Διεθνής Αμνηστία - Amnesty International


Τι είναι η Διεθνής Αμνηστία
Τι είναι η Διεθνής Αμνηστία

Μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας στη Νότιο Αφρική
© Ιδιωτικό

Η Διεθνής Αμνηστία είναι ένα παγκόσμιο κίνημα ανθρώπων που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως αναγνωρίζονται διεθνώς.

Η Διεθνής Αμνηστία συμβάλλει καθημερινά στην προστασία ανθρώπων και κοινοτήτων σε ολόκληρο τον κόσμο των οποίων τα ανθρώπινα δικαιώματα δέχονται επίθεση.

Τα μέλη και οι υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας απευθύνουμε έκκληση να σταματήσουν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κινητοποιούμε την κοινή γνώμη για να ασκήσει πίεση ώστε να προληφθούν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και στηρίζουμε τη δράση της οργάνωσης μέσω των οικονομικών συνεισφορών μας.

Τα μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας προερχόμαστε από πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς και έχουν πολύ διαφορετικές πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις. Μας ενώνει η αφοσίωση μας να εργαστούμε για έναν κόσμο όπου όλοι οι άνθρωποι ζουν με αξιοπρέπεια, ελεύθεροι και πραγματικά ασφαλείς.

Αποκαλύπτουμε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαμαρτυρόμαστε, προκαλούμε αλλαγές

Αστυνομικοί προσπαθούν να σταματήσουν εκπροσώπους της Διεθνούς Αμνηστίας να παραδόσουν την έκθεση της οργάνωσης για την Κίνα στην Πρεσβεία της Κίνας στη Μπανγκόγκ, στην Ταϊλάνδη.
© ΔΑ

Η Διεθνής Αμνηστία αναγνωρίζεται από το κερί που προβάλει μέσα από ένα συρματόπλεγμα. Και υπάρχουν σημαντικοί λόγοι γι' αυτό το συμβολισμό.

Οι κυβερνήσεις και άλλες ομάδες που επιτίθενται κατά της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας προσπαθούν να κρύψουν την καταπίεση, να την κρατήσουν στο σκοτάδι. Διαπράττουν βασανιστήρια σε κελιά απομόνωσης. «Εξαφανίζουν» ανθρώπους. Προσπαθούν να τους κάνουν να σωπάσουν με ανώνυμες απειλές.

Τα μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας - μαζί με υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο - φωτίζουν αυτές τις παραβιάσεις και τις δημοσιοποιούν. Ενημερώνουν την κοινή γνώμη γι' αυτές.

Προκαλούμε την άσκηση δημόσιας πίεσης για να σταματήσουν οι παραβιάσεις. Κάνουμε τις αρχές να γνωρίζουν ότι οι πράξεις τους παρακολουθούνται, ότι ο κόσμος απαιτεί να τηρούν τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι θα βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης αν διαπράττουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας στο Λούγο της Ισπανίας διοργανώνουν δρώμενο με κεριά στις 10 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
© ΔΑ

Η δράση των μελών της Διεθνούς Αμνηστίας δίνει ελπίδα σε πολλούς ανθρώπους που φυλακίστηκαν για τις απόψεις τους και μόνο, για την καταγωγή τους, τη γλώσσα τους ή το χρώμα του δέρματός τους. Δίνει ελπίδα σε εκείνους που υποβάλλονται σε βασανιστήρια που περιμένουν να εκτελεστούν, σε εκείνους που υποφέρουν επειδή οι δικοί τους άνθρωποι «εξαφανίστηκαν» και σε εκείνους που ζητούν προστασία από τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Το κερί συμβολίζει το μήνυμα που στέλνουν σε αυτούς τους ανθρώπους τα σχεδόν δύο εκατομμύρια μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας σε ολόκληρο τον κόσμο: «Είμαστε αρκετοί και είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε. Ζητούμε να είστε ασφαλείς - και να είμαστε όλοι ασφαλείς από την καταπίεση. Ζητούμε σεβασμό της αξιοπρέπειά σας - και σεβασμό της αξιοπρέπειας όλων μας. Και δεν θα σταματήσουμε έως ότου όλοι να μπορούμε να ζούμε σε έναν κόσμο με δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια».

Να αποκαλύπτει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να τις σταματά, να προσφέρεις ελπίδα - αυτά μπορεί να κάνει κανείς συμμετέχοντας στη Διεθνή Αμνηστία.

Κάντε κάτι τώρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Γίνετε μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας

Κάντε μία δωρεά στη Διεθνή Αμνηστία

Εκκλήσεις για δράση

Η αποστολή της Διεθνούς Αμνηστίας: τι κάνουμε

Η Διεθνής Αμνηστία είναι ένα παγκόσμιο κίνημα ανθρώπων αφοσιωμένων στην προστασία και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επιθυμούμε έναν κόσμο όπου κάθε άνθρωπος απολαμβάνει όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα που καθιερώνονται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και άλλα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για την επίτευξη αυτού του οράματος:

  • Η Διεθνής Αμνηστία αναλαμβάνει δράση για τον τερματισμό των σοβαρών παραβιάσεων του δικαιώματος στη σωματική και ψυχική ακεραιότητα, της ελευθερίας της έκφρασης και της συνείδησης και της ελευθερίας από διακρίσεις. Αναλαμβάνουμε δράση, για παράδειγμα, για την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση των κρατουμένων συνείδησης, για την εξασφάλιση έντιμων δικών για τους πολιτικούς κρατουμένους, για την προστασία των προσφύγων, για την κατάργηση της θανατικής ποινής, για τον τερματισμό των πολιτικών δολοφονιών, των «εξαφανίσεων» και των βασανιστηρίων και για να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης όσοι ευθύνονται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

  • Η Διεθνής Αμνηστία επιδιώκει να αποκαλύπτει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με ακρίβεια και ταχύτητα. Διεξάγουμε ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα και δημοσιοποιούμε τα πραγματικά γεγονότα μεμονωμένων υποθέσεων και συστηματικών σχημάτων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

  • Τα μέλη, οι υποστηρικτές και το προσωπικό της οργάνωσης κινητοποιούν έπειτα την κοινή γνώμη ώστε να ασκήσει επίμονη πίεση στις κυβερνήσεις, τις ένοπλες πολιτικές ομάδες, τις ιδιωτικές εταιρίες και άλλους προκειμένου να προληφθούν και να σταματήσουν αυτές οι παραβιάσεις.

  • Η Διεθνής Αμνηστία προωθεί την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την κατανόηση του πλήρους φάσματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργάζεται μαζί με μια παγκόσμια κοινότητα οργανώσεων για να διασφαλίσει ευρεία υποστήριξη και σεβασμό όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

  • Η Διεθνής Αμνηστία διοικείται από τα μέλη της και είναι δημοκρατικό κίνημα. Η οργάνωση είναι ανεξάρτητη από οποιαδήποτε κυβέρνηση, πολιτική ιδεολογία, οικονομικό συμφέρον ή θρησκεία. Δεν υποστηρίζει ούτε αντιτίθεται σε κανένα πολιτικό σύστημα ή σύστημα διακυβέρνησης, ούτε υποστηρίζει τις απόψεις των θυμάτων των οποίων τα δικαιώματα προσπαθεί να προστατέψει. Την απασχολεί αποκλειστικά η αμερόληπτη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

  • Τα εθνικά τμήματα της Διεθνούς Αμνηστίας και οι τοπικές ομάδες εθελοντών έχουν πρωταρχικά την ευθύνη της χρηματοδότησης του κινήματος. Η οργάνωση δεν αναζητά ούτε δέχεται χρήματα από κυβερνήσεις ή διακυβερνητικούς οργανισμούς για την έρευνα και τη δράση της εναντίον παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


myAegean και Διεθνής Αμνηστία

Η επικοινωνία της δραστηριότητας myAegean και της Διεθνούς Αμνηστίας έγινε στα μέσα Δεκεμβρίου 2006 με την ευκαιρία του ερχομού εκπροσώπων της οργάνωσης στο νησί της Σύρου για μια παρουσίαση-ομιλία. Η ανταπόκριση και από τις δύο πλευρές ήταν άμεση και η συνεργασία ήταν ιδιαίτερα επιτυχής. Υπήρξε προβληματισμός και βαθιά συζήτηση-κουβέντα γύρω από τις κινήσεις και το ενεργό ενδιαφέρον τόσο από την πλευρά του myAegean όσο και από την ίδια την οργάνωση, η οποία στόχο και φιλοδοξία είχε να ευαισθητοποιήσει περισσότερο κόσμο γύρω από τις εκστρατείες της.

Ως μια δραστηριότητα φοιτητική κατά βάση, το myAegean εξέφρασε το ενεργό ενδιαφέρον και την επιθυμία του να κάνει ό,τι μπορεί περισσότερο για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου γύρω από όμοια θέματα, ενώ παράλληλα το γεγονός αυτό ξεκίνησε μια σειρά διαβουλεύσεων από την πλευρά της δραστηριότητας για τη συνεργασία και με άλλους οργανισμούς και φορείς, τοπικής και ευρύτερης δράσης.

Προσδοκούμε να επιτύχουμε κάτι ιδιαίτερα καλό και ενδιαφέρον και να κινητοποιήσουμε και άλλους συνανθρώπους μας για το κοινό καλό.

Περισσότερα για την έναρξη συνεργασίας μας και την πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 12-14 Δεκεμβρίου 2006 μπορείτε να βρείτε και στο άρθρο http://my.aegean.gr/web/article2472.html

Όσοι επιθυμούν περισσότερες πληροφορίες ή ενδιαφέρονται γενικά, μπορείτε να στείλετε ερωτήσεις και ηλεκτρονικά στο myaegean@aegean.gr (με θέμα: "amnesty"). Το μήνυμά σας θα κονοποιηθεί και στα γραφεία της Διεθνούς Αμνηστίας στην Αθήνα και θα είναι χαρά όλων μας να υποστηρίξουμε κάθε ενδιαφέρουσα και δημιουργική ιδέα και δράση!

Copyright © από MY.aegean.gr Community All Right Reserved.

Δημοσιοποίηση σε: 2007-01-25 (3815 το έχουν διαβάσει)

[ « Επιστροφή ]