Παράθεση:Ημερίδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην πόλη της Ρόδου
Θέμα: «Οι φορητοί υπολογιστές στην εκπαίδευση»
Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, το Διδασκαλείο Π.Τ.Δ.Ε. «Αλέξανδρος Δελμούζος» και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Επιστήμες της Αγωγής» της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου διοργανώνουν ημερίδα με θέμα «οι φορητοί υπολογιστές στην εκπαίδευση».
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Ιουνίου στην Αίθουσα Συνεδρίων του Υδροβιολογικού Σταθμού της Ρόδου (Ενυδρείο) στις 10:00 π.μ. και απευθύνεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς των τριών βαθμίδων της εκπαίδευσης, φοιτητές, όπως και κάθε ενδιαφερόμενο.
Οι εργασίες έχουν τη μορφή διαλέξεων και καλύπτουν όλες τις πρωτοβουλίες ένταξης φορητών Η/Υ στην εκπαίδευση στη χώρα μας.
____________
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ 10:00 – 10:15
Προσέλευση
10:15 – 10:30
Καλωσόρισμα / Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Π.Τ.Δ.Ε. Αναπληρωτή Καθηγητή Κώστα Βρατσάλη και τον Επίκουρο Καθηγητή Αλιβίζο Σοφό
10:30 – 10:45 Τα προγράμματα ενός φορητού Η/Υ ανά μαθητή
Δημήτρης Σπανός, εκπαιδευτικός Πληροφορικής ΠΕ19, υπ. Διδάκτορας ΠΤΔΕ
Αναφορά στην ιστορία των προγραμμάτων ενός φορητού Η/Υ ανά μαθητή (one to one laptop initiative) και στη συνέχεια θα παρουσιαστούν αποτελέσματα από έρευνες που έχουν γίνει σε τάξεις και σχολεία που δουλεύουν αποκλειστικά με έναν φορητό Η/Υ για κάθε μαθητή.
10:45 – 11:00 Οι φορητοί Η/Υ στην Α' Γυμνασίου
Αλιβίζος Σοφός, Επίκουρος Καθηγητής ΠΤΔΕ
Σταύρος Σαχτούρης, Ευφυής Εκπαίδευση SmartEdu.Gr, Μεταπτυχιακός Φοιτητής ΠΤΔΕ
Στην Ελλάδα η εκτεταμένη χρήση ενός φορητού Η/Υ ανά μαθητή ξεκίνησε το σχολικό έτος 2009-10 με το πρόγραμμα «Ψηφιακή Τάξη». Θα γίνει μια σύντομη περιγραφή του προγράμματος και στη συνέχεια θα παρουσιαστούν αποτελέσματα έρευνας που έγινε σε νησιά του Αιγαίου με σκοπό την καταγραφή των επιπέδων προβληματισμού των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και τον τρόπο χρήσης των φορητών Η/Υ.
11:00 – 11:40 Η «τάξη του Μέλλοντος» αποτελεί πια, πραγματικότητα
Βασίλης Οικονόμου, Υπεύθυνος Πληροφοριακών και Οπτικοακουστικών Συστημάτων, Εκπαιδευτήρια Δούκα
Περιγραφή του τρόπου λειτουργίας εκπαιδευτικής μονάδας των Αθηνών από τον υπεύθυνο πληροφοριακών συστημάτων της, στην οποία εφαρμόζεται πρόγραμμα ενός φορητού Η/Υ ανά μαθητή και διαθέτει διαδραστικό πίνακα σε όλες τις τάξεις. Πιο συγκεκριμένα: τα βασικά συστατικά μιας ψηφιακής σχολικής τάξης και το tablet PC ως εκπαιδευτικό εργαλείο σε συνδυασμό με το προσφερόμενο εκπαιδευτικό υλικό και τον ρόλο του εκπαιδευτικού.
11:40 – 12:20 Συμπεράσματα από τη χρήση φορητών υπολογιστών στην τάξη
Μανώλης Χειλαδάκης, Εκπαιδευτικός στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μουρεσίου
Ο εκπαιδευτικός της «Ψηφιακής Τάξης», η πρώτη τάξη στη χώρα μας όπου λειτουργεί με έναν φορητό Η/Υ ανά μαθητή και αφορά την Ε' Τάξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Δήμου Μουρεσίου περιγράφει το project: Οργάνωση της Ψηφιακής Τάξης, διδακτική στην Ψηφιακή Τάξη, συμπεράσματα.
12:20 – 13:00 Αναστατώνοντας τις τάξεις: εισβολείς, αντιδράσεις και τα καινούρια μας παιχνίδια
Θανάσης Πρίφτης, Μεταπτυχιακό στην επιστήμη της πληροφορίας, μέλος πρωτοβουλίας OLPC σε Ελληνικά σχολεία
Παύλος Χατζόπουλος, διδάκτωρ τις Πολιτικές Επιστήμες, μέλος πρωτοβουλίας OLPC σε Ελληνικά σχολεία
Παρουσίαση του προγράμματος OLPC (One Laptop Per Child) με τους φορητούς υπολογιστές των 100 δολαρίων, από δύο από τα μέλη της πρωτοβουλίας OLPC στην Ελλάδα.
Το ίδιο απόγευμα ο Θανάσης Πρίφτης και ο Παύλος Χατζόπουλος θα πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικό εργαστήριο (workshop) στους μαθητές της ΔΆ Τάξης του Τριθέσιου Πειραματικού Σχολείου, το οποίο συμμετέχει στο πρόγραμμα OLPC.