Καλώς ήρθες στο forum! Για να συμμετάσχεις στις συζητήσεις πρέπει να εγγραφείς στην πύλη. Γίνε μέλος τώρα!
|
Το στέκι της κουβέντας... |
| Συγγραφέας |
Kόλαση |
| |
|

estella
Μικρό Μολύβι

Dec 04, 2007
51
|
|
Κατ' αρχας, να ομολογησω Στελιο πως εξεπλαγην απο το ποσο το εψαξες το θεμα γυρω απο τον θεματικο αξονα του εργου. Ειναι ενδιαφερον να ακουμε και τις αποψεις ανθρωπων που βρισκονται εκτος της θεατρικης μας ομαδας.
Ο Σαρτρ, οπως σωστα ανεφερες, ηταν υπαρξιστης και υποστηρικτης της αποψης "Ο ανθρωπος δεν μπορει να βουληθει τιποτα, παρα μονο αν εχει πρωτα καταλαβει οτι πρεπει να στηριζεται πρωτα στον εαυτο του". Την αναγκη αυτη για αυτοπροσδιορισμο προσπαθει να μεταδωσει, κατα τη γνωμη μου, μεσω του μονοπρακτου ο Σαρτρ δινοντας στο θεατη αντιπαραδειγματα ανθρωπων που αφησαν τη ζωη τους ολη να προσδιοριζεται μεσω των αλλων. Με τη φραση του "Η κολαση ειναι οι αλλοι", ισως να μην εννοει αυτο που με πρωτη ματια καταλαβαινουμε, δηλ η συμβιωση με τους αλλους... Η κολαση ειναι η προσωποποιηση των φοβων μας, των τυψεων μας για πραξεις που καναμε και δεν ειμαστε περηφανοι για αυτες, για πραξεις που ηταν "ανηθικες". Ποιος προσδιοριζει ομως τι ειναι καλο και τι ειναι κακο; Τι ειναι ηθικο και τι ανηθικο; Μηπως οι τυψεις μας δημιουργουνται ασκοπα απο αποψεις που "οι αλλοι" θελουν να μας επιβαλλουν; Δεν θα ειχα τυψεις που δεν πηγα να μεταλαβω, αν δεν μου ελεγαν "αλλοι" οτι πρεπει να εχω καθως ειναι ασεβεια προς τα θεια. Δε θα φοβομουνα οτι θα παω στην κολαση επειδη πηγα με καποιον ενω ειχα σχεση με καποιον αλλο, αν καποιος "αλλος" πρωτα δεν το ειχε ορισει αυτο ως "αμαρτια" που τιμωρειται,κατα καποιον τροπο,με την αποπομπη μου στην κολαση...
Μηπως λοιπον η κολαση δεν ειναι παρα αυτοι οι "αλλοι" που στοιχειωνουν τη ζωη μας και αρα η λυση ειναι να αφεθουμε ελευθεροι...?
|
|
|
|
| |
|

estella
Μικρό Μολύβι

Dec 04, 2007
51
|
|
Να επισημανω, ομως, πως τα παραπανω αποτελουν προσωπικη αποψη επι του θεματος. Δεν εκφραζουν το συλλογισμο του εργου που θα ανεβασουμε....
Οσο για το εργο, περναει απο καποιες διορθωσεις αυτες τις μερες. Οταν τελειωσει, ισως το ανεβασουμε να το δειτε και να μας πειτε τις αποψεις σας. Stay in contact!
|
|
|
|
| |
|
|
|
καταρχήν ευχαριστώώώώώώώώώώώώώ!!!
Δεν το έψαξα καθόλου με τον Sartre, οπότε αδυνατώ να τοποθετηθώ στο αν συμφωνώ ή διαφωνώ μαζί του, αλλά στο μονόπρακτο που διάβασα μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση οι ερωτήσεις που κάνει για να σε εισαγάγει στην ψυχολογία των ηρώων...Φαντάσου δύο άτομα που μισείς περισσότερο...ποια είναι η εικόνα σου για το δωμάτιο...Εγώ εμμένω, λοιπόν, στην άποψη ότι το χειρότερο -για μένα προφανώς- είναι να είσαι μόνος σου στο δωμάτιο...Η συναναστροφή με τους άλλους είναι πάντα ενδιαφέρουσα...Στο χέρι σου είναι να κρατήσεις αυτά που θες από το καλό ή το κακό που εκείνοι προσφέρουν...
Όσο για την ηθική που "προσδιορίζεται" από τους "άλλους", πιστεύω ότι και αυτό είναι εσωτερικό θέμα...Θα διαφωνήσω, λοιπόν, με την estella, τουλάχιστον σε αυτό που καταλαβαίνω ότι θέλει να πει...Πολλοί θεωρούν ηθικό το να πιστεύεις ή να πηγαίνεις κάθε κυριακή εκκλησία, πόσοι από εμάς όμως το κάνουμε ή έστω νιώθουμε τύψεις που δεν το κάνουμε;! Αισθάνεται κανείς μας ότι θα πάει στην κόλαση λόγω προγαμιαίων σχέσεων;!Ερεθίσματα για το τι είναι ηθικό και τι όχι, λαμβάνουμε εφόρου ζωής και επιλέγουμε τι θα κρατήσουμε και τι όχι. Με αυτόν τον τρόπο κατασκευάζουμε τη δική μας ηθική...Δεν υπάρχει άνθρωπος ανήθικος, απλώς άνθρωποι που συμφωνούν ή διαφωνούν με τη δική μας ηθική.
Ορισμένες φορές, βέβαια, λειτουργούμε παρορμητικά και ξεφεύγουμε από τα όρια που οι ίδιοι έχουμε ορίσει, κάτι που μας προκαλεί να επαναπροσδιορίσουμε τον συγκεκριμένο..."κανόνα" και να τον κρατήσουμε ή -επειδή είναι πάντα ευκολότερο- να πούμε ότι μας μείωνε την ελευθερία και να τον αποχωριστούμε...πάλι δική μας επιλογή είναι...όσο για τις τύψεις;είναι πάλι στο μυαλό μας, είτε γιατί δεν μας αρέσουν οι συνέπειες, είτε ορίζουν ότι ο κανόνας πρέπει να μείνει....
Ως συμπέρασμα...ο μόνος που πραγματικά μπορεί να μας φθίρει/αλλοιώσει είναι ο εαυτός μας και η κόλαση -για μένα πάντα- δεν οφείλεται σε κανένα άλλο...
|
|
|
|
| |
|
|
|
Τα ίδια μου έλεγε και η γαιδούρα στο chat.Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κουφαθήκαν όλοι τόσο πολύ με αυτά που έγραψα...
Έγινε επεξεργασία από τον/την mystery_orange στις Τετ, 16 Ιαν 2008 12:17 pm, 1 φορά |
|
|
|
| |
|

Roxane
Μικρό Μολύβι

Jun 06, 2007
49
|
|
Ολοι είμαστε εξαρτημένοι μεταξύ μας.Εχουμε απ τη μία την ελευθερία να διαλέξουμε και μεχρι ένα σημείο αυτοπροσδιοριζόμαστε...
Απ την άλλη όμως επηρεαζόμαστε από τους γύρω μας... ακόμη και όταν ζούμε μόνοι μας οι συνήθειες μας και οι επιθυμίες μας υπαγορεύονται συχνά από τους άλλους.Μαθαίνουμε να ζούμε σύμφωνα με αυτό που βλέπουμε...μαθαίνουμε τους ρόλους μας...Ετσι δεν είμαστε ποτέ μόνοι...είμαστε πάντα ορατοί από κάποιους.
Οι κοινωνικές νόρμες βέβαια δεν μας επιβάλλονται αναγκαστικά.Αναγκαζόμαστε να τις ακολουθήσουμε όμως για την πολυπόθητη αναγνώριση...για την προσωπική μας καταξίωση...Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο για τους ανθρώπους απ το να είναι ασήμαντοι,απαρατήρητοι...
Οταν όμως υπάρξει η αρρωστημένη ανάγκη για περισσότερη αναγνώριση,περισσότερη δύναμη και η επικοινωνία περιορίζεται σε ύπουλη διαπραγμάτευση τότε δεν είμαστε τίποτ άλλο παρά όργανα των επιθυμιών των άλλων ενόσω μας έχουν ανάγκη.
Αυτό μας οδηγεί σε βαθειά ανασφάλεια και μια αίσθηση ανυπαρξίας και τότε μπορείς να πείς ότι "η κόλαση είναι οι άλλοι"
|
|
|
|
| |
|
|
|
Βασικά όντως δεχόμαστε από την κοινωνία διάφορους κανόνες αλλά κάποιοι από αυτούς τους κανόνες έχουν και καθαρά πρακτικές εφαρμογές.
Ο φόνος είναι έγλημα για παράδειγμα.Είναι καθαρά ένας νόμος που αποσκοπεί στην διατήρηση της κοινωνικής σταθερότητας.
Ή η μοιχεία για παράδειγμα.Γιατί να είναι έγκλημα να απατάς τη γυναίκα σου?Απλό:Σε διαφορετική περίπτωση θα είχαμε γεμίσει νοθά παιδιά χωρίς οικογένεια τα οποία συνήθως μεγαλώνουν "εκτός ελέγχου" και παίρνουν τον "κακό δρόμο".
Παράθεση:
Ερεθίσματα για το τι είναι ηθικό και τι όχι, λαμβάνουμε εφόρου ζωής και επιλέγουμε τι θα κρατήσουμε και τι όχι. Με αυτόν τον τρόπο κατασκευάζουμε τη δική μας ηθική...Δεν υπάρχει άνθρωπος ανήθικος, απλώς άνθρωποι που συμφωνούν ή διαφωνούν με τη δική μας ηθική. |
Νομίζω οτι αυτό με καλύπτει αρκετά.
Γενικά η ηθική είναι κάτι καθαρό το αμφιλεγόμενο.Αν και νομίζω ο Σαρτρ δεν αναφερότανε μόνο στην ηθική αλλά στην διάπλαση μας σαν χαρακτήρα.
Στην τελική όμως αν ήμασταν ολομόναχοι σε ένα σύμπαν κενό τη χαρακτήρα θα αναπτύσαμε?Αν υποθέσουμε οτι κάποιος πλάθεται ανεπηρέαστος τότε μπορούμε και το ίδιο εύκολα να αφαιρέσουμε καιτα εξωτερικά ερεθίσματα.Και για να μη λέτε οτι βγάζω από τη μύγα ξύγκι έστω οτι είναι ένας άνθρωπος με επαρκή νοημοσύνη(γνωρίζει δηλαδή πως να σκέφτεται,έστω οτι τα διδάχτηκε).Χωρίς κάποιο εξωτερικό ερέθισμα πάνω σε τι θα βάσιζε τις σκέψεις του?
Δεν ξέρω δηλαδή αν γίνεται ανάπτυξη μιας προσωπικότητας χωρίς τον επηρεασμό του κόσμου γύρω σου καθώς είναι αυτός ο κόσμος που σου δίνει το ερέθισμα για σκέψη και αυτοπροσδιοριμό.
Εντύπωση μου έκανε η άποψη του οτι κάθε μας πράξη έχει επίπτωση στην εικόνα όλης της ανθρωπότητας.Μου φαίνεται περιέργο ένας φιλόσοφος που υπερασπίζεται την ατομικότητα και την υποκειμενικότητα τόσο πολύ να "ρίχνει" τέτοια ευθήνη στους ώμους του καθενός μας.
Πολύ βαρύ φορτίο κύριε Σαρτρ.
Προτιμώ να ακούσω αυτό το τραγούδι.
http://www.youtube.com/watch?v=IgXfjOMusUo
|
|
|
|
| |
|

pixie
Μεγάλο μολύβι

Oct 18, 2005
198
|
|
oi hrwes tou ergou einai toso diaforetikoi an8rwpoi, me diaforetikh zwh, endiaferonta, koultoura, apopseis, oikonomikh katastash k.a.
O enas snomparei arxika ton allon kai perimenes oti ean vriskontan ston epigeio kosmo, ousiastika de 8a xan milhsei pote. Akoma ki an tyxaine na synevre8oun kapou, o enan 8a adiaforouse gia ton allon.
Edw o sart tous vazei antimetwpous sena dwmatio monous.
Fantasteite ton eafto sas me 2 asxeta atoma pou "apaksieite" apo epilogh na milhsete kan, na prepei na meinete mazi tous sthn aiwniothta. Ekei einai pou prepei na dexteis tis idaiterothtes tou allou, opoios k an einai, kai prepei na vreis ena tropo sinenohshs....
H ines apo thn arxh glykokoitaei thn estella, afth fovatai kai de goustarei....Goustarei omws th matia tou Garcin epeidh einai antras. Einai pswnismenh,kakoma8hmenh kai de distazei akoma k na skowsei kapoion...(an kai to paizei evgenhs).
Emeis kovoume kapoia kommatia tou ergou giati einai arketa megalo....8a doume an 8a prolavoume mexri thn politistikh!
|
|
|
|
| |
|

danny
Γκουρού

Nov 04, 2005
514
Τόπος: Αθηνα
|
|
Μία ταινία που ταιριάζει σε αντίληψη με αυτή του κεκλεισμένων των θυρών είναι το θα σε δω στην κόλαση του Νικολαϊδη. κατεβάστε την από το Greek movies. είναι απλά τρελή η σκηνοθεσία και εκεί θα έχουμε και μία ακόμα καλύτερη γνώμη επί του θέματος.
Υ.Γ. έχει άπαιχτες γκόμενες (αν και μάλλον δεν θα ήθελα να τις δοκιμάσω, στο να τις βλέπω είναι καλά)
|
|
|
|
Πρόσφατες συζητήσεις - topics
|
| | |