Νέο τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Λήμνο

   
   

 τμ. Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής

 
Συγγραφέας Νέο τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Λήμνο
 
       
Δευ, 11 Φεβ 2008 11:00 am
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


pixie
Μεγάλο μολύβι
Μεγάλο μολύβι


Oct 18, 2005
198


οπως προειπαν κ αλλοι, δεν κοιτανε να φτιαξουν το δικο μας που ουτε κτηριο δεν εχει, πανε να κανουν κ αλλου τωρα,,...
μακαρι να βγει κατι καλο παντως, αν κ φανταζομαι οτι κ κει η κατασταση ιδια με μας θα ναι...αν δεν το κυνηγησουν οι ιδιοι οι φοιτητες....

     
 
       
Τρι, 03 Φεβ 2009 6:45 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


xaderfi
Γκουρού
Γκουρού


Jul 09, 2007
565


Γνωρίζει τελικά κάποιος κάτι παραπάνω σχετικά με το νέο τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Λήμνο; Από τη σελίδα του ιδρύματος πάντως (http://www3.aegean.gr/), σε δελτίο τύπου είδα μεταξύ άλλων και το εξής:
Παράθεση:
Πίνακας 1
Ιδρύσεις Τμημάτων Πανεπιστημίων
που θα λειτουργήσουν από το Ακαδημαϊκό Έτος 2009-2010

Α/Α ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟ ΤΜΗΜΑ ΕΔΡΑ
1 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ -- ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ -- ΛΗΜΝΟΣ


Παράθεση:
Πίνακας 7
ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ 16 ΝΕΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΠΕΔΙΑ ΚΑΙ ΟΜΑΔΕΣ

1) Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου με έδρα τη Λήμνο εντάσσεται στο 3ο επιστημονικό πεδίο.


Άρα μεγαλώνει ο αριθμός των συμφοιτητών μας??Έγινε επεξεργασία από τον/την xaderfi στις Πεμ, 02 Απρ 2009 8:34 pm, 2 φορές συνολικά
     
 
       
Πεμ, 02 Απρ 2009 12:04 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


inertia
Ανεμοδαρμένος
Ανεμοδαρμένος


Dec 14, 2003
4991


Προς το παρόν xaderfi, δεν υπάρχει κάποια σελίδα απ'ό,τι παρατηρώ, αλλά (πάλι από το aegean.gr) υπάρχει η παρακάτω ανακοίνωση-κείμενο:


Παράθεση:
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΣΧΟΛΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Τμήμα
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ


Μύρινα ΛΗΜΝΟΥ
Μητροπολίτη Ιωακείμ 2 - 81400
Τηλ.: 22540 29910, Fax: 22540 29914Το όραμα του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι να γίνει κέντρο αναφοράς που αναπτύσσει και ολοκληρώνει τις επιστήμες τροφίμων και διατροφής μέσω της αριστείας στην εκπαίδευση και την έρευνα στους τομείς των επιστημονικών του ενδιαφερόντων, σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Η αποστολή

Η αποστολή του Τμήματος είναι να αναπτύξει ανθρώπινους πόρους και να επεκτείνει και να μεταδώσει γνώση σχετική με τη συνεχή βελτίωση της ασφάλειας, της ποιότητας και της διατροφικής αξίας των τροφίμων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της αποστολής του, το Τμήμα:
• Θα παρέχει ποιοτική εκπαίδευση σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές στις επιστήμες τροφίμων και διατροφής, δημιουργώντας ένα μελλοντικό σώμα επιστημόνων με ευρεία επιστημονική γνώση και αναπτυγμένες δεξιότητες εφαρμογής της σε πρακτικά προβλήματα.
• Θα παράγει νέα γνώση στις επιστήμες τροφίμων και διατροφής, μέσω της έρευνας και της ανάπτυξης
• Θα μεταδίδει τη γνώση στις επιστήμες τροφίμων και διατροφής στους πολίτες, σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο
• Θα ενισχύει και υποστηρίζει το επιστημονικό και επαγγελματικό δυναμικό σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, στις επιστήμες τροφίμων και διατροφής

Η φυσιογνωμία του πτυχιούχου

Οι απόφοιτοι του Τμήματος είναι επιστήμονες τροφίμων και διατροφής και έχουν όλες τις γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται προκειμένου να μετατρέψουν ανεπεξέργαστες τροφές σε ασφαλή και γευστικά τρόφιμα και ποτά. Οι γνώσεις και δεξιότητες αυτές εντάσσονται στους εξής επιστημονικούς τομείς:

• Χημεία τροφίμων και ανάλυση
• Ασφάλεια και μικροβιολογία τροφίμων
• Επεξεργασία τροφίμων
• Εφαρμοσμένη επιστήμη τροφίμων
• Γενικές δεξιότητες

Ειδικότερα, οι απόφοιτοι του Τμήματος:

• Κατανοούν τις χημικές διεργασίες που καθορίζουν τις ιδιότητες και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ διαφόρων συστατικών των τροφίμων. Κατανοούν τις βασικές χημικές αντιδράσεις που περιορίζουν τη διάρκεια ζωής των τροφίμων και έχουν την απαραίτητη γνώση για να τις ελέγξουν. Είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν εργαστηριακές τεχνικές της βασικής και εφαρμοσμένης χημείας τροφίμων. Κατανοούν τις αρχές που διέπουν τις αναλυτικές τεχνικές που σχετίζονται με τα τρόφιμα και είναι σε θέση να επιλέξουν την κατάλληλη αναλυτική τεχνική για ένα συγκεκριμένο πρακτικό πρόβλημα. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν στην πράξη ένα εργαστήριο ανάλυσης τροφίμων.
• Γνωρίζουν τους σημαντικούς παθογόνους μικροοργανισμούς που απαντώνται σε τρόφιμα και τις συνθήκες στις οποίες αυτοί αναπτύσσονται καθώς και τις συνθήκες και τους κανόνες υγιεινής κάτω από τους οποίους οι μικροοργανισμοί αυτοί απενεργοποιούνται, καταστρέφονται ή γίνονται ακίνδυνοι για τον άνθρωπο. Χρησιμοποιούν εργαστηριακές τεχνικές για να αναγνωρίσουν μικροοργανισμούς σε τρόφιμα. Κατανοούν τις αρχές που διέπουν τη διατήρηση των τροφίμων μέσω διεργασιών ζύμωσης. Κατανοούν τον ρόλο που παίζουν και τη σημασία που έχουν η μικροβιακή απενεργοποίηση, η προσαρμογή και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες (π.χ. aW, pH, θερμοκρασία) στην ανάπτυξη και απόκριση μικροοργανισμών σε διάφορα περιβάλλοντα.
• Κατανοούν τις πηγές και τη διαφοροποίηση των ανεπεξέργαστων τροφών και τις επιπτώσεις τους στις διαδικασίες επεξεργασίας τροφίμων. Γνωρίζουν τους μηχανισμούς αλλοίωσης και υποβάθμισης της ποιότητας των τροφίμων καθώς και μεθόδους για να τους ελέγχουν. Γνωρίζουν τις ιδιότητες που κάνουν ένα τρόφιμο ασφαλές για κατανάλωση. Κατανοούν τις διαδικασίες μεταφοράς τροφίμων και τη λειτουργία μονάδων επεξεργασίας τροφίμων τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό και εργαστηριακό επίπεδο. Είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τα ισοζύγια μάζας και ενέργειας για μια συγκεκριμένη διεργασία τροφίμου. Κατανοούν τις βασικές λειτουργίες που απαιτούνται προκειμένου να παραχθεί ένα δεδομένο τρόφιμο. Γνωρίζουν τις βασικές αρχές και τις τρέχουσες πρακτικές τεχνικών επεξεργασίας και τα αποτελέσματα της επιλογής των παραμέτρων επεξεργασίας στην ποιότητα του προϊόντος. Κατανοούν τις ιδιότητες και χρήσεις διαφόρων υλικών συσκευασίας. Γνωρίζουν τις βασικές αρχές και τις πρακτικές καθαριότητας και υγιεινής που πρέπει να τηρούνται κατά την επεξεργασία τροφίμων. Κατανοούν τις απαιτήσεις χρήσης νερού και της διαχείρισης αποβλήτων της διαδικασίας επεξεργασίας τροφίμων.
• Είναι σε θέση να εφαρμόσουν και να ενσωματώσουν τις αρχές της επιστήμης τους σε πρακτικές εφαρμογές και πραγματικά προβλήματα και για ελέγξουν, να εγγυηθούν και να πιστοποιήσουν την ποιότητα τροφίμων. Γνωρίζουν να χρησιμοποιούν τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών καθώς και στατιστικές τεχνικές για να επιλύσουν προβλήματα της επιστήμης τους. Κατανοούν τις βασικές αρχές της αισθητηριακής ανάλυσης. Είναι γνώστες των τρεχόντων σημαντικών θεμάτων που απασχολούν τη βιομηχανία τροφίμων. Γνωρίζουν τους νόμους και κανονισμούς που διέπουν την παραγωγή και διάθεση τροφίμων.
• Έχουν επικοινωνιακές δεξιότητες στον γραπτό και προφορικό λόγο. Μπορούν να διατυπώσουν ένα πρόβλημα, να αναγνωρίσουν πιθανές αιτίες και δυνατές λύσεις και να κάνουν τεκμηριωμένες προτάσεις αντιμετώπισής του. Εφαρμόζουν κριτική σκέψη όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με νέες, άγνωστες καταστάσεις. Είναι προσηλωμένοι στις αρχές της επαγγελματικής δεοντολογίας και εντιμότητας και διακατέχονται από υψηλές ηθικές αξίες στην επιτέλεση του επαγγέλματός τους. Μπορούν να εργάζονται αποτελεσματικά σε ομάδες και να αλληλεπιδρούν με άτομα άλλων ειδικοτήτων. Έχουν τις δεξιότητες που απαιτούνται προκειμένου να μπορούν να συνεχίσουν να μορφώνονται συνεχώς. Μπορούν να αναλαμβάνουν ηγετικό ρόλο σε διάφορες καταστάσεις και να αντιμετωπίζουν καταστάσεις ατομικής ή ομαδικής σύγκρουσης συμφερόντων. Μπορούν να διεξάγουν ατομικά έρευνα για επιστημονικές ή μη επιστημονικές πληροφορίες. Προς τούτο έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τις βιβλιοθήκες.


Προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης

Επιστήμονες τροφίμων και διατροφής είναι απαραίτητοι για να επιλύουν νέα προβλήματα σχετικά με τη σχέση συμπεριφοράς και διατροφικών επιλογών, με τις αλληλεπιδράσεις διατροφής και γονιδίων, με την περιβαλλοντική και την περιφερειακή υγεία, με τη μικροβιολογία και την ασφάλεια τροφίμων, με την ποιότητα τροφίμων, με καινοτόμες διαδικασίες επεξεργασίας τροφίμων, με μηχανισμούς διατροφικής λειτουργίας, με τη διατροφική αξία των τροφίμων, με τις τεχνολογίες συσκευασίας, με τις φυσικές ιδιότητες των τροφίμων, με ανανεώσιμες πηγές, με την αποθήκευση και τα δομικά χαρακτηριστικά των τροφίμων.

Η βιομηχανία τροφίμων απασχολεί επιστήμονες τροφίμων και διατροφής στη διαχείριση ποιότητας τροφίμων, στην επεξεργασία τροφίμων, στην έρευνα και ανάπτυξη, στο μάρκετινγκ και στη διανομή. Οι επιστήμονες τροφίμων και διατροφής απασχολούνται επίσης σε εταιρείες που παρασκευάζουν τρόφιμα καθώς και σε εταιρείες που υποστηρίζουν κατασκευαστές τροφίμων παρέχοντας πρώτες ύλες τροφίμων, σε εταιρείες εξοπλισμού επεξεργασίας και υλικών συσκευασίας τροφίμων ή σε εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες σχετικές με σίτιση μεγάλης κλίμακας. Τεχνικές και διοικητικές θέσεις είναι επίσης διαθέσιμες σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμούς και ανεξάρτητα εργαστήρια. Τέλος, οι επιστήμονες τροφίμων και διατροφής μπορούν να ακολουθήσουν ακαδημαϊκή ή/και ερευνητική καριέρα.

Οι τομείς απασχόλησης των πτυχιούχων του Τμήματος περιλαμβάνουν:
• Έρευνα και ανάπτυξη – διερεύνηση επιστημονικών αρχών σχετικών με προϊόντα διατροφής
• Ανάπτυξη προϊόντων – ανάπτυξη νέων προϊόντων διατροφής ή βελτίωση της ποιότητας ή/και της ασφάλειας υπαρχόντων προϊόντων
• Τεχνικές πωλήσεις – τεχνική υποστήριξη της βιομηχανίας τροφίμων σε θέματα πρώτων υλών, συστατικών και τεχνολογίας για την παρασκευή συγκεκριμένων προϊόντων
• Διασφάλιση ποιότητας – ανάλυση συστατικών προϊόντων διατροφής και διασφάλιση της συμμόρφωσης του τελικού προϊόντος με τα σχετικά πρότυπα
• Διεθνής παρουσία – βοήθεια σε πολίτες αναπτυσσόμενων κρατών προκειμένου να βελτιώσουν τις διαδικασίες διαχείρισης και αποθήκευσης τροφίμων που χρησιμοποιούν μέσω διαφόρων διεθνών οργανισμών (π.χ. ΠΟΥ)
• Κανονισμοί – ανάπτυξη πολιτικών και επιβολή κανόνων υγιεινής τροφίμων
• Διοίκηση – οργάνωση και λειτουργία μικρομεσαίων εταιρειών επεξεργασίας τροφίμων
• Βασική έρευνα, εκπαίδευση

Οι απόφοιτοι του Τμήματος μπορούν να απασχοληθούν ως:
• Επιστήμονες ελέγχου ποιότητας τροφίμων
• Επόπτες παραγωγής προϊόντων διατροφής
• Επιστήμονες ανάπτυξης προϊόντων διατροφής
• Μικροβιολόγοι τροφίμων
• Χημικοί γεύσης
• Επιθεωρητές ασφάλειας τροφίμων
• Διευθυντές λειτουργιών υπηρεσιών διατροφής
• Ερευνητές και εκπαιδευτές
• Διευθυντές πωλήσεων σε επιχειρήσεις προϊόντων διατροφής

Υ.Γ:
( και μια μικρή αναφορά με σχόλιο για το τμήμα της Λήμνου: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&am...id=2738750 )

     
 
       
Πεμ, 25 Μάρ 2010 10:19 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


eua
Ψαρούκλα
Ψαρούκλα


Oct 28, 2009
9
Τόπος: agrinio


diavasa t parapanw sxolia k exw na pw pws t tmhma sth lhmno odeuei me gorgous ru8mous anaptu3hs apo olous ts tomeis...ta kthria einai etoima ola anakainismena ta ergasthria sto allo e3amhno etoima sto scopus-vista-forum kai alla tetoia oi foithtes ths lhmnou exoun prosvash,a8lhtikes drasthriothtes-8eatrikes omades uparxoun,ta ma8hmata ginontai ka8hmerina apo 9 to prwi ws 9 t vradu me 2 wres keno to meshmeri,ka8hghtes uparxoun,vivlia amesa erxontai ara uparxoun.epikoinwnia me tn prutanh kurio troumph uparxei k einai terastia ka8ws erxetai polu suxna sth lhmno,ola ginontai kanonika opws se alla tmhmata pou leitourgoun xronia.san foithtria tou panepisthmiou aigaiou kai tou tmhmatos episthmhs trofimwn kai diatrofhs ais8anomai uperhfanh pou spoudazw sth lhmno...auta apo ta lhmniotopoula:)

     
 
       
Πεμ, 25 Μάρ 2010 10:52 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


inertia
Ανεμοδαρμένος
Ανεμοδαρμένος


Dec 14, 2003
4991


eua έγραψε:
diavasa t parapanw sxolia k exw na pw pws t tmhma sth lhmno odeuei me gorgous ru8mous anaptu3hs apo olous ts tomeis...ta kthria einai etoima ola anakainismena ta ergasthria sto allo e3amhno etoima sto scopus-vista-forum kai alla tetoia oi foithtes ths lhmnou exoun prosvash,a8lhtikes drasthriothtes-8eatrikes omades uparxoun,ta ma8hmata ginontai ka8hmerina apo 9 to prwi ws 9 t vradu me 2 wres keno to meshmeri,ka8hghtes uparxoun,vivlia amesa erxontai ara uparxoun.epikoinwnia me tn prutanh kurio troumph uparxei k einai terastia ka8ws erxetai polu suxna sth lhmno,ola ginontai kanonika opws se alla tmhmata pou leitourgoun xronia.san foithtria tou panepisthmiou aigaiou kai tou tmhmatos episthmhs trofimwn kai diatrofhs ais8anomai uperhfanh pou spoudazw sth lhmno...auta apo ta lhmniotopoula:)
ωωωωω.. τιμή μας μεγάλη που έχουμε μια όμορφη "ανταπόκριση" από τα λημνιοτόπουλα!
Εύα σε ευχαριστούμε!

Μην νομίζεις πως τμήματα που είναι χρόνια ενεργά δουλεύουν στην εντέλεια, παντού και πάντοτε υπάρχουν δυσκολίες, και είναι απλώς μες στο "dna" (μιας και κάνετε κ Βιολογία, αν δεν κάνω λάθος) Wink της χώρας μας.. Think positive, αυτό είναι το βασικότερο! Κι είστε κι λίγα ακόμη άτομα, οπότε μπορείτε να κάνετε υπέροχα πράγματα!! Είναι πολύ ευτυχές το ότι δουλεύετε χωρίς προβλήματα όπως λές και υπάρχει καλή οργάνωση! Xeirokrotima

Αν έχετε ομάδες φοιτητικές ή γνωρίζεις παιδιά-υπευθύνους αν δεν σου'ναι κόπος, στείλε μου σε ένα Προσ. Μήνυμα μερικές info, αναζητούμε επαφές για να δημιουργήσουμε χώρους ενημέρωσης-προβολής, ώστε αν θέλετε, να μας στέλνετε άμεσα τα νέα και τις δραστηριότητές σας!!! Ή μπορείτε να στείλετε απευθείας στο myaegean@aegean.gr και να συζητήσουμε στην πορεία με τα παιδιά για ιδέες/σκέψεις/νέα!

Πολλούς χαιρετισμούς από συν-Αιγαιόπουλα, αναμένουμε πάντα να μεγαλώσετε την όλη παρέα μας! SmileΥ.Γ: παρεπιπτώντως, αν γιόρταζες σήμερα, ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑΑ!!! Xeirokrotima tourtopolemos
(ξεχάστηκα, soorryyyy!)

     
   
Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες (ώρα Ελλάδας) 
Μετάβαση στη:  
 

Σχετικές συζητήσεις - topics

Θεματική Ενότητα Πληροφορίες Δημοσιεύθηκε
Αυτή η Θ.Ενότητα έχει κλειδώσει, δεν μπορείτε να απαντήσετε ή να επεξεργασθείτε συζήτηση σ' αυτή [ Ανακοίνωση ] Οριστικοποίηση για την Ίδρυση Πολυτεχ...

από inertia
Συζήτηση: ΣΥΡΟΣ - Πανεπιστημιακά Φοιτητικά Απαντήσεις: 0

Τετ, 11 Απρ 2018 1:35 pm Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Απορίες για το νησί και για το τμήμα ...

από FannieB
Συζήτηση: τμ. Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων Απαντήσεις: 1

Τρι, 10 Απρ 2018 11:27 am Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Συναντήσεις (2017-18) Χριστουγεννιάτι...

από inertia
Συζήτηση: Συναντήσεις Κοινότητας MyAegean Απαντήσεις: 5

Τρι, 12 Δεκ 2017 1:49 pm Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Προβολές 2017-2018 Κινηματογραφικής Λ...

από inertia
Συζήτηση: ΣΥΡΟΣ Απαντήσεις: 1

Τετ, 11 Οκτ 2017 12:31 pm Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις τΟΔΙΤ: πρωτοετείς στο νέο τμήμα του Π...

από inertia
Συζήτηση: τμ. Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού Απαντήσεις: 0

Σαβ, 01 Ιούλ 2017 6:18 pm Τελευταίο Μήνυμα


Πρόσφατες συζητήσεις - topics