Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» - Παρουσίαση υπουργείου 2013

   
   

 Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και Θεσμικό-Νομικό Πλαίσιο

 
Συγγραφέας Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» - Παρουσίαση υπουργείου 2013
 
       
Πεμ, 14 Μάρ 2013 7:59 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


sgep
Γκουρού
Γκουρού


Feb 06, 2011
1400


Aπό τον γνωστό "στενό συνεργάτη":
  Ο υπουργός Παιδείας, ύστερα από εισηγήσεις και επιχειρήματα των διοικήσεων των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, έκανε δεκτές ορισμένες αλλαγές επί του Σχεδίου AΘΗΝΑ που παρουσίασε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, όπως:

  - Οριστικά πλέον τα ξενόγλωσσα τμήματα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δε θα συγχωνευθούν.
  - Το Πρόγραμμα Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ δε θα απορροφηθεί από το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας αλλά θα μετατραπεί σε αυτόνομο τμήμα.
  - Το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής της ΣΕΥΠ παραμένει στο ΤΕΙ Αθήνας. Τα τμήματα Εργοθεραπείας και Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Αθήνας επίσης παραμένουν αυτόνομα.

  Την ερχόμενη Τρίτη πιθανότατα τα Προεδρικά Διατάγματα θα αποσταλούν προς επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας.


     
 
       
Τρι, 19 Μάρ 2013 10:06 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


sgep
Γκουρού
Γκουρού


Feb 06, 2011
1400


Ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης της χώρας
  Ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης της χώρας διαθέτει πλέον 405 Τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ συνολικά, έναντι 534 Τμημάτων πριν από την εφαρμογή του Σχεδίου «Αθηνά», δηλαδή ο αριθμός αυτών που καταργήθηκαν ή συγχωνεύτηκαν είναι 129. Σε μεταβατικότητα, δηλαδή σε λειτουργία έως την αποφοίτηση των εισαχθέντων 2012-2013, τίθενται 26 Τμήματα.


     
 
       
Δευ, 25 Μάρ 2013 9:28 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


sgep
Γκουρού
Γκουρού


Feb 06, 2011
1400


Για ένα σοφότερο σχέδιο «Αθηνά»
  Η διασπορά των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων σε όσο το δυνατόν περισσότερες πόλεις, είχε παλιότερα θεωρηθεί κατάλληλο εργαλείο για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας. Μετά από δεκαετίες εφαρμογής αυτής της τακτικής, υπάρχουν σήμερα 24 Πανεπιστήμια διάσπαρτα σε 37 πόλεις και 16 ΤΕΙ διάσπαρτα σε 35 διαφορετικές πόλεις και κωμοπόλεις. Είναι πολύ αμφίβολο αν το εργαλείο συνέβαλε σημαντικά στην τοπική κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη, αλλά είναι βέβαιο ότι συνέβαλε στη μετατροπή δεκάδων τοπικών οικονομιών, από παραγωγικές σε παρασιτικές, αφού βασίζονται σημαντικά στην αγορά στέγης, τροφής και αναψυχής εκ μέρους των σπουδαστών και των υπαλλήλων των Ιδρυμάτων.

  Το σχέδιο «Αθηνά», δηλαδή η αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη που προτάθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, έχει κατηγορηθεί ότι είναι άτολμο και πελατειακής λογικής. Η ολοκληρωμένη αναδιοργάνωση μπορεί να γίνει σε τρεις Φάσεις.

  Η πρώτη, προηγείται χρονικά και περιλαμβάνει αναγκαίες άμεσες συγχωνεύσεις, ή μετακινήσεις τμημάτων. Πρόκειται για αλλαγές που έχουν κοινά στοιχεία με την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας, αλλά είναι πιο τολμηρές και πιο ορθολογικές. Οι επόμενες δύο Φάσεις, αντιστοιχούν στη γεωγραφική οργάνωση των ιδρυμάτων και στην αναθεώρηση των γνωστικών αντικειμένων. Οι Φάσεις αυτές θα αλληλοεπικαλύπτονται χρονικά, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν ταυτόχρονα και να ολοκληρωθούν σε διάστημα πενταετίας.


  […]

  - Σχέδιο «Αθηνά»: Η μεταρρύθμιση που δεν έγινε

  Αρκεί ως μία πρώτη τεκμηρίωση, διαβάζοντας την οριστική μορφή του Σχεδίου «Αθηνά», να παραθέσουμε τα εξής:

  Από τα 130 περίπου τμήματα που καταργούνται με το Σχέδιο «Αθηνά», τα 50 είναι είτε τμήματα-σφραγίδες, δηλαδή τμήματα που είχαν ιδρυθεί μόνο στα χαρτιά χωρίς προσωπικό ή φοιτητές, είτε Κέντρα Ξένων Γλωσσών & Φυσικής Αγωγής (ΤΕΙ) και Γενικά Τμήματα (ΤΕΙ και Πανεπιστημίων) που είχε ήδη καταργήσει ο Ν.4009/2011 με ένταξή τους στις αντίστοιχες Σχολές τους.

  Στα υπόλοιπα 80 περίπου τμήματα που καταργούνται με απορρόφηση, συγχώνευση ή κατάργηση, συμπεριλαμβάνονται:

  α) τα 20 από τα 25 που είχαν βγει από το μηχανογραφικό το 2011 και τα επανέφερε το ΥΠΑΙΘΠΑ το 2012 επί υπουργίας των κυρίων Μπαμπινιώτη και Αρβανιτόπουλου, και

  β) τα 26 που καταργούνται σταδιακά, ή «εντάσσονται στην μεταβατικότητα» όπως χαρακτηριστικά ορίζει το Υπουργείο, από το 2017-2018!

  Ήτοι, αντί της αναγκαίας μεταρρύθμισης, παλαιοκομματικού τύπου διευθετήσεις.


     
 
       
Σαβ, 06 Απρ 2013 5:24 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


sgep
Γκουρού
Γκουρού


Feb 06, 2011
1400


Νόμιζα ότι μέχρι το καλοκαίρι δεν άξιζε να γραφτεί τίποτα άλλο επί του θέματος, αλλά η κατάσταση με το συγκεκριμένο σχέδιο ( ; ) είναι πλέον εκτός ελέγχου.

«Συνομοσπονδιακό Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Μακεδονίας» (29.03.2013)


     
 
       
Τετ, 15 Μάϊ 2013 10:03 am
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


sgep
Γκουρού
Γκουρού


Feb 06, 2011
1400


Οι αναμενόμενες αλλαγές.

Διορθώσεις και αλλαγές σε 2 από τα 36 ΠΔ του σχεδίου «Αθηνά»
  Δύο από τα 36 Προεδρικά Διατάγματα επανακατατέθηκαν από το υπουργείο Παιδείας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ύστερα από μικροδιορθώσεις που έγιναν και αφορούν:

  Α. Το Τμήμα Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Αθηνών που λειτουργούσε ως πρόγραμμα και ρυθμίστηκε η ένταξη των μελών ΔΕΠ στο τμήμα, με βάση το γνωστικό αντικείμενο. Αυτό θα γίνεται με διαπιστωτική πράξη του Πρύτανη του Ιδρύματος.
  Β. Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο οποίο δεν θα μπει «λουκέτο», αλλά θα αρχίσει η λειτουργία του από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.


  - Ψήφισμα Συγκλήτου Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για Πολυτεχνική Σχολή (26.04.2013)

  - Σύσκεψη στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής (02.05.2013)

  Spoiler:
  Επιστολή στον υπ. Παιδείας για την Ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής - 16.05.2013 έγραψε:
  Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

  Η διατήρηση του ιδρυμένου Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και η ένταξή του σε Αρχιτεκτονική Σχολή είναι στη σωστή κατεύθυνση.

  Ωστόσο, το πάγιο αίτημα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων παραμένει η ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής, σύμφωνα με την πρόταση της Συγκλήτου και του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που σας έχουμε ήδη υποβάλει και η οποία Πολυτεχνική Σχολή θα περιλαμβάνει:

  1. Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
  2. Το Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, και
  3. Το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής (μετά τη μετονομασία του Τμήματος Πληροφορικής).

  Και τούτο, γιατί είναι προφανές ότι Τμήματα Μηχανικών με πενταετή διάρκεια σπουδών ανήκουν σε Πολυτεχνική Σχολή και δεν μπορούν να ενταχθούν στη Σχολή Θετικών Επιστημών.

  Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, επικαλούμενη και τις αποφάσεις της Συγκλήτου και του Συμβουλίου του Ιδρύματος, επιμένει και ζητά να ισχύσει το ακαδημαϊκά ορθόν και προφανές, που είναι η ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής, με την ένταξη σε αυτήν των τριών παραπάνω Τμημάτων.

  Με τιμή
  Ο Πρύτανης
  Τριαντάφυλλος Αλμπάνηςedit (17.05.2013):

Νόμιμα άλλα έξι ΠΔ για το σχέδιο «Αθηνά» έκρινε το ΣτΕ

Spoiler:
17.04.2013 έγραψε:
Ειδικότερα, τα έξι αυτά διατάγματα, τα οποία επεξεργάστηκε το Ε' Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Αγγελική Θεοφιλοπούλου και εισηγήτρια η πάρεδρος Όλγα Παπαδοπούλου) και κρίθηκαν νόμιμα, αφορούν:

  1) Την ίδρυση σχολών, την κατάργηση, συγχώνευση και μετονομασία τμημάτων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

  2) Την ίδρυση Σχολών, την κατάργηση τμήματος και ίδρυση κατεύθυνσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

  3) Την κατάργηση τμημάτων και ίδρυση σχολών στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

  4) Την ίδρυση σχολών, την κατάργηση τμήματος, τη μετονομασία τμήματος και συγχώνευση ειδικεύσεων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

  5) Την ίδρυση σχολών, την κατάργηση τμήματος και μετονομασία τμήματος στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και

  6) την κατάργηση, συγχώνευση, μετονομασία τμημάτων και ίδρυση σχολής στην Ανωτάτη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (AΣΠΑIΤΕ).


Σημειώνεται, ότι πλέον των επίμαχων έξι σχεδίων διαταγμάτων έως σήμερα έχουν κριθεί νόμιμα και τα εξής τέσσερα διατάγματα που αφορούν:

  1) Την ίδρυση σχολών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

  2) Την ίδρυση-συγκρότηση σχολών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

  3) Την ίδρυση-συγκρότηση σχολών στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

  4) Την ίδρυση σχολής Καλών Τεχνών στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.


     
 
       
Πεμ, 30 Μάϊ 2013 7:26 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


sgep
Γκουρού
Γκουρού


Feb 06, 2011
1400


Νόμιμα τα 21 από τα 36 Προεδρικά Διατάγματα για την αναδιάρθρωση ΑΕΙ και ΤΕΙ
  Δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τα ΠΔ του Σχεδίου «Αθηνά», που αφορούν 11 Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

  ΦΕΚ τεύχος Α’ αριθμός φύλλου 119 - 28.05.2013

  Spoiler:
  23.05.2013 έγραψε:
  Τα πέντε νέα διατάγματα που εξέτασε το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο αφορούν:

   - Τη συγχώνευση Τμημάτων, ίδρυση-συγκρότηση και ανασυγκρότηση Σχολών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
   - Τη συγχώνευση Σχολών, μετονομασία Τμημάτων, συγχώνευση και κατάργηση Τμημάτων και συγκρότηση Σχολών του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
   - Τη μετονομασία Σχολής και Τμημάτων, τη συγχώνευση Τμημάτων, την κατάργηση Παραρτημάτων και Τμημάτων, την ίδρυση Σχολής και συγκρότηση Σχολών του ΤΕΙ Μακεδονίας
   - Τη μετονομασία του ΤΕΙ Λάρισας σε ΤΕΙ Θεσσαλίας, τη μετονομασία Σχολής και Τμημάτων, συγχώνευση Τμημάτων, κατάργηση Παραρτημάτων και Τμημάτων και συγκρότηση Σχολών του ΤΕΙ Θεσσαλίας
   - Τη μετονομασία Σχολής, συγχώνευση Τμημάτων, κατάργηση Παραρτημάτων, την ίδρυση Σχολής και συγκρότηση Σχολών του ΤΕΙ Ηπείρου

  Υπενθυμίζεται ότι, από τα συνολικά 36 διατάγματα του σχεδίου Αθηνά, τα 23 αφορούν τα ΑΕΙ και τα 13 τα ΤΕΙ, ενώ σύμφωνα με την αναδιάταξη του νέου ακαδημαϊκού χάρτη καταργούνται τα πανεπιστήμια Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας.

  Νόμιμα είχαν ήδη κριθεί 21 άλλα διατάγματα, τα οποία αφορούν:

   - Την ίδρυση Σχολών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
   - Την ίδρυση-συγκρότηση Σχολών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
   - Την ίδρυση-συγκρότηση Σχολών στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
   - Την ίδρυση Σχολής Καλών Τεχνών στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών
   - Την ίδρυση Σχολών, την κατάργηση, συγχώνευση, μετονομασία Τμημάτων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
   - Την ίδρυση Σχολών, την κατάργηση Τμήματος και ίδρυση κατεύθυνσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς
   - Την κατάργηση Τμημάτων και ίδρυση Σχολών στο Πολυτεχνείο Κρήτης
   - Την ίδρυση Σχολών, κατάργηση Τμήματος, μετονομασία Τμήματος και συγχώνευση ειδικεύσεων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο
   - Την ίδρυση Σχολών, κατάργηση Τμήματος και μετονομασία Τμήματος στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
   - Την κατάργηση, συγχώνευση, μετονομασία Τμημάτων και ίδρυση Σχολής στην Ανωτάτη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΕΣΠΑΤΕ)

   - Τη μετονομασία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών σε Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, τη συγχώνευση Τμημάτων και ίδρυση - συγκρότηση Σχολών
   - Τη μετονομασία Τμήματος, συγχώνευση Τμήματος και ίδρυση-συγκρότηση και ανασυγκρότηση Σχολών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
   - Τη μετονομασία του ΤΕΙ Καβάλας σε ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και μετονομασία Σχολής και Τμημάτων-συγχώνευση Τμημάτων, κατάργηση παραρτημάτων και Τμημάτων, καθώς και ίδρυση Σχολής - συγκρότηση Σχολών του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

   - Την ίδρυση, μετονομασία, ανασυγκρότηση Σχολών και ίδρυση Τμήματος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (υπενθυμίζεται ότι το αρχικό κείμενο του επίμαχου σχεδίου διατάγματος είχε ανακληθεί και επανακατατέθηκε εκ νέου με ελάχιστες αλλαγές)
   - Την κατάργηση, συγχώνευση Τμημάτων, μετονομασία και συγκρότηση Σχολών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
   - Τη μετονομασία Τμημάτων, συγχώνευση Τμημάτων, κατάργηση παραρτήματος, κατάργηση Τμημάτων και συγκρότηση Σχολών του ΤΕΙ Πειραιά.


     
 
       
Παρ, 07 Ιούν 2013 9:27 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


sgep
Γκουρού
Γκουρού


Feb 06, 2011
1400


Τα 36 Προεδρικά Διατάγματα του Σχεδίου «Αθηνά»
  Ολοκληρώθηκε η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης όλων των προεδρικών Διαταγμάτων του Σχεδίου «Αθηνά».


     
   
Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες (ώρα Ελλάδας) 
Μετάβαση στη:  
 

Σχετικές συζητήσεις - topics

Θεματική Ενότητα Πληροφορίες Δημοσιεύθηκε
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Ψήφισμα (9/2/2021) του ΤΜΣΠΣ σχετικά ...

Συζήτηση: τμ. Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων Απαντήσεις: 0

Τετ, 10 Φεβ 2021 8:31 am Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις ΛΕΣΒΟΣ: Παρουσίαση του Παρατηρητηρίου...

Συζήτηση: Ημερίδες - Συνέδρια - Ακαδημαϊκές Εκδηλώσεις Απαντήσεις: 2

Τρι, 28 Νοέ 2017 10:28 am Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις ΑΘΗΝΑ: Open Science Fair: 6-8 Σεπτεμβ...

Συζήτηση: Ημερίδες - Συνέδρια - Ακαδημαϊκές Εκδηλώσεις Απαντήσεις: 0

Δευ, 24 Ιούλ 2017 8:41 am Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις ΑΘΗΝΑ: Διημερίδα "Tεχνοεπιστημον...

Συζήτηση: Ημερίδες - Συνέδρια - Ακαδημαϊκές Εκδηλώσεις Απαντήσεις: 0

Παρ, 17 Φεβ 2017 3:28 am Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις (ΑΘΗΝΑ): Πωλείται η εικονιζόμενη Κιθά...

Συζήτηση: Αγγελίες - Προσφορές Απαντήσεις: 0

Σαβ, 18 Απρ 2015 8:21 pm Τελευταίο Μήνυμα


Πρόσφατες συζητήσεις - topics