http://my.aegean.gr e-Magazino
Ματιές & Σκέψεις

Ημερομηνία:
Θεματική Κατηγορία: Ματιές & Σκέψεις

Σκέψεις από έναν περιστασιακό καπνιστή: ποιές ανάγκες «εξυπηρετεί» το κάπνισμα;

Γράφει o Ανδρέας Αλιμπέρτης:

Man alone smoking in benchΘα ξεκινήσω αυτό το άρθρο υποβάλλοντας ένα ερώτημα τόσο στον εαυτό μου, όσο και σε όσους τύχει να διαβάσουν αυτές τις γραμμές:

Εφόσον κάθε προϊόν και κάθε υπηρεσία που εισάγεται στην αγορά έχει ως μία και μοναδική χρησιμότητα την ικανοποίηση τουλάχιστον μίας ανθρώπινης ανάγκης, το τσιγάρο ποια ακριβώς ανάγκη ικανοποιεί;
Θα επιχειρήσω να διατυπώσω ορισμένες υποθέσεις, οι οποίες ευελπιστώ ότι θα συμβάλλουν στη λύση της δικής μου (και ίσως όχι μόνο) προσωπικής απορίας, «Ποια η χρησιμότητα του καπνίσματος;».


  1.  Η μικρή μου εμπειρία, αλλά και οι διηγήσεις των παλαιοτέρων, λέει ότι ουσιαστικά το κάπνισμα ικανοποιεί την ανάγκη της αποτίναξης της ανασφάλειας από τον οργανισμό ενός ανθρώπου. Αναφέρομαι σχεδόν αποκλειστικά σε έφηβους και νεαρούς γενικότερα ανθρώπους, και για να γίνω σαφέστερος, θα ανακαλέσω στις μνήμες μας το γνωστό σε όλους μας παράδειγμα κατά το οποίο ένα νέο παιδί, περιβαλλόμενο από συνομήλικούς του εντός κάποιου χώρου (όπως το σχολείο), είναι φυσιολογικό να επιθυμεί να γίνει κοινωνικά αποδεκτός από το πλήθος των ανθρώπων που συναποτελούν το περιβάλλον αυτό. Στην προσπάθειά του να κερδίσει αυτή την αποδοχή, είναι συχνό φαινόμενο ο νέος αυτός άνθρωπος να κάνει το λάθος να καταφύγει σε «εύκολες» μεθόδους, οι οποίες εκτός του ότι κατά βάθος δεν τον απαλλάσσουν από την ανασφάλειά του, τον εκθέτουν ακόμα περισσότερο στα μάτια κάποιου που ξέρει να κρίνει. Μία από αυτές τις «εύκολες» μεθόδους, είναι το ξεκίνημα του καπνίσματος.

  2. Μια δεύτερη εκδοχή είναι ότι το τσιγάρο μπορεί να ικανοποιήσει την ανάγκη ενός ανθρώπου να ξεδώσει και να ξεφύγει προσωρινά από ένα πρόβλημα. Ενδεικτικά παραδείγματα στην προκειμένη περίπτωση, είναι αφενός άνθρωποι που έχουν βιώσει μία πρόσφατη απογοήτευση στην επαγγελματική ή την προσωπική τους ζωή και νομίζοντας ότι έτσι θα εκτονωθούν πέφτουν με τα μούτρα στο κάπνισμα, αφετέρου όσοι στερούνται διασκέδασης στην καθημερινότητά τους, και θεωρούν ότι το κάπνισμα είναι ένα από τα λίγα πράγματα που μπορούν να τους προσφέρουν κάποια ευχαρίστηση.

  3. Τέλος, η τελευταία σκέψη που περνά από το μυαλό μου όταν αναρωτιέμαι ποια ακριβώς ανάγκη καλύπτει το εν λόγω προϊόν, είναι ότι το τσιγάρο προκαλεί μία περαιτέρω αύξηση της απόλαυσης του ανθρώπου, όταν πίνει ένα καφέ ή ένα αλκοολούχο ποτό.

Κλείνοντας, οφείλω να τονίσω ότι εξακολουθώ να είμαι αβέβαιος τόσο για το ποια/ποιες από τις  ανθρώπινες ανάγκες που προαναφέρθηκαν (ή άλλες που πιθανόν μου διαφεύγουν) ικανοποιεί το κάπνισμα, όσο και για το ποιες είναι οι ομάδες καταναλωτών στις οποίες στοχεύει μία τυπική εταιρεία προϊόντων καπνού. Σε κάθε περίπτωση, και αυτή η απορία αποτελεί μία αφορμή ώστε να ξεκινήσουν ενδιαφέρουσες συζητήσεις με ανθρώπους που έχουν άποψη περί του θέματος, ή που μοιραζόμαστε την ίδια απορία. Κάτι πού είναι και ο βαθύτερος λόγος για τον οποίο γράφτηκε αυτό το άρθρο.


______

Πηγές εικόνων (επιμέλεια από ομάδα σύνταξης MyAegean): (Splitshire | Daniel Nanescu)

Αποστολή άρθρου από μέλος ba11003.

Το άρθρο αυτό προέρχεται από: MY.aegean.gr Community http://my.aegean.gr/web/ e-Περιοδικό Publisher: MyAegean (ISSN: 2459-2692)

My.Aegean.gr, άρθρο «Σκέψεις από έναν περιστασιακό καπνιστή: ποιές ανάγκες «εξυπηρετεί» το κάπνισμα;», http://my.aegean.gr/web/article3190.html από μέλος ba11003 [ανακτήθηκε: 2018-08-15 22:30:54]