τι ηταν αυτο φετος με τις πανελληνιες ρε παιδια?
χαντακωσαν ολο το αιγαιο! παλευουμε για ενα καλο,αξιοπιστο,ενωμενο πανεπιστημιο και πανε και μας ξεφτυλιζουν ετσι!
τα μαθηματα μας δεν ειναι ευκολα δεν μας χαριζονται οι καθηγητες ουτε τα πτυχια!
παλευουμε και μελεταμε οπως ολοι ακομη και αν οι σχολες μας δεν εχουν αποκατασταση στην ελλαδα! γιατι τετοιο πραγμα!
και γενικα τετοια υποτιμηση στην επαρχια!!! μειναν 15.000 κενες θεσεις γιατι? γιατι δεν προοθειται η επαρχια και οι σχολες μας!!
και ειναι και θεμα κοπου! ας πουμε στο επιστημων της θαλασσας και το περιβαλλον γιατι 9.000 μορια ενω περυσι 11.000κατι? αυτοι που περασαν περισι ειναι χαζοι? ειναι αδικο.... τεσπα το θεμα ειναι οτι πρεπει λιγο να σταθεροποιησουν λιγο τις βασεις μας αν πραγματικα θελουν ενα ισχυρο πανεπιστημιο αιγαιου
Άκου εγώ φέτος μπήκα στο τμήμα μηχανικών ατη ΣΆΜΟ ενώ περνούσα ρέθυμνο οικονομικο πανεπιστήμιο. Εκεί είχα φίλους που περασανε στο ίδιο τμημα επίσης εκεί εχει το χαρακτηριστικο 1 αντρας 7 γυναικες οπότε ο αλλος θα προτιμήσει ρεθυμνο και οχι σαμο(για αντρα μιλάω). Οσο και να πεις για τις μεγάλες πόλεις θεσσαλονίκη ειναι το κάτι αλλο ζεις τη ζωή σου όπως θες εσεί κάνεις ότι θες γιατί σου προσφέρει απειρες δυνατότητες σε σχέση με τα νησία μη νομίζεις και εγώ απο ρόδο ειμαι αλλα δν θα με χαλαγε να περνούσα θεσσαλονικη γιατί πανω κατω σαμος ροδος ίδια κατασταση επικρατεί
Ρε παιδια δεν ειναι θεμα χαζομαρας η εξυπναδας. Οποιοσδηποτε, οπουδηποτε και αν εχει περασει, να τημησει την σχολη του (αν του αρεσει πραγματικα εκει που περασε) και οχι να διαβαζει μονο για να παρει ενα πτυχιο. Η γνωση ερχεται οχι απο τις αιθουσες των Σχολων, αλλα απο την βαθυτερη μελετη. Πολλοι σημερα περνουν τα πτυχια απο το τμημα μας διχως να ξερουν σχεδον τιποτα απο υπολογιστες, αλλα ουτε και εχουν ορεξη να ασχοληθουν περα απο αυτα που εμαθαν μηχανικα μονο για να περασουν τα μαθηματα τους. Αυτο ειναι πολυ λαθος. Νομιζετε πως αυριο με το καλο οταν πατε σε καποιο οργανισμο η σε καποια εταιρια, θα σας ζητησει βαθμο λυκειου, πανεπηστημιου, η με ποσο μπηκατε μεσα? ΟΧΙ φυσικα.
ΜΙΤ να τελειωσεις, αν δεν ξερεις να φερεις εις περας την εργασια/αποστολη/project σου, ΔΕΝ πας ΠΟΥΘΕΝΑ!
Φιλε Legend-X σε καμια περιπτωση μην νομιζεις πως η Ροδος με την Σαμο (και κυριως με το Καρλοβασι) εχουν κανενα κοινο.
Εγώ πέρασα απο τεχνολογική κατεύθυνση στο επιστημών της θάλασσας και μαθήματα όπως η χημεία (την οποία χρωστάω ακόμα) μου φαίνεται Γολγοθάς. Όταν ρώτησα απορίες η απάντηση που πήρα απο την καθηγήτρια ήταν "διάβασε τη χημεία θετικής κατεύθυνσης του λυκείου"!
Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι πως οι μαθητές με 9.000 μόρια δεν έχουν την όρεξη για διάβασμα (δε νομίζω πως τίθεται θέμα ικανοτήτων αν και αυτό παίζεται). Όσοι απο αυτούς πέρασαν στο Επιστημών της Θάλασσας θα τα βρουν πραγματικά μπαστούνια.
Οι βάσεις αυτές σε συνδυασμό με το νέο νόμο πλαίσιο που πάνε να εφαρμόσουν, δηλαδή τα ν+2 έτη, για μένα σημαίνουν τα εξής:
Πάρα πολλοί φοιτητές θα μείνουν εκτός πανεπιστημίου μετά το 6 έτος ή ακόμα καλύτερα για το σύστημα του κεφαλαίου, θα τα παρατήσουν από νωρίς και θα γραφτούν σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο.
Θα χαθεί η αίγλη της φοιτητικής ζωής. Δηλαδή κάποιος θα πρέπει να διαβάζει παράλληλα με τη σχολή του, μαθήματα του σχολείου, βοηθήματα, να κάνει ακόμα και ιδιαίτερα (ήδη ξέρω κάποια παιδιά) κάτι που σημαίνει πως "πραγματική ζωή" θα ζεις μόνο τα Σαβατοκύριακα και αυτό παίζεται γιατί το άγχος θα υπάρξει απο το πρώτο έτος. Σίγουρα ο φοιτητής πρέπει να έχει συναίσθηση και να αναλαμβάνει τις ευθύνες του, μα έχει και ανάγκες. Υπάρχουν και άλλα πράγματα που πρέπει να κάνει και που ως φοιτητής έχει για πρώτη φορά μια σχετική ελευθερία και κάποιες επιπλέον επιλογές.
Είναι λάθος να νομίζει κάποιος πως το πανεπιστήμιο μορφώνει ουσιαστικά. Σίγουρα λαμβάνεις σπουδαία μόρφωση αλλά με τέτοιο τρόπο που αργότερα την ξεχνάς. Αυτή η πίεση και το άγχος που σιγά σιγά αρχίζει να εμφανίζεται (απο καθηγητές, γονείς, κοινωνία) σε κάνει να βιάζεσαι να μάθεις ώστε να περνάς τα μαθήματα, χωρίς όμως να αφομοιώνεις τις γνώσεις σου. Το εκπαιδευτικό σύστημα δε βοηθάει καθόλου. Αντίθετα είναι ιδανικό στο να παρασέρνει έμμεσα το φοιτητή και τη φοιτήτρια σε ένα αγώνα δρόμου, τον οδηγεί στην ηθικά "φτηνή" διασκέδαση και την απώλεια παραγωγής κοινωνικού έργου.
Κάποιος μπορεί να πει, "καλά σας κάνουν μπας και πάρετε ποτέ πτυχίο και όποιος δεν αξίζει να πάει σπίτι του".
Όχι, δε μας κάνουν καλά. Στόχος του γενικότερου συστήματος είναι το μυαλό μας και όχι για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Εκεί που ξεκινάς να αντιλαμβάνεσαι τη "ρομποτική" κοινωνία, στα 16-17 σου, έχεις πανελλήνιες. Δε μπορείς να ψαχτείς, να διαβάσεις, να μορφωθείς, να αντιδράσεις. Τώρα δε θα μπορέσεις ούτε και στο πανεπιστήμιο. Δε θα μπορέσεις να ασχοληθείς με κάτι διαφορετικό ώστε να εξελίξεις τη σκέψη σου.
Οι τέχνες πχ θα αποτελέσουν προνόμιο μόνο αυτών που σπουδάζουν κάτι ανάλογο. Για όλους τους άλλους δε θα υπάρχει χρόνος. Δεν ξέρω αν με καταλαβαίνετε.
Φυσικά, αργότερα, έρχεται ένας νέος αγώνας αυτός της αγοράς εργασίας. Της επαγγελματικής αποκατάστασης. Μετά, πώς θα ανέβεις τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας στη δουλειά σου. Τα λεφτά. Οι οικονομίες και η αλόγιστη κατανάλωση. Και τα λεφτά να μη σου φτάνουν, υπάρχουν δάνεια για τις καλοκαιρινές διακοπές.
Ο κάθε άνθρωπος έχει έμφυτα μέσα του την ανάγκη και την όρεξη για μόρφωση. Το εκπαιδευτικό σύστημα θα έπρεπε να αφυπνίζει με έντεχνους τρόπους την όρεξη αυτή στο φοιτητή και όχι να τον αναγκάζει σε αυτήν. Αυτό έχει αντίθετο αποτέλεσμα για κάποιον που έχει ανάγκη και την παραγωγή έργου κοινωνικού αλλά και για τον εαυτό του.
Το υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα είναι μια μηχανή που παράγει πτυχιούχους "προγραμματισμένους" να καλύπτουν τα εργασιακά κενά των αφεντικών.
Οι βάσεις πέφτουν, ο νέος νόμος πλαίσιο έρχεται και τα νεανικά χρόνια χάνονται.
Οσα και αν ειναι τα μορια που ειχε καποιος, σε οτι σχολη και να μπηκε, αν δεν υπαρχει θεληση, δεν γινεται τιποτα.
Καποιοι μπαινουν στις σχολες με τους ιδιους βαθμους, αλλοι τελειωνουν στην ωρα τους, αλλοι ποτε.
Ισως καποιοι να εχουν κενα, οπως αναφερει ο zero, αλλα πιστευω πως ξεπερνιουνται αργα η γρηγορα.
Ειναι απλα θεμα θελησης.
Οσο αφορα την πιεση που αναφερει και απλι ο zero, χωρις να θελω να θηξω οποιονδηποτε, η να συγκρινω καταστασεις, εδω ειμαστε πολυτεχνικη σχολη παλλουκι απο μαθηματα, εργαστηρια και λοιπα, αλλα δεν ειδα καποιον φοιτητη να πιεζεται ιδιαιτερα να τελειωσει.
Ολοι θα σπαταλησουν τουλαχιστο 4-5 ωρες της μερας τους για καφε, για χαβαλε, για clubbing και αλλα διαφορα για τα οποια γιναμε ο περιγελος των πανεπιστημιων της Ευρωπης.
Παιδια απο Erasmus με ρωτανε με απορια που βρισκουμε ολο αυτο το χρονο να καθομαστε και εγω ντρεπομαι να τους απαντησω.
Φταιει το εκπαιδευτικο συστημα? Ισως σε ενα πολυ μικρο βαθμο, αλλα κυριως φταιει και η νοοτροπια του μεσου Ελληνα φοιτητη που ΒΑΡΙΕΤΑΙ!!!
Ο Ευρωπαιος φοιτητης τελειωνει στην ωρα του και εχει και 2-3 υγειης ασχολιες/hobbies. Εμεις εχουμε εμβαθυνει πανω στον Φραπε γ@μω την νοοτροπια μου.! Αυτη ειναι η αιγλη της φοιτιτικης ζωης?
Βγαινεις απο το πανεπηστημιο και στην ουσια δεν θυμασαι ουτε το 1/4 απο οσα εχεις διδαχτει εκτος και αν εισαι απιστευτα πορωμενος με το αντικειμενο σου.
Και ναι, κακα τα ψεματα, θλειες το πτυχιο, οχι για να θεωρεισαι επιστημονας, αλλα για να βρεις μια αξιοπρεπη δουλεια για να ζησεις και εσυ με τα λεφτα που κερδιζεις.
Δεν ξερω, πραγματικα τι φταιει σε αυτη τη χωρα. Το συστημα, η νοοτροπια των ανθρωπων της, η ενας καταστροφικος συνδιασμος και των 2.
o ellinas fititis den eixe to xrono na varethei prin paei sto panepistimio kai etsi variete tora me apotelesma na emvathinei ston kafe kai na telionei ti sxoli se 8, 9 ,9 kai 10 xronia argotera.Nomizo pos o ellinas emvathinei otan einai i periodos ton exetaseon kai neta giok. telos stamataei exei varethei. Nomizeis king oti an eixame to ekpedeftiko systima tis aglias den tha eimastan pio mprosta apo oles tis xores tou kosmou. de nomizeis oti i ellada tha kiriarxouse an iothetouse to systima ekpedefsis ton xoron tis evropis? thelo ti gnomi sou.
...Το συστημα εκπαιδευσης που εχουμε ειναι επιεικως αθλιο. Δεν κανουμε τιποτα για να το βελτιωσουμε (και δεν το βελτιωνουμε καθολου ανοιγοντας ιδιωτικα μαγαζια)
Αν ειχαμε το εκπαιδευτικο συστημα καποιας αλλης ευρωπαικης (πολυ) πιο εξελιγμενης χωρας (βλεπε Αγγλια, Σουηδια, Νορβηγια, Φιλλανδια) ισως να ηταν πολυ πιο καλα τα πραγματα, αλλα σιγουρα δεν θα ειμασταν πιο μπροστα απο ολες τις χωρες του κοσμου. (Αν ηταν ετσι καθε Ελληνας που σπουδασε στο εξωτερικο, θα επρεπε να εχει αναγνωριστει!)
Για αυτο λεω στο προηγουμενο μου post οτι φταιει και η νοοτροπια του κοσμου σε πολυ μεγαλο βαθμο.
Η νοοτροπια επηρεαζεται σε ενα μικρο βαθμο απο την παιδεια. Ο ανθρωπος απο μικρος αλληλεπιδρα και με αλλα πολλα περιβαλλοντα εκτος απο το σχολειο και τα φροντιστηρια (βλεπε οικογενεια, τηλεοραση, κοινωνικα συμβαντα...)
Ειναι παρα πολλοι παραγωντες που συμβαλλουν στην διαμορφωση νοοτροπιας και χαρακτηρα. Και πιστεψε με, για την αθλια νοοτροπια του μεσου Ελληνα φοιτητη δεν φταιει μονο η Παιδεια...
Και φυσικά φταίει η παιδεία από την άποψη σχολείο και η πίεση που φάγαμε στο λύκειο αλλά και πιο πρίν για την νοοτροπία και την αντίμετώπιση που έχουμε απέναντι συα μαθήματα και την φοιτητική ζωή.
ένα σχολείο που πιεζει αφόριτα και τα φροντιστίρια και οι πανελλήνιες και ο μπαμπάς και η μαμα που κάνουν το σκ**ό τους παξιμάδι για να κανει το παιδί τους ιδιέτερα και οι άπειρες ώρες την βδομάδα διαβάσματος. Πως να μην πας στο πανεπιστήμιο και να μην θες να ξεδώσεις?
Ασε για το θέμα της λάθος επιλογής σχολής που επιδή σε πίεζε οικογενειακό, σχολικό, κοινωνικό περιβάλλον πήγες στο τάδε τμήμα και τώρα μισείς την ζωή σου και απλά θες να τελειώσεις γιατί δεν βλέπεις στον ήλιο μοίρα ουτος η άλλος. Και ο νόμος πλαίσιο δεν είναι η λύση για αυτά τα προβλήματα. απλά σε παραπέμπει σε περισσότερα σκονάκια
Για τις χαμηλές βάσεις πάντως του πανεπιστημίου δεν θεωρώ ότι φταίει πως οι υποψήφιοι δεν διαβάζουν απλά δεν θέλουν να δηλώσουν τις σχολές μας.
Κακο προμόσιον? σχολές χωρίς επαγγελματικά δικαιόματα? μη ύπαρξη κτηρίων κατάληλων για διδασκαλία ή οποιαδήποτε υλικοτεχνική υποδομή? Οι καλοί καθηγητές που έφηγαν για να γίνουν μελη ΔΕΠ στην Αθηνα? όλα παίζουν τον ρόλο τους