http://my.aegean.gr e-Magazino
Κριτικές

Ημερομηνία:
Θεματική Κατηγορία: Κριτικές

Λυκόφως

Λυκόφως - Twilight [movie]Τί ξεχωριστό έχει το έπος του Λυκόφωτος και έχει ξετρελάνει χιλιάδες εφήβους σε ολόκληρη την γή;
Μάλλον αρκετά πράγματα....«Να πεθάνω στην θέση κάποιου που αγαπώ είναι ένας ωραίος τρόπος για να φύγω....»
Μήπως σας θυμίζει τίποτα αυτή η φράση; Μα φυσικά, έτσι αρχίζει εκείνη η ιστορία που κανείς δεν περίμενε πως θα τάραζε θετικά τα νερά της παγκόσμιας λογοτεχνίας αρχικά και του κινηματογράφου στην συνέχεια.

Η Stephenie Meyer έχει εκδώσει τέσσερα βιβλία που κυκλοφορούν απ'τις εκδόσεις Platypus και το ένα αποτελεί ένα σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα του άλλου μέχρι να φτάσει η όλη ιστορία στην κορύφωση της. Το πρώτο βιβλίο, όπως όλοι θα ξέρετε ονομάζεται Λυκόφως, ενώ τα τρία επόμενα έχουν τους τίτλους Νέα Σελήνη, Έκλειψη και Χαραυγή αντίστοιχα. Στις κινηματογραφικές αίθουσες έχουν μεταφερθεί τα τρία πρώτα μέρη της νουβέλας, ενώ το τέταρτο βιβλίο αναμένεται να χωριστεί σε δύο ταινίες που θα κυκλοφορήσουν η πρώτη το 2011 και η δεύτερη το 2012 λόγω του μεγάλου μήκους του βιβλίου το οποίο πιο συγκεκριμένα αποτελείται από 810 σελίδες.

Αξίζει να αναφερθεί πως το πρώτο μέρος ("Λυκόφως") έχει καταχωρηθεί στην λίστα των Editor's Choice των New York Times, στην Publisher's Weekly "Καλύτερα βιβλία της χρονιάς" και στην λίστα Amazon "Καλύτερα βιβλία της δεκαετίας".

Η School Library Journal γράφει χαρακτηριστικά: "Η αγωνία κορυφώνεται καθώς η ένταση του μυστικού έρωτα και της σιωπηλής τρυφερότητας μεταμορφώνεται σ'έναν τρομακτικό αγώνα επιβίωσης.... Ρεαλιστικό, επιδέξιο, περιεκτικό, οι αναγνώστες θα λαχταρούν να χώσουν τα δόντια τους στο Λυκόφως.".

Λυκόφως - Twilight [book cover]

Έχει γίνει φανερό απ'τα μέσα πως μόνο στην Ελλάδα το έπος του Λυκόφωτος έχει πουλήσει εκατό χιλιάδες αντίτυπα. Τί όμως είναι αυτό που μαγεύει τους αναγνώστες και τους σινεφιλ;

Ίσως το γεγονός πως ο έρωτας γεννιέται ανάμεσα στο απαγορευμένο να κάνει την ιστορία μοναδική, άλλωστε ο πιο γλυκός καρπός είναι ο απαγορευμένος. Η Stephanie Meyer έχει καταφέρει εξαιρετικά να παρουσιάσει τον έρωτα μιας θνητής για ένα νεκρικό τέρας. Η οπτική γωνία απ'την οποία η συγγραφέας βλέπει τους αθάνατους βρικόλακες δίνει στο βιβλίο, μα και στην ταινία περιθώρια ρομαντισμού και όχι αγριότητας. Μαγεύει τόσο τους πιο αυστηρούς βιβλιοφάγους, όσο και τους λάτρεις της έβδομης τέχνης. Αν δεν έπεσε ακόμη στα χέρια σας κάποιο απ'τα βιβλία, μην χάνετε χρόνο, τρέξτε σ'ένα κοντινό σας βιβλιοπωλείο...Τips (αυτό το ξέρατε;)

1) Η συγγραφέας Stephanie Meyer εμφανίζεται στην πρώτη ταινία Λυκόφως ως πελάτισσα του μικρού εστιατορίου με ένα laptop, όπου γευματίζουν η πρωταγωνίστρια Bella Swan (Κristen Stewart) και ο πατέρας της Τσάρλι.

2) Η συγγραφέας Stephanie Meyer έχει παραδεχτεί πως το βασικό story του Λυκόφωτος έχει βασιστεί σε ένα όνειρο που έχει δεί η ίδια.

3) Το σχολείο όπου φοιτούν οι Bella Swan (Kristen Stewart) και ο Edward Cullen (Robert Pattinson) ονομάζεται Spartans... Είναι αυτό που λέμε παντού υπάρχει ένα σήμα κατατεθέν της χώρας μας.


Αποστολή άρθρου από μέλος straki.

Το άρθρο αυτό προέρχεται από: MY.aegean.gr Community http://my.aegean.gr/web/ e-Περιοδικό Publisher: MyAegean (ISSN: 2459-2692)

My.Aegean.gr, άρθρο «Λυκόφως», http://my.aegean.gr/web/article3019.html από μέλος straki [ανακτήθηκε: 2023-12-07 07:11:57]