Καλώς ήρθες στο forum! Για να συμμετάσχεις στις συζητήσεις πρέπει να εγγραφείς στην πύλη. Γίνε μέλος τώρα!
Συνέντευξη για την Άμεση Δημοκρατία |
|
|
Κοινωνικά θέματα, Πολιτική, Επικαιρότητα |
| Συγγραφέας |
Συνέντευξη για την Άμεση Δημοκρατία |
| |
|
|
|
Σας παρουσιάζω τη συνέντευξη που μου παραχώρησε ο βουλευτής συνασπισμού κ. Γιάννης Δραγασάκης για το ζήτημα της Άμεσης δημοκρατίας. Ευελπιστώ πως θα ακολουθήσουν κι άλλες (για το ίδιο ζήτημα) από άλλους εκπροσώπους του ελληνικού κοινοβουλίου.
Η συνέντευξη στο http://www.metafysiko.gr/interviews.php?id=20
|
|
|
|
| |
|

noone
Μικρό Μολύβι

Oct 02, 2005
53
|
|
Φίλε beetlejuice πιστέυω ότι έκανες πολύ καλά που μας έδωσες αυτήν τη συνέντευξη. Βρίσκω τον κύριο Δραγασάκη πολύ συγκεκριμένο στις απόψεις του και παρόλο που ανήκει σε ένα κόμμα που θεωρείται αριστερό,
αρκετά αντικειμενικό και με αξιόλογη συνειδητοποίηση της σημερινής καταάστασης των θεσμών των αξιών ακόμα και των πολιτικών πεποιθήσεων.
Εγώ απο αυτή τη συνεντευξη θα κρατήσω τρία σημεία τα οποία νομίζω ότι είναι τα πιό καίρια και τα οποία νοιμίζω ότι θα επρεπε να μας απασχολούν.
\\
Χαίρομαι όταν βλέπω νέους να προβληματίζονται, να αναζητούν και αυτό είναι που μου δίνει και πολιτικά ευθύνες διότι στη δική μου γενιά, μπορεί να ήμασταν πιο πολιτικοποιημένοι αλλά τότε οι επιλογές μας είχαν ένα προκαθορισμό. Υπήρχαν δύο κόσμοι, δύο δρόμοι μια συγκεκριμένη δεξιά, μια αριστερά . Σήμερα οι επιλογές δεν είναι προκαθορισμένες ,ζούμε σε μια εποχή που το αριστερά και δεξιά υπάρχει πάντα ως πολιτική σηματοδότηση αλλά τα περιεχόμενα αλλάζουν, επομένως οι νέοι σήμερα πρέπει να ανακαλύψουν την αλήθεια μέσα από δικές τους προσπάθειες. Αυτή η διαδικασία μπορεί να έχει οδύνες αλλά το αποτέλεσμα θα είναι μόνιμο. Καλύτερα να κουραστεί κανείς ψάχνοντας, παρά να υιοθετήσει έτοιμα δόγματα και μετά από κάποιο καιρό να διαπιστώσει ότι δεν ήταν και τόσο αληθινά.
θέμα της διαφθοράς είναι πρωτίστως θέμα αξιών. Διότι στη διαφθορά ενεργούν πάντα 2 παράγοντες. Αυτός που θέλει να διαφθείρει και αυτός που θέλει να διαφθαρεί. Και Επομένως αφ ενός μεν έχουν ενισχυθεί δυνάμεις που θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους διαφθείροντας, εξαγοράζοντας μάλλον ,βλέποντας τη σχέση με το κράτος ως μια συναλλαγή, από την άλλη όμως έχουν μειωθεί και οι αντιστάσεις. Ο Ρουσσώ παλιά είχε πει για ανάλογα φαινόμενα : «Ας κοιτάξουμε ποιος έσπασε το δίχτυ». Δηλαδή η κοινωνία λειτουργεί με κάποιο δίχτυ κανόνων, ηθικών αρχών και αξιών. Εάν για οποιοδήποτε λόγο σπάσει το δίχτυ αυτό.. και συνήθως το δίχτυ σπάει από τα μεγάλα ψάρια.. τότε δεν είναι παράδοξο που τα μικρά το διαπερνούν. Θέλω να πω λοιπόν ότι από κάπου αρχίζει αυτό το φαινόμενο και τελικά καταλήγει να διαμορφώνει κοινωνικά πρότυπα και κοινωνικές συμπεριφορές. Δηλαδή αν ο κόσμος πιστεύει ότι δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του αλλιώς παρά μόνο λαδώνοντας θα επιχειρήσει να λαδώσει
Το δεύτερο πρόβλημα που επιτείνει αυτή την κατάσταση είναι η αδιαφάνεια σε ότι αφορά την λειτουργία του κράτους και τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Ο πολίτης αλλά και ο βουλευτής γιατί αδιαφάνεια υπάρχει και έναντι της βουλής δεν γνωρίζει οι φόροι που πληρώνει πως αξιοποιούνται. Πρέπει να κατανοηθεί ότι η διαφάνεια είναι συστατικό της δημοκρατίας και είναι δικαίωμα του πολίτη να γνωρίζει. Αν δεν γνωρίζει δεν μπορεί να παρέμβει, να προβάλλει τα αιτήματα του, να ικανοποιηθεί ή όχι. Η ευθύνη ανήκει στο πολιτικό σύστημα αλλά μετά από ένα σημείο δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, οι πολιτικοί ας το πούμε έτσι είναι συνένοχοι στο πρόβλημα, η κοινωνία εθίζεται σε αυτό τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος και μετά πιέζει τον βουλευτή για πελατειακού τύπου εξυπηρετήσεις και ακριβώς μια αντίστροφη κίνηση απαιτεί μια συντονισμένη προσπάθεια και από τα πάνω και από τα κάτω.
]]]]]
|
|
|
|
| |
|
|
|
Γεια σου noone, χαίρομαι που προβληματίστηκες από τη συνέντευξη Δραγασάκη. Σε πληροφορώ πως θα ακολουθήσουν και άλλες συνεντεύξεις από εκπροσώπους όλων των κομματικών σχηματισμών του ελληνικού κοινοβουλίου. Την επόμενη εβδομάδα έχω προγραμματίσει συνάντηση με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών κ. Κ. Σκανδαλίδη για συνέντευξη με κύριο θέμα την άμεση δημοκρατία.
Κύρια αιτία ενασχόλησης μου με το ζήτημα υπήρξε η μελέτη και η θεσμική δομή της αρχαίας αθηναϊκης δημοκρατίας, καθώς και κείμενα του Τάκη Φωτόπουλου και του Κορνήλιου Καστοριάδη.
Επίσης πολύ σημαντική κρίνω πως ήταν η συνέντευξη που μου παραχώρησε ο συντονιστής της ΜΚΟ για την άμεση δημοκρατία στην Ελλάδα κ. Γιώργος Κόκκας που θα βρείς στο http://www.metafysiko.gr/interviews.php?id=18 . Ο κ. Κόκκας ήταν πρόσφατα καλεσμένος της φοιτητικής ομάδας Κ.Α.Π.Α (Κέντρο Αναζητησης Πανπιστημίου Αιγαίου) στο νησί της Σάμου.
|
|
|
|
| |
|

inertia
Ανεμοδαρμένος

Dec 14, 2003
5131
|
|
Χαίρετε κι από εμένα παιδιά!
Θα μπω λίγο "σφήνα" στο θέμα, αλλά καλώ γενικά ας μη συνεχιστεί η θέση μου ιδιαίτερα, για να μην βγούμε "εκτός θέματος"!!
Θα ήθελα να κάνω μια μικρή παρένθεση εδώ, κι εφ'όσον βλέπω πως υπάρχει ενδιαφέρον και γίνονται διάφορες συνεντεύξεις, κάνω μια πρόταση να τις περάσουμε αν υπάρχει η διάθεση και μέσα στα Αρθρα του ιστότοπου. Αναφέρω χαρακτηριστικά την κατηγορία "Συνεντεύξεις" ( http://my.aegean.gr/web/article-topic-23.html) που υπάρχει και... περιμένει τη συμβολή όλων μας για να την πλουτίσουμε!
Για περισσότερα, στείλτε και Email ή Π.Μ...
(και, beetlejuice, αν δεν έχεις πρόβλημα, αν το θες δηλαδή, μπορούμε να περάσουμε και τις συνεντεύξεις αυτές που αναφέρθηκαν ως άρθρα ήδη από τώρα! Θα περιμένω αν είναι κάποιο Π.Μ. ίσως για περισσότερα!)
keep up!
|
|
|
|
| |
|
|
|
|
|
| |
|
|
|
|
|
| |
|
|
|
beetlejuice έγραψε:
Γεια σου noone, χαίρομαι που προβληματίστηκες από τη συνέντευξη Δραγασάκη. Σε πληροφορώ πως θα ακολουθήσουν και άλλες συνεντεύξεις από εκπροσώπους όλων των κομματικών σχηματισμών του ελληνικού κοινοβουλίου. Την επόμενη εβδομάδα έχω προγραμματίσει συνάντηση με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών κ. Κ. Σκανδαλίδη για συνέντευξη με κύριο θέμα την άμεση δημοκρατία.
|
Για περισσότερα πάνω στην Περιεκτική Δημοκρατία:
http://www.democracynature.org/fotopoulos/
Αξίζει πραγματικά να το διαβάσουμε όλοι και να αναρωτηθούμε αν κάτι τέτοιο είναι δυνατό και εφικτό.
Το μόνο που χρειάζεται είναι να προσπαθήσουμε
(το λινκ δεν είναι ακριβές, λόγω της δομής της σελίδα, δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε αυτό που αξίζει να διαβάσετε )
Greek --- > Διάφορα Κείμενα ---> Περιεκτική Δημοκρατία
Βασική λογική είναι αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, σε μικρές σχετικά κοινότητες ανθρώπων (40000-50000 ανθρώπων) οι οποίες θα είναι δομημένες σε μορφή συνομοσπονδίας.
Κοινοκτημοσύνη των βασικών φυσικών πόρων και εργασία ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός.
|
|
|
|
| |
|
|
|
Ο Φωτοπουλος (που σημειοτεον κατοικει μονιμα στο Λονδινο) χρησιμοποιει τον ορο "Περιεκτικη" Δημοκρατια, ετσι ωστε να περικλειει την αμεσοτητα σε πολιτικο, κοινωνικο και οικολογικο επιπεδο. Το ιδιο πραγμα στην ουσια. Η στηλη του καθε εβδομαδα στην Ελευθεροτυπια ειναι πραγματικα αξιολογη. Σου συστηνω το βιβλιο του που κυκλοφορησε το 2005 απο τις εκδοσεις Γορδιος με τιτλο "Η πολυδιαστατη κριση και η περιεκτικη δημοκρατια". Το τελευταιο κεφαλαιο αποτελει στην ουσια εναν πρακτικο οδηγο εφαρμογης αμεσοδημοκρατικων διαδικασιων στην τοπικη αυτοδιοικηση και αργοτερα σε κυβερνητικα πλαισια.
|
|
|
|
| |
|
|
|
Συνέντευξη για το ίδιο θέμα μας παραχώρησε και ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος. Θα τη διαβάσετε στο http://www.metafysiko.gr/interviews.php?id=30 .
Έχει ήδη κλείσει ο κύκλος των συνεντεύξεων με τους εκπροσώπους του κοινοβουλίου, καθότι πριν λίγες μέρες συνάντησα και τον Αντώνη Σκυλλάκο από το Κ.Κ.Ε. Η συνέντευξη βρίσκεται στο στάδιο της απομαγνητοφώνησης. Θα ενημερώσω όταν ανέβει στο διαδίκτυο.
|
|
|
|
Σχετικές συζητήσεις - topics
Πρόσφατες συζητήσεις - topics
|
| | |