http://my.aegean.gr e-Magazino
Αφιερώματα - Παρουσιάσεις

Ημερομηνία:
Θεματική Κατηγορία: Αφιερώματα - Παρουσιάσεις

EnerCities: Φτιάξτε τη δική σας περιβαλλοντικά βιώσιμη πόλη - online εκπαιδευτικό παιχνίδι μέσω Facebook

EnerCities game myaegean press promoΌλοι μας γνωρίζουμε ότι η μελλοντική ενεργειακή μας πολιτική πρέπει να είναι διαφορετική από τη σημερινή. Νέες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα, η ενέργεια θα πρέπει να χρησιμοποιείται πιο αποδοτικά, και το μέλλον θα πρέπει να είναι χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Στις 3 Φεβρουαρίου 2010, η Ολλανδική Εταιρεία  ανάπτυξης ηλεκτρονικών παιχνιδιών «Paladin Studios» λάνσαρε το παιχνίδι EnerCities. Πρόκειται για ένα online παιχνίδι στο οποίο οι παίκτες αντιμετωπίζουν την πρόκληση να οικοδομήσουν μια βιώσιμη πόλη.


Ένας απλός και εύκολος τρόπος για να εμπλακείτε από το σπίτι σας, είναι να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα EnerCities, www.enercities.eu,  και στο Facebook http://apps.facebook.com/enercities και να ανακαλύψτε πώς αυτό το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ παιχνίδι μάθησης μπορεί να βοηθήσει τους νέους στην Ευρώπη να βιώσουν τις εφαρμογές και επιπτώσεις που συνδέονται με την ενέργεια  (π.χ. κατανάλωση ενέργειας, την εξοικονόμηση ενέργειας, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενέργεια και περιβάλλον).

Το EnerCities, που έχει ταυτόχρονα εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα, έχει αναπτυχθεί από μια κοινοπραξία 6 διαφορετικών ευρωπαϊκών χωρών (Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Σλοβενία, Ελλάδα, Γερμανία και Ισπανία) και είναι το πρώτο τέτοιο παιχνίδι που έχει προωθηθεί στο κορυφαίο κοινωνικό δίκτυο Facebook. Υποστηρίζεται οικονομικά από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Intelligent Energy for Europe».


"Το παιχνίδι αφορά στη διαχείριση μιας εικονικής πόλης", λέει ο Dylan Nagel, ο οποίος είναι product manager του EnerCities και συν-ιδρυτής της Paladin Studios. "Πήραμε πολλά στοιχεία από άλλους κατασκευαστές αντίστοιχων παιχνιδιών με πόλεις, και φροντίσαμε να κρατήσουμε τα απολύτως απαραίτητα. Οι παίκτες αρχίζουν με ένα μικρό πλέγμα εννέα τετραγώνων και μια περιορισμένη επιλογή των κτιρίων. Στη συνέχεια, τοποθετούν τις δομές, όπως βιομηχανικά πάρκα και τις κατοικημένες περιοχές. Όταν επιτύχουν αυτό τον στόχο, τα επίπεδα της πόλης ανεβαίνουν και μεγαλώνει σε μέγεθος. Κάθε επίπεδο έχει μεγαλύτερη πολυπλοκότητα, αλλά και περισσότερες ευκαιρίες για τη βελτίωση των πολιτών."

EnerCities game website shot

Το παιχνίδι έχει δοκιμαστεί από νέους σε όλες τις 6 χώρες που συμμετέχουν (Ελλάδα-ΕΠΑΛ Σύρου) και τα σχόλιά τους βοήθησαν ώστε να  διαμορφωθεί η σημερινή έκδοση του παιχνιδιού , η οποία τρέχει ζωντανά και στο Facebook, από στις 3 Δεκεμβρίου 2009.

Παράλληλα με την προώθησή του στο Facebook, το παιχνίδι με τη συνοδευτική «Εκπαιδευτική Εργαλειοθήκη» (Toolkit) για τον Καθηγητή βρίσκονται στο στάδιο της δοκιμαστικής περιόδου σε σχολεία στην περιοχή του κάθε εταίρου (Ελλάδα-ΕΠΑΛ Σύρου, 5ο Γυμν. Χαλανδρίου, 1ο Ενιαίο Λύκειο Σύρου, 3ο Λύκειο Χαϊδαρίου) και θα «τρέξει» αρχικά στις παραπάνω 6 χώρες της ΕΕ (μετά σε όλη την ΕΕ) με στόχο τους 6.000 νέους μαθητές που συμμετέχουν από 50 σχολεία και επιπλέον 20.000 που συμμετέχουν απευθείας από δικτυακό τόπο του παιχνιδιού σε τοπικούς, περιφερειακούς, εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς.


ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ. ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Το παιχνίδι ξεκινά με ένα μικρό χωριό και ένα κομμάτι γη για περαιτέρω ανάπτυξη. Ο τρόπος, με τον οποίο οι παίκτες μπορούν να κατασκευάσουν τις υποδομές και να επεκτείνουν την πόλη τους είναι απλός επιλέγοντας το κατάλληλο εικονίδιο (drag-and-drop). Στη συνέχεια θα πρέπει να βρουν την ισορροπία μεταξύ  κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής ευημερίας - όλα αυτά σε συνδυασμό με τον εφοδιασμό της υπό ανάπτυξη πόλης με ικανοποιητική ηλεκτρική ενέργεια και ελαχιστοποιώντας τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Όταν επιτευχθεί αυτό ο στόχος, οι παίκτες μπορούν να ανεβαίνουν στο επόμενο επίπεδο, παρέχοντάς τους κάθε φορά περισσότερο χώρο για κατασκευή κτιρίων και επιπλέον κτιριακές επιλογές.

EnerCities game facebook preview

Σύμφωνα με τον Dylan Nagel, product manager του  EnerCities,  «Κάθε απόφασή του παίκτη επηρεάζει τη βαθμολογία: για παράδειγμα, Οι παίκτες είναι σε θέση να αναζητήσουν πράσινες τεχνολογίες και έννοιες, προκειμένου να κάνουν την πόλη τους βιώσιμη στο μέλλον. Οι παίκτες μπορούν να βελτιώσουν τις δομές τους, με καινοτομίες, όπως τα ηλιακά πλαίσια οροφής και η θερμική αποθήκευση. Χρειάζεται να τροφοδοτήσουν με ενέργεια  της πόλης τους, και μπορούν να επιλέξουν μια σειρά από πηγές ενέργειας, όπως ένα Εργοστάσιο Άνθρακα ή μία Ανεμογεννήτρια; Καθένα έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Αυτό επιτρέπει στους παίκτες να καταστρώσουν και εκτελέσουν μια στρατηγική, και να δουν τα αποτελέσματα των ενεργειών τους μακροπρόθεσμα. Αυτό οδηγεί σε ενδιαφέροντα διλήμματα»

Κυρίαρχος στόχος του παιχνιδιού είναι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση κυρίως των νέων σε θέματα παραγωγής, εξοικονόμησης και διαχείρισης ενέργειας. Συμπληρωματικός και ταυτόχρονα εξίσου σημαντικός είναι και ο στόχος της απάντησης στο ερώτημα του «κατά πόσο ένα παιχνίδι μάθησης είναι ένα έγκυρο εργαλείο για την αύξηση της ευαισθητοποίησης».

EnerCities game facebook preview


Η Κοινότητα EnerCities

Εμπνευστής: Qeam (Netherlands): http://www.qeam.com/
Συντονιστής: ROC Nijmegen (Netherlands): http://www.roc-nijmegen.nl/
Δημιουργός παιχνιδιού: Paladin Studios (Netherlands): http://www.paladinstudios.com/
Lancaster & Morecambe College (United Kingdom): http://www.lmc.ac.uk/
Akademie Klausenhof (Germany): http://www.akademie-klausenhof.org/
Ενιαίο ΚΕΚ Νομού Κυκλάδων (Ελλάδα): http://www.ncyclades.gr/
Ljudska Univerza Velenje (Slovenia): http://www.lu-velenje.si/
Agencia de la Energia de Granada (Spain): http://www.apegr.org/


ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Ένας απλός και εύκολος τρόπος για να εμπλακεί κάποιος από το σπίτι του, είναι να επισκεφθεί τις παρακάτω διεθύνσεις:
EnerCities Website - http://www.enercities.eu
EnerCities on Facebook - http://apps.facebook.com/enercities (είναι το πρώτο τέτοιο παιχνίδι που έχει προωθηθεί στο κορυφαίο κοινωνικό δίκτυο Facebook).
EnerCities Press Kit http://www.paladinstudios.com/resources/enercities_presskit.zip

 

 

Στις 20 Απριλίου 2010, ο πρώτος από μια σειρά διεθνών διαγωνισμών μεταξύ Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων θα ξεκινήσει στη Γρανάδα (Ισπανία), και κάθε ελληνικό σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που ενδιαφέρεται να συναγωνισθεί «εικονικά» από τις δικές του  εγκαταστάσεις μαζί με άλλα Ευρωπαϊκά, μπορεί να το κάνει δωρεάν επικοινωνώντας με το Ενιαίο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Νομού Κυκλάδων που αποτελεί τον έλληνα εταίρο του προγράμματος στη διεύθυνση http://www.ncyclades.gr/ και με τον υπεύθυνο στο e-mail  enercitiesgr@gmail.com. Η επικοινωνία με τον υπεύθυνο, για το διαγωνισμό μεταξύ των σχολείων είναι υποχρεωτική, προκειμένου να δοθεί σε κάθε σχολείο ένας κωδικός συμμετοχής.

Τηλ. επικοινωνίας Έλληνα Εταίρου:
Ενιαίο ΚΕΚ Νομού Κυκλάδων 22810 85354, -355, -356
υπευθ. Νίκος Συνοδινός

Αποστολή άρθρου από ομάδα Σύνταξης My.Aegean.gr e-Magazine.

Το άρθρο αυτό προέρχεται από: MY.aegean.gr Community http://my.aegean.gr/web/ e-Περιοδικό Publisher: MyAegean (ISSN: 2459-2692)

My.Aegean.gr, άρθρο «EnerCities: Φτιάξτε τη δική σας περιβαλλοντικά βιώσιμη πόλη - online εκπαιδευτικό παιχνίδι μέσω Facebook», http://my.aegean.gr/web/article2972.html από ομάδα Σύνταξης My.Aegean.gr e-Magazine [ανακτήθηκε: 2018-08-15 22:25:46]