κοινωνικες επιστημες vs θετικων...

   
   

 Το στέκι της κουβέντας...

 
Συγγραφέας κοινωνικες επιστημες vs θετικων...
 
       
Σαβ, 23 Ιαν 2010 7:11 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


Legend-x
Γκουρού
Γκουρού


Aug 26, 2008
895
Τόπος: Ρόδος


Παράθεση:
οσο για το ολο θεμα, δεν ξεμαλλιαστηκαμε καταρχας, δεν το συνιθιζω αλλωστε δεν εχουμε κατι να χωρισουμε πιστευω

Όχι δεν ξεμαλλιαστήκατε καθόλου... ιδέα μας είναι. Πως όμως από εκεί που έπρεπε να γράψουμε τη γνώμη μας για τις σχόλες μας φτάσατε να αλληλοβριζεστε δεν το κατάλαβα και για να πω την αλήθεια πολύς κόσμος έχει αναφέρει ότι το site έχει αρχίσει να είναι δικτυακός τόπος ξεκατινιάσματος με αποτέλεσμα να διώχνει κόσμο παρά να φέρνει.
Είναι καιρός ποια να πάρει κάποιος θέση και να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας και να μπαίνει κάθε φορά ο inertia να κάνει τον kofi annan

without offence

     
 
       
Κυρ, 24 Ιαν 2010 4:56 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


Dali_Doc
Γκουρού
Γκουρού


Mar 31, 2006
913


Τελικά αλλιώς άρχισε το θέμα (ως τίτλος τουλάχιστον) και αλλού οδεύει...

Δεν καταλαβαίνω τον τίτλο πάντως. Έχει να κάνει με παράθεση θετικών και αρνητικών κάθε σχολής ή είναι μια κόντρα;
Πιστεύω πως θα ήταν σούπερ αν έμπαινε ένα interdisciplinary ζήτημα, δηλάδη κάτι που να αφορά πολλές σχολές, και να καλούνταν οι ενδιαφερόμενοι να το "λύσουν" από τη σκοπιά τους.

Έχω την εντύπωση πως ακόμα κι αν έβαζε κάποιος τέτοιο ζήτημα δε θα υπήρχε ενδιαφέρον. Δυστυχώς τα flame topics προσελκύουν περισσότερους, αλλά αν προσπαθήσει κανείς να μπει στο "τριπάκι" του να γράψει πως το βλέπει και ταυτόχρονα να έρθει σε επαφή και με έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης θα ήταν αρκετά Cool Poke Tounge

Πάμε λοιπόν:

Σχετικά με ενεργειακά ζητήματα. Ο ενεργειακός σχεδιασμός πώς επηρεάζεται από ένα κοινωνικό σύστημα; Συγκεκριμένα τελευταία ακούμε περί πράσινης ενέργειας. Πόσο μπορεί να γίνει αποδεκτή η εγκατάσταση τεχνολογιών "πράσινης ενέργειας" από τοπικές κοινωνίες και τι αντίκτυπο μπορει να έχει αυτό σε κοινωνικό, οικονομικό επίπεδο; Τέλος ποια είναι τα περιβόητα οφέλη;

     
 
       
Κυρ, 24 Ιαν 2010 5:57 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


mystery_orange
Γκουρού
Γκουρού


Apr 25, 2006
606


Χμμμμ κοίτα 1-2 πραγματάκια λιγάκι...

Παράθεση:
Σχετικά με ενεργειακά ζητήματα. Ο ενεργειακός σχεδιασμός πώς επηρεάζεται από ένα κοινωνικό σύστημα; Συγκεκριμένα τελευταία ακούμε περί πράσινης ενέργειας. Πόσο μπορεί να γίνει αποδεκτή η εγκατάσταση τεχνολογιών "πράσινης ενέργειας" από τοπικές κοινωνίες και τι αντίκτυπο μπορει να έχει αυτό σε κοινωνικό, οικονομικό επίπεδο; Τέλος ποια είναι τα περιβόητα οφέλη;


Είναι ωραίο ζήτημα δε λέω αλλά πιο πολύ θέλω να ακούσω την άποψη σου Smile . Με το να πετάς ένα "θέμα για έκθεση" και μετά να λες "Εμπρός συζητήστε" πιο πολύ τη βαλτώνεις τη συζήτηση. Γιατί πρακτικά εσύ δε λές τίποτα , ούτε προσφέρεις κάτι για αντιπαράθεση, κάπου να πατήσω επάνω για να γράψω μια απάντηση και να γίνει ένας καλός διάλογος. Πως να σου το πω κατευθήνεις την συζήτηση προς μια κατεύθηνση χωρίς να προσφέρεις κάτι σε αυτή. Κάνεις και λίγο τον άλλον να νιώθει και λίγο σαν παιδάκι του δημοτικού που λέει το μάθημα του.Το έχω δει να γίνεται σε πολλά threads αυτό.

Βασικά κάνω τόσην ώρα προσπάθεια να μην ακουστώ κακός. Ελπίζω να το καταλαβαίνεις. Αμα έχεις κάτι ενδιαφέρον να πεις για αυτό το θέμα θα χαρώ πολύ να το ακούσω και να κάνουμε κουβέντα. Σοβαρά. Απλά προσπαθώ να σου πω οτι άμα θες να συζητήσουμε για κάτι το πρώτο που έχεις να κάνεις είναι να πεις την άποψη σου για αυτό το θέμα!!!Εγώ εδώ είμαι έτοιμος.

Η βασικά να πω και το άλλο τώρα καμιά φορά βλέπω μπαίνει ένας πάνω σε μια συζήτηση και λέει παιδιά ξεφύγαμε από το θέμα. Ας το πιάσουμε ξανά. Δεν είναι κακό να ξεφεύγει ένα thread . Είναι μη σου πω το πιο φυσιολογικό από ένα σημείο και μετά (όπως και σε μια φυσιολογική συζήτηση.) Είπαμε βέβαια η συζήτηση να έχει πάει όντως αλλού και να μη λέμε χαζομάρες.

Ας πούμε για παράδειγμα εγώ αυτό το thread το είδα σαν έναν μια καλή αφορμή να πω την άποψη μου για τις κοινωνικές επιστήμες. Αλλά το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να πω τι πιστεύω εγώ. To ξαναλέω: Για μένα οι κοινωνικές επιστήμες δεν είναι επιστήμες.Οχι ακόμα.

Γιατί? Γιατί δεν έχουν νόμους. Εξαρτάται βέβαια τι ορισμό δίνεις στον όρο επιστήμη. Ας πούμε εγώ παίρνω της wikipedia:

is, in its broadest sense, any systematic knowledge-base or prescriptive practice that is capable of resulting in a prediction or predictable type of outcome

Είναι δηλαδή κάτι που σου επιτρέπει να προβλέπει το αποτέλεσμα ενός μοντέλου/ συστήματος. Ντάξει μπορείς να δώσεις κι άλλους ορισμούς και η ίδια η wiki δίνει και άλλους ορισμούς από μόνη τους.

Αλλά στην τελική αυτό που λέει ο Feyman έχει δίκιο. Δεν υπάρχει ούτες ένας νόμος, σε αυτές τις επιστήμες, ούτε ένας ισχυρός κανόνας να σου πει "ναι αυτό είναι αυτό ισχύει". Οπως λέει μαζεύουν δεδομένα ,κάνουν έρευνα κτλ κτλ αλλά δε μπορούν να σου πουν κατι ακόμα με βεβαιότητα.Απολύτως τίποτα. Απλά θα σου πουν "Μάλλον θα γίνει αυτό" ή "έχει την τάση να συμβαίνει αυτό". Αλλά αυτά πιο πολύ εμένα μου φαντάζουν ψήγματα γνώσης , ανεμομαζώματα μια άλλης αλήθειας την οποία ακόμα δεν έχουμε όμως βρεί. Ακόμα.

Αλλα μέχρι τότε όχι δεν μπορώ να τα θεωρήσω επιστήμη.

Πάρτε για παράδειγμα την Οικονομία. Βασίζεται λίγο στα μαθηματικά, λίγο στην Στατιτιστική, λίγο στην Ψυχολογία. Αλλά ακόμα και η οικονομία αποτυχαίνει πολλές (μα ΠΟΛΛΕΣ φορές) να σου πει με βεβαιότητα τι θα γίνει , να προβλέψει την πορεία ενός μοντέλου γιατί ενώ πατάει γερά στα 2 πρώτα της πόδια , τα μαθηματικά και η στατιστική που της έχουν δώσει κάποια πολύ ισχυρά εργαλεία (νόμος αγοράς και ζήτησης και ένα σωρό άλλα που δεν ξέρω) στο τέλος "χωλαίνει" στην αποτυχία να προβλέψει τον ανθρώπινο παράγοντα. Και αυτό γιατί οι ψυχολογία και η κοινωνιολογία το "τρίτο πόδι" της είναι αδύναμο. , θα σου πούνε "Εχμ μπορεί να γίνει αυτό" ή "μάλλον θα γίνει εκείνο" δεν μπορούν να σου πουν κάτι με βεβαιότητα. Είναι ο αδύναμος κρίκος της αλύσίδας.Και έτσι η Οικονομία που βασίζεται σε αυτά κατ'επέκταση σε αυτά. "μπάζει".

Για αυτό και καμιά φορά φορά βλέπουμε πράγματα στο marketing ας πούμε και κουφαινόμαστε.Και λέμε μα "πως έπιασε αυτή η βλακεία?" .Ελα μου ντε. Κάποιος manager είχε μια καλή ιδέα , ή "μυρίστικε" ένα απότέλεσμα ενός μοντέλου που δεν ξέρουμε πως δουλεύει ακριβώς.
Ακόμα.Το τονίζω ακόμα

Πάρε ένα άλλο παράδειγμα, ψυχολογία και ιατρική. Και η 2 επιστήμες ασχολούνται με ανθρώπινα όντα. Αλλά η μεν ψυχολογία ακόμα δεν μπορεί να σου πει κάτι με βεβαιότητα. Σου λέει κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο, διαφορετικές καταστάσεις. Σωστό αλλά και η ιατρική έχει να κάνει με διαφορετικά άτομα άλλα σου λέει κατά 100% μην πιεις αλκοόλ με φάρμακα ή άμα σπάσει το πόδι σου θα σου πει 100% βάλε νάρθικα ή άμα έχεις πυρετό θα σου πει κατά 98% θα σε πιάσει η ασπίρίνη. Και αυτοί είχαν να κάνουν με διαφορετικά άτομα αλλά κάτσαν οι άνθρωποι και βρήκαν τι γίνεται και γιατί. Μπορεί να σου πει οτι είναι 100% σίγουρη για όλα σαν επιστήμη? Οχι. Ετσι και αλλίώς 100% πως δουλεύει το ανθρώπινο σώμα δεν ξέρουμε. Αλλά έχει κάνει τεράστια άλματα έχει κάποιες πολύ γερές βάσεις και έχει όλα τα φόντα για να τις κάνει πιο γερές.

Είναι μια επιστήμη στην οποία μπορείς να βασιστείς βρε παιδί μου πως να σου το πω. Πατάει γερά. Οχι ακόμα σε όλα αλλά είναι σε πολύ καλό δρόμο.Σε αντίθεση με την ψυχολογία που δεν έχει ακόμα στα χέρια της ένα κανόνα και είναι στις υποθέσεις. Θα μου πεις άλλη ηλικία έχει μια επιστήμη και άλλη ηλικία έχει η άλλη.Ναι θα πω εγώ αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Οι κοινωνικές επιστήμες ακόμα είναι σε νηπιακό στάδιο.Ακόμα


Αυτή είναι η άποψη μου και το πόσταρα εδώ για να ακούσω την άποψη παιδιών που σπουδάζουν και οι ίδιοι κοινωνικές επιστήμες. Να ακούσω κάτι διαφορετικό,έναν αντίλογο, μια ενναλακτική άποψη.Κάπως έτσι δουλεύει μια κουβέντα. Με το να λες οκ συζητήστε με αυτό και να φεύγεις πιο πολύ δείχνεις να ενδιαφέρεσαι στο να γίνονται συζητήσεις και όχι οι συζητήσεις αυτές καθε'αυτές. Να γίνεται τζέρτζελο,μπούγιο.Επαναλμάνω έτσι δείχνεις μην αρπάξετε ρόπαλα να με βαρέσετε καλόκαρδη κριτική κάνω εδώ.Λίγο μεγάλο αυτό το post παρακαλώ κάντε υπομονή και διαβάστε με... Poke Tounge

     
 
       
Δευ, 25 Ιαν 2010 7:55 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


Dali_Doc
Γκουρού
Γκουρού


Mar 31, 2006
913


ok mystery, το ΄πιασα το υπονοούμενο Happy

Ο λόγος που έβαλα ένα θέμα είναι ότι πραγματικά ήθελα πρώτα να δώσω ένα σημείο διαφοροποίησης από την όλη ροπή των συζητήσεων του forum και δευτερευόντως για να γίνει κάποιος ουσιαστικός forum-ικός διάλογος με πραγματικό ενδιαφέρον και πέρα των άμεσα εμπλεκόμενων. Δηλαδή κοινώς, ναι ξέρω ότι δε θα "περπατήσει" εύκολα, αν περπατήσει κάτι τέτοιο, αλλά δίνω ένα έναυσμα. Όπως π.χ. ανέφερες ο ίδιος πως σου φάνηκε ενδιαφέρον έστω και λίγο, τότε πολύ πιθανό είναι να παρακινεί κάποιους άλλους επίσης. Και πιστέψτε με είναι πολλά τα μάτια πάνω στο ΜΥ απλά η συμμετοχή στο Forum κρίνεται από πάρα πολλές παραμέτρους.
Και εδώ έρχομαι να πω πως τούτη εδώ τη στιγμή εκφράζω και μια μερίδα ατόμων που πραγματικά έχουν Ξε-νε-ρώ-σει με τους διαρκείς κυκεώνες ψευτο-αντιπαραθέσεων, κοκκορομαχιών και όπως αλλιώς θέλετε πείτε το.

Mystery Orange έγραψε:
Με το να λες οκ συζητήστε με αυτό και να φεύγεις πιο πολύ δείχνεις να ενδιαφέρεσαι στο να γίνονται συζητήσεις και όχι οι συζητήσεις αυτές καθε'αυτές


Aν ήθελα να γίνονται απλώς συζητήσεις για να γίνονται θα άνοιγα ένα θεματάκι π.χ. στα αισθηματικά και θα "πετούσα" μια κλασσική στερεοτυπική άποψη αβασάνιστα του τύπου "εσείς τα κορίτσια δεν ξέρετε τι θέλετε, μα όλες σας!" ή "δεν υπάρχουν άντρες είστε όλοι μην πω!". Και εκεί να δεις κάτι τρελά "χιτάκια" που θα γίνονταν και σελίδες ολόκληρες θα γέμιζαν και στο τέλος θα έμενε μια επίσης κλασσικότατη ξενέρα σε πολλούς, γιατί δεν αμφιβάλλω κάποιοι ίσως να τέρπονται και από τέτοιες συζητήσεις αλλά είναι η πλειοψηφία; Κακά τα ψέματα λοιπόν, πρέπει να έχουμε υπ'οψιν μας και το κοινωνικό background του κοινού το οποίο συμμετέχει συχνότερα στο forum έως και την ανθρωπολογική του ανάλυση για να κατανοήσουμε γιατί έχουμε αυτό το φαινόμενο μέχρι τώρα. Είδατε αν και δεν έχω καμία σχέση με κοινωνικές επιστήμες αναγκάστηκα να χρησιμοποιήσω μια σχετική ορολογία υποτυποδώς για να εξηγήσω αυτό που θέλω να πω. Smile

Μystery Orange έγραψε:
Είναι ωραίο ζήτημα δε λέω αλλά πιο πολύ θέλω να ακούσω την άποψη σου Smile . Με το να πετάς ένα "θέμα για έκθεση" και μετά να λες "Εμπρός συζητήστε" πιο πολύ τη βαλτώνεις τη συζήτηση. Γιατί πρακτικά εσύ δε λές τίποτα , ούτε προσφέρεις κάτι για αντιπαράθεση, κάπου να πατήσω επάνω για να γράψω μια απάντηση και να γίνει ένας καλός διάλογος. Πως να σου το πω κατευθήνεις την συζήτηση προς μια κατεύθηνση χωρίς να προσφέρεις κάτι σε αυτή. Κάνεις και λίγο τον άλλον να νιώθει και λίγο σαν παιδάκι του δημοτικού που λέει το μάθημα του.Το έχω δει να γίνεται σε πολλά threads αυτό.


Εδώ ακριβώς θα πω δύο πράγματα. Πρώτον, όταν κάποιος θέλει να κάνει συζήτηση για κάτι και τον ενδιαφέρει το θέμα πίστεψέ με θα βρει τον τρόπο να αρχίσει την κουβέντα. Το επιχείρημά μου είναι το εξής, δες στην πράξη πόσες συζητήσεις αρχίζουν με μια "ατάκα" και μετά εξελίσσονται σε ολόκληρη συζήτηση μέχρι και αντιπαράθεση. Οπότε το βασικότερο φίλτατε Mystery είναι να ΘΕΛΕΙ κάποιος και να θέλει ίσως να μιλήσει για κάτι σχετικό με το ζήτημα. Αν περιμένει κανείς να "πιαστεί" από μια προσωπική θέση για να το κάνει είτε θέμα για να "την πει", "να μπαχαλέψει", "να τρολιάσει" και "να το πάει εντελώς αλλού" τότε δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να συμμετέχει στη συγκεκριμένη συζήτηση. Χάνει το νόημα, δεν ξέρω αν με καταλαβαίνετε, εννοώ πως καλύτερα είναι να ανοίξει κανείς δικό του θέμα αν γουστάρει πραγματικά να κάνει τα παραπάνω, αν δηλαδή θέλει να κάνει το δικό του δεν είναι και τόσο ειλικρινές να συμμετέχει σε άκυρη συζήτηση, κάνω λάθος;
Δεύτερον, το ότι δεν έγραψα μια άποψη για το θέμα που πρότεινα είναι καθαρά απο θέμα συνέπειας για μένα. Κι αυτό γιατί το γνωστικό μου αντικείμενο δεν έχει σχέση με κοινωνικές επιστήμες αφ'ενός και αφ΄ετέρου δεν ανήκει αμιγώς στις θετικές επιστήμες. Πες το ζήτημα ευθιξίας που δεν έξέφρασα άποψη αρχικά. Όμως θα μου πεις εδώ έχουν άποψη ΟΛΟΙ για ΟΛΑ δεκτόν, οκ συμφωνώ, απλά θέλω να κρατάω κάποια προσχήματα. Wink

________


Σχετικά με το θέμα μας τώρα. Η επιδίωξή μου ήταν να τονίσω τη διεπιστημονικότητα στην αντιμετώπιση προβλημάτων. Πεποίθησή μου είναι πως σήμερα πλέον χρειάζεται στενή συνεργασία μεταξύ πεδίων για την επίλυση προβλημάτων από πολλές πλευρές. Πραγματικά δεν έχω καμία πρόθεση να αναλύσω το επίπεδο εξέλιξης κάποιας επιστήμης όπως οι κοινωνικές. Θεωρώ εκ προοιμίου την αναγκαιότητα της υπαρξής τους στο ζήτημά που έθεσα στο προηγούμενό μου post. Βέβαια θεωρώ ενδιαφέρουσα την άποψη του Mystery Orange και ως σκέψη αλλά και ως συμμετοχή, και δεν περίμενα απάντηση τόσο νωρίς.

Συγκεκριμένα, είχα κατά νου τις σχέσεις κοινωνικο-πολιτισμικού δυναμικού των κατοίκων μιας περιοχής που δέχονται εγκαταστάσεις εναλλακτικών πηγών ενέργειας στην περιοχή τους. Αυτό είναι ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα, αλλά αφού υπάρχει η "απαίτηση" για μια αφετηρία διαλόγου θα την κάνω έτσι.

Οι κάτοικοι αυτοί, όπως έχει πέσει στην αντίληψή μου, ζουν σε ένα νησί του Αιγαίου στο οποίο τοποθετούνται ανεμογεννήτριες σε μια περιοχή. Υπάρχουν άμεσες αντιδράσεις τόσο από τους κατοίκους όσο και από κάποιους ειδικούς στους εξείς τομείς: Στην καταστροφή του περιβάλλοντος χώρου, στην τουριστική υποβάθμιση, στην επίδραση στην ψυχολογία των κατοίκων σε απόσταση μέχρι 1,5 χιλομέτρων από τις εγκαταστάσεις(ένα πρόβλημα είναι π.χ. η ηχορύπανση), στην ουσιαστική απόδοση ενέργειας συνυπολογίζοντας τα κόστη και τα οφέλη και στο καθαρά οικονομικό μέρος σε φόντο επιδοτήσεων από την Ε.Ε. .


Και η προσωπική μου γνώμη είναι πως ενώ παρουσιάζεται μια ευκαιρία για "πράσινη ανάπτυξη" που αφορά στα νησιά του Αιγαίου παρατηρούμε πως η ποιότητα ζωής πολλών ατόμων πλήττεται σημαντικά. Το πόσο σημαντικό είναι αυτό με απλούς μαθηματικούς-στατιστικούς όρους δεν μπορώ να το γνωρίζω, αλλά εαν θεωρηθεί αρκούντως σημαντικό με βρίσκει κάθετα αντίθετο με την προώθηση μιας τέτοιας ενεργειακής πολιτικής.
Η άποψη μου όμως αφορά μόνο σε ένα μέρος του όλου ζητήματος και έχει να κάνει περισσότερο με την υγεία ψυχική και οργανική των ατόμων αυτών.

Τώρα μένει να μάθω και τις απόψεις, ενός κοινωνιολόγου-ανθρωπολόγου, ενός οικονομολόγου, ενος στατιστικολόγου, μαθηματικού πιθανώς, ενός φυσικού για να μας μιλήσει για τα οφέλη και την τεχνολογία, ενός σχεδιαστή τουριστικής λειτουργίας και κάποιου που σχετίζεται με την ψυχολογία.
Το συγκεκριμένo case study αν μπορούμε να το ονομάσουμε έτσι αφορά στο νησί της Πάρου και feedback με πληροφορίες θα βρείτε εδώ:

Ανεμογεννήτριες Μία άλλη άποψη

και εδώ: Και η Πάρος έχει τις ανεμογεννήτριές της

Kάποιες πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για συζήτηση λοιπόν, σε αντίθεση με την γενικόλογη τοποθέτησή μου αρχικά. Smile


Mystery Orange έγραψε:
Λίγο μεγάλο αυτό το post παρακαλώ κάντε υπομονή και διαβάστε με...


Τα μεγάλα posts είναι πιο γλυκά Poke Tounge

     
 
       
Δευ, 25 Ιαν 2010 9:14 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


inertia
Ανεμοδαρμένος
Ανεμοδαρμένος


Dec 14, 2003
4954


###################################

Dali_Doc έγραψε:
Και εδώ έρχομαι να πω πως τούτη εδώ τη στιγμή εκφράζω και μια μερίδα ατόμων που πραγματικά έχουν Ξε-νε-ρώ-σει με τους διαρκείς κυκεώνες ψευτο-αντιπαραθέσεων, κοκκορομαχιών και όπως αλλιώς θέλετε πείτε το.

Dali_Doc έγραψε:
... το βασικότερο είναι να ΘΕΛΕΙ κάποιος και να θέλει ίσως να μιλήσει για κάτι σχετικό με το ζήτημα. Αν περιμένει κανείς να "πιαστεί" από μια προσωπική θέση για να το κάνει είτε θέμα για να "την πει", "να μπαχαλέψει", "να τρολιάσει" και "να το πάει εντελώς αλλού" τότε δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να συμμετέχει στη συγκεκριμένη συζήτηση.

Γι'αυτό και μόνο θαρρώ κι εγώ πως πρέπει να δώσουμε την "ευκαιρία" να κάνουμε ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ, με όλα κεφαλαία! Arrow Αrgument is good, but only if there is some 'social' profit from all this... (Κι όταν λέω 'social profit', εννοώ τα ωφέλη μιας συζήτησης, όπου μπορεί ο ένας να κερδίσει από τον άλλο, σε γνώση, σε αντίληψη, σε ιδέες, σε σκέψεις... όχι ο "τσακωμός για τον τσακωμό"). Αυτά.

###################################

Προσπαθώντας να "πάρω το λόγο", και κάνοντας ένα μικρό βήμα παραπέρα ίσως στη συζήτηση, στέκομαι στο εξής:

Dali_Doc έγραψε:
Σχετικά με το θέμα μας τώρα. Η επιδίωξή μου ήταν να τονίσω τη διεπιστημονικότητα στην αντιμετώπιση προβλημάτων. Πεποίθησή μου είναι πως σήμερα πλέον χρειάζεται στενή συνεργασία μεταξύ πεδίων για την επίλυση προβλημάτων από πολλές πλευρές.
και:
Dali_Doc έγραψε:
Οι κάτοικοι αυτοί, όπως έχει πέσει στην αντίληψή μου, ζουν σε ένα νησί του Αιγαίου στο οποίο τοποθετούνται ανεμογεννήτριες σε μια περιοχή. Υπάρχουν άμεσες αντιδράσεις τόσο από τους κατοίκους όσο και από κάποιους ειδικούς στους εξείς τομείς: Στην καταστροφή του περιβάλλοντος χώρου, στην τουριστική υποβάθμιση, στην επίδραση στην ψυχολογία των κατοίκων σε απόσταση μέχρι 1,5 χιλομέτρων από τις εγκαταστάσεις(ένα πρόβλημα είναι π.χ. η ηχορύπανση), στην ουσιαστική απόδοση ενέργειας συνυπολογίζοντας τα κόστη και τα οφέλη και στο καθαρά οικονομικό μέρος σε φόντο επιδοτήσεων από την Ε.Ε. .


Και η προσωπική μου γνώμη είναι πως ενώ παρουσιάζεται μια ευκαιρία για "πράσινη ανάπτυξη" που αφορά στα νησιά του Αιγαίου παρατηρούμε πως η ποιότητα ζωής πολλών ατόμων πλήττεται σημαντικά. Το πόσο σημαντικό είναι αυτό με απλούς μαθηματικούς-στατιστικούς όρους δεν μπορώ να το γνωρίζω, αλλά εαν θεωρηθεί αρκούντως σημαντικό με βρίσκει κάθετα αντίθετο με την προώθηση μιας τέτοιας ενεργειακής πολιτικής.
Η άποψη μου όμως αφορά μόνο σε ένα μέρος του όλου ζητήματος και έχει να κάνει περισσότερο με την υγεία ψυχική και οργανική των ατόμων αυτών.

Φίλτατε Dali_Doc, αρχικά -χωρίς να θέλω ωστόσο να εκτρέψω σε πολύ αδιεξοδικούς φιλοσοφικούς συλλογισμούς την όλη κουβέντα-, θα ήταν ίσως ενδιαφέρον να αναζητούσαμε μια κοινή ίσως βάση "αίσθησης" του τι σημαίνει (ή ως τι ορίζουμε έστω εδώ) με την έννοια "ποιότητα ζωής". Εντάσσω μέσα παραμέτρους πέραν των όσων προανέφερες, και λαογραφικούς-εθνογραφικούς, που μπορεί να βασίζονται στην 'ψυχοσύνθεση' των ανθρώπων του συγκεκριμένου τόπου. Ένα τεχνολογικό σύστημα, εμπεριέχει μέσα του πλήθος διαστάσεων όταν επιχειρείς να το "ενσωματώσεις" σε ένα άλλο σύστημα (αξιών, νοοτροπιών, αντιλήψεων, κουλτούρας, περιβάλλοντος, γεωγραφίας) και πολύ καλά πιστεύω έκανες-κάνεις και προσπαθείς να το εξετάσεις με μια σφαιρική, διεπιστημονική ματιά, όπως προείπες.

Οπότε, μιλώντας συγκεκριμένα για ένα δισ-διάστατο σύστημα "Πάρος" - "Ανεμογεννήτριες", νομίζω θα είχε ενδιαφέρον να εξετάσουμε τόσο τα στοιχεία (όλα τα παραπάνω), που συνιστούν την Πάρο ως case-study, αλλά και τη "λύση" των ανεμογεννητριών αυτής-καθεαυτής ως "λύσης" για τυχόν ενεργειακό πρόβλημα...
Ή ίσως θα έλεγα, για να κάνουμε κι ένα περισσότερο "Zoom-Out" στην περίπτωση (αν επιτρέπετε), να δούμε *και* το θέμα "Ενεργειακό πρόβλημα <-> λύσεις/προτάσεις", γιατί μπορεί π.χ. να βρεθεί για το συγκεκριμένο case-study μια "λύση" που να μην αγγίζει καθόλου το θέμα των ανεμογεννητριών (απλώς για παράδειγμα το λέω)...Ελπίζω κι εγώ στο να προκύψει μια ενδιαφέρουσα συζήτηση! Αν εντοπίσει κανείς links/παραπομπές ή βιβλιογραφικές αναφορές σχετικά με το ζήτημα, μπορούμε να τα παραθέσουμε, ώστε να ενισχυθούν οι γνώσεις και για να τα μελετήσουμε ενδελεχώς και καλύτερα! Cool

     
 
       
Τρι, 26 Ιαν 2010 10:52 am
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


King_Of_Cats
Γκουρού
Γκουρού


May 01, 2007
503
Τόπος: Larnaca, Cyprus


Να παρεμβω κ εγω λιγακι...

Φιλε Mystery. Σε καμια περιπτωση δεν μπορεις να πεις οτι οι κοινωνικες επιστημες δεν ειναι επιστημες. Γιατι? Επειδη αν το κανεις, τοτε εχεις αποδειξει αμεσως οτι ολα τα Παν/μια κοινωνικων επιστημων, οι καθηγητες που τα διαδασκουν αυτα και η ερευνα τους λενε απλα μ@λ@κ1ες...

Δεν ειναι ηθικα σωστο ρε παιδι μου, πως να το κανουμε... Στο βιντεακι το οποιο παραθετεις βλεπουμε τον τυπα να λεει "ισως" "αν" κλπ κλπ... Αρα δεν τεκμηριωνει και αυτος ακριβως ορθα...

Η βασικη διαφορα του επιστημονα απο τον κοινωνικο επιστημονα ειναι (κυριως) η γνωση ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ. Ενας επιστημονας παταει πανω σε ορους μαθηματικων για να αποδειξει κατι το οποιο βασιζεται σε αλλα ηδη αποδεδειγμενα γεγονοτα.
Π.χ. 5+5 = 10. Αυτο το ξερουμε, ειναι σιγουρα ορθο, αδιαμφησβητητο, αδιαβλητο και αποδεδειγμενα ΣΩΣΤΟ!!! Για παντα, ανεκαθεν θα ισχυει αυτο...
Πανω σε αυτο μπορεις να κτισεις αλλα πραγματα, να μοντελοποιησεις. (αυτα τα λεει ενας καθηγητης του τμηματος μας αλλα δεν λεω ποιος ειναι. Hint: ο mystery περασε τα μαθηματα του αναλ.1 κ αναλ.2 επειδη ειναι και μαμω τους επιστημονες. Well done mate)
Συμφωνω μαζι του.

Ο κοινωνικος επιστημονας, δεν βασιζεται σε κατι υπαρκτο για να κτισει κατι αλλο. Πρεπει να υποθεσει πως και οτι και αν. Αλλα εδω περα ειναι η μαγκια ολη. Πρεπει να υπολογισει τα κρητηρια, πως σκεφτεται ο κοσμος με τα σημερινα δεδομενα, κοινωνικα φαινομενα κλπ κλπ για να βγαλει ενα συμπερασμα το οποιο ειναι ορθο, αλλα οχι για παντα, αλλα για μια συγκεκριμενη περιοδο οπου τα κοινωνικα φαινομενα ειναι τα ιδια και για συγκεκριμενους ανθρωπους. Για αυτο το λογο και ολες οι θεωριες τους καθε λιγο και λιγακι ειναι αχρηστες... Κατ εμενα οι καλοι κοινωνικοι επιστημονες μπορουν να επιτυχουν πολυ πιο ευκολα απο τους "κανονικους" επιστημονες επειδη πολυ απλα ξερουν πολυ καλυτερα την κοινωνια.

Παράθεση:
Όχι δεν ξεμαλλιαστήκατε καθόλου... ιδέα μας είναι. Πως όμως από εκεί που έπρεπε να γράψουμε τη γνώμη μας για τις σχόλες μας φτάσατε να αλληλοβριζεστε δεν το κατάλαβα και για να πω την αλήθεια πολύς κόσμος έχει αναφέρει ότι το site έχει αρχίσει να είναι δικτυακός τόπος ξεκατινιάσματος με αποτέλεσμα να διώχνει κόσμο παρά να φέρνει.

Η γυναικεια φιλια ειναι ενα φαινομενο το οποιο κανενας κοινωνικος επιστημονας δεν θα μπορεσει ΠΟΤΕ να αναλυσει και για αυτο το λογο θεωρειται ανυπαρκτη...
No offense ...

That's all folks...

     
 
       
Τετ, 27 Ιαν 2010 3:49 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


melaki
Έμπειρος
Έμπειρος


Aug 24, 2008
289
Τόπος: corfu


Φιλία ανάμεσα στις γυναίκες εννοείται πως υπάρχει!!!!Ανάμεσα σε σας υπάρχει?Που ο ένας τρώει την γκόμενα του άλλου και ξεχνάτε ότι είστε φίλοι!!!!!!

     
 
       
Τετ, 27 Ιαν 2010 5:51 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


Supersonic
Γκουρού
Γκουρού


Aug 29, 2009
541


melaki έγραψε:
Φιλία ανάμεσα στις γυναίκες εννοείται πως υπάρχει!!!!Ανάμεσα σε σας υπάρχει?Που ο ένας τρώει την γκόμενα του άλλου και ξεχνάτε ότι είστε φίλοι!!!!!!Τάδε έφη Blossom.

Δεν την τρώει αυτή πάει από σπίτι σε σπίτι. Laugh Laugh Laugh Laugh Laugh

     
 
       
Τετ, 27 Ιαν 2010 6:08 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


King_Of_Cats
Γκουρού
Γκουρού


May 01, 2007
503
Τόπος: Larnaca, Cyprus


Ο ενας τρωει την γκομενα του αλλου, η, η γκομενα παει απ εδω και απ εκει? Ισως η σκεψη του ανδρα να ειναι 1 στα 4 δευτερολεπτα στο σεξ, αλλα και η γυναικα που ειναι πιο συγκρατημενη και πιο λογικη (υποτιθεται) προσπεφτει σε "παραπτωματα".
Αλλα εδω περα ανοιγω αλλο θεμα.
Στο θεμα μας παρακαλω...

     
 
       
Πεμ, 22 Ιούλ 2010 2:01 am
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


e3iswsi
Γκουρού
Γκουρού


May 07, 2009
1627
Τόπος: βιβλίο μαθηματικών


King_Of_Cats έγραψε:
Ο ενας τρωει την γκομενα του αλλου, η, η γκομενα παει απ εδω και απ εκει? Ισως η σκεψη του ανδρα να ειναι 1 στα 4 δευτερολεπτα στο σεξ, αλλα και η γυναικα που ειναι πιο συγκρατημενη και πιο λογικη (υποτιθεται) προσπεφτει σε "παραπτωματα".
Αλλα εδω περα ανοιγω αλλο θεμα.
Στο θεμα μας παρακαλω...

αν πάντως μετρήσουμε ποιό φύλο έχει ανοίξει τα περισσότερα τόπιξ με θέμα το σεξ στην ενότητα "αισθηματικά και σχέσεις", ίσως αναθεωρήσουμε αυτή τη συσχέτιση με τα δευτερόλεπτα Laugh

     
   
Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες (ώρα Ελλάδας) 
Μετάβαση στη:  
 Πρόσφατες συζητήσεις - topics