http://my.aegean.gr e-Magazino
Κριτικές

Ημερομηνία:
Θεματική Κατηγορία: Κριτικές

«Inception»: τί μπορεί να συμβεί αν δοκιμάσεις να τιθασσεύσεις το ανθρώπινο μυαλό;

Inception [movie]Είναι τα όνειρα η πραγματικότητα καθαυτή ή μας καθοδηγούν στις πράξεις μας στο μέλλον ή μήπως ο κόσμος που ζούμε είναι ένα όνειρα μέσα σε ένα άλλο όνειρο;
Σας μπέρδεψα; Σε αυτό στοχεύει, τουλάχιστον αρχικά, η ταινία «Inception» που πέρα από τα μοναδικά οπτικά εφέ και την δράση, σε κρατάει σε πνευματική εγρήγορση και τα 148 λεπτά που διαρκεί και κυλούν σαν νερό πραγματικά.


Πολλοί τη συγκρίνουν με το «The Matrix» ως προς τον ντόρο που γίνεται για να καταλάβει κανείς και να αναλύσει την φιλοσοφία και τα μηνύματα που θέλει να περάσει η ταινία. Ακόμα και ο τίτλος είναι «ψαρωτικός», inception στα ελληνικά «απαρχή». Ποια είναι όμως η σύνδεση πραγματικότητας και ονείρου; Όπως αναφέρεται και στην ταινία, το μυαλό σου είναι ο τόπος του εγκλήματος και μια ιδέα είναι η αρχή για καθετί. Έτσι λοιπόν μια απλή πρωταρχική ιδέα γίνεται το πιο ανθεκτικό παράσιτο στον άνθρωπο που μπορεί να κτίσει κόσμους αλλά και να καταστρέψει τα πάντα-εκτός και αν ...κλαπεί!

Στην ταινία, αυτή η «Ιδέα» ή κάποιες άλλες πολύτιμες πληροφορίες που βρίσκονται στο μυαλό μας, μπορούν να κλαπούν μέσα από τα "όνειρα"-στην πραγματικότητα όπως έχει δείξει η ιστορία αυτό επιτυγχάνεται μέσω της προπαγάνδας, με καταστροφικές συνέπειες! Το δε εντυπωσιακό στην ταινία είναι η σε βάθος καταγραφή των ονείρων καθώς εξελίσσεται σε δεύτερο ή και τρίτο επίπεδο ονείρων δηλαδή όνειρο μέσα σε όνειρο οσάν «μπαμπούσκα» φτάνοντας σε όλο και μεγαλύτερο βάθος με τελευταίο στάδιο την άβυσσο του ανθρώπινου εγκεφάλου και στόχο το υποσυνείδητο. Μια ταινία δράσης που κινείται ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο, όπου το «κακό» είναι η λήθη, δηλαδή η μη ομαλή επαναφορά από όνειρο τρίτου επιπέδου που βρίσκεται μέσα μας και παραμονεύει ως κακός εαυτός.Μια παράτολμη λοιπόν ιδέα που δούλευε 10 χρόνια, είχε και ο βραβευμένος δημιουργός Κρίστοφερ Νόλαν, να μας ταξιδέψει δηλαδή στον απόκρυφο και αόριστο κόσμο των ονείρων και κάθε άλλο παρά καταστροφική δεν φάνηκε για τον ίδιο καθώς το inception κατάφερε να κατακτήσει κριτικούς και κοινό. Προσωπικά θεωρώ ότι δεν τίθεται θέμα γούστου σε αυτή την ταινία για το αν θα αρέσει ή όχι αλλά περισσότερο τίθεται θέμα αν θα καταλάβεις την ταινία ή όχι. Πρόκειται για ένα ιδιοφυές έργο που απαιτεί την πλήρη προσοχή του θεατή για να το κατανοήσει απόλυτα ,έτσι το να φύγεις από το σινεμά με πονοκέφαλο και ερωτηματικά είναι εν μέρη αναπόφευκτο! Ταυτίζεσαι με ένα ονειρικό ταξίδι με μεγάλο ρίσκο όπου το φινάλε μοιάζει λυτρωτικό-σαν να ξυπνάς από εφιάλτη. Για αυτό και ο Νόλαν δεν ακολούθησε την περπατημένη οδό και δεν θέλησε να προβληθεί η ταινία σε 3D ώστε να μην επικεντρωθεί η προσοχή των θεατών στα οπτικά εφέ και χάσουν την ουσία των πραγμάτων και τη λύση του μυστηρίου.

Δύσκολα θα μπορούσαμε να κατηγοριοποιήσουμε την ταινία καθώς όπως και στο σενάριο βλέπουμε παράλληλους κόσμους και όνειρα έτσι και το inception αρνείται την γραμμική αφήγηση και αποτελεί ένα συνονθύλευμα διαφορετικών πραγμάτων, ένα όνειρο/ταινία μέσα σε ένα άλλο/η! Ωστόσο θα λέγαμε ότι είναι μια πολύπλοκη περιπέτεια-θριλερ επιστημονικής φαντασίας που όμως μπορεί και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ψυχαγωγικού σινεμά και που φιλοδοξεί να γίνει το απόλυτο blockbuster! Ικανοποιεί από τους πιο απαιτητικούς θεατές, μέχρι τους λάτρεις της κλασικής «αμερικανιάς», σε ένα μικρό ποσοστό βέβαια, καθώς μια συγκαλυμμένη και πολύπλευρη ιστορία αγάπης ξεδιπλώνεται και αναδύεται σταδιακά. Με λίγα λόγια ένα έργο λεγόμενο must-to-see!


Συντελεστές-Στοιχεία Ταινίας

Είδος: Δράμα, Μυστηρίου, Φαντασίας, Ψυχολογική
Σκηνοθέτης: Christopher Nolan
Σενάριο: Christopher Nolan
Ηθοποιοί: Cillian Murphy, Dileep Rao, Ellen Page, Joseph Gordon-Levitt, Ken Watanabe, Leonardo Di Caprio, Marion Cotillard, Michael Caine, Tom Berenger, Tom Hardy
Μουσική: Hans Zimmer
Παραγωγής: 2010

Περισσότερα μπορείτε να βρείτε και στη "Ταινιοθήκη" του IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1375666/

Inception [movie] poster

Αποστολή άρθρου από μέλος maria_geo.

Το άρθρο αυτό προέρχεται από: MY.aegean.gr Community http://my.aegean.gr/web/ e-Περιοδικό Publisher: MyAegean (ISSN: 2459-2692)

My.Aegean.gr, άρθρο ««Inception»: τί μπορεί να συμβεί αν δοκιμάσεις να τιθασσεύσεις το ανθρώπινο μυαλό;», http://my.aegean.gr/web/article3014.html από μέλος maria_geo [ανακτήθηκε: 2023-12-07 06:12:40]