Εισαγωγή
Τι είναι η γλώσσα σήμανσης BBCode;


Μορφοποίηση Κειμένου
Πώς να κάνω το κείμενο μου έντονο, πλάγιο και υπογραμμισμένο
Πώς να αλλάξω το χρώμα και το μέγεθος του κειμένου
Μπορώ να συνδυάσω τις εντολές;


Παράθεση κειμένου και εμφάνιση σταθερού-πλάτους κειμένου
Παράθεση κειμένου σε απάντηση μηνύματος
Εμφάνιση κώδικα ή σταθερού-πλάτους κείμενο


Δημιουργία λίστας
Δημιουργία λίστας χωρίς αρίθμηση
Δημιουργία λίστας με αρίθμηση


Δημιουργία Συνδέσμων
Σύνδεσμος για άλλη διεύθυνση


Εμφάνιση εικόνων στα μηνύματά σας
Προσθήκη εικόνας στο μήνυμα σας


Εμφάνιση YouTube video στα μηνύματά σας
Προσθήκη YouTube video στο μήνυμα σας


Λοιπά Θέματα
Μπορώ να χρησιμοποιήσω άλλες εντολές;Εισαγωγή

Τι είναι η γλώσσα σήμανσης BBCode;

Το BBCode ή Bulletin Board Code είναι μια ελαφριά γλώσσα σήμανσης που χρησιμοποιείται για τη μορφοποίηση αναρτήσεων σε πλατφόρμες forum/fora συζητήσεων. Οι διαθέσιμες ετικέτες συνήθως υποδεικνύονται με αγκύλες ([]) που περιβάλλουν μια λέξη-κλειδί και αναλύονται από το σύστημα του πίνακα μηνυμάτων πριν μεταφραστούν σε μια γλώσσα σήμανσης που καταλαβαίνουν οι φυλλομετρητές ιστού - συνήθως HTML ή XHTML.

Το BBCode πρόκειται για μια απλοποιημένη παραλλαγή της γλώσσας σήμανσης HTML. Το BBCode είναι παρόμοιο στην δομή με την HTML, οι εντολές της περικλείονται σε αγκύλες [ and ] αντί του < and > και προσφέρει προσαρμοσμένο έλεγχο στο τί και το πώς θα εμφανίζεται στην σελίδα.

Μπορείτε να βρείτε ενδεικτικά στη φόρμα Σύνταξης Μηνύματος την παρακάτω διάταξη με ειδικά πεδία-κουμπιά επιλογής για την μορφοποίηση του κειμένου.

Forum Posting Form UI

Επιστροφή στην κορυφή 


Μορφοποίηση Κειμένου

Πώς να κάνω το κείμενο μου έντονο, πλάγιο και υπογραμμισμένο

Το BBCode περιλαμβάνει εντολές οι οποίες επιτρέπουν με γρήγορο τρόπο να αλλάξουμε τον βασικό χαρακτήρα του κειμένου. Αυτό το πετυχαίνουμε με τους εξής τρόπους:

 • Για να πετύχετε έντονο κείμενο περικλείστε το με τα [b][/b], πχ.

  [b]Γειά σας[/b]

  θα εμφανίζεται: Γειά σας
 • Για υπογραμμισμένο κείμενο χρησιμοποιήστε [u][/u], για παράδειγμα:

  [u]Καλή μέρα[/u]

  θα εμφανίζεται: Καλή μέρα
 • Για πλάγια γραφή [i][/i], π.χ.

  Αυτό είναι [i]Καταπληκτικό![/i]

  θα εμφανισθεί ως: Αυτό είναι Καταπληκτικό!

Επιστροφή στην κορυφή 


Πώς να αλλάξω το χρώμα και το μέγεθος του κειμένου

Για να επεξεργασθείτε το χρώμα και το μέγεθος του κειμένου χρησιμοποιήστε τις ακόλουθες εντολές. Να έχετε υπόψη ότι η τελική εμφάνιση εξαρτάτε και από το λειτουργικό και το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείται:

 • Όπως προαναφέραμε για να χρωματίσετε ή να αλλάξετε το μέγεθος του κειμένου περικλείστε το με τις ανάλογες εντολές [color=][/color]. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα χρώμα με την τυποποιημένη ονομασία του (Αγγλικά red, blue, yellow, κλπ.) ή σε δεκαεξαδική μορφή π.χ. #FFFFFF, #000000. Για παράδειγμα εάν θέλετε κόκκινο κείμενο συντάξτε με τον ακόλουθο τρόπο:

  [color=red]Γεια σας![/color]

  ή

  [color=#FF0000]Για σας![/color]

  και τα δύο θα εμφανίσουν: Γεια σας!
 • Ο ορισμός μεγέθους της γραμματοσειράς γίνετε μα παρόμοιο τρόπο χρησιμοποιώντας τις εντολές [size=][/size]. Η εντολή εξαρτάτε από την δομή του συστήματος, όμως η προτεινόμενη μέθοδος είναι να ορίζετε αριθμητικό μέγεθος που αντιστοιχεί σε εικονοστοιχεία, αρχίζοντας με το 1 (τόσο μικρό που δεν γίνετε ορατό στην οθόνη) μέχρι το 29 (πολύ μεγάλο μέγεθος). Παράδειγμα:

  [size=9]ΜΙΚΡΟ[/size]

  εμφανίζεται ως: ΜΙΚΡΟ

  και αντίστοιχα:

  [size=24]ΜΕΓΑΛΟ![/size]

  εμφανίζεται: ΜΕΓΑΛΟ!

Επιστροφή στην κορυφή 


Μπορώ να συνδυάσω τις εντολές;

Βεβαίως, για παράδειγμα μπορείτε να γράψετε:

[size=18][color=red][b]ΠΡΟΣΟΧΗ![/b][/color][/size]

εμφανίζεται: ΠΡΟΣΟΧΗ!

Δεν συνιστούμε την αλόγιστη χρήση του άνω παραδείγματος για να μην επιβαρύνετε την αναγνωσιμότητα του κειμένου σας! Να θυμάστε πως πάντα, οι εντολές πρέπει να τερματίζονται σωστά. Για παράδειγμα, η παρακάτω σύνταξη είναι εσφαλμένη:

[b][u]Λάθος σύνταξης[/b][/u]

Επιστροφή στην κορυφή 


Παράθεση κειμένου και εμφάνιση σταθερού-πλάτους κειμένου

Παράθεση κειμένου σε απάντηση μηνύματος

Υπάρχουν δύο τύποι παράθεσης, με αναφορά και χωρίς.

 • Όταν ενεργοποιείτε την εντολή παράθεσης κειμένου σε μια απάντηση σας θα προσέξατε ότι το κείμενο σας στο παράθυρο του μηνύματος εσωκλείστηκε σε[quote=""][/quote] πλαίσιο. Με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατό να κάνουμε την παράθεση με αναφορά σε πρόσωπο ή ότι άλλο θέλετε εσείς! Ως παράδειγμα, για να παραθέσουμε ένα μικρό κομμάτι κείμενου - Ο Κος Κανένας έγραψε - θα γράψετε:

  [quote=" Κος Κανένας "]Το κείμενο - Ο Κος Κανένας έγραψε - τοποθετείτε εδώ[/quote]

  Το αποτέλεσμα είναι να προστεθεί αυτόματα το Ο Κος Κανένας έγραψε: πριν το κυρίως κείμενο. Να θυμάστε πως πάντα πρέπει να συμπεριλαμβάνετε τα " " γύρω από το όνομα της παράθεσης, δεν είναι προαιρετικά!
 • Ο δεύτερος τύπος είναι να παραθέτουμε το κείμενο ως έχει. Και επιτυγχάνετε με τις [quote][/quote] εντολές. Αυτό θα εμφανίσει απλά το, Παράθεση: πριν το κυρίως κείμενο.

Επιστροφή στην κορυφή 


Εμφάνιση κώδικα ή σταθερού-πλάτους κείμενο

Εάν θέλετε να εμφανίσετε κώδικα ή οτιδήποτε χρειάζεται σταθερό πλάτος π.χ. Courier γραμματοσειρά πρέπει να περικλείσετε το κείμενο σας με την εντολή [code][/code], π.χ.

[code]echo "Αυτό είναι ένα τμήμα κώδικα";[/code]

Όλες οι εντολές που χρησιμοποιήσατε, ενδιάμεσα της εντολής [code][/code], εμφανίζονται στην οθόνη αναλλοίωτες.

Επιστροφή στην κορυφή 


Δημιουργία λίστας

Δημιουργία λίστας χωρίς αρίθμηση

Το BBCode υποστηρίζει δύο τύπους λίστας με αρίθμηση ή με κουκκίδες. Οι εντολές αυτές είναι πανομοιότυπες με τις αντίστοιχες εντολές της HTML. Μια λίστα με κουκκίδες εμφανίζει τις γραμμές του κειμένου την μία κάτω από την άλλη έχοντας μπροστά της μια κουκκίδα. Η δημιουργία της επιτυγχάνεται με την εντολή [list][/list] διαχωρίζοντας το κάθε τμήμα της λίστας με το [*]. Ως παράδειγμα, θέλουμε μια λίστα με τα αγαπημένα μας χρώματα:

[list]
[*]Κόκκινο
[*]Μπλε
[*]Κίτρινο
[/list]

Θα εμφανίζεται ως εξής:

 • Κόκκινο
 • Μπλε
 • Κίτρινο

Επιστροφή στην κορυφή 


Δημιουργία λίστας με αρίθμηση

Ο δεύτερος τύπος αρίθμησης σου δίνει τον έλεγχο στο τι εμφανίζεται στην αρχή της γραμμής της λίστας. Οι εντολή που χρησιμοποιούμε είναι η [list=1][/list] για να έχουμε αριθμητικό πρόθεμα ή αντίστοιχα [list=a][/list] για να έχουμε αλφαβητικό πρόθεμα. Χρησιμοποιούμε όπως και στην λίστα χωρίς αρίθμηση τις εντολές [*]για να ορίσουμε τα τμήματα του κειμένου τα οποία δημιουργούν την λίστα. Για παράδειγμα:

[list=1]
[*]Να πληρώσω τον λογαριασμό
[*]Να αγοράσω γάλα του παιδιού
[*]Να πετάξω τον υπολογιστή μου
[/list]

θα εμφανίσει το ακόλουθο:

 1. Να πληρώσω τον λογαριασμό
 2. Να αγοράσω γάλα του παιδιού
 3. Να πετάξω τον υπολογιστή μου
Και για αλφαβητικό πρόθεμα:

[list=a]
[*] Να πληρώσω τον λογαριασμό
[*] Να αγοράσω γάλα του παιδιού
[*] Να πετάξω τον υπολογιστή μου
[/list]

παράγει
 1. Να πληρώσω τον λογαριασμό
 2. Να αγοράσω γάλα του παιδιού
 3. Να πετάξω τον υπολογιστή μου

Επιστροφή στην κορυφή 


Δημιουργία Συνδέσμων

Σύνδεσμος για άλλη διεύθυνση

Ο BBCode της phpBB υποστηρίζει διάφορους τρόπους δημιουργίας συνδέσμων (URLs).

 • Ο πρώτος από αυτούς χρησιμοποιεί τις εντολές [url=][/url] , οτιδήποτε και αν πληκτρολογήσετε μετά το = θα το αναγκάσει να συμπεριφέρεται ως σύνδεσμος (URL). Ως παράδειγμα, για να δημιουργήσουμε σύνδεσμο για το phpBB.com χρησιμοποιήστε:

  [url=http://www.phpbb.com/]Επισκεφτείτε την ομάδα phpBB![/url]

  Αυτή η γραμμή θα εμφανιστεί ως, Επισκεφτείτε την ομάδα phpBB! Θα προσέξετε ότι ο σύνδεσμος ανοίγει ένα νέο παράθυρο, με αυτόν τον τρόπο ο χρήστης μπορεί να συνεχίσει την περιήγηση του στο Forum εφόσον το επιθυμεί.
 • Εάν θέλετε ο σύνδεσμος να εμφανίζεται πλήρης συντακτικά, απλά γράψτε:

  [url]http://www.phpbb.com/[/url]

  Αυτή η γραμμή θα εμφανιστεί ως, http://www.phpbb.com/
 • Επιπρόσθετα οι δυνατότητες του phpBB προσφέρουν μια δυνατότητα η οποία ονομάζετε Magic Links, με αυτήν την δυνατότητα μπορούμε να μετατρέψουμε τις συντακτικά σωστά γραμμένες τοποθεσίες σε σύνδεσμο (URL) χωρίς να χρειάζεται να ορίζουμε επιπλέον εντολές ούτε καν το πρόθεμα http://. Για παράδειγμα γράφοντας www.phpbb.com μέσα στο μήνυμα σας αυτόματα σας οδηγεί στη διεύθυνση www.phpbb.com ως σύνδεσμος διαβάζοντας το μήνυμα σας.
 • Η δυνατότητα αυτή εφαρμόζετε με τον ίδιο ακριβός τρόπο και για τις email διευθύνσεις, για παράδειγμα:

  [email]no_one@domain.gr[/email]

  το οποίο εμφανίζει no_one@domain.gr ή απλά γράψτε no_one@domain.gr στο μήνυμα σας το οποίο θα μετατρέπετε αυτόματα σε σύνδεσμο όταν διαβάζετε το μήνυμα σας.
Όπως με όλες τις εντολές του BBCode μπορείτε να πλαισιώσετε τον σύνδεσμό σας με εικόνα συνδυάζοντας τις εντολές μεταξύ τους χρησιμοποιώντας την εντολή [img][/img] (αναλύετε εκτενέστερα παρακάτω), [b][/b], κλπ. Να θυμάστε πάντα να τερματίζετε τις εντολές σας, όπως επισημάναμε και παραπάνω. Όπως και με τις εντολές μορφοποίησης, φροντίζετε για την ορθή ακολουθία των εντολών [αρχή] και [τέλος], για παράδειγμα:

[url=http://www.phpbb.com/][img]http://www.phpbb.com/images/phplogo.gif[/url][/img]

δεν είναι σωστή, ως αποτέλεσμα το μήνυμα σας μπορεί να διαγραφή, γι' αυτό προσέχετε.

Επιστροφή στην κορυφή 


Εμφάνιση εικόνων στα μηνύματά σας

Προσθήκη εικόνας στο μήνυμα σας

Το BBCode της phpBB ενσωματώνει εντολή για να μπορείτε να συμπεριλάβετε μια εικόνα σε ένα μήνυμα σας. Όμως, πρέπει να θυμάστε δύο σημαντικά πράγματα, πολλοί χρήστες δεν επιθυμούν την εμφάνιση πολλών εικόνων στριμωγμένες σ' ένα μήνυμα, και το δεύτερο να υπάρχει αυτή η εικόνα ήδη σε κάποια τοποθεσία του διαδικτύου (δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια εικόνα αποθηκευμένη τοπικά στο μηχάνημα σας, εκτός και εάν είναι διακομιστής!). Αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει η δυνατότητα να φυλάσσονται οι εικόνες σας στον διακομηστή ο οποίος φιλοξενεί το phpBB (αυτή η δυνατότητα θα υλοποιηθεί σε μελλοντική έκδοση του λογισμικού phpBB). Για να την εμφανίσετε λοιπόν την εικόνα πρέπει να περικλείσετε την διεύθυνση (URL) η οποία αντιστοιχεί στην εικόνα με την εντολή [img][/img]. Για παράδειγμα:

[img]http://my.aegean.gr/images/banners/my/myA-Banner07anim.gif[/img]

Όπως θα παρατηρήσατε στο τμήμα της URL παραπάνω, μπορείτε να κάνετε την εικόνα ενεργό σύνδεσμο [url][/url] εάν το επιθυμείτε, π.χ.

[url=http://my.aegean.gr/][img]http://my.aegean.gr/images/banners/my/myA-Banner07anim.gif[/img][/url]

παράγει:Επιστροφή στην κορυφή 


Εμφάνιση YouTube video στα μηνύματά σας

Προσθήκη YouTube video στο μήνυμα σας

Το BBCode της phpBB ενσωματώνει εντολή για να μπορείτε να συμπεριλάβετε YouTube video σε ένα μήνυμα σας. Όμως, πρέπει να θυμάστε δύο σημαντικά πράγματα, πολλοί χρήστες δεν επιθυμούν την εμφάνιση πολλών video στριμωγμέννων σ' ένα μήνυμα, και το δεύτερο να υπάρχει αυτό το video εικόνα ήδη σε κάποια τοποθεσία του διαδικτύου (δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί video αποθηκευμένο τοπικά στο μηχάνημα σας). Για να το εμφανίσετε λοιπόν το YouTube video πρέπει να περικλείσετε την διεύθυνση (URL) η οποία αντιστοιχεί στο YouTube video με την εντολή [youtube][/youtube]. Για παράδειγμα:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=M1fQ8rSiBsc[/youtube]

παράγει:Link στη σελίδα του video

Επιστροφή στην κορυφή 


Λοιπά Θέματα

Μπορώ να χρησιμοποιήσω άλλες εντολές;

Δυστυχώς όχι, όχι στην παρούσα έκδοση phpBB 2.0. Μελετούμε πως μπορούμε να προσφέρουμε τις εντολές με ελεύθερα δομημένο τρόπο σε μελλοντική καίρια αναβάθμιση του κώδικα του forum

Επιστροφή στην κορυφή 


Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες (ώρα Ελλάδας)

Μετάβαση στη: