Καλώς ήρθες στο forum! Για να συμμετάσχεις στις συζητήσεις πρέπει να εγγραφείς στην πύλη. Γίνε μέλος τώρα!
Tech-zone: Νέα από τον χώρο της τεχνολογίας |
|
|
Επιστήμη, Τεχνολογία |
| Συγγραφέας |
Tech-zone: Νέα από τον χώρο της τεχνολογίας |
| |
|

icsd08063
Γκουρού

Jul 02, 2008
604
Τόπος: Ν.Μουδανιά,Χαλκιδική
|
|
Τα Αγγλικά δεν είναι λατινογενής γλώσσα!
Έλεγχος με «τηλεπάθεια»
Αναπηρικό αμαξίδιο της Toyota κινείται με τη δύναμη της σκέψης
Παράθεση:
Ερευνητής του ινστιτούτου Riken επιδεικνύει το καπέλο που διαβάζει την εγκεφαλική δραστηριότητα.
Ένα πειραματικό σύστημα που παρουσίασε η Toyota μπορεί να κατευθύνει ηλεκτρικά αναπηρικά αμαξίδια αναγνωρίζοντας νοητικές εντολές.
Παρόμοια συστήματα νοητικού ελέγχου είχαν παρουσιαστεί και στο παρελθόν, χρειάζονταν όμως αρκετά δευτερόλεπτα μέχρι να αναγνωρίσουν την κάθε εντολή, αναφέρει ανακοίνωση της εταιρείας τη Δευτέρα.
Το νέο σύστημα, αντίθετα, καταλαβαίνει πού θέλει να πάει ο χρήστης μέσα σε 125 χιλιοστά του δευτερολέπτου.
Το πρόσωπο που κάθεται στο αμαξίδιο φορά ένα καπέλο με ηλεκτρόδια συνδεδεμένο σε έναν φορητό ηλεκτροεγκεφαλογράφο. Τα ηλεκτρικά σήματα του εγκεφάλου αναλύονται στη συνέχεια από ειδικό λογισμικό.
Στη σημερινή του μορφή, το σύστημα επιτρέπει στο χρήστη να κινηθεί ευθεία μπροστά και να στρίβει, αντιμετωπίζει όμως δυσκολία στο φρενάρισμα -για να σταματήσει, ο χρήστης πρέπει να ανασηκώνει το ένα του μάγουλο, κίνηση που αναγνωρίζεται από έναν ανιχνευτή που φοριέται στο πρόσωπο.
Αρκετές ακόμα εταιρείες στην Ιαπωνία αναπτύσσουν προηγμένα συστήματα που θα βοηθούν τα άτομα με κινητικά προβλήματα αλλά και τους ηλικιωμένους, καθώς ο πληθυσμός της χώρας γερνάει.
Νωρίτερα φέτος η Honda επέδειξε ένα παρόμοιο σύστημα που επιτρέπει στο χρήστη να ελέγχει από απόσταση τις κινήσεις του διάσημου ανθρωποειδούς ρομπότ Asimo.
Το σύστημα της Toyota αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το ερευνητικό ινστιτούτο Riken και άλλα ιδρύματα. |
πηγή: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1028234&rss=yes
<<< b e a UTIFUL!!! >>>
|
|
|
|
| |
|
|
|
Τα τεχνολογικά επιτεύγματα παρατηρώ πως συμβαδίζουν πολλές φορές με άλλες επιστήμες ή και ακόμα τομείς από τις ανθρωπιστικές σπουδές! Το βρίσκω αρκούντως ελκυστικό αυτό σε ένα Forum (Δεσμεύομαι να κάνω τόπικ και να αναλύσω την ετυμολογία της λέξης Forum) και δεν πιστεύω ότι ενοχλεί εν τέλει τον πολυδιάστατο ακαδημαϊκό πολίτη.
Η τεχνολογία δεν ήταν ποτέ το δυνατό μου σημείο, αρκούμαι μονάχα στο θαυμασμό η στην απλή παράθεση άρθρων που μου κίνησαν το ενδιαφέρον, άλλοι τομείς με θέλγουν πολύ παραπάνω σίγουρα.
Σχετικά με τα Αγγλικά και το αν η γλώσσα αυτή ανήκει στον ευρύτερα λατινικό κλάδο δεν υπάρχει μια στέρεα απάντηση. Με τους στενά γλωσσολογικούς όρους δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για λατινογενή γλώσσα. Δεν είναι, αν θέλετε η κλασσική λατινογενής γλώσσα και αυτό τίθεται καθαρά σε σχολαστική βάση. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση όμως.
Σύμφωνα με το υποδειγματικό άρθρο του Jean-Marc Gachelin στο επιστημονικό περιοδικό English Today(23) July 1990 p.8-14 με τίτλο Is English a Romance Language? έχω να παραθέσω:
Παράθεση:
The new English language was swamped with French and Latin words that gave it a truly European flavour. English was thus revived as 'a partly Latin language |
Όλο το κείμενο μιλάει για τη συμβολή των λατινικών στη διαμόρφωση της Αγγλικής γλώσσας αλλά και το πόσο ιστορικά και ουσιαστικά τα αγγλικά δεν αποτελούν κλασσική λατινογενή γλώσσα. Επειδή όμως δεν είμαι γλωσσολόγος και ούτε έχω κάνει ανθρωπιστικές σπουδές γενικότερα, για όποιον ενδιαφέρεται περαιτέρω μπορώ να στείλω το άρθρο (για ευνόητους λόγους) σε προσωπικό μήνυμα...κανένας κόπος
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το τεχνολογικό επίτευγμα που μου κίνησε το ενδιαφέρον τελευταία είναι όμως αυτό:
Φωτογραφήθηκε η δημιουργία της μνήμης
Το πρωταρχικό άρθρο είναι στο Science, εδώ παραθέτω το ενημερωτικό άρθρο στην Καθημερινή.
Οι Νευροεπιστήμες πιστεύω πως στο μέλλον θα αφορούν όλο και περισσότερο τους τεχνολόγους και τους computer scientists....Για να δούμε...
|
|
|
|
| |
|

slide
Γκουρού

Nov 04, 2008
772
|
|
Rogue έγραψε:
[...]ρε παιδιά..έλεος! Λίγος σεβασμός τουλάχιστον στον inertia δεν βλάπτει!
Λάβετε- έστω!- υπ'όψην σας πως αν δεν ήταν ο inertia, εσείς δεν θα είχατε site να τραβήξετε ο ένας τις ψηφιακές τρίχες του άλλου. Να μου πεις, χάθηκαν τα sites? όχι βέβαια.
Άλλα ρε π@#$%η μου! όχι να σου λέει ο admin, σε παρακαλώ μη το γ#$άς άλλο και συ να ποστάρεις από κάτω συνεχίζοντας, έχοντάς τον τελείως κλασμένο!
Άν είσαι τόσο μάγκας, και εξυπνάκιας και πιστεύεις πως είσαι και πολύ σπουδαίος, άντε άνοιξε δική σου σελίδα και πόσταρε ότι σαχλαμπούχλα γουστάρεις!
Και όχι, δεν είμαι ο δικηγόρος του inertia , και όχι ο inertia δεν χρειάζεται δικηγόρο για να υπερασπιστεί το site του.
Απλά τσαντίζομαι όταν ο κάθε -insert here κοσμητικό επίθετο- βάζει τον εαυτούλη του και τη καγκουριά του πάνω από μια τέτοια προσπάθεια. |
Rogue, έκανα τη δημοσίευση πριν δω την παρέμβαση του inertia, όπως του εξήγησα σε σχετικό pm. Μπορείς να ρωτήσεις τον ίδιο για την ημερομηνία και την ώρα του μηνύματος, αν δε πιστεύεις εμένα.
Δεν έχει σημασία, βέβαια, αλλά των γλαφυρών χαρακτηρισμών θα μπορούσε να είχε προηγηθεί κάποια διευκρινιστική ερώτηση - προς όποιον επιθυμείς.
Dali_Doc, όντως υπάρχει ένα επιστημονικό θέμα για τις ρίζες και την εξέλιξη της αγγλικής γλώσσας και υπάρχουν πολλές απόψεις.
Γενικά μιλώντας, έχω κατά νου να προτείνω ένα σχετικό με γλωσσολογία θέμα, οπότε αυτό μπορεί να συζητηθεί εκεί.
Αλλά μην εθελοτυφλείς ότι αυτό ήταν το νόημα της παρέμβασης του Argonaut - δεν τον ενδιαφέρει στο ελάχιστο η γλωσσολογία σε αυτήν την ιστορία, θα μπορούσα να προσθέσω.
Αυτά, για να μην υπάρχουν παρανοήσεις και σε αυτό το θέμα.
|
|
|
|
| |
|

inertia
Ανεμοδαρμένος

Dec 14, 2003
5131
|
|
|
|
| |
|

slide
Γκουρού

Nov 04, 2008
772
|
|
|
|
| |
|
|
|
Παράθεση:
Παράθεση:
kotsos_licious έγραψε:
Άλλωστε, όλα τα έγκυρα forums υποσστηρίζουν πως το UAC και το firewall των 7 είναι μακράν το καλύτερο... |
Καταρχάς, η λέξη είναι fora.
Επίσης, νόμιζα ότι βασίζεστε στην προσωπική εμπειρία και όχι στις γνώμες τρίτων - γιατί τώρα αναφέρεσαι σε "έγκυρα fora" ? |
Καταρχήν νομίζω οτι υπάρχει ένα πράγμα που λέγεται δόκιμο στη γλώσσα.Δηλαδή μπορεί η γραμματική να λέει οτι είναι με ένα τρόπο αλλά επειδή όλοι το χρησιμποιούν αλλιώς θεωρείται σωστό και το αλλιώς.
Νομίζω δηλαδή τώρα έχω αρχίσει να τα διαβάζω αυτά.Η κοπέλα μου είναι δικηγόρος και στους καυγάδες μας πετάει διάφορα τέτοια κουλά και με αποστομώνει.Η ανάγκη βλέπεις...
Αν θυμάμαι από προηγούμενα posts κανείς ποτέ δεν είπε οτι δίνει σημασία μόνο στις προσωπικές του απόψεις.Και θυμάμαι μάλιστα οτι υππήρχε διαφωνία επειδή οι άλλοι λέγανε οτι κοιτάνε τα forum και η slide έλεγε οτι δεν πρέπει κάτι τέτοιο.Από οτι θυμάμαι τώρα μη με πρήξετε με το τι όντως είπατε.
Τέσπα "έγκυρα fora" σημαίνει οτι τέλοσπαντων οι τύποι που postaroun εκεί πέρα σε γενικές γραμμές τα γράφουν καλά ,δε λένε δηλαδή αρλούμπες ,ξέρουν 5 πράγματα κτλ κτλ. Είναι τέλοσπαντων κάποια άτομα που η γνώμη τους θεωρείται σεβαστή ,επειδή έχουν αποδειχτεί πολλές φορές στο παρελθόν σωστοί, έχουν δείξει την κατάρτισή τους κτλ κτλ...
Παράθεση:
kotsos_licious έγραψε:
ΙΕ και ασφάλεια δεν πηγαίνουν μαζί...
Εγκαταστήστε άλλο browser και το ξανασυζητάμε μετά...
Το γεγονός ότι επί σειρά ετών ήσουν υποχρεωμένος να αγοράζεις συγκεκριμένο browser στο 90% των περιπτώσεων μάλλον δε σε απασχολεί, σωστά?
|
Ούτε είπε οτι τον απασχολεί,ούτε οτι δεν τον απασχολεί.Αυτός είπε κάτι για ασφάλεια εσύ έθιξες την μονοπωλιακή πολιτική της Microsoft. Αυτός εκνευρίστηκε και εσύ το ίδιο και γίνατε κουλουβάχατα.Ετσι χωρίς λόγο...
Και σχετικά με την περιβόητη διαφωνία της γλώσσας...
Fora είναι ο πληθυντικός στα λατινικά.Οι ρωμαίοι είχαν εξελληνίσει τον πληθυντικό των ουδετέρων τους και χρησιμοποιούσαν την ελληνική κατάληξη -α.
Forums είναι ο κλασσικός πληθυντικός των αγγλικών.Αλλά όντως είναι λατινική λέξη αλλά τίθεται το ζήτημα της "επί μακρόν χρήσης" όποτε και το forums θα μπορούσε να θεωρηθεί και αυτό δόκιμο.
Σε κάθε περίπτωση νομίζω οτι είναι ακραίο να χαρακτηρίσεις οποιαδήποτε χρήση λάθος.
Επίσης σε κάθε περίπτωση νομίζω πως είναι χαζό να κάνεις ολόκληρο ζήτημα για κάτι τόσο ασήμαντο...
|
|
|
|
| |
|

slide
Γκουρού

Nov 04, 2008
772
|
|
OFFTOPIC
mystery orange έγραψε:
Επίσης σε κάθε περίπτωση νομίζω πως είναι χαζό να κάνεις ολόκληρο ζήτημα για κάτι τόσο ασήμαντο... |
Kι εγώ σε κάθε περίπτωση θεωρώ χαζό να επαναφέρεις με διαφορά φάσης ζητήματα που έχουν λήξει - το ίδιο έκανες και στο θέμα με την Apple όπου, αν και διάβασα την καθυστερημένη απάντησή σου, δε θεώρησα σκόπιμο να απαντήσω.
Υπάρχουν και pm, αν νιώθεις τόση ανάγκη να συνεισφέρεις την άποψή σου μεταχρονολογημένα.
Πες μας, λοιπόν, τί πρόκειται να γίνει - για κάθε σχόλιο, και ανεξαρτήτως της ορθότητάς του, θα υποχρεώνομαι να το συζητήσω διεξοδικά και δημοσίως με όλη "την παρέα" του my.?
υγ. Προφανώς η λέξη forum εκτός Ελλάδας ούτε έγινε γνωστή ούτε περιορίζεται στο Internet γι' αυτό και δεν ισχύει το επιχείρημα ότι μπορεί να θεωρηθεί δόκιμη η λάθος κατάληξη του πληθυντικού της λόγω χρήσης της.
Είναι απλώς ένα ακόμα γλωσσικό λάθος που ευνοείται από τη βιασύνη και την απροσεξία που συνήθως συνοδεύει τον γραπτό λόγο στο Internet, όπως ακριβώς διαιωνίζεται μέσω των ΜΜΕ και η λάθος κατάληξη στη λέξη χοληστερίνη στα ελληνικά.
Αυτή ήταν η ουσία αυτού που έγραψα και κακώς το συνεχίζετε με αιτιολογήσεις που δε στέκουν λογικά.
Παρεμπιπτόντως, για να μη νομίζεις ότι κάνω διακρίσεις εις βάρος κάποιου χρήστη, η σωστή ορθογραφία μίας άλλης λέξης είναι πτυχίο. 
|
|
|
|
| |
|

slide
Γκουρού

Nov 04, 2008
772
|
|
Ημέρα Ελεύθερου Λογισμικού
Εκδηλώσεις σε πέντε πόλεις - Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Χανιά, Δράμα- οργανώνονται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελεύθερου Λογισμικού το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου.
Μέλη της ελληνική κοινότητας ανοιχτού λογισμικού θα μοιράσουν ενημερωτικό υλικό, διανομές του Linux και ελεύθερο λογισμικό για χρήστες Windows.
Τις εκδηλώσεις οργανώνουν η Ένωση Ελλήνων Χρηστών & Φίλων Linux Ελλάδος ( Hellug), η Ένωση Ελλήνων Χρηστών και Φίλων ΕΛ/ΛΑΚ ( Greeklug), η κοινότητα Linux της Θεσσαλονίκης ( Thelug), της Λάρισας ( LinuxTeam) και των Χανίων ( Chania-Lug).
Το υλικό που θα μοιραστεί διατίθεται από την Εταιρεία ΕΛ/ΛΑΚ, την εταιρεία δωρεάν λογισμικού Canonical, καθώς και από τους διοργανωτές.
Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στα σημεία:
_ Αθήνα
Πύλη Πολυτεχνείου (Στουρνάρα), από τις 11:00 π.μ.
_ Θεσσαλονίκη
Λευκός Πύργος, από τις 12:00 μ.μ.
_ Λάρισα
Κεντρική Πλατεία, από τις 11:00 μ.μ
_ Χανιά
Πλατεία Δημοτικής Αγοράς, από τις 5:00 μ.μ
_ Δράμα
Κεντρική Πλατεία, από τις 11:00 π.μ.
__ Software Freedom Day ( wiki )
|
|
|
|
| |
|

inertia
Ανεμοδαρμένος

Dec 14, 2003
5131
|
|
Παράθεση:
Google: Λύση στα προβλήματα του IE, κάνοντας τον Chrome!
Όχι δεν πρόκειται για αστείο. Το ξέρουμε ότι αρκετοί απεχθάνονται τον Internet Explorer. Βέβαια αρκετοί είναι δυστυχώς υποχρεωμένοι να δουλεύουν πάνω σε αυτόν. Η Google βρήκε την λύση: κυκλοφόρησε ένα νέο plugin με την ονομασία Google Frame, το οποίο ουσιαστικά μετατρέπει τον Internet Explorer σε Chrome.Το Google Frame λοιπόν φέρνει όλα τα καλούδια του Chrome, όπως είναι το webkit και το javascript engine, στον IE, χωρίς να αλλάζει την εμφάνιση του πλοηγού ή να επηρεάζει κάτι άλλο στην λειτουργία του. Στο ερώτημα πως η Google μπορεί να είναι τόσο εχθρική προς την Microsoft, η Google επιμένει ότι οι λόγοι της είναι καθαρά ευγενής. Το plugin είναι μικρό στο μέγεθος, γύρω στα 500K και αφού εγκατασταθεί κατεβάζει ακόμα 10MB από απαραίτητα αρχεία. Αφού εγκατασταθεί ο IE δεν αλλάζει καθόλου, απλά πλέον λειτουργεί με τα engines του Chrome, και προφανώς είναι ποιο αποδοτικός και "σταθερός".
Το plugin μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ
Δείτε και το βίντεο της παρουσίασης του από την Google:
πηγές: away.gr, techcrunch.com |
|
|
|
|
| |
|

icsd08063
Γκουρού

Jul 02, 2008
604
Τόπος: Ν.Μουδανιά,Χαλκιδική
|
|
Νέες "πυρηνικές" μπαταρίες
Παράθεση:
Ερευνητές παρουσίασαν μια μπαταρία σε μέγεθος νομίσματος η οποία παράγει ενέργεια από την αποσύνθεση ραδιοισοτόπων.
Κατα την αποσύνθεση των ραδιενεργών αυτών υλικών απελευθερώνονται φορτισμένα σωματίδια τα οποία όταν συλλεγούν σωστά μπορούν να παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα.
Οι πυρηνικές μπαταρίες υπάρχουν εδώ και καιρό, αλλά χρησιμοποιούνται κυρίως σε στρατιωτικές και αεροδιαστημικές εφαρμογές.
Η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου του Μιζούρι ισχυρίζεται ότι οι μπαταρίες αυτές διαρκούν ένα εκατομμύριο φορές περισσότερο από τις κλασικές μπαταρίες, αλλά προσανατολίζει την έρευνά της στην προσπάθεια μείωσης του όγκου τους έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συσκευές κλίμακας micro και nano-ηλεκτρομηχανικών συστημάτων. (Mems & Nems)
Οι πυρηνικές μπαταρίες αποτελούν δελεαστική πρόταση για πολλές χρήσεις, μια και τα ραδιοισότοπα μπορούν να παρέχουν ικανοποιητικά ποσά ηλεκτρικού ρεύματος για απίστευτα μεγάλο χρονικό διάστημα. (εκατοντάδες χρόνια ή και περισσότερο). Γι'αυτό και έχουν χρησιμοποιηθεί κυρίως σε διαστημικές εφαρμογές.
Στην Γή το μεγάλο τους μέγεθος είναι ανασταλτικός παράγοντας για την ευρεία χρήση τους.
Η ομάδα του πανεπιστημίου του Μιζούρι με αρχηγό τον Jae Wan Kwon, εφήυρε ένα υγρό ημιαγωγό για την συλλογή και χρήση των σωματιδίων που αποσπούνται από τα ραδιενεργά υλικά της μπαταρίας. Ο λόγος που δεν χρησιμοποιείται απλός ημιαγωγός για την συλλογή είναι ότι λόγω της τεράστιας ενέργειας που περιέχουν τα εν'λόγω σωματίδια οι ημιαγωγοί αυτοί φθείρονται εύκολα. Για να έχουν λοιπόν την ίδια διάρκεια ζωής με το ραδιενεργό υλικό έπρεπε μέχρι σήμερα οι μπαταρίες αυτές να αποτελούνται από τεράστιες συστοιχίες ημιαγωγών. Η λύση του υγρού ημιαγωγού της ομάδας του πανεπιστημίου του Μιζουρι αποτέλεσε την λύση στο πρόβλημα αυτό, καθώς ο ημιαγωγός αυτός δεν υπόκειται σε φθορά κατα την συλλογή των σωματιδίων.
Τώρα δουλεύουν προς την κατεύθυνση της σμίκρυνσης των μπαταριών αυτής της τεχνολογίας. Και παρότι το όλο εγχείρημα βασίζεται σε ραδιενεργά υλικά, είναι απόλυτα ασφαλής η χρήση τέτοιων μπαταριών κάτω από φυσιολογικές συνθήκες.
Ο Dr Jae δήλωσε πως "οι άνθρωποι φοβούνται οτιδήποτε φέρει την λέξη "πυρηνικό" σκεπτόμενοι ότι πρόκειται για κάτι πολύ επικίνδυνο", και προσθέτει πως "οι πυρηνικές πηγές ενέργειας χρησιμοποιούνται ήδη σε μεγάλη γκάμα συσκευών, όπως βηματοδότες, δορυφόροι και υποβρύχια συστήματα" |
πηγή: adslgr.com
<<< b e a UTIFUL!!! >>>
|
|
|
|
Σχετικές συζητήσεις - topics
Πρόσφατες συζητήσεις - topics
|
| | |