Καλώς ήρθες στο forum! Για να συμμετάσχεις στις συζητήσεις πρέπει να εγγραφείς στην πύλη. Γίνε μέλος τώρα!
|
Κοινωνικά θέματα, Πολιτική, Επικαιρότητα |
| αποποινηκοποίηση κάναβης |
| ναι |
|
73% |
[ 11 ] |
| όχι |
|
26% |
[ 4 ] |
|
| Σύνολο Ψήφων : 15 |
|
| Συγγραφέας |
Κάνναβη & εξαρτησεις... |
| |
|
|
|
φιλε μου dizzy. δεν ειναι θεμα βιβλιου. μπορω και γω να σου βρω βιβλια που ισχυριζονται το αντιθετο απο αυτο που ισχυριζεται αυτο που παραθετεις. τα βιβλια ποτε δεν ειναι ουδετερα, παιρνουν την υποκειμενικοτητα αυτου που τα γραφει! ο καθενας μπορει να βγει και να γραψει οτι θελει, εμενα μου ειναι αδιαφορο, γιατι εχω διαβασει 5 αλλα βιβλια που με αποδειξεις λενε αλλα! ο καθενας οτι θελει πιστευει. δημοκρατια εχουμε! αν εσυ την βρισκει με την καναβη, μην προσπαθεις να πεισεις και τους αλλους οτι ειναι καλη!
και δεν εχουμε μεινει καθολου πισω αγαπητε! μακαρι σε αυτα τα θεματα να ειμασταν πισω! μακαρι να υπηρχε καλυτερη ενημερωση, πολυπλευρη και ουδετερη και να μην ειχαμε τοσα προβληματα σαν χωρα! η καναβη δεν θα μας παει μπροστα μονο πιο πισω! σου ξαναλεω ειδαμε την ολλανδια ποσο μπροστα ειναι! καταστρεφηκε πληρως! ειναι αποτροπεο το θεαμα στους δρομους, στα σχολεια, παντου!! εγω αυτο δεν το θελω για την πατριδα μου, για τον αδερφο μου, για μενα, για τα παιδια μου στο μελλον! εσυ μονος σ κανε οτι θες και οσοι πιστευουν τα ιδια με σενα! κατεστρεψε τον εαυτο σου μονος σου!
|
|
|
|
| |
|
|
|
Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι η συστηματική και χρόνια χρήση επιδρά σε διάφορες εγκεφαλικές λειτουργίες. Δημιουργεί παρόμοιες μεταβολές με αυτές της χρήσης ηρωίνη, κοκαΐνης και οινοπνεύματος. Επίσης, διάφορες μελέτες δείχνουν ότι η χρήση μαριχουάνας/χασίς ίσως σχετίζεται με κάποια είδη καρκίνου και με διαταραχές στο αναπνευστικό, ανοσοποιητικό και γεννητικό σύστημα. Έχει αποδειχθεί πως κάποιος που κάνει 5 τσιγάρα μαριχουάνα/χασίς την εβδομάδα προσλαμβάνει τόσα καρκινογόνα χημικά συστατικά όσα κάποιος που καπνίζει 20 τσιγάρα καπνού την ημέρα. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει πως η χρήση της κάνναβης καταστρέφει κύτταρα και ιστούς που σχετίζονται με την άμυνα του οργανισμού απέναντι στις διάφορες ασθένειες.
Η πραγματικότητα είναι ότι η μαριχουάνα και το χασίς είναι ψυχοτρόπες ουσίες που παράγονται από το φυτό της ινδικής κάνναβης και επιδρούν στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Από την πλευρά της φαρμακολογικής τοξικότητας η κάνναβη είναι πράγματι λιγότερο τοξική ουσία από το αλκοόλ. Το κριτήριο της τοξικότητας δεν είναι όμως το μόνο κριτήριο βάση του οποίου η χρήση μιας ουσίας κρίνεται ως επικίνδυνη. Πρόσφατα υπάρχει αυξανόμενος αριθμός επιστημονικών μελετών που δείχνουν ότι η χρήση της κάνναβης δεν είναι ακίνδυνη, ιδιαίτερα σε άτομα εφηβικής ηλικίας. Αντίθετα μπορεί να δημιουργήσει, κάτω από ορισμένες συνθήκες και σε ορισμένα άτομα, σοβαρά προβλήματα. Για το λόγο αυτό άλλωστε όλες οι χώρες που ακολουθούσαν μια πιο ανεκτική πολιτική στο θέμα της χρήσης της κάνναβης, συμπεριλαμβανομένης και της Ολλανδίας, αναθεωρούν την πολιτική τους.
http://despoina.pblogs.gr/2008/08/iindikh-kanabh.html
να δεις οτι ο καθενας λεει το δικο του σου δινω και γω μια αλλη αποψη! δν πισευω να σου κανει κατι απλα για τους ενδιαφερομενους.
|
|
|
|
| |
|

Legend-x
Γκουρού

Aug 26, 2008
895
Τόπος: Ρόδος
|
|
Ωραία fraoulitsa γιατί στην Ολλανδία η χρήση είναι νόμιμη και μιλάω γενικά για τις ναρκωτικές ουσίες
|
|
|
|
| |
|
|
|
ευκολο.... γιατι οι ολλανδοι θελουν να το παιξουν πρωτοποροι πρωτον και φαινεται αυτο και απο αλλες ενεργιες τους(γαμοι, πλαστικες, εγχειρησεις αλλαγης φυλλου) σε αυτα ειναι μανουλες! και δευτερον ειναι στη μεση πολιτικα παιχνιδια που δεν εχω την πολυτελεια να αναλυσω, μπορεις να σκεφτεις..... για πηγαινε να τους ρωτησεις ομως αν τους αρεσει η κατασταση αυτη που βιωνουν? σαν κοινωνικη ερευνητρια(μελλουσα) η χαρα μου ειναι αυτη η χωρα!!
|
|
|
|
| |
|

King_Of_Cats
Γκουρού

May 01, 2007
503
Τόπος: Larnaca, Cyprus
|
|
Η Ολλανδια ειναι οντως πολυ προχωρημενη σε περιεργα θεματα. Οσο αφορα την αποποινηκοποιηση της κανναβης, δεν συμφωνω γιατι απλα ειναι πολυ ζημιογονα ουσια για τον ανθρωπινο οργανισμο.
Εδω το 2010 γινονται νομοι για να μειωθουν οι καπνιστες και θα επιτραπει το χορτο?????
Καιρος ειναι να συνειδητοποιηθουμε και να απωθησουμε ολα που μας βλαπτουν. Ειτε με νομους, ειτε χωρις...
Ηλιθια στερεοτυπα τα οποια εχουν εδραιωθει τις 3-4 τελευταιες δεκαετιες πρεπει να παψουν να υφιστανται αν θελουμε αυτος ο κοσμος να παει μπροστα!!
Το τσιγαρο, η κανναβης και ΟΛΕΣ οι ναρκωτικες ΔΕΝ ειναι κατι το προχωρημενο η κουλ.
|
|
|
|
| |
|

Rogue
Μεγάλο μολύβι

Mar 20, 2008
130
|
|
Κάτσε ρε φραουλίτσα..χαλάρωσε λίγο. Γιατί τόσο μένος εναντίον της κάνναβης? Συγκεκριμένα? όπως σου έγραψα και πριν, υπάρχουν τόσα άλλα χειρότερα πράματα στο κόσμο μας όμως κανείς δεν εκφέρεται με τόσο πάθος εναντίον τους. Γιατί γίνεται αυτό?
Η Ολλανδία και οι Ολλανδοί είναι μια χαρα. Αν έχεις πάει στην Ολλανδία, τότε ναι, μπορείς να εκφέρεις γνώμη. Το ότι "έχεις ακούσει, έχεις διαβάσει" για μια χώρα, συγγνώμη αλλά προσωπικά για μένα δεν αποτελεί επιχείρημα. Πήγαινε μόνη σου, δες την κατάσταση, και μετά έλα να μου πεις για το τί είναι οι Ολλανδοί και τί δεν είναι. Και ναι έχω πάει. Και όπως σου είπα, οι Ολλανδοί μπορεί να λες πως θέλουν να το παίξουν προοδευτικοί και έτσι, αλλά τα ποσοστά κατανάλωσης χόρτου στη Ολλανδία είναι μικρότερα από τα αντίστοιχα στη Ελλάδα. Διότι όπως προείπα το απαγορευμένο πουλαει! Α! Και κάτι άλλο. Δεν ξέρω αν ξέρεις πως επίσης στη Ολλανδία η κατανάλωση χόρτου απαγορεύεται παντού, εκτός από το σπίτι σου! Αυτό το παρέληψες. Μήπως είναι η απόδειξη πως είσαι προκατειλημένη και δεν το έχεις ψάξει το θέμα όσο λες?
Όπως λες, υπάρχουν βιβλία που λένε πως η κάναβη είναι καλό πράμα και άλλα τόσα που υποστηρίζουν το αντίθετο. Όσον αφορά το πόσο βλαβερή είναι. Προσωπικά, και ακριβώς λόγω των συμφερόντων που ανέφερες και που παίζονται, νομίζω πως το όλο θέμα βλαβερότητας της κάναβης υποκινείται. Εκεί που προσωπικά δεν συμφωνώ, είναι στη γνώμη πως η κάνναβη δεν είναι εθιστική. Και δεν είναι πως έχω διαβάσει σε κάποιο βιβλίο πως η κάναβη εθίζει. Έχω δει άτομα να εθίζονται σε αυτή. Το γεγονος πάντως παραμένει πως το τσιγάρο είναι πολύ πιο επιβλαβές και εθιστικό από την κάναβη και παρόλαυτά είναι νόμιμο.
Εμένα αυτό που μου τη σπάει είναι η απαγόρευση. Τί πάει να πει"δεν σου επιτρέπω να κάνεις κακό στον εαυτό σου?" Και αν εγώ θέλω να δοκιμάσω? Αν εγώ θέλω να ζήσω την εμπειρία? όπως προείπα μερικές από αυτές τις ουσίες, τα μαγικά μανιτάρια για παράδειγμα, μπορεί να σου χαρίσουν μια εμπειρία ψυχοσωματική αν θες. Γιατί κάποιος να μου το στερεί αυτό, αντί να μου το επιτρέψει δίνοντάς μου παράληλλα καθοδήγηση, συμβουλές, και τρόπο χρήσης?
Ελπίζω αυτή τη φορά το post μου να μην ποσταριστεί τελευταίο γιατί το προηγούμενο κανείς δεν το πήρε είδηση και νοιώθω έξω απ'τη κουβέντα!
|
|
|
|
| |
|
|
|
Πρώτα απ'όλα: αν και δεν μου άρεσε ο τρόπος του, αυτό που λίνκαρε ο dizzy είναι πολύ ενδιαφέρον κείμενο και προτείνω σε όλους να το κατεβάσουν και να το διαβάσουν. Γιατί το να λέμε "έχουν γραφτεί άπειρα βιβλία στο θέμα" είναι άχρηστο σε μια σοβαρή συζήτηση, αν δεν μπορούμε να δώσουμε ούτε ένα χειροπιαστό παράδειγμα.
Διαβάζω πολλές απόψεις (κι εσύ τέκνον βρούτε, King?) σχετικά με τα ναρκωτικά εδώ και το "πόσο κακά είναι". Ας σκεφτούμε λίγο, πιο είναι το πιο διάσημο και διαδεδομένο ναρκωτικό στον κόσμο.
...
Σκεφτήκατε; Ωραία. Η σωστή απάντηση μπορεί να σας εκπλήξει. Είναι η καφεϊνη. Αυτό το ναρκωτικό το οποίο περιέχεται σε κάθε είδους καφέ, τσάι, αναψυκτικά, energy drinks, σοκολάτα, και άλλα πολλά. Η δράση της μπορεί να μην είναι ψυχοτρόπος όμως έχει συγκεκριμένες επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό και φυσικά είναι εθιστική (και οι περισσότεροι μας είμαστε εθισμένοι). Το καλό με την καφεϊνη είναι ότι, σε σύγκριση πάντα με άλλες βλαβερές ουσίες, όπως η νικοτίνη ή το αλκοόλ, είναι σχετικά αβλαβής, γι'αυτό οι περισσότεροι μας ποτέ δεν μπαίνουμε στην διαδικασία να απεξαρτηθούμε.
Αν ήθελε λοιπόν η καλή κυβέρνηση να μας προφυλάξει απο τις βλαβερές ουσίες, θα έπρεπε να ξεκινήσει απαγορεύοντας όλους τους καφέδες και τα τσάγια, συνεχίζοντας στην απαγόρευση των ακλοολούχων και μετά των ειδών καπνού. Τι γίνεται όμως; "Ελαφρά" ναρκωτικά όπως αυτά κρίνονται απολύτως κοινωνικά αποδεκτά. Σας ρωτώ: Ποιός αποφάσισε ότι το ποτό είναι λιγότερο επικίνδυνο και πιο, χμ, "παρεϊστικο" απο την κάνναβη; Γιατί, πριν απο όχι και τόσο πολύ καιρό, δεν υπήρχε κανείς τέτοιος διαχωρισμός. Η μαριχουάνα ήταν και αυτή απολύτως αποδεκτή απο όλους. Αν και πολύ πιο σκληρά ναρκωτικά είχαν απολαύσει παρόμοιες περιόδους ανεκτικότητας, είναι πιο δύσκολο να κρίνω αν και αυτά θα έπρεπε να είναι νόμιμα στην χρήση.
Σχετικά με την Ολλανδία τώρα. Η συγκεκριμένη χώρα έχει πολιτικές που θα έπρεπε να είναι παράδειγμα για "δημοκρατικές" χώρες όπως η δική μας. Το να μην επιτρέπεται ο γάμος ομοφυλοφίλων, το να τους επιβάλεται να κρύβονται λες και είναι εγκληματίες, σας φαίνεται σωστό; Έπειτα, φραουλίτσα, οι εγχειρήσεις επιτρέπονται παντού και όχι μόνο στην Ολλανδία. Το ότι το χόρτο είναι εκεί ΣΧΕΔΟΝ ΝΟΜΙΜΟ (δεν είναι τελείως νόμιμο, όπως νομίζεται συχνά. Επιτρέπεται κατοχή πολύ συγκεκριμένων ποσοτήτων και χρήση σε εξίσου συγκεκριμένα μέρη. Βέβαια η αστυνομία είναι ελαστική σε αυτό το θέμα) νομίζω πως δείχνει ότι σαν χώρα έχουν κατανοήσει το πρόβλημα. Θα σας ρωτήσω το εξής: γιατί να μην μπορούμε εδώ στην Ελλάδα, να πάμε σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, να πάρουμε μανιτάρια, και να ξαπλώσουμε σε ένα κρεββάτι ακούγοντας μουσική βυθισμένοι στην ψυχεδέλια; Ούτε τα μανιτάρια είναι εθιστικά, ούτε βλαβερά αν τρώγονται με μέτρο. Γιατί να στερούμαστε αυτή την πιθανόν αποκαλυπτική εμπειρία επειδή μερικοί δεν μπορούν να ξεχωρίσουν την βούρτσα απο...;
|
|
|
|
| |
|
|
|
λοιπον εγω δεν ξαναλεω την γνωμη μου. rogue μου, σε συμπαθω πολυ και σε εκτιμω, σου δηλωνω λοιπον και σε ολους οτι δεν εχω κανενα μενος κατα τιποτα σε αυτον τον πλανητη.... απλα εκφραζω την αποψη μου. οπως και εσεις. εγω προσωπικα δεν πινω δεν καπνιζω, δεν σνιφαρω, δεν πινω καφε. ειμαι του χυμου πορτοκαλι!(ασχετο) απο επιλογη προσωπικη, δεν με νοιαζει για τους υπολοιπους ειλικρινα τι θα κανουν με νοιαζω εγω.
οσο για την ολλανδια ναι ξερω απο πρωτο χερι τα πραγματα γιατι εχω συγγενης εκει και μαλιστα η ξαδερφη μου οταν ερχεται κουβαλαει τσιγαρακια μαζι της... φανατικη του ειδους!!! δεν της ελεγα τιποτα. πονεσα ομως οταν μου ειπε η θεια μου οτι περασε στο επομενο σταδιο... σπανια δεν περνας... και τωρα κατεστραμενη προσπαθει να αποτοξινωθει...(οικογενειακο μας δραμα).... εμενα λοιπον δεν με νοιαζει η αποψη σας. ελπιζω να μην παθετε ποτε τιποτα, να χαμογελατε και να ειστε ευτυχισμησμενοι με τις επιλογες σας. εμενα κανενα βιβλιο και κανενας δεν με πειθει για τιποτα, αφου με τα ματια μου ειδα να καταστρεφεται καποιος. και μην μου πειτε δεν περνας στ αλλο σταδιο η δεν ειναι ολοι ετσι απλα δεν με πειθετε... πειστε τους εαυτους σας. εγω ειμαι εξω....
|
|
|
|
| |
|

Legend-x
Γκουρού

Aug 26, 2008
895
Τόπος: Ρόδος
|
|
Ok Και Εγώ θα πω αυτό που θέλω και θα τελειώσω εδώ. Λοιπόν ο κάθε άνθρωπος είναι αρκετά ώριμος να κρίνει ο ίδιος τι είναι καλό τι κακό τι υγιεινό τι ανθυγιεινό έτσι κάνει τις επιλογές του γιατί λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι να διώκονται απ τον νόμο αφού κάνουν ουσιαστικά αυτό που τους αρέσει και όχι σε βάρος των άλλων. ΤΕΛΟΣ!!!
|
|
|
|
| |
|
|
|
To τόπικ με την κάνναβη χωρίζεται σε δύο μέρη όπως έχει διαμορφωθεί, και καλό είναι να μην τα συγχέουμε για να γίνεται παραγωγικός διάλογος...
Όπως τα κατάλαβα είναι:
1) Πόσο επιβλαβής ή αθώα είναι η κάνναβη σε σχέση με άλλες ουσίες;
2) Πρέπει να αποποινικοποιηθεί ναι ή όχι;
Για το πρώτο θα πω την άποψή μου αφού έχω συλλέξει επιστημονικά άρθρα βασισμένα σε έρευνα και έγκυρες μελέτες. Όταν θα είμαι έτοιμος θα ποστάρω
Για το δεύτερο πιστεύω οτι είναι μεγάλη συζήτηση αμεσα εξαρτώμενη από το πρώτο μέρος, δηλαδή για το πόσο επιβλαβής είναι σε σύγκριση τόσο με τα "κοινωνικά ναρκωτικά" όπως αναφέρατε πριν (βλέπε καπνό, αλκοολ, καφεϊνη) όσο και σε σύγκριση με τα "σκληρά" ναρκωτικά (ηρωίνη, κοκαϊνη, κρακ...ας πούμε και LSD αν ΚΑΙ το τελευταίο είναι άλλο μεγάλο ζήτημα)
Μετά πρέπει να σκεφτούμε την κοινωνικο-οικονομική διάσταση. Δηλαδή ως αποποινικοποιημένο αγαθό πως θα επηρεάσει τις κοινωνικές ομάδες που είναι άμεσα εμπλεκόμενες, π.χ. τους παραγωγούς σε διάφορα μέρη της Ελλάδας όπως όλοι γνωρίζουμε...Βλέπε περιοχές Καλαμάτα, Ξάνθη, Χαλκιδική κλπ
Προσωπικά πιστεύω πως οι παλιοί παραγωγοί θα έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν σε μεγαλύτερη κλίμακα αλλά θα έχουν ανταγωνισμό από τους νέους παραγωγούς που θα είναι αρκετοί. Οι έμποροι και "μεταπράτες" θα πληγούν αρκετά αλλά θα συνεχίσουν να κάνουν "χρυσές" δουλειές. Τώρα σε κοινωνικό επίπεδο δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω πόσο το "μη απαγορευμένο" θα είναι το ίδιο ελκυστικό για αγορά...αυτό θα μας το πει κάποιος που ασχολείται με στατιστικές-ψυχολογία-κοινωνιολογία
|
|
|
|
Πρόσφατες συζητήσεις - topics
|
| | |