Ο Μπούς και οι διαθέσεις του για το πετρέλαιο το κλίμα

   
   

 Περιβάλλον, Οικολογία, Ανακύκλωση

 
Συγγραφέας Ο Μπούς και οι διαθέσεις του για το πετρέλαιο το κλίμα
 
       
Δευ, 06 Φεβ 2006 2:19 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


noone
Μικρό Μολύβι
Μικρό Μολύβι


Oct 02, 2005
53


Την προηγούμενη Δευτέρα βλέποντας στην Τηλεόραση ειδήσεις ο Πλανητάρχης έκανε δύο δηλώσεις που εμένα προσωπικά με ανατρίχιασαν για την κυνικότητα τους, την υποκρισία τους, και την αδιαλαξία που βλέπω στον παρηκμασμένο λαό της Αμερικής.
Ποια ήταν αυτά?
1)Η αμερική είναι εθισμένη στο πετρέλαιο...[την ώρα που ο πλανήτης ψοφά απο την αλόγιστη χρήση του]
2) Δυστυχώς τους πόρος γαι το πετρέλαιο η αμερική τους έχει απο ασταθείς χώρες της Μέσης Ανατολής...και για αυτό πρέπει να εμποδίσουμε τον εξοπλισμό του Ιράν με πυρηνικά....]

Το νιώθετε...
τι?
μα φυσικά το σύγκρυο για όσα θα ακολουθήσουν...


Με την ευκαιρία της προβολής εκτενούς αναλύσεώς της υπό τον διφορούμενο τίτλο «Αποτρέποντας την Επικίνδυνη Αλλαγή του Κλίματος», η κυβέρνηση Μπλερ προειδοποίησε, την περασμένη Δευτέρα, ότι το θέμα «είναι πολύ πιο σοβαρό απ' ό,τι πιστεύαμε»! Οπως το έθεσε στο Νταβός, ο Μπιλ Κλίντον -ένας εκ των επικεφαλής της αποτυχημένης εκστρατείας μείωσης των ρύπων στον βιομηχανικό κόσμο διά του Πρωτοκόλλου του Κιότο- η αλλαγή του κλίματος «ίσως είναι το μοναδικό πράγμα που έχει τη δύναμη να παύσει την πορεία του πολιτισμού»! Σύμφωνα δε με την πρόσφατη καταγγελία του επιστήμονα της NASA, Τζέιμς Χάνσεν, οι νυν ιθύνοντες στην Ουάσιγκτον φθάνουν στο σημείο να απειλούν «με τρομερές επιπτώσεις» όσους τολμούν να υποστηρίξουν δημοσίως ότι χωρίς τη συμβολή των ΗΠΑ η διάσωση του πλανήτη είναι αδύνατη.

Ο πρόεδρος Μπους αφιέρωσε μόλις δύο λεπτά και 15 δευτερόλεπτα, από το χρόνο της ετήσιας ομιλίας του προς το έθνος, για να αναφερθεί στην προοπτική ενεργειακής ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Και η αναφορά του απείχε μακράν του τολμηρού βήματος που επί έτη περιμένουμε για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου και την επίλυση των προβλημάτων της Μέσης Ανατολής, όπου όλα συντελούνται στο πλαίσιο του αμερικανικού «εθισμού» –όπως εύστοχα παρατήρησε– στο εισαγόμενο πετρέλαιο.

Η ομιλία της Τετάρτης ήταν θλιβερά ανεπαρκής. Η μελλοντική οικονομική και εθνική ασφάλεια της χώρας θα εξαρτηθεί από το αν οι Αμερικανοί μπορούν να χαλιναγωγήσουν την ανεξέλεγκτη όρεξή τους για καύσιμα.

Η αμερικανική υπερεξάρτηση από το πετρέλαιο υπήρξε καταστροφή για την εξωτερική μας πολιτική. Αποδυναμώνει τα ερείσματα του έθνους στην παγκόσμια σκακιέρα και ενισχύει ακριβώς τις λάθος χώρες. Στην ομιλία του, ο Τζορτζ Μπους δηλωσε ότι «τα έθνη του κόσμου δεν πρέπει να επιτρέψουν στο ιρανικό καθεστώς να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», αλλά δεν εξήγησε πώς ακριβώς θα γίνει αυτό την ώρα που αυτά τα ίδια έθνη είναι τόσο εξαρτημένα από το ιρανικό πετρέλαιο. Η αγορά του πετρελαίου είναι σημαντική εν μέρει εξαιτίας των αδηφάγων Αμερικανών καταναλωτών.

Ακόμη κι αν ο πόλεμος της τρομοκρατίας δεν είχε ξεσπάσει ποτέ, ο Τζορτζ Μπους θα ήταν υποχρεωμένος να λάβει σοβαρά υπόψη το θέμα της ενέργειας, δεδομένων των κινδύνων για την οικονομία. Το ίδιο του το υπουργείο Ενέργειας προβλέπει ότι λόγω της ταχείας ανάπτυξης της Κίνας και της Ινδίας, η ετήσια παγκόσμια κατανάλωση θα αυξηθεί από τα περίπου 80 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στα 119 εκατομμύρια βαρέλια έως το 2025. Εάν δεν γίνει προσπάθεια μείωσης της αμερικανικής κατανάλωσης, αυτές οι νέες απαιτήσεις θα οδηγήσουν στην εκτόξευση των τιμών και στην απώλεια του εμπορικού πλεονεκτήματος των ΗΠΑ. Θα είναι μεγάλο σοκ για τους Αμερικανούς ηγέτες να διαπιστώσουν ότι η Βραζιλία κατόρθωσε να γίνει ενεργειακά ανεξάρτητη την ίδια περίοδο που οι ΗΠΑ αφοσιώθηκαν στην κατασκευή ολοένα και μεγαλύτερων οχημάτων ελεύθερου δρόμου, SUV.

Μόνο εκκλήσεις...

Μέρος της λύσης μπορεί να βρεθεί, όπως ο κ. Μπους υπογράμμισε στην ομιλία του, στην αναζήτηση εναλλακτικών καυσίμων, ειδικά για τα αυτοκίνητα. Αλλά μια απλή έκκληση για καινοτομίες είναι σίγουρα ανώδυνη. Το δύσκολο θα ήταν μια έκκληση για θυσίες από την πλευρά των καταναλωτών, των επιχειρήσεων και των πολιτικών που εξαρτώνται από τη στήριξή τους.

Απ’ όλα τα μελανά σημεία της προσέγγισης του ενεργειακού προβλήματος στην ομιλία Μπους, το μεγαλύτερο ήταν η απροθυμία του να θίξει το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Πέρα από λιγοστούς ακαδημαϊκούς και δικηγόρους ενεργειακών εταιρειών, δεν υπάρχει ούτε ένας μορφωμένος επιστήμονας που να αμφισβητεί ότι η Γη έχει θερμανθεί τις τελευταίες δεκαετίες κυρίως εξαιτίας της συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Ποιος ο λόγος αυτής της σιωπηρής ταραχής; Η απάντηση είναι απλή όσο και δυσάρεστη και μάλιστα περιελήφθη στην τελευταία έκθεση της Διεθνούς Αποστολής για την Αντιμετώπιση της Αλλαγής του Κλίματος, ICCT. Τα χρόνια πέρασαν γρήγορα και ο κίνδυνος βρίσκεται ακριβώς έξω από την πόρτα μας. Τα αποτελέσματα της έκθεσης της ICCT -πρωτοβουλίας που αναλήφθηκε το 2004 από επιχειρηματίες, πολιτικούς και επιστήμονες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Αυστραλίας- δημοσιεύτηκαν στις 24 Ιανουαρίου και εστιάζουν την προσοχή στη συρρίκνωση του περιθωρίου των σωτήριων ελιγμών της ανθρωπότητας. Μια δεκαετία, εν ολίγοις, είναι ό,τι μας απέμεινε.Οι συντάκτες της έκθεσης υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει να αποτραπεί πάση θυσία η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας πέραν των δύο βαθμών Κελσίου, σε σύγκριση με τα επίπεδα της προ βιομηχανικής εποχής. Είναι δε πολύ πιθανό ότι σε δέκα χρόνια θα έχουμε αγγίξει πια τα επίπεδα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, ακριβώς εκείνα που θα μπορούσαν να προσθέσουν στην παγκόσμια ατμόσφαιρα τους 2 επιβαρυντικούς βαθμούς. Οι επιστήμονες εκτιμούν, μάλιστα, ότι μέσα στον αιώνα που διανύουμε οι αυξήσεις της θερμοκρασίας του πλανήτη θα είναι συχνά πολύ μεγαλύτερες. Η ICCT απευθύνει δραματική έκκληση στις κυβερνήσεις να καταλήξουν σε μια βιώσιμη συμφωνία και να λάβουν ουσιαστικά μέτρα ώστε να διατηρηθεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της Γης κάτω των 2 βαθμών Κελσίου, σε σύγκριση με τα επίπεδα που καταγράφηκαν πριν από τη βιομηχανική επανάσταση. «Μετά τους 2 βαθμούς, οι κίνδυνοι ξαφνικών, επιταχυνόμενων και ανεξέλεγκτων κλιματικών αλλαγών αυξάνονται», προειδοποιούν οι μετέχοντες στην πρωτοβουλία

     
 
       
Δευ, 01 Μάϊ 2006 9:46 am
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


mystery_orange
Γκουρού
Γκουρού


Apr 25, 2006
608


Το θέμα είναι οτι οι ηγεσίες πια είναι ολοένα και περισσότερο εξαρτημένες από τα συμφέροντα των εταιρικών κολλοσών που έτσι και αλλιώς χρηματοδοτούνε τις προεκλογικές τους εκστρατείες. Το να χρησιμιποιήσεις τη λέξη πιόνια δεν είναι καθόλου μα καθόλου υπερβολή. Οι ηγεσίες είναι προέκταση των συμφερόντων των πολυεθνικών στα πολιτικά μέσα.

Υπάρχει σοβαρή ηγεσία που δεν θα ξεκίναγε την απεξάρτηση της χώρας της από μία και μόνο πηγή ενέργειας? Δεν θα ξεκίναγανε μια σοβαρή προσπάθεια εύρεσης ενναλακτικών πηγών τη στιγμή που το πετρέλαιο τελείωνει? Τα περίφημα think tanks δεν έχουν κανένα πλάνο για τα επόμενα 50 χρόνια?

Για το συμφέρον τους οχι και τίποτε αλλο.Γιατί αυτή η πορεία που ακολουθούνε τώρα ΔΕΝ είναι για το συμφέρον της Αμερικής.

Απλά μια εταιρεία δεν θα κάτσει να τα σκεφτεί όλα αυτά. Μια εταιρεία θα κάνει πλάνο για τα κέρδη της. Και όταν το πετρέλαιο τελειώσει απλά μεταφέρουν τις μετοχές τους αλλου. Έτσι ωραία...

Και αν θέλετε να το δούμε και από την άλλη οι αραβικές χώρες δεν θα έπρεπε να είχαν ξεκινίσει μια προσπάθεια διατήρησης του διεθνούς τους status , ΑΦΟΤΟΥ τελειώσει το πετρέλαιο και καεί ,κυριολεκτικά , το καλύτερο διπλωματικό τους χαρτί. Δεν θα έπρεπε να τα κοιταζουν από τώρα αυτά? Θα έπρεπε αλλά απλά οι σημερινές ηγεσίες εκεί κάτω είναι δικτατορίες που νοιάζονται για την προσωπική καιροσκοπική ευημερία τους,πιόνια των εταιριών που αναφέραμε πιο πάνω. Κοινώς ας αρπάξουμε οτι μπορούμε τώρα γιατί μετά θα είναι αργά...

Απλά παρακολουθούμε τον τελευταίο γύρο στο παιχνίδι που λέγεται πετρέλαιο.Τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια ξέφρενη άνοδος των τιμών του πετρελαίου.Η δικαιολογία είναι η έλλειψη σταθερότητας. Όμως οι αραβικές
χώρες ,με πρώτο το Ιράν παρακαλώ πολύ, υσχιρίζονται οτι η παραγωγή πετρελαίου είναι σταθερή. Δηλώσαν επίσηςοτι η παραγωγή αυτή δεν πρόκειται να αυξηθεί άλλο γιατί τα αποθέματα τελειώνουν. Άρα ποιος ευθήνεται για αυτή την άνοδο? Και ο Τζ.Μπους ναι μεν την προηγούμενη βδομάδα είπε οτι ξεκινάει προσπάθεια απεξάρτησης από το πετρέλαιο, αρνήθηκε ωστόσο να φορολογήσει τα υπερκέρδη των πετρελαικών εταιρείων απο τις νέες τιμές. Τι λέγαμε?

     
 
       
Τρι, 02 Μάϊ 2006 10:21 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


pocahontas
Έμπειρος
Έμπειρος


Apr 11, 2005
259


Απο όσο ξέρω απο τα Η.Α.Ε ( Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) έχουν απο τώρα υπολογίσει με μεγάλη ακρίβεια για πόσα χρόνια θα διαρκέσει το πετρέλαιο το οποίο έχουν. πότε δηλαδή θα τελειώσει για αυτό και έχουν στραφεί τόσο πολύ στον τουρισμό!

     
 
       
Τετ, 03 Μάϊ 2006 9:23 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


noone
Μικρό Μολύβι
Μικρό Μολύβι


Oct 02, 2005
53


mystery orange kai pocahontas έχετε και οι δύο δίκιο.
Ναί έχει υπολογιστεί ήδη και απο τους δύο το πότε ακριβώς θα τελειώσει το πετρέλαιο όπως και πειραματίζονται ήδη σε νέες τεχνολογίες.
Τώρα δεν βλέπουμε παρά το παιχνίδι των τριών πλευρών(ασ βάλουμε μέσα και τη ρωσία) για το ποιός θα διαχειριστεί τα εναπομείνατα αποθέματα του πετρελαίου. Μη ξεχνάμε βέβαια ότι υπάρχουν απείραχτες πηγέσ πετρελαίου όπως αυτές στο αιγαίο και μη βγάζουμε απέξω τον παράγοντα κλίμα.

Όμως νομίζω ότι θα έπρεπε να μας προβληματίζουν κάποιες κινήσεις όπως αυτή των αραβικών εμιράτων να δημιουργήσει κοινό νόμισμα και μία κρατική ένωση πανομοιότυπα με αυτή της ευρωπαικής ένωσης.

Απο την άλλη βλέπουμε μία Αμερική εδραιωμένη στην κυιριαρχία της με εκπρόσωπο το Μπούς να βγαίνει και να δηλώνει προχτές ότι "ανάμεσα στην ισχυρή οικονομία και στο καθαρό περιβάλλον δεν προκειται σα κράτος να κάνουμε καμία επιλογή.
Είναι στο χέρι κάθε πολίτη. "

Μέσα στα επόμενα 6 χρόνια πιστέυω ότι θα ζήσουμε μεγάλες αλλαγές όσον αφορά τις πηγές ενέργειας και όσον αφορά τις κυρίαρχες χώρες του πλανήτη.
Νομίζω ότι ζούμε τις στιγμές που διαμορφώνονται κανούργιες συνθήκες διαβίωσης.

     
   
Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες (ώρα Ελλάδας)


   


 
Μετάβαση στη:  
 Πρόσφατες συζητήσεις - topics