http://my.aegean.gr e-Magazino
Αφιερώματα - Παρουσιάσεις

Ημερομηνία:
Θεματική Κατηγορία: Αφιερώματα - Παρουσιάσεις

Αφιέρωμα: Συμβουλευτικός Σταθμός Ψυχολογικής Υποστήριξης Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο

Συμβουλευτικός Σταθμός Πανεπιστημίο Αιγαίου - ΡόδοςΟ Συμβουλευτικός Σταθμός Ψυχολογικής Υποστήριξης της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών Πανεπιστημίου Αιγαίου, είναι μια υπηρεσία, η οποία ιδρύθηκε με στόχο την παροχή βοήθειας και στήριξης των φοιτητών/φοιτητριών κατά τη διάρκεια των σπουδών, μέσα από τις υπηρεσίες που προσφέρει.
Συγκεκριμένα, δίνει αφενός τη δυνατότητα συμμετοχής σε ατομική και ομαδική συμβουλευτική και αφετέρου, σε πολιτισμικές και άλλες δραστηριότητες μαζί με άλλους φοιτητές της πανεπιστημιακής κοινότητας.Λίγα λόγια για το Συμβουλευτικό Σταθμό Σ.Α.Ε.

Η δραστηριότητα του Συμβουλευτικού Σταθμού ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία του το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014, ενημερώνοντας το φοιτητικό κοινό μέσα από το πανεπιστημιακό e-mail και αφίσες, αλλά και τις Γραμματείες της Σχολής στην υποδοχή παλιών και νέων φοιτητών, από ραδιοφωνική εκπομπή σε τοπικό σταθμό και έπειτα από επικοινωνία με την φοιτητική δικτυακή μας πύλη, το MyAegean, συνεισφέρουμε με ενημερώσεις στη δράση του Συμβουλευτικού Σταθμού, καθώς επίσης προσδοκούμε σε μια πιο στενή συνεργασία με την δημοσίευση και φιλοξενία άρθρων και δράσεων του συμβουλευτικού στην κοινότητα του MyAegean.

Ως υπηρεσία είναι διαθέσιμη στο φοιτητικό κοινό Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00 - 14:00 & Τετάρτη 16:00 - 20:00, όπου οι φοιτητές/φοιτήτριες μπορούν να κλείνουν ραντεβού καλώντας στο 22410 99096 ή με email στο: symvouleutikos-stathmos-rodou@aegean.gr ή μπορούν να έρθουν σε επαφή με την σύμβουλο-ψυχολόγο του Σταθμού κα Μαρία Μπακαρή, στο ισόγειο του κτιρίου Κλεόβουλος, στη δεξιά άκρη της αψίδας της εισόδου από τη Λεωφόρο Δημοκρατίας.

Πανεπιστήμιο Αιγαίου - Ρόδος (είσοδος κτηρίου Κλεόβουλος)
Συμβουλευτικός Σταθμός Πανεπιστημίο Αιγαίου - Ρόδος

Σε ποιο πρακτικό επίπεδο ο Συμβουλευτικός Σταθμός οργανώνει διάφορες δράσεις, τις οποίες αναρτά συχνά στον επίσημο ιστότοπο (http://tlipolemos.aegean.gr/councellingcenter/) καθώς και στη σελίδα του στην πλατφόρμα του Facebook (www.facebook.com/aegeanuniversitycounsellingcentre.rodos). Κάποιες από τις δράσεις αυτές αφορούν σε ενημερώσεις και συζητήσεις πάνω σε καίρια θέματα ενδιαφέροντος, που λαμβάνουν χώρα την τελευταία Τετάρτη κάθε μήνα και αποτελούν ανοιχτές προς το κοινό εκδηλώσεις. Η πρώτη από αυτές έγινε στις 30 Οκτωβρίου στις 7μμ στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του κτιρίου "Κλεόβουλος" (Δημοκρατίας 1) με θέμα τη «Μετάβαση από την Οικογένεια στην Αυτονομία» και ομιλήτρια την κα Αναστασία Τσαμπαρλή, Διευθύντρια του Συμβουλευτικού Σταθμού και Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας του ΠΤΔΕ. Έπειτα, ακολούθησαν κι άλλα ενδιαφέροντα θέματα για ομιλίες και εκδηλώσεις, όπως έγινε την Τετάρτη 11/12/13, με τίτλο «Φοιτητική Ζωή στη Ρόδο» και στις 29/11/13 & 12/12/2014 με τίτλο «Στρες και Ψυχική Υγεία: Παράγοντες Ανθεκτικότητας στην Κρίση» στο πλαίσιο επιμορφωτικής ημερίδας σε συνεργασία με τον Σχολικό Σύμβουλο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Πέτρο Σπανό.

Από το πρόγραμμα δεν λείπουν τα βιωματικά σεμινάρια, όπως έγινε στις 5/11/13, όπου ο Συμβουλευτικός Σταθμός μετέβη προς τη δυτική ακτή του νησιού για να παρέχει βιωματικό σεμινάριο σε σχολείο της περιοχής προς υποστήριξη εκπαιδευτικών. Αυτή η διάσταση της δουλειάς του Συμβουλευτικού Σταθμού είναι παράλληλη με τη συμβουλευτική προς φοιτητές και τα ανοιχτά σεμινάρια προς την κοινότητα, με απαρέγκλιτη προτεραιότητα τους φοιτητές του ιδρύματος. Εφόσον ο χρόνος και η ιεράρχηση αναγκών το επιτρέπουν, ο σταθμός ανταποκρίνεται σε τέτοια αιτήματα όσο είναι δυνατόν, παρέχοντας πολλαπλά και ποικίλα μέσα υποστήριξης στο χώρο της εκπαίδευσης και κυρίως στο ανθρώπινο δυναμικό της. Επιπλέον, από τον Οκτώβριο ως το τέλος Νοεμβρίου 2013 διεξάχθηκε από το Συμβουλευτικό Σταθμό η έρευνα αναγκών προκειμένου για την ακριβέστερη και αποτελεσματική στόχευση των υπηρεσιών του, όπου συμπληρώθηκαν γύρω στα 1000 ερωτηματολόγια από φοιτητές όλων των ετών, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς. Ακόμη, το Δίκτυο Εθελοντών του Συμβουλευτικού Σταθμού -υπό το συντονισμό της επίκουρης καθηγήτριας Ειδικής Αγωγής κας Τσιμπιδάκη- αποτελεί μια από τις πλέον ενεργές διαστάσεις της δράσης του συνδέοντας τους φοιτητές με τοπικούς κοινωνικούς, εκπαιδευτικούς και φορείς μέριμνας και φροντίδας και αναπτύσσοντας τόσο τη σχέση τους με την κοινότητα της Ρόδου όσο και το κοινωνικό και επαγγελματικό τους ενδιαφέρον με ουσιώδη και πρακτικό τρόπο.

Συμβουλευτικός Σταθμός Πανεπιστημίο Αιγαίου - Ρόδος

Μια σειρά από άλλες δράσεις του Συμβουλευτικού Σταθμού, που έχουν πραγματοποιηθεί, είναι οι ακόλουθες:

  • Διαδραστική Ομιλία με τίτλο «Στρες πριν τις εξετάσεις: Διαχείριση Άγχους & Οργάνωση Μελέτης», που πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2014.

  • Διήμερο Σεμινάριο Διαχείρισης Άγχους για Εργαζόμενους που πραγματοποιήθηκε στις 12 & 19 Φεβρουαρίου 2014.

  • Σχολική Κοινότητα και Ψυχική Ανθεκτικότητα Παιδιών και Εφήβων. Εκδήλωση του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων (Σ.Σ.Ν.) Δωδεκανήσου και του Τμήματος Σχολικών Δραστηριοτήτων Β/θμιας Εκπ/σης Δωδ/σου σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Σταθμό της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών Πανεπιστημίου Αιγαίου, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014.

  • Τετραήμερο Σεμινάριο Αυτοπροστασίας: «Σεξουαλική Βία: Μπορώ να Προστατέψω τον Εαυτό μου» σε συνεργασία του Συμβουλευτικού Σταθμού με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Έρευνας και Προώθησης Αυτοάμυνας & Αυτοπροστασίας, που ξεκίνησε 22 Μαρτίου 2014 και ολοκληρώθηκε στις 6 Απριλίου 2014.

  • Εισήγηση-ανοιχτή ομιλία με προσκεκλημένο καθηγητή τον κ. Antonio Manuel Duarte από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας με τίτλο: «Ενδυναμώνοντας την Προσαρμογή Αλλοδαπών Μαθητών & Φοιτητών» την Τετάρτη 30 Απριλίου 2014.

  • Η Ομάδα Συμβουλευτικής με θέμα εστίασης την ανάπτυξη υγιών διαπροσωπικών σχέσεων και την ενίσχυση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων ξεκίνησε μέσα Μαρτίου και συνεχίζει τις συναντήσεις της κάθε Τετάρτη στις 5μμ με τη συμμετοχή 15 φοιτητών και από τα τρία τμήματα της Σχολής.

  • Συνάμα προγραμματίζονται νέα σεμινάρια, προγράμματα και συναντήσεις εντός του Πανεπιστημίου και σε συνεργασία με τοπικούς, εθνικούς αλλά και διεθνείς φορείς.

Συμβουλευτικός Σταθμός Πανεπιστημίο Αιγαίου - Ρόδος Συμβουλευτικός Σταθμός Πανεπιστημίο Αιγαίου - Ρόδος
Συμβουλευτικός Σταθμός Πανεπιστημίο Αιγαίου - Ρόδος
Συμβουλευτικός Σταθμός Πανεπιστημίο Αιγαίου - Ρόδος


Ο Συμβουλευτικός Σταθμός της Ρόδου αποτελεί μια ενεργή πλέον δράση του Πανεπιστημίου, που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, απαντά στις ανάγκες μιας περιόδου στη ζωή των φοιτητών αλλά και ευρύτερα μιας εποχής πολλαπλών μεταβάσεων υποστηρίζοντας, ανοίγοντας χώρο ασφάλειας και επικοινωνία και ανάπτυξη σχέσεων, ακούγοντας με ενσυναίσθηση και αγάπη.. Είναι μια δομή διαθέσιμη προς τους νέους ανθρώπους που χτίζουν τη ζωή και το μέλλον τους εμπλουτίζοντας τη γνώση τους, μαθαίνοντας στα αμφιθέατρα αλλά και στην κοινότητα, να τους στηρίξει στη διαμόρφωση ενός δυνατού οράματος για το μέλλον τους, για την ίδια τη ζωή.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Διεύθυνση: Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ισόγειο του κτιρίου Κλεόβουλος (πρώην "Γραφείο Φοιτητικής Μέριμνας"), στη δεξιά άκρη της αψίδας της εισόδου από τη Λεωφόρο Δημοκρατίας 1, Ρόδος 85100.
Τηλ.: 22410 99096
Ιστος: http://tlipolemos.aegean.gr/councellingcenter/
και www.facebook.com/aegeanuniversitycounsellingcentre.rodos
E-mail: symvouleutikos-stathmos-rodou@aegean.gr


Στιγμιότυπα από το 4ήμερο βιωματικό σεμινάριο αυτοάμυνας: «Σεξουαλική Βία: Μπορώ να Προστατέψω τον Εαυτό μου!» στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 120 φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και πολίτες της Ρόδου.
Στιγμιότυπα από το 4ήμερο βιωματικό σεμινάριο αυτοάμυνας: «Σεξουαλική Βία: Μπορώ να Προστατέψω τον Εαυτό μου!» στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 120 φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και πολίτες της Ρόδου.
Στιγμιότυπα από το 4ήμερο βιωματικό σεμινάριο αυτοάμυνας: «Σεξουαλική Βία: Μπορώ να Προστατέψω τον Εαυτό μου!» στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 120 φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και πολίτες της Ρόδου.
Στιγμιότυπα από το 4ήμερο βιωματικό σεμινάριο αυτοάμυνας: «Σεξουαλική Βία: Μπορώ να Προστατέψω τον Εαυτό μου!» στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 120 φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και πολίτες της Ρόδου.
Από επιμορφωτική παρέμβαση σε σχολείο της Ρόδου.
Συμμετέχοντας στην επιμόρφωση/ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών μας με θέμα: «Στρες & Ψυχική Υγεία: Παράγοντες Ανθεκτικότητας στην Κρίση»
Ο νέος χώρος του Συμβουλευτικού Σταθμού ...κοσμείται από υλικό του σεμιναρίου αυτοάμυνας που φιλοτέχνησαν οι εθελοντές φοιτητές μας: Στοχεύουμε ψηλά & συνεργατικά!
Από τις εβδομαδιαίες συναντήσεις της Ομάδας Συμβουλευτικής: Μαθαίνουμε, συνεργαζόμαστε, διασκεδάζουμε με τις διαπροσωπικές σχέσεις και την επικοινωνία στο επίκεντρο!...


_____

Πηγές εικόνων (επιμέλεια από ομάδα σύνταξης MyAegean): αρχείο εκδηλώσεων του Συμβουλευτικού Σταθμού, ευχαριστούμε για τη συνεργασία και παραχώρηση του υλικού την κα. Μαρία Μπακαρή.

Αποστολή άρθρου από ομάδα Σύνταξης My.Aegean.gr e-Magazine.

Το άρθρο αυτό προέρχεται από: MY.aegean.gr Community http://my.aegean.gr/web/ e-Περιοδικό Publisher: MyAegean (ISSN: 2459-2692)

My.Aegean.gr, άρθρο «Αφιέρωμα: Συμβουλευτικός Σταθμός Ψυχολογικής Υποστήριξης Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο», http://my.aegean.gr/web/article3148.html από ομάδα Σύνταξης My.Aegean.gr e-Magazine [ανακτήθηκε: 2018-05-22 18:30:08]