http://my.aegean.gr e-Magazino
Συνεντεύξεις

Ημερομηνία:
Θεματική Κατηγορία: Συνεντεύξεις

Συνέντευξη Θεατρικής Ομάδας φοιτητών στη Σύρο με την αφορμή της παράστασης στην Πινακοθήκη Κυκλάδων

Τις προάλλες απολαύσαμε στην Πινακοθήκη Κυκλάδων 2 υπέροχες παραστάσεις από τη θεατρική ομάδα «Υποκριτές» συμφοιτητών μας στη Σύρο! Με αφορμή το γεγονός αυτό η δημοσιογράφος Ελένη Τσελεμπή (την οποία και ευχαριστούμε θερμά για την παραχώρηση και φιλική προσφορά), εκ μέρους του τοπικού τηλεοπτικού καναλιού «ΖΕΥΣ» προσκάλεσε τη Δανάη και το Γιώργο εκ των μελών της ομάδας να μας μιλήσουν λίγο για εκείνη καθώς και για την παράσταση! Συνοδευτικά υπάρχουν μερικές φωτογραφίες επίσης!


Συνέντευξη της Δανάης Γαβρά και του Γιώργου Λαυτσή-Σκρέτα στη δημοσιογράφο του ΖΕΥΣ TV Ελένη Τσελεμπή


Ε.Τ.: Γιατί επιλέξατε Τσέχωφ;

Γιώργος: Η επιλογή των μονόπρακτων έγινε πιο πολύ για πρακτικούς λόγους, κυρίως για να είμαστε πιο ευέλικτοι σαν ομάδα και να μπορέσουμε πιο εύκολα να στήσουμε την παράσταση. Κατά δεύτερον, όμως, μας άρεσε ο Τσέχωφ, γιατί και επίκαιρος είναι και προσπαθεί να στηλιτεύσει την αστική τάξη της τότε εποχής, που όμως έχει κοινά στοιχεία με τη σημερινή. Γενικότερα, σατιρίζει τις ανθρώπινες σχέσεις, οι οποίες εξακολουθούν να παραμένουν ίδιες, όπως ήταν στην εποχή του.


Ε.Τ.: Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να στήσεις μια παράσταση;

Δανάη: Καθόλου εύκολο! Πρώτα απ' όλα, πρέπει να νοιώθουμε ομάδα. Φέτος ήρθαν πολλά καινούρια άτομα και χαρήκαμε πολύ γι' αυτό, αλλά πρώτα απ' όλα πρέπει να νοιώθουμε όλοι μεταξύ μας δεσμούς φιλίας, αλληλεγγύης και να δουλεύουμε όλοι μαζί. Σιγά-σιγά να αρχίσουμε να μαθαίνουμε θέατρο, γιατί άλλωστε ερασιτέχνες είμαστε και χρειαζόμασταν πολλές πρόβες! Χάνουμε μαθήματα, κουραζόμαστε, τσακωνόμαστε, τα ξαναβρίσκουμε! Αλλά μας αρέσει!


Ε.Τ.: Πόση συνάφεια έχει το θέατρο με το αντικείμενο των σπουδών σας;

Δανάη: Πιστεύω, αρκετή.
Γιώργος: Στην ουσία, αυτό που έχει περισσότερη σχέση είναι το πώς θα στήσεις μια παράσταση: τα σκηνικά, τα κοστούμια, γενικότερα το στήσιμο πάνω στην σκηνή. Αυτό είναι που έχει σχέση με το αντικείμενο της σχολής μας. Η υποκριτική δεν έχει καμία σχέση, αλλά...
Δανάη: Έχει σχέση, όμως, η συνεργασία!
Γιώργος: Ναι, όταν παίζει κανείς θέατρο, μπορεί να "επικοινωνήσει" πιο εύκολα πράγματα και στο αντικείμενό μας πρέπει να "επικοινωνούμε" πράγματα μεταξύ των ανθρώπων, οπότε μπορούμε να πούμε ότι και αυτό έχει κάποια σχέση με το αντικείμενο μας.


Ε.Τ.: Σας ενδιαφέρει να "ανοιχτείτε" στην τοπική κοινωνία, ως ομάδα;

Δανάη: Ένας κύριος στόχος μας είναι να κάνουμε τουλάχιστον μία παράσταση κάθε χρόνο. Παλιότερα, είχαμε κάνει και κάποιες performances στον δρόμο, με πολιτικά κυρίως μηνύματα, τον Δεκέμβρη του 2008, που ως φοιτητές μας επηρέασε πολύ. Γενικότερα, η Σύρος είναι ο τόπος που μένουμε και αν δεν "ανοιχτούμε" στο νησί, πού θα "ανοιχτούμε";


Ε.Τ.: Να πούμε τώρα και λίγα λόγια για τους «Υποκριτές», όχι τους γενικότερους, αλλά την θεατρική σας ομάδα. Πότε ξεκίνησε, πόσα μέλη την απαρτίζουν κλπ.

Δανάη: Ανεβάσαμε την πρώτη μας παράσταση το 2008, στην Πολιτιστική στη Ρόδο. Τότε, ανεβάσαμε Σαρτρ και ήμασταν πολύ λίγα μέλη, απλώς ήμασταν πολύ αποφασισμένοι! Πλέον, είμαστε 12 άτομα.
Γιώργος: Συμμετείχαμε στο 8ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Φοιτητικού Θεάτρου που έγινε στη Μυτιλήνη πριν από μία εβδομάδα (σ.σ. η συνέντευξη δόθηκε στις 27 Μαΐου). Ήταν μια πολύ καλή εμπειρία, πολύ κοντά στην εμπειρία της Πολιτιστικής Εβδομάδας, αλλά μόνο για το θέατρο.


Παράσταση φοιτητικής θεατρικής ομάδας  - Σύρος Μάιος 2011

Κλείσιμο Παράστασης φοιτητικής θεατρικής ομάδας  - Σύρος Μάιος 2011

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Δανάη Γαβρά, Γιάννης Νούσης
Σκηνογραφία: Ευαγγελία Αντωνίου, Εύα Λαχανά
Κοστούμια: Βεστιάριο θιάσου «Απόλλων»
Μακιγιάζ: Εύα Λαχανά
Ηθοποιοί: Λουκία Μπάτση, Αφροδίτη Λυκούρεση, Αντρέας Ορφέας Μάκος, Γιώργος Λαυτσής Σκρέτας, Ελένη Κάτσου, Κατερίνα Μπράνη, Παναγιώτα Κονταράκη, Δανάη Γαβρά, Γιάννης Νούσης, Κέρυ Καϊδαντζή

  

Ελένη Τσελεμπή

Επιμέλεια συνέντευξης και απομαγνητοφώνηση (εισαγωγικό κείμενο & συνοδευτικό οπτικό υλικό από Συντακτική Ομάδα του My.Aegean.gr):

 

Ελένη Τσελεμπή,
δημοσιογράφος τηλεοπτικού σταθμού "ΖΕΥΣ" Κυκλάδων

email: etselempi [at] yahoo.gr


Αποστολή άρθρου από ομάδα Σύνταξης My.Aegean.gr e-Magazine.

Το άρθρο αυτό προέρχεται από: MY.aegean.gr Community http://my.aegean.gr/web/ e-Περιοδικό Publisher: MyAegean (ISSN: 2459-2692)

My.Aegean.gr, άρθρο «Συνέντευξη Θεατρικής Ομάδας φοιτητών στη Σύρο με την αφορμή της παράστασης στην Πινακοθήκη Κυκλάδων», http://my.aegean.gr/web/article3055.html από ομάδα Σύνταξης My.Aegean.gr e-Magazine [ανακτήθηκε: 2019-07-22 08:03:07]