http://my.aegean.gr e-Magazino
Ματιές & Σκέψεις

Ημερομηνία:
Θεματική Κατηγορία: Ματιές & Σκέψεις

Η γειτονική Τουρκία σε ισορροπία τρόμου;

Γράφει η Γεωργία-Αννα Μπιτζανάκη:

τουρκία στρατιώτες πραξικόπημαΠαρόλο που τα στρατιωτικά πραξικοπήματα στην γειτονική μας Τουρκία αποτελούν μέρος της ιστορίας της, αυτό της 15ης Ιουλίου 2016 απέτυχε. Ένα πραξικόπημα που φανερώνει αγεφύρωτο χάσμα ανάμεσα στο παραδοσιακό και τη νεοτερικότητα.


Ο Ερντογάν σε δηλώσεις του κατηγόρησε ως υπεύθυνο τον Γκιουλέν καθώς αποκάλεσε τους πραξικοπηματίες ως το στρατιωτικό μέρος μιας παράλληλης δομής των μουσουλμάνων σουνιτών που τον ακολουθούν. Και ήταν αυτή η παράλληλη δομή που έχει ισχύ στην εκπαίδευση, στην θρησκεία, στο στρατό, στην διοίκηση, στην κοινωνία γενικότερα. Ήταν η δομή αυτή που στήριξε τον Ερντογάν στην αντιπαράθεσή του με τους Κεμαλιστές, και σε αυτή στηρίχθηκε κατά τη διαμάχη του με τους «λευκούς Τούρκους». Επομένως οι διώξεις από πλευράς του ήταν αναμενόμενες. Σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές, οι διώξεις και η έκταση τους, φανερώνουν προμελετημένο γεγονός, κάτι ίσως αφελές, καθώς σε μια χώρα όπου σε καθημερινή βάση διαδραματίζονται γεγονότα όπως στρατιωτικές επιχειρήσεις εκκαθάρισης στις ανατολικές επαρχίες των Κούρδων, πάσης φύσεως αιματηρές επιχειρήσεις στις μεγάλες πόλεις, καθώς και εισροή εκτός των Κούρδων εσωτερικών προσφύγων και κάθε είδους ενεργών ανταρτών των πόλεων, κάποια εκατομμύρια προσφύγων από γειτονικές χώρες, κι επιπλέον επιθέσεις αυτοκτονίας φανατικών μουσουλμάνων, συνυπολογίζοντας ότι κοσμικοί και μουσουλμάνοι συναγωνίζονται για την εξουσία, είναι επόμενο οι μυστικές υπηρεσίες της να μην διαθέτουν λεπτομερείς καταλόγους των εχθρών και των φίλων κάθε είδους.


τουρκία στρατιώτες πραξικόπημα


Ο Ερντογάν αντιλήφθηκε ότι το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου διατάραξε τις ισορροπίες στο στρατό εις βάρος του, και το μοναδικό ισχυρό στήριγμα που αντιπαραβάλει είναι ο λαός του. Ο λαός αυτός στην μακραίωνη ιστορία της πολυεθνικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και αργότερα της κοσμικής Τουρκίας υπήρξε πάντοτε ως ο περιούσιος λαός των Οθωμανών – Οσμανλιδών, ασκώντας την κυριαρχία του σε βάρος άλλων λαών και πιστών που διέμεναν στο εσωτερικό της χώρας του, μέσα από δυο θεσμούς, τον στρατό και το ιερατείο. Έτσι λοιπόν, εσκεμμένα ο Ερντογάν στρέφεται στον λαό του, τον επικαλείται, τον κινητοποιεί (μετά το πραξικόπημα ζήτησε από τον λαό συγκεντρώσεις επαγρύπνησης στις κεντρικές πλατείες των πόλεων, παροχή δωρεάν μεταφοράς στα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς), αδρανοποιώντας τους υπόλοιπους. Οι ομιλίες που μεταδόθηκαν παράλληλα με συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις από τους εν λειτουργία τηλεοπτικούς σταθμούς με τους υποστηρικτές του Ερντογάν να κατακλύζουν την πλατεία Ταξιμ και άλλες κεντρικές πλατείες, φανερώνει ότι αυτή την περίοδο ο Ερντογάν προσπαθεί πάση θυσία να αποφύγει διαδηλώσεις από τους υποστηρικτές του Γκιουλέν, καθώς κάτι τέτοιο θα νομιμοποιούσε την επέμβαση των Κεμαλιστών. Από πλευράς του λαού ίσως ένας ηγέτης όπως ο Ερντογάν να είναι προτιμότερος από έναν θρησκευτικό ηγέτη όπως ο Γκιουλέν.


Τουρκία - Κωνσταντινούπολη τζαμί


Με ή χωρίς τον Ερντογάν, η Τουρκία καλείται να αντιμετωπίσει ένα σύνολο ζητημάτων, εσωτερικών και εξωτερικών, με τις ισορροπίες στο εσωτερικό της – ανάμεσα σε στρατό και στους άλλους θεσμούς – να διαταράχθηκαν, με τη συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στα σύνορα με Ιράκ – Συρία, με την επίσης συνέχιση στρατιωτικών επιχειρήσεων στις ανατολικές επαρχίες των Κούρδων, και με τους τριγμούς όλων αυτών να είναι πολύ πιθανό να μεταφερθούν και στην οικονομία της. Επιπλέον, καθώς τα σύνορα των χωρών στα ανατολικά σύνορα της χώρας επανασχεδιάζονται, η διάχυση της αστάθειας αποτελεί απειλή όσον αφορά την Κύπρο και τα ανατολικά μας σύνορα.


Τουρκία - Κωνσταντινούπολη πλατεία Ταξίμ κέντρο


Θα έλεγε λοιπόν κανείς για την γείτονα χώρα, πως έχει περάσει σε μια κατάσταση ασταθούς ισορροπίας. Αυτό που αποτελεί ζητούμενο για όλους είναι μια ειρηνική Τουρκία.Πηγές εικόνων (επιμέλεια από ομάδα σύνταξης MyAegean): (bykst), (niekverlaan), (falco)

Αποστολή άρθρου από μέλος reginaki.

Το άρθρο αυτό προέρχεται από: MY.aegean.gr Community http://my.aegean.gr/web/ e-Περιοδικό Publisher: MyAegean (ISSN: 2459-2692)

My.Aegean.gr, άρθρο «Η γειτονική Τουρκία σε ισορροπία τρόμου;», http://my.aegean.gr/web/article3191.html από μέλος reginaki [ανακτήθηκε: 2018-08-15 22:38:35]