http://my.aegean.gr e-Magazino
Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

Ημερομηνία:
Θεματική Κατηγορία: Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

Athens Digital Arts Festival 2015 - 11η Διοργάνωση: Πρόγραμμα Εκδηλώσεων και Εργαστηρίων

Athens Digital Arts FestivalΤο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας, Athens Digital Arts Festival (ADAF) επιστρέφει στην Πλατεία Θεάτρου και σας προσκαλεί από τις 21 έως τις 24 Μαΐου στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Αυτή τη χρονιά, το διεθνώς αναγνωρισμένο Φεστιβάλ, ανανεώνεται έχοντας αλλάξει την επωνυμία του με έμφαση στις Ψηφιακές Τέχνες, έχει τη θεματική «Public Space_s», το φεστιβάλ επιχειρεί να διερευνήσει την έννοια του «δημόσιου» τόσο στο ψηφιακό περιβάλλον όσο και στο δημόσιο χώρο της πόλης. Γενικός στοχος είναι πάντα ο σκοπός της προαγωγής του ψηφιακού πολιτισμού, περιλαμβάνοντας έργα από ολόκληρο το φάσμα της ψηφιακής δημιουργίας, αφιερώματα και ξεχωριστές συνεργασίες, ένα ολοκληρωμένο και πλούσιο σε εκδηλώσεις γεγονός με φαντασία και διάθεση για πειραματισμό.


Η φετινή διοργάνωση του 11ου Athens Digital Arts Festival φιλοδοξεί να παρουσιάσει για ακόμα μία χρονιά ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα, δημιουργώντας έναν εφήμερο και δυναμικό δημόσιο χώρο στο ιστορικό κτήριο της Διπλαρείου Σχολής στην πλατεία Θεάτρου, στην πλατεία Μοναστηρακίου και στην πλατεία Αγίας Ειρήνης με καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που μοιράζονται με το κοινό τις δικές τους αφηγήσεις με βασικό δημιουργικό άξονα τις νέες τεχνολογίες, τα δίκτυα, το χώρο, τον ήχο και την επικοινωνία αναδεικνύοντας τις ποικίλες εκφάνσεις της ψηφιακής δημιουργίας.

Με τη θεματική «Public Space_s», το φεστιβάλ επιχειρεί να διερευνήσει την έννοια του «δημόσιου» τόσο στο ψηφιακό περιβάλλον όσο και στο δημόσιο χώρο της πόλης. Στις μέρες μας, η ιδέα του δημόσιου χώρου αποτελεί μια από τις πιο αντιφατικές έννοιες. Με την εμφάνιση των τεχνολογιών δικτύου και επικοινωνίας, η εμπειρία μας σε σχέση με το δημόσιο χώρο έχει αλλάξει. Ο δημόσιος χώρος δε χαρακτηρίζεται πλέον μόνο από τον φυσικό χώρο αλλά και από τα δίκτυα και τη διανομή της γνώσης. Ενώ ο δημόσιος χώρος γίνεται κυρίως αντιληπτός μέσα από τον αστικό σχεδιασμό, ο ψηφιακός δημόσιος χώρος οργανώνεται μέσα από διευθύνσεις IP, URL και πρωτόκολλα επικοινωνίας. Κατοικώντας όμως ταυτόχρονα σε μια πληθώρα διαφορετικών χώρων οι οποίοι δυνητικά είναι δημόσιοι, προκύπτει το ερώτημα: Πόσο ανοιχτοί και ελεύθεροι είναι αυτοί οι χώροι; Το όραμα σχετικά με την ελεύθερη πρόσβαση στο δημόσιο χώρο και ενδεχομένως στα ανοιχτά δεδομένα έχει εκπληρωθεί;

Μέσα από το φετινό πρόγραμμα, οι καλλιτέχνες παρουσιάζουν διαφορετικές πτυχές και εκδοχές του δημόσιου χώρου σχολιάζοντας τις συνθήκες του ψηφιακού κόσμου, την υποδομή των σύγχρονων πόλεων και των δικτύων, τις νέες τεχνολογίες και τα σύγχρονα επικοινωνιακά εργαλεία που επηρεάζουν τη δημόσια σφαίρα, τη σύγχρονη ηθική καθώς και άλλα επίκαιρα ζητήματα που προκύπτουν από τη σύγχρονη εμπειρία.


Ενότητες Διοργάνωσης

Οι εκδηλώσεις αυτές συνοπτικά περιλαμβάνουν:

  • */ Έκθεση με διαδραστικά έργα, οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις, διαδικτυακά έργα και ψηφιακή εικόνα
  • */ Προβολές video art και animation
  • */ Καινοτόμα εργαστήρια τέχνης & τεχνολογίας
  • */ Ομιλίες καλλιτεχνών
  • */ Παρουσιάσεις διεθνών φεστιβάλ
  • */ Οπτικοακουστικές performances
  • */ Συναυλίες και dj setsVideo Teaser του 11ου Athens Digital Arts Festival - 2015.


Εθελοντές και ADAF

Οι εθελοντές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του Athens Digital Arts Festival. Κάθε χρόνο, δεκάδες νέοι και δημιουργικοί άνθρωποι βοηθούν σε όλους τους τομείς της διοργάνωσης, από τους χώρους υποδοχής, το στήσιμο καλλιτεχνικών έργων μέχρι και ξεναγήσεις στο κοινό, συμβάλλοντας σε μια ολοκληρωμένη για τους επισκέπτες εμπειρία. Η διοργάνωση του Φεστιβάλ έχει απευθύνει ένα κάλεσμα για εθελοντές ενώ μπορεί κανείς να απευθυνθεί και στη ηλ. διεύθυνση: volunteers@adaf.gr

ADAF Volunteers Call - 2015


Highlights από τί περιλαμβάνει η φετινή διοργάνωση


*/ Έκθεση

21 - 24.05.2015 | 10.00 – 23.00

!Mediengruppe Bitnik (CH) | Delivery to Mr. Assange

!Mediengruppe Bitnik (CH) | Delivery to Mr. Assange

Το έργο «Delivery for Mr. Assange» είναι ένα live mail art έργο διάρκειας 36 ωρών. Τον Ιανουάριο του 2013, οι !Mediengruppe Bitnik έστειλαν στον ιδρυτή των WikiLeaks Julian Assange ένα δέμα που περιείχε μια κάμερα. Μέσα από μια μικρή τρύπα, η κάμερα κατέγραφε και μετέδιδε ζωντανά από το Twitter το ταξίδι του δέματος με το ταχυδρομείο, επιτρέποντας σε οποιονδήποτε βρισκόταν online να παρακολουθήσει την πορεία του δέματος σε απευθείας σύνδεση. Σκοπός του δέματος ήταν να λειτουργήσει ως SYSTEM_TEST σε μια περίοδο που χαρακτηριζόταν από μια ιδιαίτερα τεταμένη διπλωματική κρίση. Θα έφτανε το δέμα στον προορισμό του; Ή θα αποσυρόταν από το ταχυδρομικό σύστημα; Ο Julian Assange ζει στο κέντρο της διπλωματικής κρίσης στη πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο από τον Ιούνιο του 2012. Παρά το γεγονός ότι τον Αύγουστο του 2012 το Εκουαδόρ του χορήγησε πολιτικό άσυλο, δεν μπορεί να εγκαταλείψει το κτήριο της πρεσβείας. Η πρεσβεία είναι περιτριγυρισμένη από τις αστυνομικές δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου με τις βρετανικές αρχές να απειλούν για τη σύλληψή του.


Martin Bricejl (SL) | Dark Star V.4

Martin Bricejl (SL) | Dark Star  V.4

Το Darkstar είναι μια εγκατάσταση φωτός και ήχου η οποία αποτελεί ένα μνημείο για τη σύγχρονη πόλη και τους κατοίκους της και πως αυτοί αλληλεπιδρούν με το σύμπαν και την έννοια του χρόνου. Το Darkstar είναι μια μεγάλη σφαίρα, αιωρούμενη πάνω από τους θεατές της, ενώ στις επιφάνειες της οποίας κινούνται διακριτικά διάφοροι αστερισμοί. Η εξωτερική του εκδοχή λειτουργεί κατά μια έννοια ως δημόσιο ρολόι εκφράζοντας το χρόνο μέσω των φάσεων της σελήνης, ξεκινώντας δηλαδή από τη νέα σελήνη άρα το απόλυτο σκοτάδι και καταλήγει στην πανσέληνο όπου αντίστοιχα φωτίζεται πλήρως. Μέσω της διαρκής περιστροφής του και ολοκληρώνοντας μία περιστροφή ανά λεπτό, το φως μετράει το αιώνιο πέρασμα του χρόνου. Ωστόσο, σε συνδυασμό με τα στάδια της σελήνης, αυτή η κίνηση αντανακλά ταυτόχρονα την εφήμερη σχέση μας με το χρόνο. Οι εκπομπές του ήχου και του φωτός αλλάζουν διαρκώς σε πραγματικό χρόνο σε σχέση με την κίνηση των θεατών.


James Bridle (UK) | Occupy the Cloud

James Bridle (UK) | Occupy the Cloud

Η εγκατάσταση "Occupy the Cloud" αποτελείται από τρία πανό και αρχικά δημιουργήθηκε για την πρόσοψη ενός κτιριακού συμπλέγματος γραφείων μπρουταλιστικής αρχιτεκτονικής, που βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο Strand του Λονδίνου. Τα πανό είναι φτιαγμένα από εικονικούς ουρανούς χαμηλής ανάλυσης πίξελ, τους οποίους έχει πάρει ο καλλιτέχνης από αρχιτεκτονικές απεικονίσεις διπλανών κτηρίων. Παρουσιάζονται τρία σύμβολα: η αστραπή μέσα από ένα κύκλο, το διεθνές σύμβολο των καταλήψεων, το σύμβολο @ που χρησιμοποιείται για να δηλώσει ψηφιακή τοποθεσία ή κατεύθυνση (το οποίο απέκτησε το MoMA, το 2010), και το σύμβολο του Cloud (υπολογιστικό νέφος), το οποίο τείνει να υποδηλώνει την απέραντη και απομακρυσμένη αποθήκευση των δεδομένων μας και τις διαδικασίες επεξεργασίας αυτών από επιχειρήσεις και κυβερνήσεις. Στην Αθήνα παρουσιάζεται μια διασκευασμένη εγκατάσταση ειδικά για το κτήριο της Διπλαρείου Σχολής.


Θεόδωρος Γιαννάκης, Άννα Λάσκαρη, Ηλίας Μαρμαράς, Brett Neilson, Ned Rossiter, Γιάννης Σκουλιδάς (GR & AU) | Cargonauts the Demo

Θεόδωρος  Γιαννάκης, Άννα Λάσκαρη, Ηλίας Μαρμαράς, Brett Neilson, Ned Rossiter, Γιάννης  Σκουλιδάς (GR & AU) | Cargonauts the Demo

Για αιώνες, τα λιμάνια αποτελούσαν έναν από τους κύριους δείκτες της αυτοκρατορικής εξουσίας. Ωστόσο, αυτό συνεχίζει να ισχύει και σήμερα, στην εποχή της γραμμής ανατροφοδότησης του καπιταλισμού, όπου η παραγωγή προτύπων (standards) επιτρέπει - βάσει αρχής - την ενσωμάτωση περιοχών απ΄όλο τον κόσμο, μέσω των υποδομών της "κοντεινεροποίησης" (containerization) και των αλγοριθμικών πρακτικών διαχείρισης των επιχειρήσεων. Παρά την αυξανόμενη τάση προς την αυτοματοποίηση, το ανήσυχο εργατικό σώμα συνεχίζει να παραμένει αντικείμενο διακυβέρνησης προς όφελος της συσσώρευσης του κεφαλαίου. Ωστόσο, την ίδια στιγμή αρνείται τον έλεγχο, διαφυλάσσει επιθυμίες και όνειρα, αλλά και την ικανότητα να αποσπάσει απροσδόκητα αξίες από τις παρυφές του κεφαλαίου. Το έργο Cargonauts οραματίζεται έναν κόσμο υποδομών, οικονομίας μεταφορών, ζώνες και συμβάσεις παραχωρήσεων και νυχτερινές δυνατότητες για σαμποτάζ και εκδίκηση.


Karl Heinz Jeron (DE) | Hermes Opera

Karl Heinz Jeron (DE) | Hermes Opera

Μια multimedia όπερα με ρομπότ και συνομιλίες από κινητά τηλέφωνα σε τέσσερις πράξεις. "Κάθομαι στο τρένο. Πού είσαι;" Ο καθένας από εμάς έχει πλέον ένα κινητό τηλέφωνο και αυτό που κάποτε ήταν μια συζήτηση σε κλειστούς χώρους, είναι σήμερα γεγονός που διαδραματίζεται στη δημόσια σφαίρα. Οι απρόσεκτοι μονόλογοι στο τηλέφωνο σε λεωφορεία και τρένα εκνευρίζουν τον Γερμανό καλλιτέχνη Karl Heinz Jeron για χρόνια. Πριν από λίγους μήνες άρχισε να τους καταγράφει και δύο σημειωματάρια είναι ήδη γεμάτα. Αυτή είναι η βάση για το λιμπρέτο της όπερας που εκτελείται από μικροσκοπικά ρομπότ τραγουδιστές: δύο σολίστ και μια χορωδία. Για τη μελοποίηση συνεργάστηκε με τους συνθέτες Robert Jähnert και Christian Rentschler. Η προβολή του σκηνικού αποτελείται από φωτογραφίες ελεύθερης χρήσης που διακινούνται στο Διαδίκτυο, ενώ για την αναζήτηση εικόνων έχουν χρησιμοποιηθεί οι όροι του Libretto. Ο τίτλος προέρχεται από τον Ερμή, τον θεό του λόγου και της ορθοφωνίας. Οι συνομιλίες σε κινητό τηλέφωνο κινούνται γύρω από γενικές έννοιες όπως τα μυστικά, το σεξ, την ενοχή, την προδοσία. Σε αυτές τις τέσσερις πράξεις ο καλλιτέχνης τοποθετεί τις καταγεγραμμένες συνομιλίες στη σκηνή και μεταμορφώνει την καθημερινή ζωή σε καλλιτεχνική δράση.


Nota Bene Visual Istanbul (TR) | In Order to Control

Nota Bene Visual Istanbul (TR) | In Order to Control

Το έργο «In Order to Control» είναι μια διαδραστική εγκατάσταση βασισμένη στην τυπογραφία, η οποία δημιουργήθηκε από την ομάδα NOTA BENE Visual (Κωνσταντινούπολη) με στόχο να ενθαρρύνει τη συζήτηση σχετικά με την ηθική. Αποτελεί μια ερμηνεία που αφορά στην ιδιομορφία, την εικονικότητα και τη βία. Το έργο απευθύνεται στο κοινό με μια δήλωση και ένα πολιτικό κείμενο ενώ το καλεί να συμμετάσχει μέσα από την αλληλεπίδραση. Έχει ως στόχο να ωθήσει τους ανθρώπους να επικρίνουν τις «κοινωνικές νόρμες» και τους «νομικούς κανόνες» που επιβάλλονται από την κοινωνία. Για να συνταχτεί μια πλήρης πρόταση στο διαδραστικό κείμενο, ο επισκέπτης θα πρέπει να κινηθεί κατά μήκους του ρυθμού ροής των γραμμών ή θα πρέπει να κινηθεί παράλληλα με τους άλλους επισκέπτες. Δεν υπάρχουν ειδικά κόλπα για να ξεκινήσει η αλληλεπίδραση, οι λέξεις μέσα στην ίδια την εγκατάσταση ρέουν χωρίς παύση, η μόνη ανάγκη που έχει το έργο «In Order to Control» είναι «ανθρώπους με έντονη περιέργεια» και το σύνθημα: «Ό, τι είναι νόμιμο δεν είναι πάντα δίκαιο. Ό, τι είναι δίκαιο, δεν είναι πάντα νόμιμο.»


Julian Oliver (NZ) | No Network

Julian Oliver (NZ) | No Network

Με το πάτημα ενός διακόπτη, το «No Network» σταματάει πλήρως την παρουσία κινητής τηλεφωνίας. Η πρόσβαση στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, σε διάμετρο 6-15 μέτρα γύρω από το έργο, μπλοκάρεται και επομένως κλήσεις, αποστολές SMS και η σύνδεση με το διαδίκτυο δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν. Σε μια εποχή μαζικής και επίμονης επικοινωνίας, το έργο ενδυναμώνει το δικαίωμα της μη συνδεσιμότητας, το δικαίωμα να βρίσκεται κάποιος "εκτός δικτύου". Το "No Network" είναι το δεύτερο κατά σειρά έργο που εξερευνά πλήρως τις λειτουργικές και ποιητικές εκδηλώσεις του "πολέμου" και των "όπλων" του κυβερνοχώρου, μετά το έργο "Transparency Grenade" (χειροβομβίδα της διαφάνειας). Σε εξέλιξη βρίσκονται ακόμα δύο tanks, το ένα εκ των οποίων εμποδίζει τις υπηρεσίες του GPS και το δεύτερο την ασύρματη δικτύωση 802.11 (WiFi).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι παρεμβολές στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας για ιδιωτική χρήση είναι παράνομη στις περισσότερες χώρες. Ο καλλιτέχνης δεν αποσκοπεί στη χρήση αυτού του έργου έξω από τα όρια μιας γκαλερί, με δεδομένο ότι το κοινό είναι πλήρως ενημερωμένο ότι πλησιάζοντας σε αυτό δε θα έχει πρόσβαση στο δίκτυο.


Sander Veenhof & Rosa Frabsnap (NL) | Cyborg Dating

Sander Veenhof & Rosa Frabsnap (NL) | Cyborg Dating

Παρά το γεγονός ότι μοιραζόμαστε ένα δημόσιο χώρο, στην πραγματικότητα κατοικούμε σε ένα εξατομικευμένο οικοσύστημα εφαρμογών που ορίζουν την πραγματικότητά μας όπου και αν πάμε. Το smartphone έχει αλλάξει τον τρόπο που τοποθετούμε τους εαυτούς μας στον κόσμο, αλλά το επερχόμενο μαζικό μέσο επικοινωνίας είναι έτοιμο να την αλλάξει για άλλη μια φορά. Η επαυξημένη πραγματικότητα που επρόκειτο να συγχωνεύσει τις πραγματικές και εικονικές ζωές μας ξαφνικά απορρίφθηκε προς όφελος των πιο συναρπαστικών κόσμων της εικονικής πραγματικότητας του Oculus Rift. Αλλά αν καταλήξουμε να καθόμαστε στο σπίτι για να γνωρίσουμε τον κόσμο, θα υπάρχει οτιδήποτε δημόσιο στους δημόσιους χώρους μας; Με το Google Cardboard μπορούμε να οδηγήσουμε την εικονική πραγματικότητα στους δρόμους. Το Cyborg Dating δείχνει πώς, με μια απλή λύση ενάντια στην τρέχουσα κύρια χρήση της εικονικής πραγματικότητας στο σπίτι. Όχι προσομοιωτές, αλλά πραγματικές βόλτες μέσα στην πόλη. Όχι αισθητήρες ή κάμερες, αλλά ένας άνθρωπος ως οδηγός και αφηγητής.


Nina Bouchard & Nikolaos Chandolias (CA/GR) | Poli[s]ound

Nina Bouchard & Nikolaos Chandolias (CA/GR) | Poli[s]ound

Το Poli[s]ound είναι μια πολυ-κάναλη ηχητική χαρτογράφηση για το αστικό ηχοτοπίο, το οποίο ξεδιπλώνει τις καθημερινές συνομιλίες και τους θορύβους της πόλης σε μια καθηλωτική εγκατάσταση. Το πρότζεκτ δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να καταγράψουν επιτόπου τους ήχους της προτίμησης τους και τα μηνύματα τους, με μόνη οδηγία να παραπέμπουν σε διάφορες τοποθεσίες της πόλης. Στη συνέχεια περπατώντας γύρω από την εγκατάσταση θα έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν τις φωνές και τους ήχους τους καθώς μιξάρονται σε πραγματικό χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο, συνεισφέρουν στο γενικό ηχοτοπίο της πόλης προσθέτοντας τη συλλογική μνήμη στη σφαίρα της καθημερινότητας.


Benjamin Grosser (US) | ScareMail

Benjamin Grosser (US) | ScareMail

Το Scaremail είναι μία προσθήκη του προγράμματος περιήγησης ιστοσελίδων που κάνει τα e-mails να φαίνονται "τρομακτικά", με στόχο να διαταράξει την επιτήρηση και τον έλεγχο που ασκεί η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των Η.Π.Α. (National Security Agency, NSA) στην ιδιωτική αλληλογραφία. Η επέκταση αυτή του Google Gmail προσθέτει σε κάθε νέο email μια αλγοριθμική αλληλουχία που εμπεριέχει μία συλλογή από πιθανούς όρους αναζήτησης της NSA. Αυτή η διαδικασία λειτουργεί ως παγίδα για τα προγράμματα της NSA όπως το PRISM και το XKeyscore, τα οποία αναγκάζονται να εξετάσουν άχρηστα e-mail. Μία από τις στρατηγικές που χρησιμοποιούνται από τα προγράμματα επιτήρησης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της NSA είναι η ανίχνευση των προκαθορισμένων λέξεων-κλειδιών. Μεγάλες ομάδες λέξεων έχουν κωδικοποιηθεί και χαρακτηρισθεί ως επικίνδυνες. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται ένα αμόκ στην λειτουργία της κυβερνητικής μηχανής επιτήρησης, η οποία συλλέγει και αναζητά αλγοριθμικά τις ψηφιακές μας επικοινωνίες σε μια μάταιη προσπάθεια να προβλέψει συμπεριφορές με βάση τις λέξεις που βρίσκονται στα e-mails. "Βομβαρδίζοντας" ένα email με "τρομακτικές" λέξεις, το ScareMail αποσκοπεί στο να διαταράξει τους αλγόριθμους αναζήτησης, κατακλύζοντάς τους με πληθώρα αποτελεσμάτων.


Florian Kuhlmann (DE) | localnonsculpture.gr

Florian Kuhlmann (DE) | localnonsculpture.gr

Το έργο Localnonscultpure.gr είναι μια site-specific διαδικτυακή έκθεση τέχνης ειδικά σχεδιασμένη για την Αθήνα. Για αυτή την έκθεση, προσκλήθηκαν επιφανείς καλλιτέχνες με ιδιαίτερη έμφαση στην διαδικτυακή τέχνη και τα νέα μέσα (new media) να δημιουργήσουν ένα διαδικτυακό έργο, γύρω από την θεματική του «δημοσίου / ιδιωτικού» και την σχέση της με τα χωρικά συστήματα αναφοράς. Κάθε ατομικό έργο παρουσιάζεται σε ξεχωριστή ιστοσελίδα με περιεχόμενο της επιλογής του κάθε καλλιτέχνη, το οποίο είναι προσβάσιμο από ένα ομαδικό URL. Ωστόσο, λόγω ενός απλού ελέγχου τοποθεσίας, η ιστοσελίδα – έργο είναι προσβάσιμη μόνο από μια συγκεκριμένη διεύθυνση, αυτή στην οποία διεξάγεται το Athens Digital Arts Festival. Το localnonsculpture.gr είναι το τρίτο έργο από την σειρά των Local-non έργων. Το πρώτο Local-non ξεκίνησε το 2013 στο Βερολίνο και το δεύτερο παρουσιάστηκε στο Ebertplatz στην Κολωνία.


Marc Lee (CH) | Pic-me – fly to the locations where users send posts

Marc Lee (CH) | Pic-me – fly to the locations where users send posts

Με το έργο «Pic-me-fly to the locations where users send posts» οι θεατές μπορούν να περιηγηθούν εικονικά στις τοποθεσίες από όπου οι χρήστες του Instagram στέλνουν τυχαία επιλεγμένα ποστ, δημιουργώντας έτσι μια διαφορετική άποψη για τον τρόπο με τον οποίο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης χειρίζονται τα ποστ στα κοινωνικά δίκτυα. Αυτά τα ποστ (είτε πρόκειται για εικόνες ή σύντομα βίντεο που συνοδεύονται από σχόλια, tags και γεωγραφικές τοποθεσίες) θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν σαν ένα είδος ψηφιακής μικρής συζήτησης ή προσωπικής συνομιλίας. Οι φευγαλέες αυτές σκέψεις, που είναι διαφορετικές από τις διαπροσωπικές συνομιλίες, συγκεντρώνονται και αρχειοθετούνται από τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τα ερευνητικά κέντρα. Έπειτα, μετατρέπονται σε αιώνιες ιστορίες. Μέχρι σήμερα δεν είναι βέβαιο ποιες θα είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της αρχειοθέτησης αυτών των συχνά προσωπικών και συναισθηματικών ποστ. Αυτό το έργο επιχειρεί να μας κάνει να σκεφτούμε τις ιδιότητες του ψηφιακού χώρου και της μετέπειτα πιθανής χρήσης των δεδομένων που παράγονται σε όλο τον κόσμο.


*/ Εργαστήρια

Coralie Gourguechon (FR) & Aaron Gillett (AU) | Do you really want to go to the Acropolis?

22.05.2015 | 11.00 - 16.00
RSVP: http://bit.ly/1E1Jobp

Coralie Gourguechon (FR) & Aaron Gillett (AU) | Do you really want to go to the Acropolis?

Πώς μπορούμε άραγε να διαταράξουμε τον τρόπο που βιώνουμε τους δημόσιους χώρους, εισάγοντας στον ίδιο τον φυσικό χώρο ψηφιακές έννοιες όπως νέους υπερσυνδέσμους και αλγορίθμους; Πληκτρολογώντας τη λέξη «Αθήνα» σε έναν web browser, τα αποτελέσματα θα εμφανίσουν ένα μεγάλο αριθμό από παρόμοιες φωτογραφίες της Ακρόπολης, συρρικνώνοντας στην ουσία μια πόλη σε ένα κεντρικό αξιοθέατο. Το ίδιο θα συμβεί παρατηρώντας τις καρτ-ποστάλ των τουριστικών μαγαζιών, όπου μόνο τα ιστορικά και σημαντικά σημεία αποτυπώνονται, γεγονός που αποδεικνύει ότι τόσο στον φυσικό όσο και στον ψηφιακό χώρο επηρεαζόμαστε από τα δημοφιλέστερα αποτελέσματα. Με αφετηρία την έννοια της τυχαίας ανακάλυψης, από την ψηφιακή αναζήτηση στην αστική περιήγηση, οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν διαφορετικά φαινόμενα που οδηγούν σε αναπάντεχες ανακαλύψεις, μεταφράζοντας τη διαδικασία αυτή σε low-tech εργαλεία επικοινωνίας όπως χειρόγραφους χάρτες, αφίσες και street stencils.


Sarah Grant (US) | Subnodes

22.05.2015 | 17.00 - 20.00
RSVP: http://bit.ly/1byh5KX

Sarah Grant (US) | Subnodes

Το Subnodes είναι μια πρωτοβουλία ανοιχτού λογισμικού, που εστιάζει στη διαδικασία εγκατάστασης του μικρο-υπολογιστή Raspberry Pi ως ασύρματο σημείο πρόσβασης για τη διανομή περιεχόμενου, μέσων και κοινών ψηφιακών εμπειριών. Η συσκευή συμπεριφέρεται ως web server δημιουργώντας ένα τοπικό δίκτυο, το οποίο δε συνδέεται με το Ίντερνετ. Η κεντρική ιδέα της πρωτοβουλίας είναι να προσφέρει έναν χώρο, όπου οι άνθρωποι μπορούν να επικοινωνήσουν ανώνυμα και ελεύθερα ενώ παράλληλα μεγιστοποιεί τη φορητότητα του δικτύου. Η μη εξάρτηση αυτού του δικτύου από το Ίντερνετ σημαίνει ότι η συσκευή μπορεί να μεταφερθεί και να λειτουργήσει σε οποιοδήποτε χώρο. Οι συσκευές είναι συμβατές με το σύστημα mesh και αξιοποιούν το πρωτόκολλο προηγμένης δρομολόγησης BATMAN. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν τα δικά τους τοπικά δίκτυα, μαθαίνοντας τη χρήση του μικρο-υπολογιστή Raspberry Pi.


Yond (GR) | DIY Electro Dough - Εργαστήριο για παιδιά

23.05.2015 | 11.00 - 13.00
24.05.2015 | 13.00 - 14.00
RSVP: info@adaf.gr

Yond (GR) | DIY Electro Dough - Εργαστήριο για παιδιά

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποτελεί ένα δίωρο βιωματικό εργαστήριο για παιδιά ηλικίας από 5 έως 10 ετών. Ακολουθώντας μία εναλλακτική προσέγγιση της επιστήμης και της τέχνης, οι συμμετέχοντες προσκαλούνται να αφήσουν ελεύθερη τη φαντασία τους εξερευνώντας την μαγεία του ηλεκτρισμού μέσα από το παιχνίδι, τη συνεργασία, τον πειραματισμό, την πρακτική άσκηση και το λάθος. Συμμετέχοντας σε ένα διαδραστικό παιχνίδι οι λιλιπούτειοι ηλεκτρολόγοι και μηχανικοί θα γνωρίσουν τις βασικές έννοιες του ηλεκτρισμού ενώ θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις δυνατότητες καθημερινών υλικών και να τις συνδυάσουν με ποικίλους τρόπους σχεδιάζοντας το πρώτο τους ηλεκτρικό κύκλωμα. Παράλληλα θα δημιουργήσουν δικά τους γλυπτά χρησιμοποιώντας το μαγικό μείγμα αγώγιμης πλαστελίνης δίνοντας ζωή στις κατασκευές τους με την χρήση βασικών ηλεκτρονικών μερών όπως μπαταρίες, διακόπτες και φώτα.


Danja Vasiliev (RU) | Superglue

Εργαστήριο
23.05.2015 | 11.00 - 20.00
RSVP:
http://bit.ly/1byh5KX

Danja Vasiliev (RU) | Superglue

Σε αυτό το εργαστήριο οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν νέα εργαλεία και να αναπτύξουν δεξιότητες για τη δημιουργία του δικού τους τοπικού δικτύου.
Σε αντίθεση με τα αδιαφανή συστήματα που διακρίνονται online, καλλιτέχνες, μηχανικοί και σχεδιαστές έχουν αρχίσει σταδιακά να εξερευνούν νέους τρόπους έτσι ώστε οι χρήστες του διαδικτύου να επανακτήσουν τον έλεγχο των δεδομένων τους. Με αυτή την ανάγκη για ανεξαρτησία που γεννήθηκε μέσα από πρωτοβουλίες, όπως το κίνημα Indie Web, το Superglue δίνει στους χρήστες την επιλογή να δημιουργήσουν και να φιλοξενήσουν το δικό τους website απο το σπίτι τους. Αυτό το hands-on εργαστήριο παρουσιάζει μια συναρπαστική ευκαιρία στους συμμετέχοντες να είναι ανάμεσα στους πρώτους που θα δοκιμάσουν αυτή τη ριζοσπαστική πλατφόρμα. Ο Danja Vasiliev, συν-ιδρυτής και κριτικός μηχανικός, θα παρουσιάσει πως λειτουργεί αυτό το διαδικτυακό εργαλείο και server και θα συζητήσει με τους συμμετέχοντες την ιδέα σχεδιασμού του πρότζεκτ. Στο χώρο θα βρίσκονται ήδη κάποιοι προεγκατεστημένοι servers έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να δοκιμάσουν τη λειτουργία τους ενώ ταυτόχρονα θα έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν το δικό του Superglue.


Ilias Chatzichristodoulou (GR) | Ζωντανεύοντας την εικόνα

Εργαστήριο για παιδιά
24.05.2015 | 11.00 - 13.00
RSVP:
info@adaf.gr

Ilias Chatzichristodoulou (GR) | Ζωντανεύοντας την εικόνα

Το «Ζωντανεύοντας την εικόνα» είναι ειδικά διαμορφωμένο animation workshop για παιδιά ηλικίας 5 έως 8 ετών και τις μαθησιακές τους ανάγκες, το οποίο τους δίνει την ευκαιρία να «ταξιδέψουν» μαζί με έμπειρους animators από την βασική αρχή της δημιουργίας του σχεδίου έως τη σύνθεση της κίνησης, φτιάχνοντας και παίρνοντας μαζί τους φεύγοντας τις πρώτες τους οικολογικά ευαίσθητες animation δημιουργίες.


Martin Reiche (DE) | Offensive Computing

Εργαστήριο
24.05.2015 | 11.00 - 16.00
RSVP: http://bit.ly/1byh5KX

Martin Reiche (DE) | Offensive Computing

Το εργαστήριο Offensive Computing αντλεί έμπνευση από την ανάγκη απελευθέρωσης των πληροφοριακών συστημάτων και του τρόπου με τον οποίο αυτά αναπαράγονται και λειτουργούν. Στην εποχή μας, τα εμπορικά λειτουργικά συστήματα περιορίζουν τη δυνατότητα εγκατάστασης μη συμβατού με αυτά λογισμικού, προβάλλοντας ως εξήγηση την προστασία του ίδιου του χρήστη. Τα app stores σχεδιάζονται ως μέσο ελέγχου του λογισμικού που μπορεί να εγκατασταθεί σε μια συσκευή καθώς και του περιεχομένου στο οποίο οι χρήστες έχουν πρόσβαση. Η ανάγκη να βρεθεί μια δραστική λύση προς μια πιο ανοιχτή πολιτική εκτέλεσης κώδικα είναι πιο επιτακτική από ποτέ ώστε να επανακτήσουμε τον έλεγχο του τι συμβαίνει στις συσκευές μας και γιατί. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν την απαραίτητη γνώση διαμόρφωσης και χρήσης εργαλείων για την ανάκτηση του ελέγχου των συσκευών τους γεφυρώνοντας το χάσμα ανάμεσα στο τι είμαστε ικανοί να κάνουμε με το λογισμικό και τι πιστεύουμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε.


Yoana Buzova (BG) | Leave a message

Εργαστήριο
24.05.2015 | 11.00 - 16.00
RSVP: http://bit.ly/1byh5KX

Yoana Buzova (BG) | Leave a message

Σε αυτό το εργαστήριο οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να κατασκευάσουν μια συσκευή, το Leave a message, το οποίο αποτελείται από κοινά, καθημερινά αντικείμενα. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν τηλεφωνητή που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να εγκατασταθεί σε δημόσιους χώρους. Το Leave a message είναι ένα project που ξεκίνησε η Yoana Buzova πριν από μερικούς μήνες και έχει ήδη τοποθετήσει συσκευές Leave a message σε αρκετές χώρες, οι οποίες αποτελούν ένα δίκτυο τηλεφωνητών που επιτρέπουν στο κοινό να καταγράψει και να ανταλλάξει τα δικά του προσωπικά ηχητικά μηνύματα σε δημόσιους χώρους ανά τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, η Yoana θα μοιραστεί την εμπειρία της στη δημιουργία αυτοσχέδιων δικτύων, τα πιθανά προβλήματα, τη στρατηγική, τους τρόπους ασφαλούς τοποθέτησης των συσκευών σε δημόσιους χώρους καθώς και πιθανά σενάρια χρήσης τους. Οι συμμετέχοντες θα μάθουν να δουλεύουν με τον μικροεπεξεργαστή Raspberry Pi και να προγραμματίζουν με τη γλώσσα Python το λογισμικό που αποτελεί το βασικό πυρήνα του δικτύου. Τέλος, θα διαμορφώσουν στρατηγικές για την τοποθέτηση του αυτοσχέδιου τηλεφωνητή στο κέντρο της Αθήνας.


*/ Performances

Alex Augier (FR) | oqpo_oooo

Audiovisual performance (30 min)
21.05.2015 | 21.45

Alex Augier (FR) | oqpo_oooo

Οι ψηφιακές ροές δεδομένων λειτουργούν σαν πρώτη ύλη για τη σύνθεση της οπτικοακουστικής performance oqpo_oooo. Τα δεδομένα μεταφράζονται σε πραγματικό χρόνο, σε ήχους και εικόνες που προβάλλονται πάνω σε μία κυβική κατασκευή. Με αυτόν τον τρόπο η μαθηματική φύση των δεδομένων αποκαλύπτει ένα ευρύ οπτικοακουστικό πεδίο. Η θέση της κυβικής δομής δημιουργεί οπτικές ψευδαισθήσεις προκαλώντας το κοινό να την ανακαλύπτει διαρκώς. Χρησιμοποιώντας εφαρμογές που δημιουργήθηκαν ειδικά για το έργο, η ροή των δεδομένων τροποποιείται συνεχώς, δημιουργώντας κάθε φορά μία νέα performance και μία ξεχωριστή εμπειρία.


Incredible Bob & WoO (RS) | Peoplemeter

Audiovisual performance (30 min)
23.05.2015 | 20.00

Incredible Bob & WoO (RS) | Peoplemeter

Το έργο Peoplemeter είναι μία performance expanded cinema που δημιουργήθηκε από τον Incredible Bob, video artist, και τον WoO, πειραματικό κιθαρίστα και sound artist, με κοινή έδρα το Βελιγράδι. Η performance διαμορφώνεται, παράλληλα με ζωντανή ηλεκτρονική μουσική, μέσα από προβολές βίντεο, μπλε λέιζερ, καλώδια neon και φώτα. Το βίντεο αποτελείται από εικόνες τραβηγμένες με μικροσκόπιο, ενδοσκόπιο και άλλες εξειδικευμένες τεχνικές, ενώ οι πρωταγωνιστές είναι ρομπότ που ζουν σε έναν post-ψηφιακό κόσμο σημάτων, συχνοτήτων, ταλαντώσεων και άλλων μιντιακών εξαρτημάτων. Κατά τη διάρκεια της performance, o Woo παίζει κιθάρα χρησιμοποιώντας διάφορα εφέ, ενώ ο Bob παίζει ζωντανή ηλεκτρονική μουσική. Η performance Peoplemeter έκανε πρεμιέρα το 2013 στο φεστιβάλ MUTEK στην Πόλη του Μεξικού σε IMAX cinema.


Nicolas Bernier (CA) | frequencies (synthetic variations)

Audiovisual performance (30 - 40 min)
24.05.2015 | 21.00

Nicolas Bernier (CA) | frequencies (synthetic variations)

Το δεύτερο έργο της σειράς frequencies του Nicolas Bernier, (νικητή του Prix Ars Electronica 2013 Golden Nica, στην κατηγορία Digital Musics and Sound Art), είναι μία οπτικοακουστική σύνθεση βασισμένη αποκλειστικά σε ψηφιακούς τεχνητούς ήχους. Η performance αρθρώνεται από σύντομες ακολουθίες που ο καλλιτέχνης συνθέτει και επεξεργάζεται σε πραγματικό χρόνο. Ήχος και φως εκρήγνυνται μέσα σε μικρές ακρυλικές δομές και συνδυάζονται με απόλυτη ακρίβεια, δημιουργώντας στο κοινό την αίσθηση πως μπορεί να «ακούσει» το φως ή να «δει» τον ήχο. (H performance πραγματοποιείται σε συνεργασία με το VICE.com)


*/ Συναυλίες

Fasois (GR)
Fasois (GR)

Συναυλία
22.05.2015 | 22.00

Ο Mr "Get that beat", κατά κόσμον Fasois, καταφθάνει για μια πολλά υποσχόμενη εμφάνιση στη Διπλάρειο Σχολή, στο πλαίσιο του 11ου Athens Digital Arts Festival. Η κορυφαία μορφή των Sharp Ties έρχεται να γεφυρώσει τη new wave των 80's με το σήμερα, με αναφορές από το "Get that beat" μέχρι το "Happy to be there" που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2015. Μετά την κυκλοφορία του πρώτου single, "Mr Smith", ο Fasois μας θυμίζει τι σημαίνει να είσαι μουσικός και performer, συνδυάζοντας δημιουργικότητα και εκρηκτική έκφραση, σε μια από τις πιο σπάνιες εμφανίσεις του τα τελευταία χρόνια.


Σtella (GR)
Σtella (GR)

Συναυλία
22.05.2015 | 23.00

Με το πρώτο προσωπικό της album στις αρχές του 2015, η Σtella κέρδισε τις εντυπώσεις ακόμα και των πιο επιφυλακτικών ακροατών απέναντι στην ηλεκτρονική pop, με το "Picking words" να είναι πλέον ένα από τα αγαπημένα κομμάτια του κοινού. Την Παρασκευή 22 Μαΐου 2015, το 11ο Athens Digital Arts Festival έχει τη χαρά να φιλοξενεί μια από τις καλύτερες γυναικείες φωνές της ελληνικής pop μουσικής σκηνής.


Echo Train (GR) | Ex-Girlfriend's Perfume (GR) | Idra Kayne (GR)

Συναυλίες | Sponsored by Jumping Fish της Cosmote
23.05.2015 | 22.00

Echo Train (GR)Ex-Girlfriend's Perfume (GR)Idra Kayne (GR)

Το 11ο Athens Digital Arts Festival συναντά το Jumping Fish της COSMOTE και παρουσιάζουν τρεις από τις πιο φρέσκες και δυνατές μουσικές προτάσεις του σήμερα σε ένα εκρηκτικό up-tempo party μέχρι τα μεσάνυχτα. Ξεκινώντας στις 22:00 με τη folk rock ψυχεδέλεια των Echo Train (Jumping Fish Artist - Ιούνιος 2014) και το δυνατό groove των Εx-Girlfriend's Perfume (Jumping Fish Artist - Δεκέμβριος 2014) στις 22:45, η βραδιά θα ολοκληρωθεί και θα απογειωθεί με ένα soul-funk party από την Idra Kayne (Jumping Fish Artist - Μάρτιος 2012) και τους μουσικούς της.Μουσικές συναυλίες & Dj Sets

Την ημέρα έναρξης της διοργάνωσης του 11ου Athens Digital Arts Festival, μετά από τρεις οπτικοακουστικές performances, ο Παναγιώτης Μένεγος, αγαπημένος ραδιοφωνικός παραγωγός του διδύμου Λατέρνατιβ που απολαμβάνουμε κάθε πρωί στον αέρα του Εν Λευκώ 87.7, επιλέγει από τις 23:00 τις μουσικές.

Την Παρασκευή 22 Μαΐου, στις 22:00, ο Mr «Get that beat», κατά κόσμον Fasois, καταφθάνει στη Διπλάρειο Σχολή για μια πολλά υποσχόμενη εμφάνιση. Η κορυφαία μορφή των Sharp Ties έρχεται να γεφυρώσει τη new wave των 80's με το σήμερα, με αναφορές από το "Get that beat" μέχρι το "Happy to be there" που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2015. Μετά την κυκλοφορία του πρώτου single, "Mr Smith", ο Fasois μας θυμίζει τι σημαίνει να είσαι μουσικός και performer, συνδυάζοντας δημιουργικότητα και εκρηκτική έκφραση, σε μια από τις πιο σπάνιες εμφανίσεις του τα τελευταία χρόνια.

Στις 23:00, στη σκηνή της Διπλάρειου Σχολής, τον Fasois διαδέχεται η Σtella, μια από τις καλύτερες γυναικείες φωνές της ελληνικής pop μουσικής σκηνής. Με το πρώτο solo album της στις αρχές του 2015, η Σtella κέρδισε τις εντυπώσεις ακόμα και των πιο επιφυλακτικών ακροατών απέναντι στην ηλεκτρονική pop, με το "Picking words" να είναι πλέον ένα από τα αγαπημένα κομμάτια του κοινού.

Το Σάββατο 23 Μαΐου, το 11ο Athens Digital Arts Festival συναντά το Jumping Fish της COSMOTE και παρουσιάζουν τρεις από τις πιο φρέσκες και δυνατές μουσικές προτάσεις του σήμερα σε ένα εκρηκτικό up-tempo μουσικό κλείσιμο της ημέρας με party μέχρι τα μεσάνυχτα. Ξεκινώντας στις 22:00 με τη folk rock ψυχεδέλεια των Echo Train (Jumping Fish Artist - Ιούνιος 2014) και το δυνατό groove των Εx-Girlfriend's Perfume (Jumping Fish Artist - Δεκέμβριος 2014) στις 22:45, η βραδιά θα ολοκληρωθεί και θα απογειωθεί με ένα soul-funk party από την Idra Kayne (Jumping Fish Artist - Μάρτιος 2012) και τους μουσικούς της.

Την Κυριακή 24 Μαΐου, η 11η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας ολοκληρώνεται με ένα "closing night with VICE". Στα decks θα βρίσκεται ο Bad Spencer από τους "Yes it does! Sure it does!" από τις 22:00 μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Όλες οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στο ισόγειο της Διπλάρειου Σχολής.


Το πλήρες Πρόγραμμα του 11ου Athens Digital Arts Festival - 2015

Πέμπτη, 21 Μαΐου

Lounge Area (Ισόγειο)

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
10.00 – 13.00: Από το Αναλογικό στο Ψηφιακό Animation – Συντονιστής: Μπάμπης Αλεξιάδης (Εργαστήριο για παιδιά) - Κλείσε τη θέση σου: info@adaf.gr

PERFORMANCES & DJ SET
21:10: Gil Delindro (PT) – Voidness of Touch | Audiovisual Performance (40min)
21:45: Alex Augier (FR) – oqpo_oooo | Audiovisual Performance (30min)
23:00: DJ SET by Παναγιώτης Μένεγος (GR) – Εν Λευκώ 87.7 (90min)

Εκθεσιακός χώρος (4ος & 5ος όροφος)

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ (Αίθουσα Εργαστηρίων)
18.00 – 20.00: Occupy Wi-Fi – Συντονιστής: Israeli Pirates (IL) – Εργαστήριο / Ομιλία – Κλείσε τη θέση σου: http://bit.ly/1GYHhav

VIDEO ART & ANIMATION SCREENINGS (Αίθουσα Προβολών) | 10.00 – 22.00
Athens Digital Arts Festival | ANIMATION
Athens Digital Arts Festival | VIDEO ART

FESTIVALS OF THE WORLD (Αίθουσα Προβολών)
17.00 – 18.00: VIDEOHOLICA

Πλατεία Αγίας Ειρήνης | 21.00 – 00.00
Athens Digital Arts Festival | Open Air Screening


Παρασκευή, 22 Μαΐου

Lounge Area (Ισόγειο)

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
10.00 – 13.00: Από το Αναλογικό στο Ψηφιακό Animation – Συντονιστής: Μπάμπης Αλεξιάδης (Εργαστήριο για παιδιά) - Κλείσε τη θέση σου: info@adaf.gr

PERFORMANCES & ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
20:30: Αλέξανδρος Δρυμωνίτης & Alessandra Leone (GR & IT) | Self absorption | Audiovisual Performance (20-25min)
21:00: Avoka (FR) | Triangles Irascibles | Audiovisual Performance (40-45min)
22.00: Fasois (GR) | Music Concert
23:00: Σtella (GR) | Music Concert

Εκθεσιακός χώρος (4ος & 5ος όροφος)

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ (Αίθουσα εργαστηρίων)
11.00 – 16.00: Do you really want to go to the Acropolis? – Συντονιστές: Coralie Courguechon (FR) & Aaron Gillett (AU) – Εργαστήριο – Κλείσε τη θέση σου: http://bit.ly/1PfLS1y
17.00 – 20.00: Subnodes – Συντονιστής: Sarah Grant (US) – Εργαστήριο – Κλείσε τη θέση σου: http://bit.ly/1byh5KX

VIDEO ART & ANIMATION SCREENINGS (Αίθουσα προβολών) | 10.00 – 22.00
Athens Digital Arts Festival | ANIMATION
Athens Digital Arts Festival | VIDEO ART

FESTIVALS OF THE WORLD (Αίθουσα προβολών)
17.00 – 18.00: COLOGNE OFF

Πλατεία Αγίας Ειρήνης | 21.00 – 00.00
Athens Digital Arts Festival | Open Air Screening


Σάββατο, 23 Μαΐου

Lounge Area (Ισόγειο)

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
11.00 – 13.00: DIY Electro Dough – Συντονιστής: Yond (Εργαστήριο για παιδιά) - Κλείσε τη θέση σου: info@adaf.gr

PERFORMANCES
20:00: Incredible Bob & WoO (RS) | Peoplemeter | Audiovisual Performance (30 min)
20.30: Michela Pelusio (IT) – Space Time Helix | Audiovisual Performance (30 min)

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ | Sponsored by Jumping Fish της Cosmote
22:00: Echo Train (GR)
22:45: Ex-Girlfriend's Perfume (GR)
23:30: Idra Kayne (GR)

Εκθεσιακός χώρος (4ος & 5ος όροφος)

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ (Αίθουσα εργαστηρίων)
11.00 – 20.00: Superglue – Συντονιστής: Danja Vasiliev (RU) – Εργαστήριο – Κλείσε τη θέση σου: http://bit.ly/1JqMzOR
11.00 – 20.00: Metaxication Inc. – Συντονιστής: Athens Subsumption – Εργαστήριο – Κλείσε τη θέση σου: http://bit.ly/1dYTViL

VIDEO ART & ANIMATION SCREENINGS (Αίθουσα προβολών) | 10.00 – 22.00
Athens Digital Arts Festival | ANIMATION
Athens Digital Arts Festival | VIDEO ART

FESTIVALS OF THE WORLD | GUEST SCREENING (Αίθουσα προβολών)
17.00 – 18.30: IMPAKT – Προλογίζει η επιμελήτρια Ilga Minjon από το φεστιβάλ IMPAKT (NL)
18.30 – 19.30: Guest Screening: PUBLIC SPACE~S LTD. Επιμέλεια: Thomas Munz (DE)

Πλατεία Αγίας Ειρήνης | 21.00 – 00.00
Athens Digital Arts Festival | Open Air Screening


Κυριακή, 24 Μαΐου

Lounge Area (Ισόγειο)

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
11.00 – 13.00: Ζωντανεύοντας την Εικόνα – Συντονιστής: Ηλίας Χατζηχριστοδούλου (Εργαστήριο για παιδιά) - Κλείσε τη θέση σου: info@adaf.gr
13.00 – 14.00: DIY Electro Dough – Συντονιστής: Yond (Εργαστήριο για παιδιά) - Κλείσε τη θέση σου: info@adaf.gr

PERFORMANCES & DJ SET | Closing Night with VICE
20:00: Γιάννης Αναστασάκης – Deniz Angelaki (GR) | Elektronik Meditation | Audiovisual Performance (30 – 40 min)
21.00: Nicolas Bernier (CA) | frequencies (synthetic variations) | Audiovisual Performance (30 – 40 min)
22.00: DJ SET by Bad Spencer (GR)

Εκθεσιακός χώρος (4ος & 5ος όροφος)

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ (Αίθουσα εργαστηρίων)
11.00 – 16.00: Offensive Computing – Συντονιστής: Martin Reiche (DE) – Εργαστήριο – Κλείσε τη θέση σου: http://bit.ly/1E1O94Q
11.00 – 16.00: Leave a message – Συντονιστής: Yoana Buzova (BG) – Εργαστήριο – Κλείσε τη θέση σου: http://bit.ly/1E1Jobp
11.00 – 20.00: Metaxication Inc. – Συντονιστής: Athens Subsumption – Εργαστήριο – Κλείσε τη θέση σου: http://bit.ly/1dYTViL

VIDEO ART & ANIMATION SCREENINGS (Αίθουσα προβολών) | 10.00 – 22.00
Athens Digital Arts Festival | ANIMATION
Athens Digital Arts Festival | VIDEO ART

FESTIVALS OF THE WORLD (Αίθουσα προβολών)
17.00 – 18.00: VIDEONALE on TOUR

Πλατεία Αγίας Ειρήνης | 21.00 – 00.00
Athens Digital Arts Festival | Open Air ScreeningΠέμπτη έως Κυριακή | 21 – 24 Μαΐου | 10.00 – 23.00

Εκθεσιακός χώρος | (4ος & 5ος όροφος)

*/ INSTALLATIONS
!Mediengruppe Bitnik (CH) | Delivery to Mr. Assange
Martin Bricejl (SL) | Dark Star V.4
James Bridle (UK) | Occupy the Cloud
Aurèle Ferrier (CH) | Infrastructures
Θεόδωρος Γιαννάκης, Άννα Λάσκαρη, Ηλίας Μαρμαράς, Brett Neilson, Ned Rossiter, Γιάννης Σκουλιδάς (GR & AU) | Cargonauts the Demo
Κυριακή Γονή (GR) | Deletion process, Only you can see my history study I
Fanny Hagmeier (DE) | Formation
Karl Heinz Jeron (DE) | Hermes Opera
Γιάννης Κρανιδιώτης (GR) | Light Catcher
Λουκάς Μεσσηνέζης (GR) | Eavesdropping; Crisis
Miss Data & Israeli Pirates (IL) | The Internets
Nota Bene Visual Istanbul (TR) | In Order to Control
Julian Oliver (NZ) | No Network
Martin Reiche (DE) | Drone Garden
Μαρία Βαρελά (GR) | Accept
Sander Veenhof & Rosa Frabsnap (NL) | Cyborg Dating
Ivar Veermäe (EE) | Center of Doubt

*/ WEB ART with OTE VDSL
Gavin Baily & Tom Corby (UK) | Terra Incognita
James Bridle (UK) | Rorschcam NYC
Browser Based Group (NL) | _hÿperlocal @ ADAF
Djeff (FR) | Super Google Clouds
Ισμήνη Γάτου (GR) | 5:6 landscapes of mytilene
Benjamin Grosser (US) | ScareMail
Florian Kuhlmann (DE) | localnonsculpture.gr
Marc Lee (CH) | Pic-me – fly to the locations where users send posts
Jonas Lund (SW) | We See In Every Direction
Joana Moll (ES) | CO2GLE
Chiara Passa (IT) | Extemporary land art on Google Earth
Niko Princen (NL) | Vlinder

*/ VIDEO ART
Adla Isanović (BA) | Images Within Us | 4:19 min
Albert Bayona (SP) | Aerials | 6:47 min
Arya Sukapura Putra (ID) | City of lights | 2:06 min
Barbara Schröder (DE) | OR DU TEMPS | 13:30 min
Christoph Oertli (SW) | Timeline | 9:00 min
Daz Disley & Fenia Kotsopoulou (UK/GR) | Here but not here at all at the same time | 9:15min
Διονυσία Μυλωνάκη (GR) | Voice Booth | 7:33 min
Incredible Bob | Spin off | 2:25 min
Rick Fisher (CA) | Arcadia | 4:49min
Eugene Park (US) | Resolve to be ready | 7:25 min
Evguenia Men (AU) | Conflict | 3:00 min
Gianluca Abbate (IT) | Panorama | 7:00 min
Hande Zerkin (TR) | Democracy | 2:35 min
Hiroya Sakurai (JP) | The Stream 4 | 6:00 min
Jacek Doroszenko & Ewa Doroszenko (PL) | The same horizon | 2:05 min
Jean-Gabriel Périot (FR) | We are become death | 4:00 min
Jeroen Cluckers (BE) | Oneiria | 3:52 min
Johanna Reich (DE) | Ich Bin | 2:35 min
Kara J. Schmidt (US) | Inner Landscape | 2:35 min
Kuesti Fraun (DE) | So da Düsseldorf | 3:04 min
Magdalena Typiak (PL) | Arbitrary, self-conscious | 9:30 min
Manuel Alvarez Diestro (SP) | Displacements | 9:00 min
Marcantonio Lunardi (IT) | Public Space | 3:45 min
Maria Vedder (DE) | Ghost Dance | 6:22min
Mathew Pell (UK) | Bridge 103A | 2:11 min
Nenad Cosic & Milica Jovcic (RS) | Friedrichsfelde Ost | 3:47 min
Pak P and others (GR) | Spontaneous movements of destruction on film | 6:01
Payam Mofidi (IR) | Cohesive Disorder 3 | 7:37 min
Shawshati Talukdar (IN) – The Sound of Bombs 03:10
Shunsaku Hayashi | cableWall | 6:35 min
Στέλιος Οικονομίδης (GR) | Signalize | 4:56 min
Teresa Leung (HK) | The most sensual getaway | 3:27 min
Θανάσης Τρουμπούκης (GR) | Falling | 8:44 min
Θεοδώρα Πρασσά & Σοφία Μακρίδου (GR) | Reflections | 1:47 min
Ulu Braun (DE) | Architektura | 15:00 min
Verónica Vicente (SP) | A strategy of appearance | 6:14 min

*/ ANIMATION
Ying-Fang Shen (TW) | Humanexus | 10:36 min
Matt Abbiss (UK) | Forming | 0:25 min
Matt Abbiss (UK) | Point | 1:42 min
Τιμολέων Κουίμτζογλου (GR) | Escape | 2:15 min
Sandrine Deumier & Philippe Lamy (FR) | Fake | 2:52 min
Γεώργιος Χερουβείμ (GR) | Alosis | 2:45 min
NO DESIGN ATHENS /Andreas Platis & Christos Ioannou (GR) | The End Of Genius | 2:51 min
Demetris Shammas (CY) | Sciss Cut | 3:59 min
Janneke Meekes (DK) | Day In Day Out | 1:11 min
Shunsaku Hayashi (JP)| Remember | 9:24 min
Nguyen Tuan Anh Tran (SG) | Downtown | 1:32 min
Dimitar Dimitrov (BG)| The day of the bleeding gums | 5:03 min
Jossie Malis (CL/PR) | Bendito Machine V – Pull the Trigger | 11:00 min
Mark Wee (SG) | The Animals | 6:18 min
Rob Zywietz (UK) | Port Nasty | 10:45 min
Patricia Figueiredo (PT) | Foi o fio| 5:30 min
Joe Bichard (UK) | The Waldgeist & Me | 10:00 min
Fred Joyeux (FR) | A poet | 3:52 min
Carlos De Carvalho (FR) | Juste de l'eau | 4:42 min
Spela Cadez (ES) | Boles | 12:00 min
Juan Pablo Zaramella | Luminaris (ES) | 6:00 min

*/ DIGITAL IMAGE
Στέλιος Καραθεοδώρου (GR) | Public Spaces
Bruno Melo (BR) | Dancing City
Δημήτρης Σιαμμάς (CY) | Things inside other things
Exhibition by VICE.com (GR) | Generation Sq.

Curated by:
*/ Installations: Κατερίνα Γκουτζιούλη
*/ Web Art: Φωτεινή Βεργίδου
*/ Video Art: Ειρήνη Ολυμπίου
*/ Animation: Ομάδα Athens Digital Arts Festival, Ντονατέλα Νίκα, Μαργαρίτα Κωνσταντινίδου
*/ Digital Image: Ομάδα Athens Digital Arts Festival, Ντονατέλα Νίκα, Μαργαρίτα Κωνσταντινίδου
*/ Workshops: Yond
*/ Performances: Κατερίνα Αντωνοπούλου
*/ Music Concerts: Ομάδα Athens Digital Arts Festival50x70_ADAF_15_F

Χρυσός Χορηγός:
OTE

Χορηγοί:
i-bank Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος | Jumping Fish της Cosmote | Μελίαρτος

Υπό την Αιγίδα:
Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων | Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού | Περιφέρεια Αττικής | Δήμος Αθηναίων | Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού | Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών

Με τη συνεργασία:
Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων | Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών "Ελ. Βενιζέλος" | Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής & Αργοσαρωνικού | Goethe-Institut Athen | ΤΕΙ Αθήνας – Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών | ΑΠΘ – Σχολή Καλών Τεχνών – Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών

Χορηγοί Επικοινωνίας:
MEGA | MAD TV | MAD Radio | Αθήνα 9.84 | Εν λευκώ 87.7 | Red FM 96.3 | Στο Κόκκινο | Εφημερίδα των Συντακτών | Το Ποντίκι | Ναυτεμπορική | Athens Voice | i-TECH4u | Περιοδικό Κ | Αθηνόραμα | Digital Life | Κινητά Νέα | Aesthetica | digitalarti | yatzer | VICE | DocTV | POPAGANDA | The Huffington Post | The TOC | news247 | +Design | ForFree | Art News | click@Life | ΣΙΝΕΜΑ | in2life | deBop | CultureNow | Monopoli | MobileNews | pestaola | itech4u.gr | naftemporiki.gr | Skywalker.gr | Join Radio | Art Magazine | 3pointmagazine.gr | AlfaVita | MyAegean | OLOIgiaOLOUS | Athens Daily Secret | Polispress | Proson | TORNOSnewsΑποστολή άρθρου από ομάδα Σύνταξης My.Aegean.gr e-Magazine.

Το άρθρο αυτό προέρχεται από: MY.aegean.gr Community http://my.aegean.gr/web/ e-Περιοδικό Publisher: MyAegean (ISSN: 2459-2692)

My.Aegean.gr, άρθρο «Athens Digital Arts Festival 2015 - 11η Διοργάνωση: Πρόγραμμα Εκδηλώσεων και Εργαστηρίων», http://my.aegean.gr/web/article3174.html από ομάδα Σύνταξης My.Aegean.gr e-Magazine [ανακτήθηκε: 2018-05-27 23:24:03]