Με νέο σύστημα θα εισαχθούν σε ΤΕΙ οι φετινοί υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων.
Πλέον, θα εισαχθούν σε σχολή και όχι σε τμήμα, καθώς διοικήσεις περιφερειακών ΤΕΙ, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, σχεδιάζουν την αναδιοργάνωση των σπουδών και της δομής των ιδρυμάτων. Βασικός σκοπός είναι να υιοθετήσουν ένα μοντέλο που προσιδιάζει στα διεθνή δεδομένα, αλλά και να εξοικονομήσουν πόρους. Μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχει αποσαφηνιστεί πώς οι εισαχθέντες θα κατανέμονται, μετά το πρώτο έτος της σχολής, σε προγράμματα σπουδών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπολογίζονται οι προτιμήσεις των φοιτητών, με αποτέλεσμα να τίθεται εν αμφιβόλω η λειτουργία πολλών τμημάτων ΤΕΙ, που σήμερα είναι χαμηλής ζήτησης. Ευρύτερα, η κίνηση στα ΤΕΙ θεωρείται πρόκριμα για την εφαρμογή του νέου τρόπου οργάνωσης των σπουδών και στα πανεπιστήμια.
Πρόκριμα, επίσης, για τη βιωσιμότητα πολλών τμημάτων ΤΕΙ θεωρείται και η αλλαγή στον τρόπο ορισμού των εισακτέων του. Πλέον σημαντικό κριτήριο θα είναι και η ζήτηση των παλαιότερων αποφοίτων για ορισμό των θέσεων εισαγωγής σε κάθε τμήμα.
Ειδικότερα, το υπoυργείο Παιδείας και διοικήσεις ΤΕΙ έχουν συμφωνήσει στην εισαγωγή των αποφοίτων λυκείου σε σχολές.
Επιλέγοντας ως παράδειγμα τμήματα με γεωτεχνολογικό αντικείμενο (π.χ. φυτικής παραγωγής, βιολογικής καλλιέργειας, οινολογίας) -αντίστοιχο παράδειγμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τμήματα διοίκησης επιχειρήσεων, logistics, εμπορίου- η νέα οργάνωση θα ακολουθήσει τα εξής βήματα:
- Τα τμήματα φυτικής παραγωγής, βιολογικών καλλιεργειών και τροφίμων που λειτουργούν σε ένα ΤΕΙ θα συγκροτήσουν σχολή.
- Στο 1o έτος οι φοιτητές θα παρακολουθούν μαθήματα υποχρεωτικά και επιλογής, που θα είναι καθοριστικά για τη συνέχισή τους (από το 2o έτος) σε εξειδικευμένα προγράμματα σπουδών.
Ετσι τα ΤΕΙ υιοθετούν ένα μοντέλο σπουδών που προσιδιάζει στα διεθνή δεδομένα, αλλά και -βασικό εν μέσω δημοσιονομικής κρίσης- θα αξιοποιούν καλύτερα το προσωπικό και τους πόρους. Και αυτό διότι η εισαγωγή σε σχολή θα δημιουργήσει λιγότερες απαιτήσεις για προσλήψεις συμβασιούχων για τα μαθήματα του πρώτου έτους, ενώ και στα υπόλοιπα έτη, το ΤΕΙ θα μπορεί να κατανείμει το προσωπικό στα προγράμματα σπουδών, αναλόγως με τον αριθμό φοιτητών ανά πρόγραμμα.
Σημαντική αλλαγή θεωρείται, επίσης, ότι από φέτος ο αριθμός των εισακτέων δεν θα ορίζεται μόνο με βάση τα δεδομένα του προηγούμενου έτους (πόσους εισακτέους είχε ορίσει το υπουργείο, πόσες θέσεις καλύφθησαν) αλλά και με βάση τη ζήτηση για το Τμήμα. π.χ., είναι διαφορετικό εάν εισήχθησαν 50 υποψήφιοι που είχαν το τμήμα μεταξύ των 5 πρώτων επιλογών τους και διαφορετικό εάν το είχαν στις 5 τελευταίες θέσεις.
Κατατίθεται τροπολογία στη Βουλή για την παράταση, κατά δυο έτη (2012 και 2013), της ρύθμισης εισαγωγής των αποφοίτων Λυκείων σε ποσοστό 10% των θέσεων εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με την προηγούμενη βαθμολογία των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Η ρύθμιση προβλέπει, τη δυνατότητα εισαγωγής με τη διαδικασία του 10%, για τα ακαδημαϊκά έτη 2012-2013 και 2013-2014 και αφορά, σε κάθε περίπτωση, όσους πήραν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ ή ημερησίων ΕΠΑΛ (ομάδα Β΄), τα δυο αμέσως προηγούμενα έτη.
Επίσης, μέχρι και την Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012, οι απόφοιτοι προηγουμένων ετών που έλαβαν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων ΓΕΛ ή των ημερήσιων ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β το 2010 ή το 2011, θα μπορούν να υποβάλουν Αίτηση-Δήλωση για εισαγωγή με το ποσοστό 10% του αριθμού εισακτέων (χωρίς νέα εξέταση), εφόσον επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για: Στρατιωτικές Σχολές, Αστυνομικές Σχολές, Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, ΤΕΦΑΑ.
Όσοι από τους αποφοίτους αυτούς έχουν ήδη υποβάλει Αίτηση-Δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2012 (για το 90% των θέσεων εισακτέων) και τελικά επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων (χωρίς νέα εξέταση), πρέπει μέχρι και την Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012 να προσέλθουν στο Λύκειο που υπέβαλαν την αρχική Αίτηση-Δήλωση για να την ανακαλέσουν.
Το υπουργείο Παιδείας κάθε χρόνο είναι έτοιμο να ανακοινώσει τις βάσεις την ημέρα που ανακοινώνει τις βαθμολογίες των εξετάσεων. Υπό μια προϋπόθεση: να αποσταλεί στο υπουργείο ο αριθμός εισακτέων των στρατιωτικών σχολών. Για να γίνει αυτό απαιτείται Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Οικονομικών και Άμυνας, κι αυτό γιατί οι εισακτέοι πληρώνονται από τον προϋπολογισμό του κράτους από την πρώτη ημέρα φοίτησής τους.
Η ΚΥΑ αυτή κάθε χρόνο, μα κάθε χρόνο, υπογράφεται μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Για την εφετινή χρονιά υπογράφηκε και αναρτήθηκε μόλις στις 16 Αυγούστου και πήρε ΦΕΚ. Επομένως, για την κάθε χρόνο ημερομηνία ανακοίνωσης των βάσεων, το υπουργείο Παιδείας είναι το μόνο που δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη.
Για την εγγραφή τους οι επιτυχόντες ή το νομίμως εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, καταθέτουν στη Γραμματεία της Σχολής ή του Τμήματος τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
- Τίτλο απόλυσης: απολυτήριο ή πτυχίο ή αποδεικτικό του Σχολείου αποφοίτησης ή νομίμως κυρωμένο αντίγραφο ή φωτοαντίγραφο των τίτλων αυτών.
- Υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνεται ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε άλλη Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
- Έξι (6) φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.
- Αίτηση για εγγραφή.
Επισημαίνεται ότι οι επιτυχόντες με τις ειδικές περιπτώσεις (πολύτεκνων, τρίτεκνων και κοινωνικών κριτηρίων) δεν προσκομίζουν κανένα επιπλέον σχετικό δικαιολογητικό, αφού ο έλεγχος των σχετικών δικαιολογητικών έχει ήδη γίνει στα Λύκεια και θα επακολουθήσει δειγματοληπτικός έλεγχος και από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας.
(*) Εκτός των παραπάνω, και μόνο όσοι πέτυχαν από το Γενικό Λύκειο και ΕΠΑΛ - ΟΜΑΔΑ Β΄ (90% και 10%), υποβάλλουν και νομίμως κυρωμένο αντίγραφο ή φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης πρόσβασης (όχι την πρωτότυπη βεβαίωση πρόσβασης).
31.08.2012 έγραψε:
Δήλωση Π. Τσάρτα, πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου:
«Μελετώντας τα αποτελέσματα διαπιστώνει κανείς ότι, ενώ τα υπόλοιπα περιφερειακά πανεπιστήμια αποτελούν νούμερο ένα επιλογή για τους υποψηφίους της περιοχής τους, αντίθετα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει πολύ μικρά ποσοστά φοιτητών από τα νησιά που θέλουν να φοιτήσουν σ' αυτό.
Για παράδειγμα, στα υπόλοιπα περιφερειακά πανεπιστήμια το ποσοστό των ντόπιων φοιτητών ξεκινά από το 18% και φτάνει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και το 40%. Αντίθετα, στα τμήματα του δικού μας Πανεπιστημίου, το αντίστοιχο ποσοστό ντόπιων επιτυχόντων δεν ξεπερνά το 5%-7%. Πολύ μικρά, εξάλλου, είναι και τα ποσοστά νησιωτών που επιλέγουν για τις σπουδές τους ένα τμήμα από γειτονικό νησί.
Το γεγονός αυτό από μόνο του είναι παραλογισμός. Δεν είναι λογικό ένας φοιτητής να επιλέγει να φύγει από το νησί του, για να σπουδάσει στη Χ ή Ψ σχολή ή ακόμη και ΤΕΙ της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας και να μην επιλέγει μία σχολή στον τόπο του ή τα γειτονικά νησιά.»