http://my.aegean.gr e-Magazino
Ματιές & Σκέψεις

Ημερομηνία:
Θεματική Κατηγορία: Ματιές & Σκέψεις

Απειλή στην Καρδιά της Ευρώπης

Γράφει η Γεωργία-Αννα Μπιτζανάκη:

War in search of Peace Η 22α Μαρτίου 2016, Μεγάλη Τρίτη για τους καθολικούς, αποτελεί πλέον άλλη μια μαύρη ημέρα που καταγράφεται στην σύγχρονη ιστορία. Μια ημέρα που για ακόμα μια φορά θρηνούμε θύματα εξαιτίας της τρομοκρατίας.Οι εκρήξεις στο αεροδρόμιο και στο μετρό των Βρυξελλών, στην καρδιά της Ευρώπης, από καμικάζι αυτοκτονίας μιας σημαντικής ημέρας για τους καθολικούς, έφτασαν το επίπεδο επιφυλακής από το 3, που είχε επικρατήσει έπειτα από τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, στο επίπεδο 4. Στο επίπεδο συναγερμού που υπάρχει άμεση και διαρκής απειλή, αναγκάζοντας ένα-ένα τα ευρωπαϊκά κράτη να θέσουν το στρατό τους σε επιφυλακή (Ολλανδοί, Γάλλοι, Βέλγοι) για να προστατευτούν από την απειλή.

European Union Flags in buildingΤο πιο έντονο χρώμα στον χάρτη υποδεικνύει πιο αυξημένη τιμή επικινδυνότητας για τρομοκρατική δραστηριότητα. (Τα δεδομένα προέρχονται από χάρτη-γράφημα που έχει επιμεληθεί η βρετανική εφημερίδα Telegraph).


Οι άνθρωποι αυτοί είναι Ευρωπαίοι υπήκοοι, (πχ Γάλλοι, Βέλγοι), γεγονός το οποίο φανερώνει πως εάν ένα ευρωπαϊκό σύστημα δεν έχει κατορθώσει να ενσωματώσει πολίτες, είναι ένα μοντέλο ευρωπαϊκής διακυβέρνησης που προφανώς έχει αποτύχει, καθώς και ότι υπάρχουν κενά ασφάλειας.

Η τρομοκρατία αποτελεί πλέον παράγοντα πραγματικότητας. Τα τραγικά γεγονότα στην καρδιά της Ευρώπης, συνδυαζόμενα με τα τρομοκρατικά χτυπήματα των περασμένων ημερών σε Άγκυρα και Κων/πολη, εισβάλλει στην καθημερινότητά μας. Δραματικά γεγονότα όπως και το πρόσφατο ίσως αποτελέσουν νερό στον μύλο των ακροδεξιών ώστε να συνδέσουν το προσφυγικό με την τρομοκρατία. Πολύ πιθανό μια αναβάθμιση των μέτρων να επηρεάσει τα μέτρα που θα λάβουμε στη χώρα μας. Όμως εδώ υπάρχουν παρατηρήσεις. Η τρομοκρατία προσκρούει σε μια «οργανωμένη» αντιμετώπιση, διότι η τρομοκρατία στηρίζεται στον αιφνιδιασμό και στο φόβο που προκαλεί. Είναι αρκετά δύσκολο να «προλάβεις» ανθρώπους που δε διστάζουν να θυσιάσουν την ίδια τους τη ζωή, με σκοπό να σπείρουν τον τρόμο και το θάνατο, παρασύροντας ζωές και άλλων πολιτών.

Οι άνθρωποι αυτοί είναι Ευρωπαίοι υπήκοοι, (πχ Γάλλοι, Βέλγοι), γεγονός το οποίο φανερώνει πως εάν ένα ευρωπαϊκό σύστημα δεν έχει κατορθώσει να ενσωματώσει πολίτες, είναι ένα μοντέλο ευρωπαϊκής διακυβέρνησης που προφανώς έχει αποτύχει, καθώς και ότι υπάρχουν κενά ασφάλειας.

Αποδεικνύεται επίσης ότι το ISIS είναι η «κορυφή του παγόβουνου». Άραγε οι υπαίτιοι ΗΠΑ και ΕΕ που εξέθρεψαν το ISIS έως τώρα θα καταφέρουν να οργανωθούν και να βρουν μια κοινή πορεία αντιμετώπισης;

Αποφάσεις της ΕΕ, των Συμβουλίων και των καθ` ύλην αρμόδιων αρχών μέσα σε αυτές τις κρίσεις, οικονομική, προσφυγική, τρομοκρατίας, θα ήταν θεμιτό να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση της Ευρώπης διότι ο εθνικισμός που ελλοχεύει ολοένα αυξανόμενος μετά από τέτοια περιστατικά, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει στην αυτοδιάλυση του όλου οικοδομήματος.

Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα διατηρώντας τις αξίες μας χωρίς να κυριαρχεί η καχυποψία και ο φόβος, και μη ριψοκινδυνεύοντας το ευρωπαϊκό κεκτημένο που αυτές τις στιγμές κινδυνεύει όσο ποτέ άλλοτε.


european union torn flag foggy day______
Πηγές εικόνων (επιμέλεια από ομάδα σύνταξης MyAegean): (float), (Thijs ter Haar), (PeterBe)

Αποστολή άρθρου από μέλος reginaki.

Το άρθρο αυτό προέρχεται από: MY.aegean.gr Community http://my.aegean.gr/web/ e-Περιοδικό Publisher: MyAegean (ISSN: 2459-2692)

My.Aegean.gr, άρθρο «Απειλή στην Καρδιά της Ευρώπης», http://my.aegean.gr/web/article3185.html από μέλος reginaki [ανακτήθηκε: 2020-06-04 20:58:38]