Αstrud μου εκφρασου ελευθερα. Το μονο που μισουμε ειναι την ακαδημαικη πρακτικη του Ελ. Παν/μιου.
Α, οσοι σπουδαζουν ΜΠΕΣ και ειναι πρωτοετεις: Να εμβαθυνετε πολυ σε θεματα με υπολογιστες που σας αρεσουν επειδη στη σχολη δεν το κανουμε αυτο.
Linkinarios έγραψε:
Really σε μισούμε από τώρα άρα μην κολλώνεις
Ωραία, οπότε δεν έχω τίποτα να χάσω…
Σοβαρά μιλώντας, δεν έχω σκοπό να αποδοκιμάσω τα Ελληνικά πανεπιστήμια ή να τα συγκρίνω με τα δικά μας, απλώς όσο ήμουν στην Ελλάδα είχα παρατηρήσει πως κατά βάθος έχουμε πολύ λίγα κοινά όσον αφορά το ακαδημαϊκό σύστημα. Από κει και πέρα δεν πιστεύω ότι είμαι σε θέση να κρίνω τις μεθόδους σας, και ούτε θέλω να υποτιμήσω την αξία του Ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά ομολογώ ότι κάποια πράγματα με είχαν προβληματίσει λιγάκι. Στην αρχή τουλάχιστον δυσκολεύτηκα να συνεννοηθώ με τους καθηγητές. Για παράδειγμα, δεν πολυκαταλάβαινα το νόημα των εργασιών. Δηλαδή πάω στον καθηγητή και του λέω ότι έχω ένα μάθημα με 9 ECTS το οποίο είναι βασικό στη σχολή μου και απαιτεί πολλή μελέτη, και αυτός μου λέει να διαλέξω ένα θέμα που με ενδιαφέρει και να γράψω ένα paper. Τι να την κάνω την εργασία συγγνώμη? Αντί να μου δίνει κάποια βιβλία να μελετήσω και να με εξετάσει πάνω σε αυτά, μιας και εγώ δεν έχω τη παραμικρή ιδέα από το μάθημα αυτό και πρέπει να ξεκινήσω από το μηδέν... Βέβαια αυτός είναι ο professor και υποτίθεται ότι ξέρει να κάνει τη δουλειά του, και όμως εγώ όταν γύρισα Ιταλία είχα όλα 9 και 10 χωρίς ουσιαστικά να έχω μάθει τίποτα. Εννοείται ότι οι εργασίες και τα projects είναι σημαντικά, ειδικά στα τμήματα που απαιτούνε και πρακτικές γνώσεις, αλλά ίσως να τα κάνεις μετά, αφού ξέρεις κάποιες βασικές θεωρητικές έννοιες. Άμα δεν έχεις μελετήσεις σε βάθος τη νομοθεσία, πως θα κάνεις ανάλυση για την νομιμότητα του πολέμου στο Iraq? Επίσης, άμα δεν γνωρίσεις τη φιλοσοφία του Machiavelli, τι θα καταλάβεις από τα πολιτικά δόγματα του XIX αιώνα? Πιστεύω ότι τα πράγματα πρέπει να τα κάνεις με μια σειρά, δεν γίνεται να περάσεις στη πράξη χωρίς να γνωρίσεις έστω και λίγη θεωρία.
Ένα άλλο θέμα είναι οι εξετάσεις. Γιατί στην Ελλάδα οι καθηγητές επιτρέπουν τη χρήση βιβλίων και σημειώσεων κατά τη διάρκεια των εξετάσεων? Γιατί την ώρα που γράφεις Αγγλικά έχεις το λεξικό δίπλα σου? Τι θα κάνεις αύριο όταν θα είσαι σε μια δουλειά και θα σου ζητήσουν γνώσεις? Θα τους πεις “περιμένετε λίγο να κοιτάξω στο βιβλίο γιατί δεν θυμάμαι”?? Ίσως να υπάρχει κάποιο νόημα σε όλα αυτά και να μην το βλέπω εγώ, δεν ξέρω.
Την ίδια τακτική είχα παρατηρήσει στο αγγλοσαξονικό πανεπιστήμιο που είχα πάει, στο οποίο σπούδαζαν και πολλοί Αμερικανοι. Κάθε φορά που κάναμε class discussion ή presentation, φρίκαρα με το πόσο άσχετοι είναι αυτοί οι άνθρωποι. Θυμάμαι μια φορά ένας Αμερικανος είχε κάνει μισή ώρα παρουσίαση για να μας αποδείξει ότι οι πράξεις των Αμερικανών κατά των Ταλιμπαν είναι απολύτως νόμιμες διότι ως τρομοκράτες δεν έχουν το status των αιχμαλώτων πολέμου σύμφωνα με τις Συμβάσεις της Γενεύης () . Δηλαδή καλά κάνανε και τους βασανίσανε, αφού είναι και νόμιμο! Δεν σηκώνω τέτοιες βλακείες. Καταλαβαίνω ότι τα παιδιά αυτά σπουδάζουν σε cool αμερικάνικα πανεπιστήμια, αλλά δεν είναι καθόλου λογικό να είναι σε master in International Relations και να μπερδεύουν τους Ταλιμπαν με τους τρομοκράτες. Δεν το ξέρουν, αφού είναι και μεταπτυχιακοί φοιτητές, ότι σύμφωνα με τη III Σύμβαση της Γενεύης , οι Ταλιμπαν θεωρούνται προστατευόμενα πρόσωπα? Και ήταν και τρομερά αλαζόνες και εκνευριστικοί. Δεν είχαν ιδέα ούτε από Δίκαιο, ούτε από Διπλωματική Ιστορία ούτε από τίποτα άλλο, και όμως ένιωθαν φοβεροί επιστήμονες και δεν δεχόντουσαν καμία κριτική.
Κλείνοντας, χωρίς να θέλω να αμφισβητώ την αξία της δωρεάν παιδείας, θεωρώ ότι δεν είναι το παν. Το θέμα δεν είναι να λιώνεις στο διάβασμα για να περάσεις τις πανελλήνιες και μετά να ξύνεσαι και να το ρίχνεις στους φραπέδες 5 χρόνια γιατί ούτως ή άλλως δεν πληρώνεις τα δίδακτρα. Το θέμα είναι να λιώσεις στο διάβασμα αφού μπεις στο πανεπιστήμιο, γιατί τότε θα πρέπει να αποκτήσεις τις γνώσεις που θα σου χρησιμεύουν στη δουλειά. Δεν είναι τρελοί οι καθηγητές εδώ πέρα που μας δίνουν 1.500 σελίδες ύλη να διαβάσουμε για ένα μάθημα, και μας αναγκάζουν να καθόμαστε σε μια καρέκλα 8 ώρες τη μέρα. Υπάρχει λόγος δηλαδή που είναι τόσο αυστηροί, δεν είναι απλά σαδιστές και μαλ****. Δεν σου το δίνουν το πτυχίο άμα δεν στρώσεις το κώ** σου στο διάβασμα, γιατί η ευθύνη τους είναι πάρα πολύ μεγάλη και, ειδικά στα δύσκολα επαγγέλματα (όπως η μηχανολογία, η δικηγορία ή η ιατρική) αν κάνεις κάποιο λάθος μετά, μπορεί οι συνέπειες να είναι πάρα πολύ καταστροφικές.
-- Έχω εικόνα για Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία), Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία, Γερμανία, λίγο Σουηδία-Δανία, Ρουμανία και ΗΠΑ.
Προφανώς δεν έχω πάει σε όλες αυτές τις χώρες, απλώς σε όσες δεν έχω πάει έχω ακούσει διάφορες απόψεις - περισσότερες από 1, εννοώ, και από ανθρώπους με διαφορετικά background.
Ανθρώπους που θεωρώ ότι έχουν την εμπειρία και την ωριμότητα να περιγράψουν ολοκληρωμένα μία κατάσταση.
Από εκεί και ύστερα, στον κόσμο της Επικοινωνίας και των Μεταφορών ζούμε - είναι πολύ εύκολο να μιλήσεις με κόσμο, να ταξιδέψεις, να δεις και να κρίνεις.
-- Αναφορικά με τις διαφορές της Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες να πω μόνο επιγραμματικά ότι είμαστε πολύ πίσω και εκεί είναι που "χάνεται το παιχνίδι", όπως λέμε.
Κατά τη γνώμη μου, αν από τα 5 μέχρι τα 17-18 χρόνια παρεχόταν στα παιδιά μία σωστή και πλήρης εκπαίδευση, με αρκετή ελευθερία ώστε να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους όλα αυτά που λέμε θα είχαν μικρή αξία ως βελτιώσεις - δυστυχώς όμως, πολλοί άνθρωποι πρέπει να καλύψουν όλον αυτόν τον χαμένο χρόνο.
Τον κλεμμένο χρόνο, πιο σωστά, γιατί 10 ολόκληρα χρόνια σε υποχρεώνουν να περνάς τις ημέρες σου δίνοντας πολλά και λαμβάνοντας λίγα.
-- Αυτά που γράφεις για το αγγλοσαξωνικό σύστημα Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης - διαβάζοντας και το 2ο post σου - είναι πολύ προσωπική ως εμπειρία για να με βοηθάει.
Πάντως, ακόμα και οι Γάλλοι, έχουν βάλει νερό στο κρασί τους:
Δείτε και το Γερμανικό σύστημα, το οποίο παραδοσιακά είναι λιγότερο συγκεντρωτικό σε σχέση με άλλα.
-- Δεν καταλαβαίνω γιατί μονίμως στην Ελλάδα προάγεται η ψευδαίσθηση μίας ανώτερης κουλτούρας και, κατ' επέκταση, μίας ανώτερης παιδείας.
Γιατί ούτε το πρώτο έχουμε ούτε το δεύτερο και το χειρότερο είναι πως ούτε καν ένα τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα δεν μπορούμε να φτιάξουμε, παρά τις αλλαγές και τις προτάσεις που κατατίθονται τα τελευταία 60(!) χρόνια - και πάλι, αν έχεις ενημέρωση, για "διάλογο" προετοιμαζόμαστε...
Δε με πειράζουν τόσο οι προτάσεις ττου εκάστοτε υπευθύνου για την ν-οστή μεταρρύθμιση όσο η προφανής προχειρότητα και καιροσκοπισμός που κυριαρχεί στη νοοτροπία όλων των πλευρών, μηδεμιάς εξαιρουμένης.
Τί να κάνεις - υγεία να έχουμε, να γελάμε με την κατάντια!
Internet, βιβλιοθήκη, συζητήσεις με ανθρώπους που έχουν σχετικές γνώσεις και παρακολούθηση μαθημάτων (μόνο αν έχεις διάθεση να μάθεις, αν είναι να "κοιμάσαι" ή να αντιγράφεις μηχανικά καλύτερα να ασχοληθείς αργότερα με το αντικείμενο).
Δεν έχω βρει άλλη λύση, και, προφανώς δεν υπάρχει έτοιμη φόρμουλα για όλους - είναι και αυτό μία ικανότητα που πρέπει να αποκτήσει ο καθένας μόνος του, το να "μάθεις" να "μαθαίνεις".
King_Of_Cats έγραψε:
εχουν γραφτει επειδη μαλλον τους κερασαν ποτακια σε κανενα παρτακι η επειδη τους εταξαν γκομενα κλπ κλπ
Σοβαρά, υπάρχει τέτοιο πράγμα; Κοίτα τι μαθαίνει κανείς! Και για πείτε μου, πώς ακριβώς γίνεται αυτό; Τις έχουν κάπου και τις μοιράζουν σαν φυλλάδια στα νεότερα μέλη; Μήπως τους την πέφτουν οι παλιοί για λογαριασμό των νέων μελών; Μήπως είναι οι κοπέλες που είναι ήδη μέλη που παίζουν αυτό το ρόλο; Έχουν πέσει τόσο χαμηλά για να βρουν ψήφους;
Ή μήπως είναι επαγγελματίες πολιτικοί και το τάμα αυτό είναι ψεύτικο;
Δεν κάνω πλάκα, η απορία μου είναι αληθινή.
slide έγραψε:
Πρώτα απ'όλα, δε χρειάζεσαι προσωπικά βιβλία στο προπτυχιακό επίπεδο.
Εγώ τα χρειάζομαι. Δίνω 21% ΦΠΑ σε κάθε τι που παίρνω. Ναι,αξίωνω τέτοιες παροχές.
astrud έγραψε:
Κλείνοντας, χωρίς να θέλω να αμφισβητώ την αξία της δωρεάν παιδείας, θεωρώ ότι δεν είναι το παν. Το θέμα δεν είναι να λιώνεις στο διάβασμα για να περάσεις τις πανελλήνιες και μετά να ξύνεσαι και να το ρίχνεις στους φραπέδες 5 χρόνια γιατί ούτως ή άλλως δεν πληρώνεις τα δίδακτρα
Το θέμα δεν είναι να διαβάζεις επειδή θα πληρώνεις. Ασε που και η δωρεάν μόνο δωρεάν δεν είναι.Εχει πληρωθεί από τους φόρους μου δεν κατάλαβες καλά.
Ναι, αξιώνω τέτοιες παροχές.
astrud έγραψε:
Γιατί στην Ελλάδα οι καθηγητές επιτρέπουν τη χρήση βιβλίων και σημειώσεων κατά τη διάρκεια των εξετάσεων? Γιατί την ώρα που γράφεις Αγγλικά έχεις το λεξικό δίπλα σου?
Αντε τώρα να εξηγήσεις να το εξηγήσεις σε μια Νομικό...
Για τον ίδιο πάνω κάτω λόγο που οι Δικηγόροι έχουν μαζί τους τον Κώδικα όταν δίνουν εξετάσεις. Γιατί κανένας δεν περιμένει από σένα να θυμάσαι τον Κωδικά αλλά να... τον ξέρεις. Κάτι τέτοιο φαντάσου.
Για να μην έχει κανένα νόημα να ξέρεις κάτι παπαγαλία αλλά να το έχεις μάθει και τα θέματα να απαιτούν βαθιά κατανόηση του αντικειμένου.Για να μη γράφω χαζά θέματα τύπου "Γράψε την τάδε απόδειξη".
Είναι το καλύτερο παράδειγμα που μπορώ να βρω, έχουμε τελείως διαφορετική νοοτροπία σαν επαγγέλματα στην προσέγγιση της γνώσης.Για αυτό μην περιμένεις να το καταλάβεις. Οι θεωρητικές επιστήμες εχουν να κάνουν πιο πολύ με την ποσότητα γνώσεων και απομνημόνευση (σε πολλυυυυυ γενικές γραμμές) για αυτό και οι περισσότεροι θεωρητικοί αδυνατούν να συλλάβουν την έννοια του "έχω ανοιχτό βιβλίο". Είναι εκτός του τρόπου σκέψη τους. Νομίζουν οτι απλά κάνουμε copy paste πράγματα.Οχι πως δεν γίνεται και αυτό πολλές φορές αλλά δεν είναι αυτή η λογική.
Μην προσπαθέιτε να εφαρμόσετε αλλες φιλοσοφίες,σε διαφορετικά πεδία απλά δεν έχει νόημα.Το ανοιχτό βιβλίο είναι ο καλύτερος τρόπος εξέτασεις και ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησης της παπαγαλίας.
edit: Εμένα ποτέ κανείς δεν μου πρόσφερε γκόμενα και πάντα ψήφιζα. Διαμαρτύρομαι