Συχνές Ερωτήσεις: Services-Forum
Απάντηση

Τι είναι το Forum και πως λειτουργεί;

Το Forum του MY.aegean.gr αποτελεί ένα χώρο που παρέχει το MY.aegean.gr στα μέλη του για την μεταξύ τους επικοινωνία. Οι απόψεις που εκφράζονται εδώ, είναι απόψεις των μελών του MY.aegean.gr που τις εκφράζουν, και δεν αποτελούν κατ’ οιοδήποτε τρόπο απόψεις του MY.aegean.gr. Το παρόν Forum αυτοδιοικείται από τα μέλη του βάση κανόνων για την τήρηση των οποίων είναι υπεύθυνα τα ίδια τα μέλη του. Οι συζητήσεις πρέπει να κρατιούνται σε κόσμιο επίπεδο, με σεβασμό στην προσωπικότητα όλων των μελών και με στόχο την ισότιμη και δημοκρατική διατύπωση ιδεών για το καλό του Πολιτισμού.

[ Επιστροφή ]

Τι πρέπει να προσέχω όταν στέλνω μηνύματα στο Forum;

Η ύπαρξη κανόνισμών έχει σκοπό να διατηρήσει το Forum σε κάποιο υψηλό επίπεδο και όχι να περιορίσει τις δυνατότητες των χρηστών στην έκφραση των απόψεων τους. Αυτά που πρέπει να αποφεύγονται είναι τα παρακάτω:

1. Η προσβολή των Θείων, η αποστολή εθνικιστικών, ρατσιστικών, ξενοφοβικών, σεξιστικών και ομοφοβικών μηνυμάτων και η αποστολή υλικού που υπόκειται σε copyright ή σκοπεύει στην διαφήμιση προϊόντων και υπηρεσιών.
2. Η αποκλειστική χρήση ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ γραμμάτων.
3. Η διάδοση ψευδών ειδήσεων ή η δημιουργία θεμάτων με τίτλο που παραπλανεί τους χρήστες σε σχέση με το περιεχόμενο του μηνύματος που ακολουθεί.
4. Η δημιουργία νέων θεμάτων με περιεχόμενο που ήδη καλύπτεται από άλλο θέμα.
5. Η προβολή οποιασδήποτε παραπομπής (link) στο Διαδίκτυο σε σελίδες που έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα ή περιλαμβάνουν περιεχόμενο που δεν τηρεί τους κανόνες της πρότασης 1. Σε περίπτωση που θέλετε να προτείνετε μια παραπομπή που νομίζετε ότι μπορεί να εμπίπτει στα παραπάνω, αλλά πιστεύετε ότι θα ήταν χρήσιμο να έχουν γνώση τα μέλη του MY.aegean.gr, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τους συντονιστές του Forum.
6. Η αποστολή μηνυμάτων σε μέλος που θίγουν κατ΄ οιοδήποτε τρόπο την προσωπικότητα και την υπόσταση του μέλους αυτού. Κάθε γνώμη, όσο ακραία και αν είναι, πρέπει να ακουστεί, αλλά χωρίς τη χρήση προσβλητικών εκφράσεων και ανήθικου λεξιλογίου.
7. Οι συζητήσεις σε άλλη γλώσσα από την ελληνική. Eπιτρέπεται η μεμονωμένη χρήση λέξεων/προτάσεων σε ξένη γλώσσα.
8. Η δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων (τηλέφωνα, διευθύνσεις, ονοματεπώνυμα) άλλων μελών χωρίς την άδειά τους.

[ Επιστροφή ]

Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω στην εξέλιξη και πρόοδο του Forum;

Η ενεργή συμμετοχή όλων μας είναι απαραίτητη για να κρατηθεί το Forum ζωντανό και οι συζητήσεις να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των ενδιαφερόντων μας, ώστε να νιώθουμε το Forum αυτό σαν το διαδικτυακό μας σπίτι. Προκειμένου να γίνει το τελευταίο χρειάζεται, πέρα από την τήρηση των παραπάνω κανονισμών, τα μέλη του MY.aegean.gr να προσπαθούν να βοηθούν από μόνα τους στην πρόοδο του Forum...

1. Βοηθώντας τα νέα μέλη
2. Κάνοντας προτάσεις για την αναβάθμιση του Forum
3. Φροντίζοντας να γράφουν σαφή και ουσιώδη μηνύματα, ώστε να γίνονται άμεσα κατανοητά από τους αναγνώστες. Ο τίτλος κάθε μηνύματος πρέπει να είναι κατατοπιστικός και σχετικός με το περιεχόμενό του.
4. Δημοσιεύοντας τα μηνύματα στις κατάλληλες κατηγορίες.
5. Έχοντας χιούμορ!

[ Επιστροφή ]

Τι είναι οι Ομάδες/Groups Μελών;

Οι ομάδες/groups μελών είναι ένας τρόπος με τον οποίο μπορούν να εκχωρηθούν και ομαδοποιηθούν τα δικαιώματα που έχουν διαφορετικά μέλη στους χώρους Συζητήσεων - Forum της κοινότητας. Ένα μέλος μπορεί να ανήκει σε περισσότερες από μία ομάδες και κάθε ομάδα να έχει διαφορετικά δικαιώματα πρόσβασης. Έτσι διευκολύνεται η διαχειριστική ομάδα στο να αποδώσει δικαιώματα διαμεσολαβητή-συντονιστή σε πολλούς χρήστες, να επιτρέπει την πρόσβαση σε μία Θεματική Ενότητα σε συγκεκριμένη ομάδα μελών κλπ.

Υπάρχουν κάποιες ομάδες "Ενδιαφερόντων" (π.χ. Ποδηλασία, Τέχνες, Αθλητισμός, με το πρόθεμα HOBBIES) που μπορείτε ελεύθερα να συνδεθείτε και να βρείτε άλλα μέλη με κοινά ενδιαφέροντα, αλλά και ειδικές ομάδες "Τμημάτων" (που μπορείτε να ενταχθείτε και να βρείτε μέλη από το τμήμα σας, με το πρόθεμα ΤΜΗΜΑ) ή άλλων πιο εξειδικευμένων σκοπών, για δυνατότητα πρόσβασης σε ειδικούς χώρους του Forum. Ένα παράδειγμα για ειδικούς χώρους είναι π.χ. ένα εσωτερικό/κρυφό forum που παρέχεται πρόσβαση στα μέλη κάποιας συγκεκριμένης ομάδας, κατόπιν συνεννόησης με τους διαχειριστές.

[ Επιστροφή ]

Πώς εγγράφομαι σε μία ομάδα/group Μελών;

Για να εγγραφείτε σε μια ομάδα μελών επιλέξτε τη από την κεντρική σελίδα των Ομάδων/Groups Μελών. Δεν είναι όλες οι ομάδες ανοικτές για εγγραφή, μερικές είναι κλειστές ή ακόμα και κάποιες μπορεί να έχουν μέλη υπό απόκρυψη. Εάν μια ομάδα είναι ανοικτή μπορείτε να ζητήσετε την εγγραφή σας σε αυτή πατώντας το ανάλογο κουμπί. Το αίτημά σας θα το επεξεργαστεί ο διαμεσολαβητής-υπεύθυνος της ομάδας, και θα ενημερωθείτε εκ νέου με email για αυτό. Kάποιες φορές o υπεύθυνος μιας ομάδας ίσως να σας ρωτήσει ζητώντας σας τους λόγους της επιθυμίας σας αυτής, διατηρεί βέβαια πάντα το δικαίωμα να απορρίψει ή να απομακρύνει κάποιο μέλος από μια ομάδα.

Οι υπεύθυνοι / διαχειριστική ομάδα της πύλης δεν έχουν υποχρέωση να λογοδοτήσουν ή να αιτιολογήσουν για τις επιλογές κάποιου διαμεσολαβητή-υπεύθυνου μιας ομάδας, ούτε φυσικά αναλαμβάνουν υποχρέωση να αντικαταστήσουν το ρόλο του.

[ Επιστροφή ]

Ποιοί γίνονται συντονιστές (moderators);

Συντονιστές μπορεί να γίνουν μέλη του MY.aegean.gr που δεν έχουν πέσει σε κανένα παράπτωμα, πιθανώς να έχουν κάποια εμπειρία από παρόμοια συστήματα και έχουν συνεισφέρει τουλάχιστον 100 μηνύματα στο Forum. Οι συντονιστές ορίζονται από την ομάδα φροντίδας-διαχείρισης, όποτε κριθεί απαραίτητο. Παρόλ' αυτά κάποιος που επιθυμεί να γίνει συντονιστής, μπορεί να αυτοπροταθεί επικοινωνώντας με τους υπευθύνους, χωρίς κανένα δισταγμό.

[ Επιστροφή ]

Είμαι συντονιστής (moderator). Τι υποχρεώσεις έχω;

Οι κανονισμοί που αναφέρονται παραπάνω ισχύουν και για τους moderators, οι οποίοι είναι και θεωρούνται μέλη με αποδεδειγμένη προσφορά, κύρος και είναι άξια σεβασμού από όλους. Η παρουσία και η συμμετοχή τους είναι άκρως απαραίτητη στην εξέλιξη του Forum και τα υπόλοιπα μέλη οφείλουν να τους βοηθούν στο έργο τους.

Οι moderatοrs έχουν κάποιες υποχρεώσεις και αρμοδιότητες, με την χαλαρή όμως έννοια του όρου, μια και το MY.aegean.gr πρέπει να αποτελεί χώρο χαλάρωσης για όλους. Γενικά, οι moderators μιας κατηγορίας είναι επιθυμητό να:

1. επισκέπτονται τακτικά το Forum και να βλέπουν τα νέα μηνύματα της κατηγορίας τους.
2. διατηρούν ένα όμορφο κλίμα συζήτησης και να προσπαθούν να δίνουν σαφείς απαντήσεις.
3. βρίσκουν και να προσκαλούν άτομα (από άλλα forums ή sites) που πιθανώς ενδιαφέρονται για τα θέματα της κατηγορίας τους.
4. προσπαθούν να δημιουργούν νέα θέματα.
5. διαγράφουν μηνύματα όταν αυτά α) είναι έντονα προσβλητικά ή χυδαία, β) έχουν αποσταλεί δύο φορές, γ) περιέχουν συνδέσμους με περιεχόμενο που εμπίπτει στους περιορισμούς (βλ.παραπάνω). Δεν επιτρέπεται να διαγράφουν μηνύματα παρά μόνο όσα εμπίπτουν στα παραπάνω.
6. κλειδώνουν συζητήσεις όταν τα μέλη που συμμετέχουν έχουν παρεκτραπεί και μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο κάτι τέτοιο.
7. μετακινούν θέματα που ανήκουν σε άλλη κατηγορία.
8. τροποποιούν τίτλους μηνυμάτων που δεν είναι στα ελληνικά, που είναι μόνο με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ή που δεν είναι συντακτικά ή ορθογραφικά σωστοί.

Οι moderators δεν πρέπει σε καμμιά περίπτωση να εκμεταλλεύονται τις "εξουσίες" που τους δίνει ο τίτλος τους. Αν κάποιος moderator θεωρεί πως δεν μπορεί πλέον να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, οφείλει να ενημερώσει την υπεύθυνη ομάδα, ώστε αντικατασταθεί. Η ενημέρωση πρέπει να γίνει έγκαιρα, ώστε να μην δημιουργηθούν δυσλειτουργίες στο Forum.

[ Επιστροφή ]

Σου φάνηκε χρήσιμο; Μοιράσου το!