "μέσα"!
Είμαι κι εγώ από το τμήμα της Σύρου (Μηχανικοί Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων)! Το τμήμα μας είναι νέο (ιδρυθέν το 2000), πράγμα που σημαίνει πως ακόμη βρίσκεται σε μερικά μικροπροβληματάκια της εμβρυικής υλικίας (κτιριακά, λεσχη κ.λ.π.), συν το ότι είναι το πρώτο που ιδρύεται (από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου) στη Σύρο. Προσπαθεί να οργανώσει λοιπόν υποδομές που αλλού ίσως είναι αυτονόητες (λέσχη, χώρους δραστηριοτήτων). Αυτό όπως φαίνεται βοήθησε στο να στηριχθεί στην οργάνωσή του σε μηδενική βάση, χωρίς να κουβαλά αρνητική "προϊστορία" από άλλες σχολές. Οι περισσότεροι καθηγητές είναι νέοι και με μεράκι για ό,τι κάνουν, ενώ το καλό της επαρχίας είναι πως η επαφή γίνεται πιο προσωπική και άμεση. Η μεγάλη διείσδυση του internet και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών (ηλεκτρονικός πίνακας ανακοινώσεων, εγγραφές, αναλυτική βαθμολογία, σημειώσεις και παράδοση εργασιών) συν η παροχή υπηρεσιών (webspace, Email) από το Πανεπιστήμιο διευκολύνουν τόσο στην επικοινωνία όσο και στην ετοιμασία/εξοικείωση των φοιτητών με τα νέα δεδομένα και τεχνολογίες.
Όσο για τα "πολιτικά", είναι αλήθεια, προς το παρόν δεν έχουμε τα αρνητικά πολλών τμημάτων.. ούτως ή άλλως είμαστε λίγοι... Είναι κρίμα να αναλωνόμαστε σε διασπαστικές τάσεις και τσακωμούς! Από κοινού φοιτητές και καθηγητές και υπόλοιπο προσωπικό πρέπει να φροντίζει για το καλύτερο και δεν είναι τυχαίο πως εφαρμόζονται τακτικές συναντήσεις και συνελεύσεις ανοιχτές με καθηγητές και φοιτητές, για την από κοινού συζήτηση πάνω σε ζητήματα του τμήματος...
Επίσης, δύο από τους πιο σημαντικούς θεσμούς που έχουν εδραιωθεί: Η Θερινή Πρακτική Άσκηση σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης για το ελάχιστο των 6 εβδομάδων και οι ολιγοήμερες εκπαιδευτικές επισκέψεις-εκδρομές σε χώρες του εξωτερικού, συνήθως της ΕΕ. Στην Πρακτική οι φοιτητές απασχολούνται ως υπάλληλοι του Πανεπιστημίου (το οποίο αναλαμβάνει και την ασφάλισή τους) σε εταιρείες που συνεργάζονται με το τμήμα ή που αναζητούν οι ίδιοι και τις "γνωρίζουν" στο τμήμα, και η οποία είναι υποχρεωτική, αξιολογείται και ισοδυναμεί όσο 2 μαθήματα στο βαθμό πτυχίου.
Οι εκδρομές που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στα 3 τελευταία χρόνια για τους τελειόφοιτους είναι στην Ιταλία (Βενετία-Μιλάνο-Τορίνο), στη Γαλλία(Παρίσι και άλλες πόλεις που μου διαφεύγουν) και Ισπανία(Μαδρίτη-Μπιλμπάο-Βαρκελώνη). Στα πλαίσια γίνονται επισκέψεις σε χώρους, μουσεία, εκθέσεις και βιομηχανίες (π.χ. Fiat, AlfaRomeo, Citroen, Fagor, Seat κ.λ.π.)
Για την φετινή εκδρομή που πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία για 1 εβδομάδα μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικό άρθρο στο σύνδεσμο http://my.aegean.gr/web/article-227--0-0.html (που δημοσιεύτηκε και σε τοπική εφημερίδα)...
ΟΥΦ! είχα ορεξούλα και είπα πολλά, αλλά μου ήρθε έμπνευση!!
Υ.Γ: πρόσφατα εκτυπώθηκε ο Οδηγός Σπουδών του τμήματος.. όσοι ενδιαφέρονται, μου περίσσεψαν 3 τεύχη του, ενώ υπάρχουν πάρα πολλά αντίτυπα που μπορει κανείς να προμηθευτεί μέσω της Γραμματείας...
Το ωραιο σε αυτο το τμημα περα απο τα παρτι ειναι οτι καθε ενας μπορει με βαση τις δυνατοτητες και τα ενδιαφεροντα του να ειδικευτει σε οποιον εργασιακο (και μη) χορο θελει. το κακο ειναι οτι πρεπει να διαβαζει και τα μαθηματα μου δεν τον ενδιαφερουν η δεν του αρεσουν για να μπορεσει να τελειωσει.
αλλημωνο σε οσους εχουν να τα βαλουν με μυστηριους διδασκοντες
Για την ενημέρωση όλων των πιθανών ενδιαφερόμενων, παρατίθεται ένας χάρτης-διάγραμμα που είχε δημιουργηθεί στο ξεκίνημα της περσινής χρονιάς, για τη διευκόλυνση στην εύρεση των κτιρίων του τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, στην Ερμούπολη.
ΣΗΜ: από το διάγραμμα, λείπουν ο χώρος της φοιτητικής λέσχης σίτησης, που ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2006 τη λειτουργία της και το φοιτητικό στέκι-κυλικείο, που έγινε μέσα στην άνοιξη του 2007.
Όπως μαθαίνουμε, το κτίριο του '1ου Γυμνασίου" που γράφει πως είναι υπο κατασκευή, από το ξεκίνημα της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς 2007-2008, θα είναι έτοιμο για να φιλοξενήσει περισσότερες υπηρεσίες του τμήματος!
Ένα νέο όμορφο βίντεο βγήκε "στον αέρα", με ευκαιρία την παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Animation "Animasyros 1.0" στην Ερμούπολη της Σύρου!
Παράθεση:This is the new-media demoreel that we first presented at the animasyros 1.0 festival (animasyros.com).
It includes student projects from the following modules: traditional animation, computer animation, advanced animation, computer games, multimedia design, audiovisual design, virtual reality, as well as some parts from final year theses.
Editing, compiling, presentation: Modestos Stavrakis, University of the Aegean, dept. Product & Systems Design Engineering, Syros, Greece
Καλά..αυτό το βιντεάκι τα σπάει! Έμεινα με το στόμα ανοιχτό! Δεν ήξερα πως ασχολείστε και με Animation, βασικά πως μαθαίνετε amnimation στη Σύρο! Ομολογώ πως ζούλεψα λιγάκι Απίστευτο πάντως, μπράβο στα παιδιά!
-katerina- έγραψε:
Γειά σας!
Ειμαι στην 3η λυκειου και σκεφτομαι να μπω στην σχολη αυτη. Διαβασα τν περιγραφη τς στην σελ τς, αλλα δν ειναι ξεκαθαρη.. Μπορει καποιος να μ εξηγησει τι μπορω να σχεδιασω ακριβως εκει? Τι εννοουν οταν λενε συστηματα και προιοντα πρακτικα?? Ειναι κατι σαν product design η industrial design?? Ειναι καλη σχολη, τι παιζει?
plz help!!
ευχαριστω πολυ,
Κατερινα
pixie έγραψε:
γεια σου κατερινα!
εισαι τυχερη, εγω εμαθα αυτη τη σχολη λιγες μέρες πριν κανω το μηχανογραφικο μου....μου αρεσε τοσο απο την αρχη που την έβαλα 2η, ξεροντας βεβαια οτι σε αυτή θα μπω.
Κοιταξε, επειδη ειναι καινουριο τμημα, απο επαγγελματικη αποκατασταση δεν ειμαστε σιγουροι ακριβως τι παιζει. Παρολα αυτα, οσα παιδια εχουν τελειωσει μας λενε οτι βρισκουν ευκολα δουλεια...
Τα θεματα που κανουμε ειναι οπως σωστα ειπες industrial design αλλα κ design γενικοτερα...δηλαδη βγαινουμε σχεδιαστες που ξερουν κ απο πληροφορικη....σχεδιαζουμε συστηματα,πχ πληροφοριακα, σχεδιαζουμε ιστοσελιδες, μπορουμε να ασχοληθουμε με animations, αλλα κ με επιχειρηματικα θεματα....ακομα κ με συστημικη θεωρια.
Γενικοτερα ειναι αρκετα ευρυ το πεδιο με τα πραγματα που μπορεις να ασχοληθεις....ειναι πολυ ενδιαφερουσα σχολη, αν κ δυσκολη...απαιτει πολλες ωρες κ δυσκολευομαστε να φυγουμε απτο νησι.
Σε βοηθησα νομιζω λιγο ε?...
Εσυ απο που εισαι?
Έγινε επεξεργασία από τον/την inertia στις Σαβ, 15 Νοέ 2008 11:36 am, 1 φορά
Τώρα πλέον μπορούμε να ενσωματώνουμε ΚΑΙ Vimeo βιντεάκια, με τον ίδιο τρόπο όπως κάνουμε και με τα YouTube:
Κώδικας:
[vimeo]http://vimeo.com/1832140[/vimeo]
Έτσι λοιπόν, μπορείτε να απολαύσετε το παραπάνω βίντεο ΚΑΙ από εδώ!!!
(αν είναι μικρό σε μέγεθος το αρχειάκι, τότε δοκιμάστε να το κάνετε να παίξει σε FullScreen!
Καλωσόρισες αγαπητή μας φίλη danaoula! Η ζωή στη Σύρο είναι αρκετά καλή κι ενδιαφέρουσα! Θα χαρώ να σου απαντήσω, εγώ ή και άλλοι, με περισσότερες λεπτομέρειες, αν μπορέσεις ωστόσο να ρωτήσεις κάτι λιγάκι πιο συγκεκριμένο?
Ρώτα ελεύθερα!!
Καλώς σας βρήκα! Εχω εντυπωσιαστεί με την ταχύτητα που μου απάντησες και σε ευχαριστώ! Μιλάω για τις επιλογές που μπορεί να κάνει κάποιος..! Επίσης αν έχει κόσμο το νησί ή αν είναι έρημο το χειμώνα.. θέλω να κάνω και μία ερώτηση που δεν έχει να κάνει με τη ζωή .... Κάποιος που δεν έχει κάνει σχέδιο ποτέ στη ζωή του, μπορεί να τα βγαλει πέρα;;;;;