http://my.aegean.gr e-Magazino
Εκπαιδευτικές Εκδηλώσεις

Ημερομηνία:
Θεματική Κατηγορία: Εκπαιδευτικές Εκδηλώσεις

TEDx Thessaloniki συνεδριακό δρώμενο: Πώς μας φάνηκε, τί κρατάμε, μερικές απόψεις...

Γράφουν οι Θωμάς, Αντώνης, Γιάννης :

TEDx Thessaloniki - audience speakersΜια εμπειρία που για τους περισσότερους από εμάς ήταν για πρώτη φορά. Το διεθνές συνεδριακό δρώμενο «TEDx Thessaloniki» που φιλοξενήθηκε στις 2 Απριλίου φέτος στο «Ολύμπιον» έφερε σε επαφή και γνωριμία πλήθος κόσμου από κάθε γωνιά της Ελλάδας και του εξωτερικού. Στο φουαγιέ και στο καφέ των διαλειμμάτων οι συζητήσεις και οι απόψεις πλήθαιναν, και ακόμη και τόσο καιρό ύστερα, θυμόμαστε υπέροχες στιγμές. Μοιραζόμαστε τρεις απόψεις από την εμπειρία παιδιών που βρεθήκαμε, κάποιοι τυχαία μάλιστα, και απολαύσαμε την όλη διοργάνωση!


Γράφει ο Θωμάς (ts):

Πέρασαν σχεδόν τρεις μήνες από το TEDx Thessaloniki και φίλοι ακόμα με ρωτάνε πώς μου φάνηκε και τί μου έμεινε από αυτήν την ημερίδα. Η αλήθεια είναι πως εκείνο το πρωινό του Σαββάτου έφτασα στο Ολύμπιον κουρασμένος από όλη την εβδομάδα και είπα να πάω, και αν δεν αντέξω, να φύγω. Τελικά, όχι μόνο δεν με κούρασε, αλλά έκατσα σε όλη την ημερίδα μέχρι και την τελευταία στο πρόγραμμα ομιλία. Πολύς κόσμος, γνωστοί, άγνωστοι, νέες γνωριμίες και αίσθημα δημιουργικότητας ήταν το κλίμα που επικρατούσε στον χώρο που πραγματοποιήθηκε το TEDx Thessaloniki.

Τι ήταν αυτό όμως που πραγματικά με κράτησε εκεί μέσα; Πολλά! Ένα σίγουρα ήταν η ανάγκη μου να ακούσω πράγματα καινούργια από ένα φυσικό μέσο, έναν ομιλητή, που τον είχα στα 15 μέτρα και όχι μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή μου. Πολλοί ομιλητές, σχεδόν όλοι από τόσο διαφορετικούς κλάδους, μετέδωσαν τον έρωτα που τρέφουν για αυτό που κάνουν στην επαγγελματική τους καριέρα αφήνοντας πίσω την μιζέρια που έχει περικυκλώσει τον περισσότερο κόσμο τα τελευταία χρόνια.

Σίγουρα η οργανωτική επιτροπή συντέλεσε πάρα πολύ θετικά στο όλο στήσιμο μιας τέτοιας ημερίδας με τον καλύτερο τρόπο, κάτι που πραγματικά με ενθουσίασε. Όλα λειτουργούσαν όπως θα έπρεπε, από την αρχή, στην έκδοση της κάρτας μέχρι και την πιστή τήρηση του προγράμματος στο κάθε λεπτό.

Ποια ήταν όμως και αυτά που όχι ακριβώς δεν μου άρεσαν, απλά δεν μου δημιούργησαν κάποια ιδιαίτερη αίσθηση. Συνηθισμένος από τα TED videos, κάποιες από τις παρουσιάσεις ήταν κάπως αδιάφορες. Ίσως για εμένα, ίσως περίμενα κάτι άλλο, το σίγουρο όμως είναι πως και στις συζητήσεις που είχα μετά το τέλος της ημερίδας, κάποιοι άνθρωποι είχαν την ίδια αίσθηση. Ίσως οι ομιλητές στοχευμένα να επέλεξαν έναν τέτοιο τρόπο παρουσίασης για το ευρύ κοινό ώστε να είναι άμεσα κατανοητά. Ίσως...


Ο απολογισμός όμως είναι σίγουρα μία πάρα πολύ καλή κίνηση, κάνοντας και εμένα αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο να περιμένει το επόμενο TEDx. Κλείνοντας, αυτό που έμεινε είναι και το slogan της ημερίδας που πραγματικά χρειάζεται να το έχουμε σαν πρόταση στις δημιουργίες μας, στις αποφάσεις μας, «Why not?»


TEDx Thessaloniki - entrance
«ανταπόκριση» από την είσοδο του κινηματογράφου "Ολύμπιον"


Γράφει ο Αντώνης (Dali_Doc):

Η παρουσία μου σε ένα TEDx event αποτέλεσε για μένα μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Γνώριζα για το TED και τα TEDx events μέχρι στιγμής μόνο από συγκεκριμένα videos. Μου κίνησε το ενδιαφέρον και το TEDx Athens με το οποίο ήρθα σε επαφή μέσω youtube. Ήταν καταπληκτικό το γεγονός πως το MyAegean βρισκόταν μέσα στους χορηγούς επικοινωνίας του TEDx Thessaloniki.

Αμέσως με το που άρχισε η πρώτη ομιλία στο θέατρο Ολύμπιον κατάλαβα ότι πρόκειται για κάτι ξεχωριστό. Ποτέ δεν περίμενα πως θα μπορούσα να ακούσω έναν άνθρωπο να μιλάει με τόσο ενδιαφέρον. Ίσως έχει να κάνει με τη δομή και το στήσιμο των TED αλλά κυρίως, πιστεύω, πως έχει να κάνει με την επιλογή των ομιλητών. Οι ομιλητές είχαν να πουν μια ξεχωριστή ιστορία και σχεδόν ποτέ δεν ένιωσα ανία.

Στάθηκα σε δύο συγκεκριμένες ομιλίες που με καθήλωσαν παραπάνω από τις άλλες.

Η πρώτη ομιλία που με έκανε να σκεφτώ πολλά ήταν αυτή του Δρ. Θανάση Κωνσταντόπουλου. Η προοπτική του να μπορούμε να έχουμε ενέργεια με βάση το νερό, το διοξείδιο του άνθρακα και τον ήλιο με συνεπήρε σε βαθμό που να αναρωτιέμαι γιατί τέτοιες λύσεις δεν έχουν κερδίσει άμεσα χρηματοδότηση και δεν έχουν μπει σε επίσημο ενεργειακό σχεδιασμό ενός κράτος. Το ότι παράγουμε πλέον απίστευτες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα λόγω της βιομηχανίας το γνώριζα, όμως δε γνώριζα ότι αυτό το ίδιο το διοξείδιο μπορεί να χρησιμεύσει στην παραγωγή ενέργειας και φυσικά να μειωθεί στην ατμόσφαιρα με αυτόν τον τρόπο. Ο Δρ. Κωνσταντόπουλος εξήγησε πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό και μας χάρισε επίσης μια πολύ ευχάριστη και ελπιδοφόρα ομιλία.Η δεύτερη ομιλία η οποία με συγκίνησε και μου έδωσε να καταλάβω πολλά περί ανθρώπινης θέλησης και καρτερίας ήταν αυτή του Παναγιώτη Χρυσοβέργη, ενός αθλητή σε αναπηρικό αμαξίδιο και προπονητή. Ο Παναγώτης, ως ιδρυτικό μέλος του Σωματείου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «Η Άλλη Όψη», φιλοδοξεί να δημιουργηθεί ένα training camp στη Θεσσαλονίκη ώστε τα άτομα με αναπηρία που ασχολούνται με αθλητισμό να προπονούνται εκεί.

Ο Παναγιώτης περιέγραψε με χαρακτηριστικό τρόπο την εμπειρία του με την αναπηρία και το πώς κατάφερε να ξεπεράσει τον αρνητισμό και την ματαίωση. Με αυτή του την ομιλία έδωσε, πιστεύω, ένα πολύ θετικό μήνυμα σε όσους έχουν αναπηρία αλλά,  και σε όσους είναι αρτιμελείς έδειξε παραδειγματικά πως η ζωή ακόμα κι όταν γίνεται πολύ δύσκολη με την κατάλληλη θέληση  επιτυγχάνονται θαύματα.Μετά αυτό το πρώτο μου TEDx event μπορώ να πω ότι έγινα οπαδός της όλης ιδέας TED και αναμένω να παρίσταμαι ξανά σε ανάλογο event είτε στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Ελπίζω επίσης να γίνει κάποια σχετική προσπάθεια και στον χώρο του Αιγαίου, γιατί πραγματικά θα αξίζει τον κόπο!


Γράφει ο Γιάννης (inertia):

Το TEDx Thessaloniki ήταν μια υπέροχη εμπειρία. Έτυχε να βρίσκομαι Αθήνα κατά τις προηγούμενες ημέρες, και η σκέψη του να ανέβω στην όμορφη Θεσσαλονίκη τριγύριζε στο νου μου αρκετά. Μες στο ευρύτερο πρόσταγμα του «Why not?» και δίχως πολλή εξτρά σκέψη την 1η Απριλίου ήμουν κιόλας στο τρένο. Δεν το μετάνιωσα ούτε στιγμή!

Η ενέργεια που είχε ο χώρος του Ολύμπιον εκείνο το Σάββατο ήταν υπέροχη, ήδη από το πρωί. Πλήθος εθελοντών με χαμόγελο και ευχάριστη διάθεση βρίσκονταν σε όλο το χώρο έτοιμοι να ανταποκριθούν σε κάθε κατάσταση. Αν και η ουρά ήταν μεγάλη, όλοι είχαν κάνει τις προ-εγγραφές και απλώς έπαιρναν το gift bag με το υλικό και έτσι όλοι ήταν με ανυπομονησία αλλά μπόλικη όρεξη! Η οργάνωση φαινόταν αρκετά καλή, το διαισθανόσουν πως κάτι πολύ «δυνατό» θα γινόταν εκείνη τη μέρα. Και η καλή ημέρα, από το πρωί φαίνεται, συνηθίζεται να λένε...


Ως φοιτητική ομάδα και πρωτοβουλία, το «MyAegean» είχε ξεκινήσει κάποιες επαφές με τους διοργανωτές του TEDx Thessaloniki, δηλώνοντας ενεργά το ενδιαφέρον μας να στηρίξουμε την κίνηση αυτή. Θέλαμε άλλωστε με αυτή την ευκαιρία να δηλώσουμε ανοιχτά την ισχυρή μας βούληση να σταθούμε πρωτοπόροι σε πλήθος αξιόλογων κινήσεων και προσπαθειών, που προσφέρουν στη γνώση και στην απόκτηση εμπειριών προς όλους.

Οι ομιλίες ήταν πολύ ενδιαφέρουσες, όπως και οι κουβέντες, σχολιασμοί και ζυμώσεις που γίνονταν κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το πέρας της εκδήλωσης. Μας έδιναν ευκαιρία να μάθουμε φρέσκιες ιδέες, αλλά και να μοιραστούμε σκέψεις και προβληματισμούς μας με πλήθος ανθρώπων. Δεν είναι τυχαίο πως όσοι ήταν εκεί, φοιτητές, επαγγελματίες και άλλοι άνθρωποι από επιστημονικό και επαγγελματικό χώρο, ήταν αρκετά συνειδητοποιημένοι ως κοινό και με αρκετή εμπειρία σε πολλά πράγματα. Η δημιουργικότητα που ήταν διάχυτη πρόσφερε ένα ισχυρό συναίσθημα, αισιοδοξίας και προβληματισμού συνάμα, για τις ιδέες και επιτεύγματα της σύγχρονης κοινωνίας μας.


Για πολλά από τα όσα προειπώθηκαν συμφωνώ και με τα υπόλοιπα παιδιά, ενώ κλείνοντας θα ήθελα και προσωπικά να ευχηθώ να μην πάψουν ποτέ να πραγματοποιούνται και να βρίσκονται ευκαιρίες σαν και το TED και τα TEDx events και παρόμοιες πρωτοβουλίες ώστε να μπορούμε να αποκομίζουμε υπέροχες στιγμές και τροφή για γνώση και "ακόνισμα" των πνευματικών μας οριζόντων. Είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που μπορούμε όλοι μέσω αυτού έμπρακτα να αναδείξουμε και να προσφέρουμε αυτή την εμπειρία σε ακόμη περισσότερους! :)


Video λίστα με όλες τις ομιλίες του TEDx Thessaloniki


Αρχεία-υλικό "Media Kit" του TEDx Thessaloniki

(από την επίσημη σελίδα: http://www.tedxthessaloniki.com/mediaKIT

Αποστολή άρθρου από ομάδα Σύνταξης My.Aegean.gr e-Magazine.

Το άρθρο αυτό προέρχεται από: MY.aegean.gr Community http://my.aegean.gr/web/ e-Περιοδικό Publisher: MyAegean (ISSN: 2459-2692)

My.Aegean.gr, άρθρο «TEDx Thessaloniki συνεδριακό δρώμενο: Πώς μας φάνηκε, τί κρατάμε, μερικές απόψεις...», http://my.aegean.gr/web/article3061.html από ομάδα Σύνταξης My.Aegean.gr e-Magazine [ανακτήθηκε: 2017-11-18 16:25:47]