http://my.aegean.gr e-Magazino
Ταξίδια & Διαδρομές

Ημερομηνία:
Θεματική Κατηγορία: Ταξίδια & Διαδρομές

Το Cretaquarium ανανεώθηκε ...Και το ταξίδι στον κόσμο του βυθού της Μεσογείου ξαναρχίζει!

CretAquarium Ενυδρείο ΚρήτηςΎστερα από τέσσερις μήνες εργασιών, το Cretaquarium ανοίγει ξανά τις πύλες του για μικρούς και μεγάλους. Με 25 καινούργια ενυδρεία, περίπου 2.500 μεσογειακούς και τροπικούς οργανισμούς,   περισσότερους βιότοπους και 1.700.000 κυβικά θαλασσινού νερού, συγκαταλέγεται επάξια ανάμεσα στα μεγαλύτερα ενυδρεία της Ευρώπης και προσφέρει καινούργιο εντυπωσιακό θέαμα και νέες πληροφορίες στους επισκέπτες.


Μέσα σε κάτι περισσότερο από τέσσερις μήνες κατά τους οποίους το Ενυδρείο Κρήτης ήταν κλειστό, τα ψάρια έπαθαν μεγάλη ζημιά. Οι ιχθυολόγοι παρατήρησαν σημάδια κατάθλιψης στους καρχαρίες και στα φαγκριά, οι οποίοι είχαν συνηθίσει την ανθρώπινη παρουσία γύρω τους και τώρα βίωσαν για πρώτη φορά τη μοναξιά! Η κατάθλιψη των ψαριών δεν προκλήθηκε άσκοπα, μιας και όπως δείχνουν οι παραπάνω αριθμοί, το ενυδρείο, ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, ήταν ένας ιδιαιτέρως πολυπληθής χώρος!

CretAquarium Ενυδρείο Κρήτης

Στο Νέο Ενυδρείο δόθηκε έμφαση στις αθέατες πλευρές των κύκλων ζωής του βυθού της Μεσογείου, όπως είναι το πλαγκτόν –που αποτελεί τη βάση της ζωής στον πλανήτη- και οι βιότοποι που βρίσκονται  στα μεγάλα βάθη. Στο Cretaquarium, εκτός από τα γνωστά, μικρά και μεγάλα ζώα της θάλασσας που έχουν κερδίσει εδώ και τρία χρόνια τις εντυπώσεις, έρχεται να προστεθεί μια δεξαμενή αφής που μετατρέπει την επίσκεψη σε πραγματικό βίωμα. Ο επισκέπτης μπορεί να αγγίξει, να περιεργαστεί και να ‘παίξει’ κρατώντας στα χέρια του διάφορα ασπόνδυλα όπως τα ολοθούρια, τους αστερίες, τους αχινούς και πολλά άλλα. Εκτός από τους φυσικούς θαλάσσιους βιοτόπους, στα νέα ενυδρεία έχουν κατασκευαστεί και μικρογραφίες τεχνητών βιοτόπων προς εκμετάλλευση, όπως τα λιμάνια και οι μυδοκαλλιέργειες, ενώ τη θέση του πλέον ανάμεσα στα μεσογειακά είδη έχει πάρει και ο σχετικά επικίνδυνος λεσεψιανός μετανάστης,  το ψάρι Λαγοκέφαλος.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην επιστημονικά θεμελιωμένη διάρθρωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές όλων των βαθμίδων, οι οποίοι λαμβάνουν εκλαϊκευμένη επιστημονική γνώση για τη θαλάσσια βιόσφαιρα με έμφαση στις κλιματικές αλλαγές. Ένα ξεχωριστό εκπαιδευτικό πρόγραμμα εναρμονίζεται με τη διδακτέα σχολική ύλη της Α’ γυμνασίου και απευθύνεται αποκλειστικά σ’ αυτούς τους μαθητές. Σε κάθε περίπτωση το Ενυδρείο έρχεται να καλύψει ένα εκπαιδευτικό κενό της δημόσιας εκπαίδευσης πάνω στη θαλάσσια βιολογία. Πάνω σ’ αυτήν την έλλειψη στηρίχτηκε η ιδέα να αναπτύξει το Ενυδρείο στενή συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές από όλη την Ελλάδα. 

CretAquarium Ενυδρείο ΚρήτηςCretAquarium Ενυδρείο Κρήτης

Το Cretaquarium επιφυλάσσει πολλές θαλάσσιες εκπλήξεις στους μικρούς του φίλους  με ποικίλα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης που έχουν σχεδιαστεί ειδικά γι' αυτούς. Έτσι οι γονείς μπορούν να απολαμβάνουν έναν καφέ δίπλα στη θάλασσα, ενώ το παιδί τους ψυχαγωγείται, δημιουργεί και εκπαιδεύεται μέσα από το παιχνίδι.

Σημαντική παροχή στον επισκέπτη αποτελεί η Κάρτα Μέλους, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον κάτοχό της να επισκέπτεται το Ενυδρείο δωρεάν και απεριόριστα για ένα ολόκληρο χρόνο. Ειδικές προσφορές έχουν διαμορφωθεί για όλη την οικογένεια. Στο Ενυδρείο Κρήτης παρέχεται προσωπική και ακουστική ξενάγηση. Ειδικά η ακουστική ξενάγηση  μπορεί να γίνει με ατομικό ή ομαδικό σύστημα ακουστικής ξενάγησης σε 9 γλώσσες.

Το Cretaquarium είναι ένα ζωντανό κύτταρο που συνεχώς ανανεώνεται. Το προσωπικό του είναι εξαιρετικά δημιουργικό, ενώ οι ίδιες οι δράσεις γεννούν νέες δράσεις. Μείνετε σε επαφή μαζί μας στο www.cretaquarium.gr


Το Ενυδρείο Κρήτης CretAquarium - Γενικά

Το Ενυδρείο Κρήτης CretAquarium ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Δεκέμβριο του 2005 και πρόσφατα ολοκλήρωσε μια εκτεταμένη ανανέωση προσθέτοντας νέα ενυδρεία, είδη, εκπαιδευτικά προγράμματα και καινοτόμες υπηρεσίες. Ανήκοντας στην οικογένεια των μεγάλων Ευρωπαϊκών ενυδρείων το CretAquarium παρέχει την ευκαιρία στους επισκέπτες του για μια μοναδική «κατάδυση» στον υπέροχο θαλάσσιο κόσμο της Μεσογείου. Από τους μεγάλους θηρευτές καρχαρίες μέχρι τους μικροσκοπικούς ιππόκαμπους και τη φαντασμαγορία των μεδουσών, η ποικιλία της θαλάσσιας ζωής αναδεικνύεται με φόντο υποθαλάσσια τοπία της Κρητικής θάλασσας, όπως τα βράχια των Ματάλων (Νότια Κρήτη) και το βυθό του Βάι (Νοτιοανατολική Κρήτη).

Ενυδρείο Κρήτης «CretAquarium» 3d model


Περιήγηση στη διαδρομή με τα ενυδρεία:

Η σκηνογραφία της Μεσογείου ξετυλίγεται σε 60 ενυδρεία διαφόρων μεγεθών που κυμαίνονται από 125 ως 900.000 λίτρα και με συνολικό όγκο 1.700.000 λίτρα θαλασσινού νερού, δημιουργώντας 100 διαφορετικά σημεία παρατήρησης για 2500 περίπου Μεσογειακούς και τροπικούς οργανισμούς. Ο επισκέπτης που επιθυμεί να περιεργαστεί το σύνολο των οργανισμών και των εκθεμάτων θα πρέπει να αφιερώσει περίπου 2 ώρες.

Στη διαδρομή με τα ενυδρεία, σύγχρονα οπτικοακουστικά συστήματα και πρωτοποριακές διαδραστικές εφαρμογές, όπως info-points με οθόνες αφής, προβολές από video projectors, παρατηρήσεις μικροσκοπικών ειδών σε μικροσκόπια και στερεοσκόπια, παρατηρήσεις του εσωτερικού των ενυδρείων με περισκόπιο βαθυσκάφους συμπληρώνουν τη βιωματική εμπειρία του επισκέπτη, ενισχύουν την πληροφόρηση και υποστηρίζουν τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης αντίληψης για τη δομή και τη λειτουργία του μεσογειακού θαλάσσιου οικοσυστήματος.


Ξενάγηση:

Στο Ενυδρείο διατίθεται σύστημα ατομικής και ομαδικής Ακουστικής Ξενάγησης σε 9 γλώσσες. Μικρές συσκευές χειρός που λειτουργούν απλά όπως το τηλέφωνο, δίνουν σε κάθε επισκέπτη τη δυνατότητα να εμπλουτίσει την επίσκεψή του με πολυάριθμες εξηγήσεις, σχόλια και εκλαϊκευμένες πληροφορίες, τις οποίες ακούει στο δικό του ρυθμό και σύμφωνα με τις προτιμήσεις του, πληκτρολογώντας απλά το νούμερο της δεξαμενής. Μετά από συνεννόηση η ξενάγηση μπορεί να πραγματοποιηθεί και με προσωπικό ξεναγό στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά. Επιπλέον, μετά από έγκαιρο αίτημα μπορεί να διατίθεται προσωπικός ξεναγός και σε περισσότερες γλώσσες.

CretAquarium Ενυδρείο ΚρήτηςCretAquarium Ενυδρείο Κρήτης


Εκπαίδευση-Ευαισθητοποίηση:

Το Ενυδρείο ως τμήμα του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, εκλαϊκεύει και διαδίδει την επιστημονική γνώση για τον θαλάσσιο κόσμο με έμφαση στη Μεσόγειο και στις ελληνικές θάλασσες.

Για το σκοπό αυτό έχουν σχεδιαστεί και πραγματοποιούνται 4 εκπαιδευτικά προγράμματα με θέματα το Πλαγκτόν των Ωκεανών, την Ποικιλότητα και τις Προσαρμογές στη θάλασσα, τη συνεχή κίνηση των Ωκεανών και την Εξέλιξη και Σύγκριση των οργάνων των θαλασσίων ειδών.

Προσαρμοσμένα ανάλογα στο επίπεδο των μαθητών και στο αναλυτικό τους πρόγραμμα, οι μαθητές όλων των βαθμίδων σε τμήματα των περίπου 20 ατόμων μπορούν να μάθουν για τα πιο σημαντικά φαινόμενα της φυσικής και της βιολογίας της θάλασσας, μέσα από βιωματικές προσεγγίσεις και καινοτόμα μέσα διδασκαλίας. Το Ενυδρείο, διαθέτοντας τις υποδομές για τη διατήρηση ζωντανών θαλάσσιων ειδών, προσφέρει τη δυνατότητα στους μαθητές να τα μελετήσουν ζωντανά σε εργαστηριακές συνθήκες και με τη χρήση στερεοσκοπίων-μικροσκοπίων, αλλά και να κάνουν εξειδικευμένες παρατηρήσεις στα μεγάλα ενυδρεία της διαδρομής επίσκεψης με την καθοδήγηση προσωπικού του Ενυδρείου.

CretAquarium Ενυδρείο Κρήτης - Εκπαίδευση

Επίσης, αν όλο το σχολείο επιθυμεί μια απλή επίσκεψη, υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό στη διαδρομή με τα ενυδρεία που προσφέρει αναλυτικές πληροφορίες. Ακόμα, το Ενυδρείο προσφέρει σε απομακρυσμένα σχολεία τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν εκπαιδευτική ξενάγηση με τη χρήση web camera. Έτσι, σε συνεννόηση με το αρμόδιο προσωπικό του Ενυδρείου για τις τεχνικές λεπτομέρειες, η ξενάγηση γίνεται ζωντανά και η επικοινωνία αλληλεπιδραστική. Οι μαθητές συμπεριφέρονται σαν να είναι εκεί, ρωτούν και εστιάζουν την προσοχή τους σε ότι τους ενδιαφέρει περισσότερο.

Περισσότερες πληροφορίες για όλα αυτά υπάρχουν διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Ενυδρείου, www.cretaquarium.gr ή στο τηλέφωνο: 2810337888.


Δημιουργικό Εργαστήρι:

Στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα δραστηριοτήτων, τα παιδιά παίρνουν στα χέρια τους πηλό, χρώματα, χαρτόνια και άλλα υλικά και δημιουργούν τον δικό τους θαλάσσιο κόσμο κατασκευάζοντας σφραγίδες, μάσκες, καπέλα και ό,τι άλλο επινοήσει η παιδική φαντασία.

Κάθε Σαββατοκύριακο το Δημιουργικό Εργαστήρι προσφέρει τρεις διαφορετικές δραστηριότητες και τα παιδιά μπορούν να επιλέξουν κάθε φορά αυτή που τους εκφράζει. Επειδή υπάρχει όριο στον αριθμό συμμετεχόντων προτείνεται σε όσους ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο: 2810337888, ώστε να εξασφαλίσουν τη θέση τους.


Εκδηλώσεις-Δραστηριότητες:

Oι χώροι του ενυδρείου, με το μοναδικό τους περιβάλλον διατίθενται για την διοργάνωση διαφόρων κοινωνικών εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους. Μια ιδιαίτερη αίθουσα με φόντο ένα φαντασμαγορικό ενυδρείο και εξοπλισμένη με σύγχρονα οπτικοακουστικά συστήματα, χωρητικότητας 130 ατόμων, προσφέρεται για τη διοργάνωση συνεδρίων, συνεδριάσεων, εκθέσεων, ομιλιών και κοινωνικών εκδηλώσεων.

Καθημερινά, και κατά τη διάρκεια των ωρών λειτουργίας του ενυδρείου, στην αίθουσα προβάλλονται ντοκιμαντέρ σχετικά με το θαλάσσιο οικοσύστημα. Επίσης, εδώ μπορεί να παρακολουθήσει ο επισκέπτης μια πρωτοποριακή παραγωγή του Ενυδρείου, την ταινία «Ο Καραγκιόζης, η Γοργόνα και το μήνυμα της Γης», μια απόδοση με animation της παραδοσιακής τεχνοτροπίας του Θεάτρου Σκιών.

CretAquarium Ενυδρείο Κρήτης


Μετά την επίσκεψη:

Στο χώρο του Ενυδρείου λειτουργεί Snack bar, Cafe και εστιατόριο, καθώς επίσης και το κατάστημα Αqua Shop, που διαθέτει αναμνηστικά, επιμορφωτικά και έξυπνα δώρα εμπνευσμένα από τον κόσμο της θάλασσας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Μια εκτεταμένη αμμώδης παραλία κολύμβησης βρίσκεται μπροστά από το Ενυδρείο, ενώ πολλές άλλες στην ανατολική κατεύθυνση.


Χρήσιμες πληροφορίες


Τοποθεσία:

Το κτιριακό συγκρότημα του Ενυδρείου CretAquarium βρίσκεται στις Γούρνες, σε απόσταση 14 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου και το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης», στο χώρο της πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών, ενώ η απόσταση από το Μινωικό Παλάτι της Κνωσού είναι 20 χλμ. Τα διεθνώς καταξιωμένα τουριστικά / παραθεριστικά κέντρα της Κρήτης – Χερσόνησος, Μάλια, Σταλίδα, Ελούντα, Γούβες, κ.λπ. -  βρίσκονται σε μικρή χρονοαπόσταση.

 

Πρόσβαση:

Ο επισκέπτης που διαθέτει δικό του μεταφορικό μέσο,  αυτοκίνητο ή δίκυκλο, διευκολύνεται στην πρόσβασή του προς το CretAquarium ακολουθώντας τις ειδικές καφέ πληροφοριακές πινακίδες που βρίσκονται κατά μήκος του οδικού δικτύου της Κρήτης. Τρεις μεγάλοι χώροι στάθμευσης είναι στην διάθεση των επισκεπτών του ενυδρείου.

Εάν το μέσο μετάβασης είναι το λεωφορείο – υπεραστικό ή τουριστικό - τότε ο επισκέπτης δεν θα δυσκολευτεί να επιλέξει το δρομολόγιο που τον εξυπηρετεί, αφού το CretAquarium συνδέεται με πυκνό δίκτυο δρομολογίων τόσο με το Ηράκλειο, όσο και με την ευρύτερη περιοχή των Μαλίων- Χερσονήσου.


Περίοδος και ώρες λειτουργίας:

Το Ενυδρείο Κρήτης παραμένει ανοιχτό όλες τις ημέρες του χρόνου, καθώς και ημέρες γιορτών και αργιών. Από 1/10 έως και 31/5, το Ενυδρείο είναι επισκέψιμο καθημερινά από τις 9 το πρωί έως και τις 7 το απόγευμα, ενώ από 1/6 έως και 30/9 το Ενυδρείο παραμένει ανοιχτό καθημερινά έως και τις 9 το βράδυ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ωράριο, τις περιόδους λειτουργίας, άλλα και την τιμολογιακή πολιτική του Ενυδρείου, υπάρχουν διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Ενυδρείου www.cretaquarium.gr


Κάρτα Μέλους Kartaquarium:

Με την Kartaquarium το μέλος μπορεί να επισκεφτεί ελεύθερα το Ενυδρείο για ένα ολόκληρο χρόνο, έχοντας μια σειρά προνομίων και διευκολύνσεων.


Επικοινωνία:

ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Θαλασσόκοσμος
Πρώην Αμερικάνικη Βάση Γουρνών
Τ.Θ. 2214
Ηράκλειο 71003
Κρήτη, Ελλάδα
Τηλ. + 302810 337788
Fax: +302810 337882
E-mail (για συνεργάτες): op@cretaquarium.gr
Website: www.cretaquarium.gr


Μεγέθη του Ενυδρείου:

Περίοδος Λειτουργίας: 365 ημέρες (σε συνεχή βάση)
Είδη θαλάσσιων οργανισμών: 200
Δεξαμενές: 60
Συνολικά λίτρα θαλασσινού νερού: 1.700.000
Χώροι στάθμευσης: 3, συνολικής χωρητικότητας 300 αυτοκινήτων
Τουαλέτες, Baby stations, Τουαλέτες για ΑΜΕΑ: 3

Απόσταση

από Ηράκλειο: 14 km
από Κνωσό: 20 km
από Χερσόνησο: 12 km
από Μάλια: 20 km
από Άγιο Νικόλαο: 51 km
από Ρέθυμνο: 92 km
από Χανιά: 148 km

Χωρητικότητα αίθουσας πολλαπλών χρήσεων: 130 άτομαΣχετιζόμενο άρθρο-αφιέρωμα:
Ενυδρείο Κρήτης «CretAquarium» - Κάτι υπέροχο να δεις αν βρεθείς Κρήτη!ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή

1 Οκτωβρίου – 31 Μαΐου     09:00 με 19:00
1 Ιουνίου – 30 Σεπτεμβρίου       09:00
με 21:00

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2810337788, 2810337888 Πληροφορίες / Ραντεβού

 

2810337880 Γραμματεία
FAX: 2810337882  
 

www.cretaquarium.grΕυχαριστίες:
Ευχαριστούμε θερμά τους υπευθύνους του «CretAquarium» για τις πληροφορίες και την ευγενική παραχώρηση των  έξτρα φωτογραφιών (φωτογραφικό υλικό: Στεφανος Ραπανης) για τη χρήση τους στο παρόν άρθρο στο My.Aegean.gr

 

Αποστολή άρθρου από ομάδα Σύνταξης My.Aegean.gr e-Magazine.

Το άρθρο αυτό προέρχεται από: MY.aegean.gr Community http://my.aegean.gr/web/ e-Περιοδικό Publisher: MyAegean (ISSN: 2459-2692)

My.Aegean.gr, άρθρο «Το Cretaquarium ανανεώθηκε ...Και το ταξίδι στον κόσμο του βυθού της Μεσογείου ξαναρχίζει!», http://my.aegean.gr/web/article2844.html από ομάδα Σύνταξης My.Aegean.gr e-Magazine [ανακτήθηκε: 2018-03-21 11:27:01]