eMagazine_titleCover16_h47.png

Επιμέλεια άρθρων

Publisher: MyAegean ISSN: 2459-2692
aboutusWhatDo_emag

Κάθε μέλος της κοινότητας του my.aegean.gr έχει τη δυνατότητα να αποστέλλει άρθρα (eMagazino) και να συμμετέχει στους χώρους συζητήσεων (Forum).

Η Ομάδα Σύνταξης έχει μια ευέλικτη δομή, προκειμένου να αφήνει το περιθώριο σε όλους όσους ενδιαφέρονται, να συμμετέχουν είτε περιστασιακά είτε συχνότερα και πιο τακτικά, ανάλογα με το χρόνο, τις ευκαιρίες και τις δυνατότητές τους.

Μπορείς άμεσα να συμμετέχεις και εσύ! :)Λόγω προγραμματισμένων τεχνικών αναβαθμίσεων που δεσμεύει δραστικά το χρόνο όλων μας, η ροή αρθρογραφίας έρχεται σε χαμηλότερη προτεραιότητα, συνεπώς οι χρόνοι γύρω από επιμέλεια και δημοσιεύσεις μπορεί να ποικίλουν.

Τυχόν άρθρα που μπορεί να εστιάζουν σε χρονική επιτακτικότητα (π.χ. επετειακές ημέρες ή περιοδικά γεγονότα) θα πρέπει να έχουν σταλεί τουλάχιστον 1+ μήνα πριν την προτεινόμενη ημερομηνία δημοσίευσης, για έγκαιρη προτεραιοποίηση θεματικών. Ζητούμε την κατανόησή σας.


Φιλοσοφία & όραμα

Στην ειδική ομάδα λοιπόν αυτή, ανεξαρτήτως αν κάποιος γράφει κείμενα ή του/της αρέσει να τραβά φωτογραφίες, μπορεί να συμμετέχει δημιουργικά. Ενδεικτικά, αναφέρουμε μερικές έννοιες-"ρόλους" για να γίνει πιο σαφής η διάκριση μεταξύ των αναγκών που προκύπτουν κάθε φορά. Ασφαλώς, οι ρόλοι-ιδιότητες είναι ρευστοί και επιτρέπουν, σε όποια κι όποιον το επιθυμεί να συμμετέχει, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και επιθυμίες της/του, σε έναν ή περισσότερους! Ανάλογα και με τη δυναμική της ομάδας και των προσώπων που συμμετέχουν σε αυτήν, πολλά ενδέχεται να εμπλουτίζονται και αλλάζουν με τον καιρό!


Σημειώσεις: • Συνεργατικότητα & συμμετοχικότητα
 • Ανταποκρίσεις & τοπικά νέα
 • Ενημέρωση από φοιτητές για φοιτητές (και όχι μόνο)
 • Διάδοση σε ένα ευρύ κοινό
 • Αξιοποίηση κάθε πηγής και καναλιού διάδοσης
 • το ΑΙΓΑΙΟ είναι χώρος επικοινωνίας, όχι απομόνωσης
 • Πλουραλισμός απόψεων, σεβασμός στην ποικιλομορφίαΟι ανταποκρίσεις από κάθε νησί είναι ένας βασικός θεσμός που το MyAegean ως πρωτοβουλία-δράση προωθεί στα πλαίσια της κοινής Αιγαιακής συνείδησης και της ενημέρωσης από φοιτητές προς φοιτητές ή ακόμα και προς κατοίκους των νησιών στα οποία υπάρχουν σχολές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και όχι μόνο.

Ο "Ανταποκριτής" σε κάθε νησί ή οποιονδήποτε τόπο καλείται να συνδράμει στην προσπάθεια ενημέρωσης της κοινότητας μέσα από τη δική του/της ματιά ανεξάρτητα από δεσμεύσεις είτε ακαδημαϊκές, είτε κομματικές, είτε εμπορικές είτε οποιασδήποτε άλλης αρχής ή συλλογικότητας. Σκοπός της όλης ιδέας είναι ένα ανοικτό δίκτυο ενημέρωσης με μια ροή αυτοκαθοριζόμενη και στην ουσία αυτοδιαχειριζόμενη δίχως έλεγχο σε ο,τι αφορά στις ιδέες και τις απόψεις και προσεγγίζοντας πρακτικές και μεθοδολογία επιστημονικής και δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Είναι καλό γενικά να δίνεται έμφαση στα πολιτισμικά δρώμενα, τις φοιτητικές διαδικασίες, τη στέγαση και διατροφή των φοιτητών καθώς και σε θεσμικά ίσως ζητήματα του Πανεπιστημίου αλλά και δρώμενα ή εκδηλώσεις που προάγουν εκπαιδευτικές αξίες, πολιτισμό και εκκινούν συζητήσεις ως προς την κοινωνία και εκφάνσεις της.

Πολύ σημαντικό και πρακτικά χρήσιμο είναι να μην υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο ή χρονοδιάγραμμα δημοσιεύσεων αλλά να δίδεται τουλάχιστον ως βάση ένας θεμιτός χρονικός ορίζοντας για τη δημοσίευση των άρθρων. Αυτό εξυπηρετεί αφενός την ευελιξία ως προς την επιμέλεια του υποψήφιου υλικού αρθρογραφίας που συνιστά απόρροια εθελοντικού μόχθου και αφετέρου προσφέρει την ευκαιρία για ανάπτυξη δημιουργικής συγγραφής δίχως την ανάδυση σφιχτών απαιτήσεων που ενδεχομένως να βάλλουν κατά της έμπνευσης και ποιοτικής αξιολόγησης των δημοσιεύσεων.

Είναι ευπρόσδεκτο και ιδιαίτερα επιθυμητό να υπάρχει συνεχής, τακτική ροή άρθρων από ένα σταθερό πυρήνα αρθρογράφων-συντακτών, αλλά με ρεαλιστικά κριτήρια ικανοποιητική και καλοδεχούμενη είναι κάθε συμμετοχή από ενδιαφερόμενους ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, επιστημονικής κατάρτισης, γλωσσικής αρτιότητας, πολιτικού χρωματισμού και πεποιθήσεων.

Επιζητείται, εν κατακλείδι, η ειλικρίνεια, αλληλεγγύη και αμοιβαία εμπιστοσύνη ώστε να προσφέρεται αξία στο χώρο αυτόν της κοινότητας που συν-διαμορφώνουμε και συν-δημιουργούμε από κοινού.


__________________________

Τοποθέτηση περί της φιλοσοφίας του e-Περιοδικού της κοινότητας My.Aegean.gr
από συνδιαμόρφωση μέσω ανοιχτών συζητήσεων & συναντήσεων μελών της πρωτοβουλίαςΕνδεικτικοί ρόλοι & ιδιότητες συμμετοχής


 • "Συντάκτης / Αρθρογράφος": οποιοσδήποτε που του αρέσει να γράφει, είτε άρθρα προσωπικού ύφους, είτε "δημοσιογραφικά". Η δημιουργική συγγραφή είναι μεγάλη ευκαιρία για εξάσκηση γραπτού και προφορικού λόγου, βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα. • "Φωτογράφος / Φωτορεπόρτερ": όσοι διαθέτουν φωτογραφική μηχανή ή βιντεοκάμερα και μπορούν να προσφέρουν "ανταποκρίσεις" από μια εκδήλωση, γεγονός ή άλλο δρώμενο, χωρίς απαραίτητα να γράφουν κείμενο. • "Ρεπόρτερ / Ανταποκριτής": όσοι επιθυμούν να αναλάβουν να περιγράψουν υπό το ύφος "ανταπόκρισης" ένα γεγονός ή εκδήλωση στο οποίο παρευρέθηκαν, είτε προβαίνουν σε κάποιου τύπου έρευνα για την εκπόνηση θεματικών άρθρων • "Εξωτερικοί συνεργάτες": μπορεί να είναι άνθρωποι οποιαδήποτε ιδιότητας ή χώρου, που περιστασιακά να συνεισφέρουν στην όλη προσπάθεια με κείμενά τους, σχολιασμούς ή θέσεις, προσφέροντας γνώση, απόψεις ή λαβές για προβληματισμό και συζητήσεις, προς όφελος της Κοινότητας και όλων των αναγνωστών. • "Εικονογράφοι - Δημιουργοί κόμικς / γελοιογραφίας": ενδιαφερόμενες/-οι που ασχολούνται με εικονογράφηση ή γελοιογραφία και θα επιθυμούσαν να προσφέρουν μέρος από το μεράκι τους στην ειδική Στήλη: Comics-Εικονογράφηση. Μιας και ξεκινά πιλοτικά αυτό, ειδική μέριμνα και χειρισμός απαιτείται ώστε να αναδεικνύεται, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σεβασμό, η δημιουργική δουλειά. Μέρος αυτής μπορεί να αξιοποιείται συνδυαστικά και σε κάποιο άλλο σημείο της αρθρογραφίας είτε της πύλης (side-projects), αν υπάρχει ενδιαφέρον. • "Δελτία Τύπου & Επιμέλεια υλικού αρθρογραφίας": όσοι ενδιαφέρονται να βοηθούν στην επιμέλεια και προσαρμογή του υλικού που εισρέει στην ομάδα-κοινότητα, και μπορούν να βοηθήσουν σε φροντίδα και επεξεργασία συνοδευτικού οπτικού υλικού, επικουρικές αναρτήσεις-ανακοινώσεις στο Forum, ή σε άλλες ανάγκες της ομάδας. Μέλη που βοηθούν στο κομμάτι αυτό μπορούν να συνεισφέρουν ακόμα και στην επιλογή ή επιμέλεια του υλικού για τα Ενημερωτικά Δελτία (Newsletters) που ανά τακτά διαστήματα στέλνουμε προς όλη την κοινότητα και άλλους ενδιαφερόμενους, εντός και εκτός της πύλης!

Πώς λειτουργεί το e-Περιοδικό: Επιμέλεια άρθρων

Η βασική διαδικασία για τη δημοσίευση άρθρων στο e-Περιοδικό ακολουθεί 4 βήματα, τα οποία έχουν οριοθετηθεί ως εξής:

Reporters Team on my.aegean.gr -- Diagram


Οι περισσότερες φίλες & φίλοι ρωτούν κατά καιρούς τί χαρακτηριστικά πρέπει να πληροί ένα άρθρο για να ενταχθεί στη ροή της αρθρογραφίας του e-Περιοδικού. Η απάντηση είναι απλή, στη βάση της: να έχει γίνει με μεράκι.

MyAegean - Reporters team

Πρακτικά, επιθυμούμε άρθρα πρωτότυπα και αυθεντικά.
Οι λογοκλοπές, είτε άρθρα που αποτελούν "στοχευμένη / πληρωμένη" συγγραφή (π.χ. advertorials) ή παρόμοιας φύσης δεν είναι αποδεκτά και δεν έχουν καμιά θέση σε μια ελεύθερη κοινότητα και χώρο (κατά συνέπεια και δημοσιεύσεις που στοχεύουν σε κομματική προπαγάνδα είναι μή-αποδεκτές). Αποζητούμε τον ειλικρινή σεβασμό και εμπιστοσύνη στο μέσο και τον κάθε αναγνώστη.


 Η επιμέλεια συνιστάται σε 3 κυρίως μέρη:

 • Τον ορθογραφικό & συντακτικό έλεγχο για την ποιοτική αρτιότητα του κειμένου προτού δημοσιευθεί,

 • Τη συμβατότητα του συνοδευτικού οπτικού υλικού με τις άδειες Creative Commons ή άδειες ελεύθερης χρήσης που διέπουν το σύνολο / πλειονότητα της πύλης,

 • Επιπλέον εξτρά ενέργειες όπως επαλήθευση πηγών ή ανά περίπτωση διευκρινήσεις πάντα με συνέπεια προς το συντάκτη.
Τονίζουμε πως η προσπάθεια όλη στη συνεισφορά και ανάπτυξη της κοινότητας είναι εθελοντική και με λογική αμεσο-συμμετοχικής συνεισφοράς. Πολλές φορές λόγω φόρτου του προγράμματος σπουδών (εργασίες, πρόοδοι, εξετάσεις, projects, κλπ) δεν είναι εύκολο να ανταποκριθούμε άμεσα σε όλες τις ανάγκες και συγκυρίες.

Είναι σημαντικό να υπάρχει υπομονή και εμπιστοσύνη από όλους προς όλους και αν επιθυμεί κάποιος την πιο επιτακτική δημοσίευση ενός άρθρου (λόγω χρονικής συγκυρίας φερ'ειπείν), να μας το αναφέρετε δίχως δισταγμό για να εξετάσουμε την πιθανότητα αλλαγής της ροής αναμονής των υπό επιμέλεια κειμένων.

Επισημαίνεται πως η Ομάδα Περιοδικού δεν υποχρεούται να δημοσιεύει κάθε άρθρο που λαμβάνει.

Πέρα από τα στοιχειώδη κριτήρια διάρθρωσης που οφείλει να πληροί ένα κείμενο προς επιμέλεια δημοσίευσης, το e-Περιοδικό παραμένει ένα εγχείρημα που χτίζεται μέσα από κόπο, χρόνο και μεράκι ανθρώπων, μες σε μια διαδικασία απαιτητική που προσφέρεται δυνητικά, ως προνόμιο, προς όλους, εθελοντικά. Ως εκ τούτου, καλούνται οι συγγραφείς-συντάκτες να δείχνουν υπομονή και κατανόηση για το εγχείρημα και τους κανόνες που το διέπουν. Ως εναλλακτικό αντιστάθμισμα, η πύλη προσφέρει επιπλέον επαρκή εργαλεία αμεσοσυμμετοχικής συνεισφοράς και ανταλλαγής απόψεων (π.χ. forum).e-Magazine article template notes

Γράψτε κι εσείς στο e-Magazino του MyAegean!
στείλε το άρθρο σου!

Στείλε το άρθρο σου!   Στήλες!   

Μπορείς να στέλνεις τα κείμενά σου
και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
(η δομή του άρθρου πρέπει να ακολουθεί
το παραπάνω διάγραμμα)
Δημιουργικό περιεχόμενο και αδειοδότηση (licencing) υλικού

Θεμελιώδεις αρχές που διέπουν όλη την προσπάθεια και ασφαλώς και τη δικτυακή πύλη του my.aegean.gr είναι η προώθηση και υποστήριξη της δημιουργικής δουλειάς, έμπνευσης και απρόσκοπτης επικοινωνίας και διάχυσης ενημέρωσης. Μέσα στα πλαίσια της ευγενούς συνεισφοράς, μεριμνούμε πάντοτε, όσο μας επιτρέπουν οι συνθήκες και είναι ανθρωπίνως δυνατόν, να υπάρχει ποιοτικό και χρήσιμο περιεχόμενο. Γι'αυτό και επιζητούμε την ορθή χρήση εργαλείων, υπηρεσιών και γνώσης προς όφελος της κοινότητας και αναγνωστικού κοινού.

Το my.aegean.gr δεν αποτελεί μέσο "στείρων αναδημοσιεύσεων" και δεν προσβλέπουμε να αποτελούμε ένα κανάλι "αντιγραφής" της δημιουργικής δουλειάς άλλων. Αντιθέτως, προσπαθούμε να προσφέρουμε (και αυτό επιζητούμε από όλους) πρωτότυπο περιεχόμενο, και μάλιστα σεβόμενοι όσο γίνεται καλύτερα τον πνευματικό μόχθο και δουλειά του καθενός και καθεμιάς. Το περιεχόμενο που αναρτάται στον ιστότοπο, στην πλειονότητά του έγκειται στις άδειες χρήσης "Creative Commons", ένα διεθνώς αναγνωρισμένο ευέλικτο σύστημα σήμανσης που επιτρέπει την ελεύθερη διάδοση και διάθεση πληροφοριών, κρατώντας φυσικά πάντοτε την αναφορά στον αρχικό δημιουργό ή και ενδιάμεσους συν-δημιουργούς του κάθε έργου.


Creative Commons LicenseΤο περιεχόμενο που δημοσιεύεται στο e-Περιοδικό στη δικτυακή πύλη my.aegean.gr στην πλειονότητά του υπόκειται (εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά ανά περίπτωση ή π.χ. στη Στήλη: Comics που ισχύει μια παραλλαγή του τύπου της άδειας) στην άδεια χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike License version 3.0.

Καθώς αναρτάτε περιεχόμενο, συμφωνείτε πως το μοιράζεστε ελεύθερα με την υπόλοιπη Κοινότητα σύμφωνα με τους σχετικούς όρους και ηθικές αρχές.


Ιδιότητες των αδειών Creative Commons στην κοινότητα My.Aegean.gr

 • attribution Αναφορά στον αρχικό δημιουργό - (Attribution)
 • sharealike Διανομή του παράγωγου έργου με τους ίδιους όρους της αρχικής άδειας - (Share Alike)


  Θες βοήθεια; Συχνές Ερωτήσεις - Βοήθεια: Αδειοδότηση υλικού Creative Commons
Περί Creative Commons

Η άδεια προσφέρει ευελιξία και ελευθερία επαναχρησιμοποίησης, υπό τους παραπάνω όρους. Η μή συμμόρφωση με αυτούς παύει την ισχύ της άδειας και συνιστά διωκόμενο αδίκημα.

Η σήμανση μέσω των αδειών Creative Commons συνιστά έναν τρόπο προστασίας και σεβασμού της πνευματικής δημιουργίας προς τον συντάκτη και το μέσο και συνδράμει παράλληλα στην διευκόλυνση της διάθεσης και διάδοσης της πληροφορίας με έναν ευέλικτο τρόπο, προς όλους.

Για απορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Ομάδα Ανάπτυξης. Για τα Creative Commons μπορείτε να διαβάσετε στο CreativeCommons.org και CreativeCommons.gr


Επισημαίνουμε πως οποιαδήποτε μορφή κατάχρησης ή αλλοίωσης δημιουργικού περιεχομένου που αναρτάται, μας βρίσκει αντίθετους και σθεναρά πολέμιους αυτής. Επιθυμούμε τον αλληλο-σεβασμό στον κόπο και εμπιστοσύνη που χτίζεται με αμοιβαία συμμετοχικότητα.
Μετά τη δημοσίευση: μοιράσου το!

become friend of MyAegean
Η επιμέλεια και δημοσίευση ενός άρθρου ή άλλου δημιουργικού μορφώματος μες στην κοινότητα και την πύλη δεν σταματά μονάχα στη στιγμή δημοσίευσης. Σημαντικό ρόλο στο "ταξίδι" μιας δημιουργικής εργασίας, μετά τη στιγμή της δημοσίευσής της, παίζει και η διάχυση και υποστήριξή της, προς κάθε πιθανό κανάλι διάθεσης νέων. Μέσω αυτοματοποιημένων και μη τρόπων/εργαλείων, πρόθεση όλων μας είναι να μοιραστούμε ενδιαφέρον περιεχόμενο και προς φίλους-γνωστούς μας!


Σε κάθε άρθρο του e-Περιοδικού υπάρχουν μικρά εργαλεία όπου μπορεί οποιοσδήποτε αναγνώστης να μοιραστεί σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ή να αποστείλει σε email το σύνδεσμο της σελίδας του άρθρου. Μπορεί κάποιος επίσης, να βοηθήσει στην επιμέλεια και φροντίδα τακτικών "Newsletters - Ενημερωτικών Δελτίων" που αποστέλλουμε ως πρωτοβουλία στο σύνολο των μελών της κοινότητας και άλλους πιθανώς ενδιαφερόμενους. Πολλά από τα παλαιότερα δημοσιευμένα άρθρα, διατηρούν την αξία τους ως αναγνώσματα κι έτσι ομοίως μπορούν να αποτελέσουν στοιχεία εκ νέου συζητήσεων!


Παρακολουθείτε και τις συζητήσεις στο forum για άμεση ενημέρωση!
forumΗ δύναμη της όλης κοινότητας βρίσκεται στα ίδια τα μέλη και αναγνώστες - χρήστες της. Έτσι συμμετοχικά λοιπόν, και με εκτίμηση στον καθένα και καθεμιά που συνεισφέρει με όποιο τρόπο μπορεί, είναι δυνατόν να υπάρξει ένας πολύ ενδιαφέρον χώρος και όμορφη "γωνιά" για όλους!

 

Δείτε σχετικές πληροφορίες...

 


[Η εικονογράφηση της σελίδας αποτελεί πρωτότυπη δημιουργία από το μέλος inertia]