Η εκδήλωση - workshop θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών ( Βασ. Κωνσταντίνου 48 ) τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου στις 17.30, στο Μικρό Αμφιθέατρο.
___
Παράθεση:
Αυτές τις ημέρες συμπληρώνονται 10 χρόνια λειτουργίας της Wikipedia, της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας που χρησιμοποιείται και συντάσσεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ταυτόχρονα ξεκινάει μια μεγάλη πρωτοβουλία για την ευαισθητοποίηση του ελληνικού κοινού στην χρήση της εγκυκλοπαίδειας και τον εμπλουτισμό της ελληνικής Wikipedia (Βικιπαίδεια) ώστε να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την εκπαίδευση και την καθημερινή μας ζωή.
Στο πλαίσιο της δράσης για τον εμπλουτισμό της ελληνικής Wikipedia (Βικιπαίδεια) και με αφορμή του εορτασμού της συμπλήρωσης 10 χρόνων της Wikipedia, το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού /Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ), το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) και τους συντάκτες της Βικιπαίδειας διοργανώνουν εκδήλωση - workshop στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 4 τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου στις 17.30, στο Μικρό Αμφιθέατρο.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει διαμορφωθεί ως εξής:
Τι είναι η Βικιπαίδεια και ποιες είναι οι αρχές της
Πως μπορούμε να συμμετάσχουμε στον εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας
Πως έγραψα το πρώτο μου άρθρο.
Ροή εργασίας στη Βικιπαίδεια: τρόπος συνεργασίας, εξέλιξη άρθρου, διαδικασίες διαγραφής, συντάκτες και ρόλος διαχειριστών.
Επίδειξη δημιουργίας ενός τέλειου stub. Δημιουργία ενός άρθρου με βασική μορφοποίηση. Τρόπος επεξεργασίας
Η πρόσκληση απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να συμμετέχουν στην εμπειρία της Βικιπαιδείας είτε ως χρήστες, είτε ως συντάκτες που θέλουν να ενημερωθούν για το πως μπορούν να συνεισφέρουν στον εμπλουτισμό της Βικιπαιδείας. Οι παρουσιάσεις γίνονται σε χώρο με πρόσβαση στο διαδίκτυο (wifi) έτσι ώστε οι συμμετέχοντες, εφόσον διαθέτουν προσωπικό υπολογιστή, να μπορούν να κάνουν πρακτική εξάσκηση επιτόπου.
Επειδή οι θέσεις στο workshop είναι περιορισμένες (μόνο 60 συμμετέχοντες), για τη συμμετοχή σας παρακαλείστε να εγγραφείτε στο http://go.eellak.gr/wikipedia17012010
Μία καλή κίνηση, ας ελπίσουμε να βελτιωθεί λίγο αυτό το σύμπτωμα της μιζέριας και αδιαφορίας - "αισίως"58.500 λήμματα, όταν υπάρχουν χώρες όπως η Ολλανδία (πληθυσμός: ~16.500.000 άνθρωποι) και η Δανία (πληθυσμός: ~6.000.000 άνθρωποι)...
Άλλωστε, δε χρειάζεται DSL σύνδεση για να κάνει κάποιος ένα μικρό edit, σε όποιο άρθρο έχει τις σχετικές γνώσεις.
Να σημειώσουμε, βέβαια, ότι αρκετοί προτιμούν να συμμετέχουν στις ξενόγλωσσες εκδόσεις, ειδικά την Αγγλική - για διάφορους λόγους, ευκολία εύρεσης και παραπομπής πηγών, μεγαλύτερη ποικιλία κατηγοριών και θεμάτων, ύπαρξη ενεργής κοινότητας, απήχηση.
Όμως το project της Wikipedia είναι και γλωσσικό, γι' αυτό και είναι τόσο σημαντικό να στηρίζονται πολλές και διαφορετικές γλώσσες.
Μιλώντας λίγο πιο ανεπίσημα, θεωρώ απαράδεκτο ότι η ελληνική έκδοση, παρόλη την προβολή που εξασφαλίζει (για πόσο ακόμα..) η αρχαιότητα του πολιτισμού στον ελλαδικό χώρο, δεν πλησιάζει έστω τα 100.000 λήμματα.
Slide έγραψε:
Μία καλή κίνηση, ας ελπίσουμε να βελτιωθεί λίγο αυτό το σύμπτωμα της μιζέριας και αδιαφορίας - "αισίως"58.500 λήμματα, όταν υπάρχουν χώρες όπως η Ολλανδία (πληθυσμός: ~16.500.000 άνθρωποι) και η Δανία (πληθυσμός: ~6.000.000 άνθρωποι)...
H μιζέρια στον Ελληνικό χώρο δεν παλεύεται! Όντως τα λήμματα είναι πολύ λίγα για ένα δυναμικό όπως της Ελλάδας.
Εδώ όμως θα ήθελα να πω και κάτι σχετικό με το MyAegean.
Στην ελληνική "βικιπαιδεία" δεν υπάρχει καν αναφορά στο σχετικό λήμμα
Πανεπιστήμιο Αιγαίου,
ενώ σε παλιότερες συζητήσεις υπάρχει "πολεμική" ολόκληρη ώστε να μην μπει ξεχωριστό λήμμα myAegean. Δεν κρίνω την πολιτική σε ο,τι αφορά την καταχώρηση λημμάτων, αλλά τελικά βλέπω μια καταπληκτική "οικονομία" πέρα από αδιαφορία στη συμμετοχή, και έναν υπερβάλλοντα ζήλο που είναι φανερά δυσανάλογος με την ουσιαστική δουλειά που γίνεται.
Από την άλλη υπάρχει ξεχωριστή παράγραφος στην Αγγλική wikipedia για το
MyAegean