Καλώς ήρθες στο forum! Για να συμμετάσχεις στις συζητήσεις πρέπει να εγγραφείς στην πύλη. Γίνε μέλος τώρα!
Κόμικς και επιρροές... Τι στυλ σας αρέσουν? |
|
|
Design, Φωτογραφία, Χειροτεχνίες, Ζωγραφική |
| Συγγραφέας |
Κόμικς και επιρροές... Τι στυλ σας αρέσουν? |
| |
|

Leonidas
Έμπειρος

Jul 09, 2007
227
Τόπος: Πάτρα
|
|
Πρόσφατα κατέβασα, από το pirate bay βεβαίως, βεβαίως το comic του Frank Miller, "300" (αγαπητέ inertia) και το έχω υπό μορφή .pdf στην συλλογή μου! Βέβαια σε σχέση με την ταινία, δεν γίνεται συζήτηση! Όσο πιστό αντίγραφο και αν είναι το ένα με το άλλο, άλλο να το διαβάζεις σε comic και άλλο να το βλέπεις! Εντελώς διαφορετικός ο ήρωας Λεωνίδας από τον "τουμπανιασμένο" Λιονάιντας! Και τα δύο πάντως είναι πολύ καλές δουλειές και αξίζουν συγχαρητήρια, τόσο στον Frank Miller, όσο και στον Zack Snyder!
|
|
|
|
| |
|

anemos
Γκουρού

Nov 19, 2007
403
|
|
Έχω την τύχη να έχω το comic στη βιβλιοθήκη μου και πραγματικά θα συμφωνήσω με leonidas, το κομικ είναι απίστευτο, πολύ καλύτερο από την ταινία [αν και πολύ καλή μεταφορά] δεν πετυχαίνει η ταινία το κλίμα που χτίζει ο Frank Miller στο κόμικ, Αξίζει να το διαβάσετε ακόμα κι αν έχετε δει την ταινία. Οι διάλογοι είναι λιτοί [λακωνικοί] και οχι χολιγουντιανοί, είναι περισσότερο stick to the story και λείπουν τα πολλά σιρόπια...[εμένα προς το τέλος με πήραν τα δάκρυα με τη μάχη των πλαταιών, έχει απίστευτο built up συναισθημάτων]
κατά τα άλλα θα ήθελα να ρίξω και εγώ μερικά ονόματα :
Λέανδρος-Χωματερή [για τους παλιούς αναγνώστες του 9']
EDIKA'
Goscinny [σε όλο το πακέτο : Asterix/Lucky Luke/Isnogoud ]
|
|
|
|
| |
|

Hipisa
Έμπειρος

Sep 23, 2007
268
|
|
ανεμε μίλησες με κλασικά κομάτια
και αναφέρω ότι το bone νούμερο 2 έχει έρθει ελλάδα. το διάβασα και όσοπάει μου αρέσει και περισσότερο
|
|
|
|
| |
|
|
|
Έπεσε στην αντίληψή μου το εξής άρθρο σε μια τοπική εφημερίδα. Φαντάζομαι θα έχει ενδιαφέρον σε όσους αρέσουν τα κόμικς
Παράθεση:
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Πρόσφορο έδαφος η Λέσβος για τα κόμικς
Συνεχίζει να βρίσκεται σε ανοδική πορεία η ενασχόληση με τα κόμικς στο νησί τόσο από άποψης δημιουργίας από νέους σκιτσογράφους και σεναριογράφους, όσο και σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια και το ενδιαφέρον από πλευράς αναγνωστικού κοινού. Ήδη Λέσβιος δημιουργός ετοιμάζεται να εκδώσει τη δουλειά του, ενώ ένα άλλο νεαρό παιδί από τη Μυτιλήνη διατηρεί συνεργασία με Αμερικανό κομίστα. Θυμίζουμε ότι ήδη ένας Ερεσιώτης, ο Δ. Βανέλλης, σταδιοδρομεί ως κομίστας σε αθηναϊκά έντυπα. Αποφασιστικό ρόλο στην εξέλιξη αυτής της νέας τάσης διαδραματίζει η προσπάθεια δύο ανθρώπων, οι οποίοι εκδίδουν δουλειές κυρίως πρωτοεμφανιζόμενων Ελλήνων δημιουργών αλλά και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ειδικότερα το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας (το οποίο είναι το μοναδικό στη χώρα όπου διδάσκεται το κόμικ ως πανεπιστημιακό μάθημα).
9η Τέχνη "made in Lesvos"
Η επονομαζόμενη και ως ένατη τέχνη εδράζει, όπως είναι λογικό, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνα, Θεσσαλονίκη. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα φαίνεται να υπάρχει μία αυξημένη κινητικότητα στο νησί. «Θεωρώ ότι η Μυτιλήνη αποτελεί πυρήνα της σκηνής κόμιξ», λέει η επίκουρος καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Εύη Σαμπανίκου. Απτή απόδειξη της παραπάνω διαπίστωσης αποτελεί η περίπτωση δύο νέων παιδιών από το νησί που καταπιάνονται με το κόμικ και έχουν κάνει ένα βήμα παραπάνω. Πρόκειται για τον Χρήστο Ζαροδημητράκη και τον Γιώργο Καμπάδαη, 23 και 22 χρονών αντίστοιχα. Ο πρώτος ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει στην αγορά την πρώτη του δουλειά έως το καλοκαίρι. Ο ίδιος ζει στον Πολιχνίτο και έχει ξεκινήσει να καταπιάνεται με το κόμικ από μικρή ηλικία. «Από πολύ μικρός είχα "τρέλα" με το σκίτσο. Θυμάμαι ότι πάντα σκίτσαρα κάτι. Η πρώτη μου πηγή έμπνευσης ήταν οι παιδικές σειρές που έβλεπα στην τηλεόραση. Έχω παρακολουθήσει μαθήματα για γραμμικό σχέδιο όταν πήγαινα στο ΤΕΛ και έκανα και κάποια ιδιαίτερα μαθήματα με μία αρχιτέκτονα. Βασικά όμως έχω εξασκηθεί από μόνος μου», εξηγεί.
Ο Γιώργος από την πλευρά του βρέθηκε να συνεργάζεται με Αμερικανό καλλιτέχνη του χώρου από... τύχη. Μας λέει ο ίδιος: «Είχα φτιάξει το χρώμα στο φυλλάδιο που παρουσίαζε το πρόγραμμα του Διεθνούς Συνεδρίου Κόμικ που είχε γίνει στη Μυτιλήνη το 2005. Το είδε ο Billy Tucci, Αμερικανός κομίστας που συμμετείχε στο Συνέδριο, του άρεσε και μου ζήτησε να έχουμε συνεργασία. Από τότε μου στέλνει τη δουλειά του από τις ΗΠΑ, εγώ βάζω το χρώμα και του στέλνω πίσω τις σελίδες».
Η έξωθεν βοήθεια
Αποφασιστικό ρόλο στην ενίσχυση και προώθηση της όλης προσπάθειας διαδραματίζει η προσπάθεια του Πάνου Κρητικού και του Νίκου Δαλαμπύρα, δύο ανθρώπων που έχουν "τρέλα" με το αντικείμενο. «Μαζί με το Νίκο ξεκινήσαμε με πολλή προσπάθεια, κόπο και μεράκι να εκδίδουμε - μέσω των εκδόσεων 9η Διάσταση - από τον Δεκέμβριο του 2006 κόμικ τα οποία διανέμουμε στη Μυτιλήνη, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη σε μεγάλα βιβλιοπωλεία και εξειδικευμένα μαγαζιά. Από εκεί μπορεί και να πηγαίνουν και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Παίρνουμε τη δουλειά των νέων δημιουργών κόμικ, οι οποίοι απευθύνονται σε εμάς και προχωράμε στη σελιδοποίηση, εκτύπωση και κατόπιν προώθησή τους», μας εξηγεί ο Πάνος. Όσο για τα κριτήρια επιλογής των δουλειών που θα προωθηθούν αναφέρει ότι «βασικό ρόλο παίζει το τι έχει να πει ο κομίστας, η πρωτοτυπία του και φυσικά η ποιότητα της δουλειάς του. Έχουμε κυρίως συνεργασία με Έλληνες πρωτοεμφανιζόμενους καλλιτέχνες και θεωρώ ότι κάτι τέτοιο έχει περισσότερο νόημα».
Στην έως τώρα παρουσία της στο εκδοτικό γίγνεσθαι η "9η Διάσταση" έχει εκδώσει δέκα δημιουργίες κόμικς. «Διαπιστώνουμε ότι 400 - 500 κομμάτια φεύγουν τον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας κάθε δουλειάς. Και στη Μυτιλήνη υπάρχει αναγνωστικό κοινό που δείχνει ενδιαφέρον μέσω συγκεκριμένου βιβλιοπωλείου, το οποίο προωθεί τα κόμικς που εκδίδουμε και το οποίο αποτελεί επίσης τόπο συνάντησης τόσο των δημιουργών όσο και του αναγνωστικού κοινού. Θεωρώ ότι η ενθάρρυνση από την πλευρά μας αλλά και η γόνιμη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μπορούν να προωθήσουν ακόμα περισσότερο τα κόμικς στο νησί», τονίζει ο Πάνος. Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Νίκος από τη Θεσσαλονίκη βιοπορίζονται από άλλες δουλειές.
Φυσικά όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι η κατάσταση είναι ρόδινη. Προβλήματα υπάρχουν όπως σε κάθε επαγγελματικό τομέα. «Αν δεν υπήρχαν τα παιδιά για να εκδώσουν την δουλειά δεν νομίζω να είχα κάνει την προσπάθεια. Επίσης στον Πολιχνίτο όπου μένω είμαι κάπως αποκομμένος από τα πράγματα», λέει ο Χρήστος. Στο ίδιο μήκος, κύματος και ο Γιώργος υπογραμμίζει ότι η παρουσία τόσο των εκδόσεων όσο και του βιβλιοπωλείου στο οποίο μπορεί να ανταλλάξει απόψεις με τον κόσμο του δίνουν «μεγαλύτερο κίνητρο και νόημα να συνεχίσω».
«Αυτό που γίνεται στη Μυτιλήνη είναι σημαντικό και δεν συμβαίνει σε πολλές περιφερειακές πόλεις της Ελλάδας. Ωστόσο δεν υπάρχει καταγεγραμμένος αριθμός όσων ασχολούνται με τα κόμικς (είτε ως δημιουργοί είτε ως αναγνώστες) όχι μόνο στη Λέσβο, αλλά και σε όλη την χώρα ώστε να διευκολυνθεί η δουλειά όσων ασχολούνται με το αντικείμενο», αναφέρει ο Πάνος.
Τέλος, ο Αβραάμ Κάουα, που διδάσκει το μάθημα των κόμικς στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (δημιουργός και ο ίδιος) προτάσσει την ανάγκη υποστήριξης από τους τοπικούς παράγοντες και φορείς λέγοντας: «Η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου τόσο στα συνέδρια που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο όσο και στις εκθέσεις αλλά και στο μάθημα που διδάσκεται στο Πανεπιστήμιο, δείχνει ότι υπάρχει κόσμος που αγαπάει τα κόμιξ στο νησί. Η υποστήριξη των τοπικών παραγόντων μπορεί να βοηθήσει ακόμα περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση».
|
Αντίστοιχο link:
http://www.aiolikanea.gr/news/main/detail.php?ID=29294
|
|
|
|
| |
|

slide
Γκουρού

Nov 04, 2008
772
|
|
13o Διεθνές Φεστιβάλ Κομικς
Σήμερα ολοκληρώνεται και δεν ξέρω κατά πόσο η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτελεί φυσική εξέλιξη της αρχικής ιδέας ή ακόμα και αν τέτοιες δράσεις μπορούν να έχουν απήχηση σε μία χώρα σαν την Ελλάδα.
Προσωπικά, δεν έχω ιδιαίτερες ελπίδες ότι επιτυγχάνεται κάτι παραπάνω από την ανακύκλωση μίας μικρής ομάδας ανθρώπων στα όρια ενός καχεκτικού περιβάλλοντος.
/. 12ο Φεστιβάλ Βαβέλ
/. Συζήτηση στο Indymedia
|
|
|
|
| |
|

inertia
Ανεμοδαρμένος

Dec 14, 2003
5131
|
|
Μιας και κυκλοφόρησαν μερικά Δελτία Τύπου, ελπίζουμε να μάθουμε / έχουμε περισσότερα νέα σύντομα...
το παραθέτω κι εδώ:
Παράθεση:
3ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΟΜΙΚΣ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ - «Fearful Symmetry (Επίφοβη Συμμετρία): Κόμικς, Πολιτική και Νέες Τεχνολογίες»
http://my.aegean.gr/web/article2822.html
Το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας και η ερευνητική ομάδα για την Ιστορία και Θεωρία των Κόμικς ICONOTOPIA ανακοινώνουν το Τρίτο Συνέδριο του Τμήματος για την Ιστορία και Θεωρία των Κόμικς, με τίτλο: "Fearful Symmetry: Κόμικς, Πολιτική και Νέες Τεχνολογίες", από 30 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου 2009 στη Μυτιλήνη.
Θεματικά Πλαίσια
Η εποχή μας θα είναι πιθανότατα γνωστή στο μέλλον ως η «περίοδος μετά την 11η Σεπτεμβρίου» που, ως γνωστόν, άλλαξε πολλά. Για την «παγκοσμιοποίηση», μιλάμε ήδη τουλάχιστον εδώ και μια δεκαετία. Τα πλαίσια των θεματικών του συνεδρίου ορίζονται σε αυτό το πολιτισμικό περιεχόμενο και στην επίδραση που είχε στην τέχνη των κόμικς.
Συχνά όμως δε μπορούμε πλέον να μιλήσουμε για μια τέχνη που ορίζει με ξεκάθαρα όρια την θεματική της περιοχή. Έτσι, ό,τι βάζουμε κάτω από την γενική ομπρέλα των new media, επηρεάζει εμφανώς τα κόμικς είτε ως «εργαλειακή τεχνολογία», είτε στη θεματολογία και το ιδεολογικό περιεχόμενο. Θεματικά, ιδεολογικά και στυλιστικά, τα κόμικς μεταμορφώνονται για να αντιμετωπίσουν τις επίφοβες συμμετρίες ενός θαυμαστού καινούργιου κόσμου.
Υπάρχουν ξεκάθαρα πολιτικά κόμικς (Palestine, Safe Area Gorazde, Persepolis, Pyongyang: A Journey in North Korea, Exit Wounds, The Nine-Eleven Report), κόμικς που περιέχουν άμεσα ή ενδόμυχα την πολιτική πραγματικότητα των καιρών (In the Shadow of No Towers, Blankets, Pride of Baghdad, The Arrival, Y The Last Man, DMZ, Le Monstre, XXe Ciel.com, Civil War, Mourir Au Paradis), και άλλα αναφέρονται στην επίδραση της τεχνολογίας ή στην ανθρώπινη μοναξιά των καιρών μας (Epileptic, Black Hole, La Perdida). Όλα αυτά εμπίπτουν στις θεματικές του συνεδρίου. Πιο επιγραμματικά αποδίδονται τα παραπάνω στις θεματικές ενότητες που ακολουθούν.
Θεματικές Ενότητες
* Πολιτικά κόμικς
* Πολιτική φαντασία (Political Fiction)
* Οι υπερήρωες στη σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα
* Το προσωπικό ως πολιτικό. Σύγχρονες μικρές τραγωδίες
* Χιούμορ και Πολιτική
* Ιδεολογικά Αδιέξοδα
* Κόμικς και Νέες Τεχνολογίες. Νέα Μέσα έκφρασης;
* Κόμικς και Νέες Τεχνολογίες. Μικτές πραγματικότητες (mixed realities)
* New Media Art – Digital Art – Virtual Art. Τα κόμικς ως υλικό, ως μήνυμα, ως περιεχόμενο
* Η πολιτική έκφραση στη γλώσσα των κόμικς
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ FEES. ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΚΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΒΑΡΥΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ.
ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΙΤΛΟΥ ΚΑΙ ABSTRACT: 31η Μαίου 2009
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ Ε-ΜΑΙL ΚΑΙ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΩΝ ΥΠΟΒΑΛΟΝΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΘΑ ΕΚΔΟΘΕΙ ΤΟΜΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ, ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΕΛΙΚΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: 31η ΙΟΥΛΙΟΥ 2009
Στα πλαίσια του Συνεδρίου πραγματοποιείται και:
Έκθεση: «Οράματα σε άσπρο και μαύρο: κόμικς, πολιτική και Νέες Τεχνολογίες»
Με αποκλειστικά ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΑ ΔΙΣΕΛΙΔΑ έργα, σε μέγεθος Α3 ή Α4, πάνω στις θεματικές του συνεδρίου. Καλό θα είναι τα έργα να είναι σε ανάλυση τουλάχιστον 300 dpi για να τυπωθούν (αν είναι ψηφιακά) και να αποσταλούν σε CD. Για τα έργα που δεν είναι ψηφιακά, δεν αναλαμβάνουμε ασφάλιση μεταφοράς, πρέπει να αποσταλούν ασφαλισμένα από εσάς έγκαιρα και να συνοδεύονται από CD στο οποίο θα είναι ψηφιοποιημένα σε 300 dpi.
ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΕΡΓΩΝ: 1η ΙΟΥΝΙΟΥ 2009
ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΕΓΚΑΙΡΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ |
|
|
|
|
| |
|

inertia
Ανεμοδαρμένος

Dec 14, 2003
5131
|
|
Στο 'Επίκαιρα': http://my.aegean.gr/web/ftopic-1152-30.html#15174 ενημερώνοντας ο inertia έγραψε:
Παράθεση:
«Συνάδελφοι» Σπάιντερ - Μαν και Μίκυ Μάους
Για τον... θείο Ουολτ θα δουλεύουν από εδώ και στο εξής ο Σπάιντερ-Μαν, ο ¶ιρον Μαν και οι X-Men, καθώς η Walt Disney προχωρά στην εξαγορά της Marvel Entertainment δίνοντας 4 δισ. δολάρια σε μετοχές και μετρητά.
Οι μέτοχοι της Marvel θα λάβουν 30 δολάρια και 0,745 μετοχή της Disney για κάθε μετοχή της εταιρείας κόμικς που διαθέτουν. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η οποία έχει εγκριθεί από τα διοικητικά συμβούλια των δύο κολοσσών της βιομηχανίας θεάματος, η Disney θ' αποκτήσει την κυριότητα των περισσότερων από 5.000 χαρακτήρων που έχει δημιουργήσει η Marvel στην ιστορία της. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Disney, Ρόμπερτ ¶ιγκερ, δήλωσε ότι η συμφωνία δημιουργεί προϋποθέσεις μακροχρόνιας ανάπτυξης και δημιουργίας υπεραξιών για τους μετόχους της εταιρείας. Ο δ/νων σύμβουλος της Marvel, ¶ικ Περλμιούτερ, σημείωσε ότι η Disney αποτελεί το ιδανικό σπίτι για τους υπερ-ήρωες της εταιρείας.
H συμφωνία θα επιτρέψει, μεταξύ άλλων, τη χρησιμοποίηση των χαρακτήρων της Marvel στα θεματικά πάρκα της Disney. Οι συμφωνίες που έχει κάνει η Marvel με κινηματογραφικά στούντιο για την παραγωγή ή διανομή ταινιών που βασίζονται στα κόμικ της παραμένουν σε ισχύ. Έτσι, η Sony συνεχίζει να διατηρεί τα κινηματογραφικά δικαιώματα για τον Spider-Man και η Fox για τους X-Men και τους Τέσσερις Φανταστικούς. Σε ισχύ παραμένει και η συμφωνία με την Paramount για τη διανομή πέντε ακόμη ταινιών παραγωγής Marvel, ανάμεσά τους και της συνέχειας του ¶ιρον Μαν. Η Disney θα αναλάβει τη διανομή των ταινιών της Marvel μετά τη λήξη της παραπάνω συμφωνίας. Δεδομένη θεωρούν οι αναλυτές και τη συνεργασία του τομέα κινουμένων σχεδίων της Disney -ανάμεσά τους και η πολυβραβευμένη Pixar- με τη Marvel. |
πηγή: enet.gr-Ελευθεροτυπία |
Με αφορμή το παραπάνω, θα ήθελα να θέσω ένα μικρό ερώτημα...
Πιστεύετε πως πέρα από την ιδέα/σκέψη πως οι χαρακτήρες της Marvel ενδεχομένως να 'πρωταγωνιστήσουν' στα θεματικά πάρκα της Disney (βλέπε: Disneyland, EuroDisney κ.λ.π) μπορεί να συναντήσουμε στο εγγύς μέλλον "παντρέματα" σχεδιαστικών στυλ, είτε ιστοριών μεταξύ χαρακτήρων?
Δεν ξέρω πώς διακρίνετε το ερώτημά μου, αλλά είναι μια μικρή αυθόρμητη σκέψη που μου γεννήθηκε... Αν θέλετε, θα είχε ενδιαφέρον να ακούσω γνώμες/σκέψεις σας!
|
|
|
|
| |
|

inertia
Ανεμοδαρμένος

Dec 14, 2003
5131
|
|
Εδώ και καιρό έχω εντοπίσει 2 πολύ ενδιαφέροντα webcomics που είναι πολύ αγαπητά στο δικτυακό κοινό!
Το ένα είναι το http://www.phdcomics.com/ [ Piled Higher And Deeper (PHD COMICS)]
και το άλλο, το http://xkcd.com/
Με μια αρκετά ενδιαφέρουσα παρουσίαση για το πρώτο, από το comicdom.gr:
Παράθεση:
Piled Higher And Deeper (PHD COMICS)
Written by Νίκος Βλασερός on November 3rd, 2009 – 09:15
Writer/Artist: Jorge Cham
www.phdcomics.com
Α, το διδακτορικό… Το holy grail της ακαδημαϊκής καριέρας. Όλα αυτά τα χρόνια που βολοδέρνω στα Πανεπιστήμια με διάφορες δικαιολογίες και αφορμές (η πιο πρόσφατη ότι κάνω “έρευνα”), έχουν περάσει μπροστά από τα μάτια μου μυριάδες υποψήφιοι για τον τίτλο του Δόκτωρα, με τη συντριπτική πλειοψηφία να βρίσκονται σε ημιάγρια κατάσταση, χαμένοι σε έναν κόσμο που μόνο εκείνοι καταλαβαίνουν, γεμάτο με άρθρα επιστημονικών περιοδικών, φαγητό συνεδρίων και πολύ συχνά, μεγάλες ποσότητες εθιστικών ουσιών. Η όψη αυτών των αξιολύπητων πλασμάτων θα έπρεπε να με αποτρέψει από το να κυνηγήσω κι εγώ την ακαδημαϊκή ζωή, αλλά είναι όλο και πιο φανερό πώς αν είσαι από τους άτυχους που είναι ικανοί για να ζήσουν ακαδημαϊκά, δεν είσαι ικανός για οτιδήποτε άλλο.
Εν μέσω έρευνας, λοιπόν, ανακάλυψα το PHD COMICS, του Jorge Cham. Ο ανώνυμος πρωταγωνιστής του comic είναι υποψήφιος για διδακτορικό στο Stanford (από εκεί που απέκτησε το διδακτορικό του και ο Jorge) και η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τις προσπάθειες του (και των υπολοίπων συναδέλφων του) για να τελειώσει το thesis, να κρατήσει τον supervisor του ευτυχισμένο και να βρει τσάμπα φαγητό, ή έστω ένα κουτί ramen noodles. Όπως είναι φυσικό, το χιούμορ του comic ίσως να χάνεται σε κάποιον εκτός του “κύκλου των χαμένων διδακτορικών” (κάτι που συμβαίνει με τα περισσότερα “ειδικά” webcomics), αλλά για τους “τυχερούς” είναι ανεξάντλητο. Δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκονται κάμποσες τυπωμένες σελίδες από το PHD COMICS κολλημένες στις πόρτες του νέου κτηρίου του τμήματος Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του ¶μστερνταμ. (Ναι, εκεί έκανα “έρευνα”! Τα εισαγωγικά παίρνουν άλλη αξία, έτσι δεν είναι;).
Όσο για το art της υπόθεσης, πρόκειται για ένα τυπικό webcomic. Απλές γραμμές, καθαρά χρώματα για να γράφουν καλύτερα στην οθόνη μας και λιτά backgrounds. Σίγουρα δεν διεκδικεί κάποιο καλλιτεχνικό βραβείο, αλλά καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες του συγκεκριμένου strip, ειδικά λόγω των ξεκάθαρων εκφράσεων των χαρακτήρων του comic. Συνολικά, το PHD COMICS είναι ένα εξαιρετικά αστείο ανάγνωσμα, ειδικά αν είστε μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας. Δείτε το, είναι μια από τις λίγες χαρές που μπορείτε να απολαύσετε.
(...) |
|
|
|
|
| |
|

inertia
Ανεμοδαρμένος

Dec 14, 2003
5131
|
|
hello!
Έχει διαβάσει κανείς το " LOGICOMIX" ???
Παραθέτω απο το επίσημο site του βιβλίου-graphic novel:
Παράθεση:
Μια ιστορία μέσα σε μια άλλη. Ένα μυθιστόρημα με μορφή κόμικ. Ένα δοκίμιο που χωρά
σΆ ένα παραμύθι.
Ακολουθώντας τα ίχνη των Θεμελιωτών της Λογικής, μια παρέα στη σύγχρονη Αθήνα αναθέτει στον Μπέρτραντ Ράσελ το ρόλο του οδηγού, αφήνοντάς τον να μας ξεναγήσει σε μια εποχή που σημάδεψε την ιστορία της επιστήμης - και όχι μόνο.
Με φόντο τον πόλεμο και τον παραλογισμό του, η δύναμη των ιδεών και, κυρίως, των προσώπων πίσω απΆ αυτές, κινεί τα νήματα σε μια ιστορία όπου η «τρέλα για τη λογική» τείνει στο άπειρο. Ο Μπέρτραντ Ράσελ, κεντρικός ήρωας, παίρνει το λόγο και μας ξεναγεί σΆ έναν κόσμο όπου η παράνοια καραδοκεί σε κάθε γωνία. Από τα παιδικά του χρόνια και την εποχή της ενηλικίωσης μέχρι το επιστημονικό έργο και τη διασταύρωσή του με θρύλους της επιστήμης, η ιστορία της Λογικής ξεδιπλώνεται σαν μια σειρά από παράδοξα.
Οι ιδεολογικές ζυμώσεις, η πνευματική εξουθένωση, ο ενθουσιασμός της επιτυχίας, η ματαίωση μπροστά στο αδιέξοδο, η επιθυμία για αναγνώριση και πάνω απΆ όλα το πάθος για την απόλυτη γνώση χρωματίζουν τους χαρακτήρες του βιβλίου, δίνοντας ζωή σε ήρωες όπως ο Φρέγκε, ο Χίλμπερτ, ο Πουανκαρέ, ο Βίτγκεντσταϊν, ο Γκέντελ και ο Τούρινγκ. Εμπνευσμένοι συμβολισμοί φέρνουν στην επιφάνεια τα βαθύτερα συναισθήματα και τις ψυχολογικές μεταπτώσεις τους, ρίχνοντας φως στον άνθρωπο πίσω από τον επιστήμονα.
Το Logicomix είναι ένα ταξίδι στον κόσμο των ιδεών. Μια βουτιά στα ανθρώπινα πάθη. Μια «τραγωδία των ηρώων της λογικής» που προσπάθησαν να χωρέσουν ολόκληρη τη ζωή σε μια εξίσωση.
|
|
|
|
| |
|
|
|
χα! τυγχαινει να ειμαι σε βιβλιοπωλειο αυτη τη στιγμη κ μολις το ειδα απεναντι μου!
(κ τωρα το κραταω  )
Ξεφυλλιζοντας, προσωπογραφει τους συγγραφεις.
αλλα οχι την ζωη τους ας πουμε, αλλα τον τροπο που αναζητουν την λογικη, γτ με αυτο εχει να κανει. (κ με τα μαθηματικα  )
Ξεκινα παντως την "αναζητηση" απο τον παγκοσμιο πολεμο, τον Χιτλερ κ τους Ναζι καταληγωντας στον Ρασελ που ηταν ειρηνιστης.. καπως ετσι συνεχιζει, με την ομιλια του πανω στη λογικη.
απ οσο καταλαβα, πρωταγωνιστης ειναι ο ιδιος ο Ρασελ, κ οι συγγραφεις, μεσω της ομιλιας του κ των πραξεων του, (αλλα κ των αναμνησεων του? ) αλλα κ ολοκληρης της ζωης του, αν δεν απατωμαι, αναζητουν την λογικη, την σοφια...
το θεωρω αρκετα ενδιαφερον, καθως κανει κ μια ιστορικη περιηγηση στον παγκοσμιο πολεμο, ενα θεμα για το οποιο λιγα μαθαινουμε στο σχολειο κ τα κομιξ αποτελουν μια πετυχημενη προσπαθεια για ιστορικη ενημερωση.
παρ ολο που η τιμη του λιγο με.. απομακρυνει (περιπου 30ευρω για ενα βιλιο 346 σελιδων Οολο ιλουστρασιον-γι αυτο κ τοσα χρηματα  )
ελπιζω να καταφερω να το διαβασω στο βιβλιοπωλειο  D
|
|
|
|
Σχετικές συζητήσεις - topics
Πρόσφατες συζητήσεις - topics
|
| | |