Από το
fosscomm 2013 πήρα δείγματα (Live DVDs) από 3 διανομές: Fedora, openSUSE και Gentoo. Ubuntu δεν πήρα καθώς έχω ήδη δοκιμάσει. Εξ' άλλου είχαν λίγα αυτοί και εξαντλήθηκαν γρήγορα.
Τα δοκίμασα μέσα στις διακοπές του Πάσχα και έχω να πω πως δυσκολεύομαι να εντοπίσω τις διαφορές ανάμεσά τους. Το γραφικό περιβάλλον είναι έξτρα και αλλάζει, οπότε δεν το μετράω ως διαφορά. Τα προγράμματα που έχει η κάθε διανομή εξ' αρχής, επίσης αλλάζουν.
Οι σημαντικότερες διαφορές προφανώς είναι στη "μηχανή" του λογισμικού, όμως γι αυτή δεν μπορώ να βγάλω συμπέρασμα έτσι απλώς δοκιμάζοντας.
Οι απαιτήσεις συστήματος είναι σημαντική διαφορά. Σύμφωνα με τα γραπτά, η σειρά από το βαρύτερο στο ελαφρύτερο (χωρίς να βάζω το χέρι μου στη φωτιά) φαίνεται να είναι η εξής:
Fedora > Ubuntu > openSUSE > Gentoo.
Από τα διαφορετικά γραφικά περιβάλλοντα (GNOME, KDE) επίσης δεν έχω καταλήξει ποιο μου ταιριάζει καλύτερα. Καθένα έχει τα υπέρ του και τα κατά του.
Το Ubuntu είναι το δημοφιλέστερο με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Με σημαντικότερο ότι παγκοσμίως υπάρχουν αριθμητικά περισσότεροι χρήστες για να λύσουν τις απορίες σου.
Το Fedora έχει τις μεγαλύτερες απαιτήσεις συστήματος επειδή θέλει να πρωτοπορεί σε νέες δυνατότητες.
Το openSUSE μου φάνηκε ότι είναι κάπου στο ενδιάμεσο από όλα τα υπόλοιπα.
Το Gentoo δεν το είχα ξανακούσει (έτσι νόμιζα τουλάχιστον γιατί μετά που κοίταξα ξανά ετούτο το τόπικ, διαπίστωσα ότι είχα διαβάσει γι' αυτό εδώ μέσα).
Σε αντίθεση με τα άλλα, έρχεται με πολλές εφαρμογές προεγκατεστημένες. Επιπλέον, μέσα στο Live DVD συμπεριλαμβάνει και 2 άλλα -πρωτόγονα θα έλεγα- λειτουργικά συστήματα: Sugar και FreeDOS.
Κατά τ' άλλα, το κανονικό Gentoo φοράει το γραφικό περιβάλλον KDE. Και όπως είπα και πριν, δε βλέπω κάποια αξιοπρόσεκτη διαφορά από άλλες διανομές με KDE (π.χ. openSUSE).
Αντώνη, γιατί χαρακτηρίζεις τη συγκεκριμένη διανομή ως hardcore?
Και οι υπόλοιποι, όσοι έχετε ασχοληθεί με περισσότερες από μία διανομές, τί διαφορές έχετε εντοπίσει;