Καλώς ήρθες στο forum! Για να συμμετάσχεις στις συζητήσεις πρέπει να εγγραφείς στην πύλη. Γίνε μέλος τώρα!
Τα αίτια του οικονομικού κραχ σε ΗΠΑ και παγκοσμίως |
|
|
Κοινωνικά θέματα, Πολιτική, Επικαιρότητα |
| Συγγραφέας |
Τα αίτια του οικονομικού κραχ σε ΗΠΑ και παγκοσμίως |
| |
|

danny
Γκουρού

Nov 04, 2005
514
Τόπος: Αθηνα
|
|
Οποιος θεωρεί τα links αντικειμενική ενημέρωση είναι πως να το πω ... ρωμαντικός, αφελής, κάποιος που βαριέται να βρεί μία σοβαρή πηγή?
το θέμα εκει είναι? είσται απαράδεχτοι περίμενα να γίνει καμία σοβαρή συζήτηση μπας και ξεαραχνιάσουμε και ακούσω και τίποσα ενδιαφέρον αλλά όχι. σε κάποιους εδωμέσα προτημούν να την μπαίνουν ο ένας στον άλλον παρά να συζητήσουν κάτι ενδιαφέρον. και εγώ βαριέμαι και αλλάζω φόρουμ
|
|
|
|
| |
|
|
|
Παράθεση:
Απο τα λεγόμενα σου, μάλλον που είσαι κολλητός με τον dali και σου επιτρέπει να απαντας για την πάρτη του. Πάω πάσο.
|
Οχι,οχι είναι θέμα κοινής λογικής όχι φιλίας.Μιας και την τελευταία φορά που με χαιρέτησε μου είπε "τι λέει ρε μ αλάκα " και όχι "ΧΑΙΛ¨ΧΙΤΛΕΡ".Αλλα οκ ας κάνουμε κουβέντα για την κρίση αλλιώς πάμε στο flames.
Προσωπικά δε ξέρω αν όταν έχει κρίση το χρήμα χάνεται ή άλλαζει χερια?
Ειλικρινά μου φαίνεται οτι το όλο θέμα γίνεται για κάποιους χαρτογιακάδες σε επιχειρησεις.Εγώ 600 ευρώ έπαιρνα ,600 ευρώ θα παίρνω.Την βενζίνη 1.1 θα την πληρώνω και τον καφέ 6 ευρώ.Ολα αυτά γίνονται μόνο και μόνο για να έχουν δικαιολογία να μην υπάρχει κοινωνικό κράτος.
Ασε που από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου όλο για κρίση λένε "και δεν μπορούμε να δώσουμε αυξήσεις" και "δε γίνεται να πάρετε επιδόματα" και τα λοιπα.
Οξω ρε...
Το άλλο το κειμενάκι κάτι εξηγεί αλλά και πάλι εγώ δεν καταλαβαίνω και πολλά.Πιο πολύ μου ενίσχυσε την εντύπωση οτι είναι πρόβλημα των τραπεζών και των χαρτογιακάδων και όχι δικό μου.
|
|
|
|
| |
|
|
|
Ίσως θα ήταν εποικοδομητικό να είχαμε στην κουβέντα και κάποιον ο οποίος έχει σπουδάσει-ασχολείται με τα οικονομικά και έχει μελετήσει το κεφάλαιο ΚΡΙΣΗ...
Σε εμένα φαίνεται όντως περίεργη αυτή η κατάσταση με τις οικονομικές κρίσεις, και λέω περίεργο σε ο,τι αφορά τη διοχέτευση του χρήματος. Είναι δυνατόν το χρήμα να χάνεται;! Δεν πάει σε κάποιες τσέπες συγκεκριμένες; Κι αν δεν είναι λίγοι αυτοί που το μαζεύουν, τι κάνει το χρήμα; απλώνεται σε πολλούς και γίνεται έτσι ανακατανομή πλούτου;; Πάντα με προβλημάτιζαν όλα αυτά και πραγματικά βλέπω την αξία της οικονομικής επιστήμης...
Δηλαδή αν γνώριζα βασικά οικονομικά ίσως να μου φαινόταν πιο λογική η έννοια της κρίσης...Πολλές φορές όμως και με την απλή λογική συνάγονται αλήθειες....
Μας λένε "τα χρηματιστήρια πέφτουν...χάνουν τα λεφτά του ο κόσμος"...Και σκέφτομαι..στα χρηματιστήρια δίνουν χρήμα για αγαθά και υπηρεσίες όπως το εμπόριο, απ'ο,τι γνωρίζω καμία καταστροφή δεν έχει συμβεί ώστε να μην υπάρχουν βασικά αγαθά όπως τρόφιμα και πρώτες ύλες, υπάρχει αφθονία και μάλιστα συγκεντρωμένη στο δυτικό κόσμο ενώ ο τρίτος κόσμος πεινάει! Έχουμε ακούσει άπειρες φορές για τρόφιμα που πετάγονται επειδή υπάρχει πλεόνασμα και την ίδια στιγμή κόσμος υποφέρει και πεινάει...τι συμβαίνει ρε παιδιά τελικά; Τι είναι η κρίση; Ένα παιχνίδι όπως το ποκερ; Γιατί και το χρηματιστήριο για πολλούς θεωρείται τζόγος!
Μετά κάθομαι και σκέφτομαι τα του τραπεζικού συστήματος. Η τράπεζα είναι ένας χώρος ο οποίος ουσιαστικά σου φυλάει το χρήμα και ενώ στο φυλάει το δανείζει σε άλλους με αντίτιμο το επιτόκιο. Την ίδια στιγμή το επιτόκιο που δίνει στον αρχικό καταθέτη είναι λιγότερο από το επιτόκιο που κερδίζει από τον δανειολήπτη...λίγο πολύ γνωστά αυτα...Δηλαδή με το να υπάρχει αυτό το άτιμο το χρήμα δημιουργείται μια ολόκληρη τάξη τραπεζών που βγάζει κέρδος από το ίδιο το χρήμα! Τώρα ακούμε οτι οι τράπεζες καταρρέουν και μεγάλοι καταθέτες, οι οποίοι με αυτό το χρήμα πληρώνουν και κόσμο που εργάζεται για πάρτη τους, έχουν πρόβλημα!
Συνοψίζοντας, προσωπικά μου φαίνεται σχιζοφρενικό να υπάρχουν αντικειμενικά αγαθά για όλους, η ανθρωπότητα να "εγκλωβίζεται" σε ιδέες όπως η διατήρηση και η φύλαξη χαρτονομισμάτων και κερμάτων, κάποιοι να είναι πλούσιοι ο,τι και να γίνει και κάποιοι ξαφνικά να μένουν στο δρόμο χωρίς να φταίνε οι ίδιοι για τη διαδικασία της όποιας κατάρρευσης....
Τελικά ό,τι και να μου λένε..είτε οι κρίσεις είναι κατευθυνόμενες είτε είναι συγκυριακές, πιστεύω πως υπάρχει ένα βασικό λάθος στην όλη οικονομική προσέγγιση της ανθρωπότητας...Νιώθω την έλλειψη δικαιοσύνης και μια ψυχολογική καταπίεση συνεχή...
|
|
|
|
| |
|

Hipisa
Έμπειρος

Sep 23, 2007
268
|
|
Ρε παιδια όταν λένε οικονομική κρίση ο καθένας γεννικά ενωεί τα δικά του από όσο έχω καταλάβει. κρίση υπάρχει γεννικά όσο συμφέρει την κυβέρνηση. το θέμα όμως δεν είναι εκεί. Η αμερική αναγκάστικε να δώσει δάνεια για ένα πολύ μεγαλο μέρος του πληθησμού της ζεί στα όρια ή και κάτω, της φτώχιας. αυτό είναι το κράχ. και κατα βάση για οικονομικό κράχ μιλαμε.
|
|
|
|
| |
|

astrud
Μεγάλο μολύβι

Nov 11, 2007
143
|
|
mystery_orange έγραψε:
Tι από όλα αυτά ισχύει?Από οικονομικά δε σκαμπάζω μία και αν πω οτι καταλαβαίνω τώρα τι τρέχει με την κρίση θα ήμουν ψεύτης.Το κατέχει κανείς καλύτερα να μας πει 5 πράγματα? |
Mais oui mon cher! (Πάντως Mystery πολύ μου αρέσουν τα posts σου! I love your humour!)
Λοιπόν, οικονομολόγος δεν είμαι, αλλά το πρωί όταν πίνω το εσπρεσσάκι μου, μου αρέσει να διαβάζω και μια εφημερίδα για να μάθω τι γίνεται στον κόσμο…
Τώρα εγώ να σας πω και 10 πράγματα αν θέλετε…το θέμα είναι εσείς τι θα καταλάβετε από τα ελληνικά μου? Εδώ πρόκειται για Financial Economics…φοβάμαι ότι θα τα κάνω σ**ά. Anyway, θα προσπαθήσω και ο, τι δεν ξέρω θα το γράψω στα αγγλικά για να είναι πιο clear και ελπίζω να με συγχωρήσετε γι’αυτό…
Δύο λόγια μόνο για τα ΜΜΕ. Καταρχήν να προσέχουμε πολύ τα blogs γιατί πολλές φορές είναι “μούφα”. Αν θέλετε να ενημερωθείτε σωστά υπάρχουν ένας σωρός εφημερίδες…δεν είναι ανάγκη να έχετε internet ή TV.
Όσον αφορά τη δαιμονοποίηση της τηλεόρασης, ζούμε σε αρκετά δημοκρατικές χώρες και οι ειδήσεις δεν είναι μέσο προπαγάνδας της σατανικής εξουσίας! Τέτοιες αντιλήψεις δημιουργούνται από εικόνες-στερεότυπα και επιφανειακές κρίσεις. Στη TV απλά μας ενημερώνουν για τα βασικά γεγονότα, μετά όμως πρέπει εμείς να τα αξιολογούμε και να τα ΕΡΜΗΝΕΟΥΜΕ. Ειδικά όταν πρόκειται για πολιτικά και οικονομικά θέματα, η ερμηνεία είναι το πιο σημαντικό πράγμα.
Ξεκινάω με τη κρίση λοιπόν.
Καταρχάς η τρέχουσα κατάρρευση των χρηματιστηρίων και των τραπεζών είναι το αποτέλεσμα μιας long-term οικονομικής στρατηγικής. Το θέμα εδώ δεν είναι οι εξελίξεις των τελευταίων 2 εβδομάδων, αλλά των τελευταίων 2-3 ετών.
Η κρίση αυτή ξεκίνησε στη αμερικανική αγορά ακινήτων, με τη χορήγηση στεγαστικών δανείων χαμηλής εξασφάλισης (subprime loans). Τα subprimes στη ουσία είναι high-risk δάνεια που χορηγούνταν χωρίς εγγύηση, σε φτωχές οικογένειες που αγόραζαν σπίτια, με χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα. Απ’ότι κατάλαβα, το όλο πρόβλημα πηγάζει από ένα λάθος assumption: US brokers assumed that house prices would have gone go up, and so they originated as many subprimes as possible in order to maximize their profit. On the contrary, since summer 2007 house prices started to fall, to the point that now they have gone down even less than the value of the mortgages! Με λίγα λόγια, όταν οι τιμές των ακινήτων στη Αμερική άρχιζαν να πέφτουν, και τα επιτόκια να ανεβαίνουν, πολλές οικογένειες αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους με τις τράπεζες. Έτσι πολλοί έχασαν τα σπίτια τους, τα life savings τους, τα πάντα.
Ταυτόχρονα, η Wall Street πουλούσε τα subprimes εξωτερικά, με αποτέλεσμα αυτοί οι “ιοί” να διασπαρθούν πέραν της Αμερικής και να “μολύνουν” τα χρηματιστήρια και τις τράπεζες του κόσμου. Γι αυτό, η κατάρρευση της αγοράς αυτών των δανείων στη Αμερική προκάλεσε και τη πτώχευση πολλών Ευρωπαϊκών τραπεζών (ειδικά στη Ισλανδία η κρίση προκάλεσε τεράστια καταστροφή στη οικονομία, δεν ξέρω αν το έχετε ακούσει)…
Όσο για τις συνέπειες που υπήρξαν στη Αμερική, γνωστή είναι η πτώχευση της Lehman Brothers, μια από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες των ΗΠΑ.
Διάβασα σε μια ιταλική εφημερίδα ότι, εξαιτίας της κρίσης, το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσα σε τρία μόνο χρόνια (2007-09) υπολογίζεται ότι θα χάσει περίπου 1.500 δις. $!!!Καταλαβαίνετε για τι καταστροφή μιλάμε!
Τέλος πάντων, ελπίζω να εξήγησα καθαρά (έστω και λίγο) τα κρίσιμα σημεία του προβλήματος. Βέβαια έτσι και ένας οικονομολόγος διαβάσει αυτό το κείμενο θα με κράξει άσχημα και δεν θα έχει και άδικο, γιατί τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όπως τα λέω εγώ. Υπάρχουν χίλιοι άλλοι παράγοντες που προκάλεσαν τη κρίση, και χίλιες οικονομικές θεωρίες που δεν γνωρίζω. Εγώ απλά προσπαθώ να σας εξηγήσω τα πάρα πολύ βασικά, για να μπορέσουμε να κάνουμε συζήτηση μετά.
Τώρα, με βάση αυτά τα στοιχεία, θα ήθελα να σας πω τη προσωπική μου γνώμη για το όλο θέμα. Το ερώτημα είναι: ποιες συνέπειες θα έχει αυτή η κρίση στο διεθνές οικονομικό σύστημα και πως θα επηρεάσει τη ισορροπία ισχύος παγκοσμίως?
Από το τέλος του I WW μέχρι τις αρχές του ΧΧΙ αιώνα, οι Διεθνείς Σχέσεις χαρακτηρίστηκαν από τη συνεχή κυριαρχία των ΗΠΑ στον οικονομικό και πολιτικό τομέα. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι αυτή η κυριαρχία θα διαρκέσει πολύ καιρό ακόμα. Η μονομεριστική εξωτερική πολιτική (unilateral foreign policy) της Αμερικής, που αγνοεί τους διεθνείς θεσμούς, το Διεθνές Δίκαιο και τους συμμάχους της στη Ευρώπη (παλιά οι ΗΠΑ είχαν μια so-called “special relationship” με τη Αγγλία…σήμερα δεν νομίζω ότι ισχύει πλέον κάτι τέτοιο…η Ε.Ε. σιγά σιγά ενισχύεται και γίνεται διεθνές “πρόσωπο” με αυτόνομη και ανεξάρτητη πολιτική ταυτότητα) ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ φαίνεται να έχει απονομιμοποιηθεί ως ένα μεγάλο βαθμό. Εξάλλου, είναι φανερό ότι η τελευταία αμερικανική κυβέρνηση ήταν καταστροφική από όλες τις πλευρές, δηλαδή όχι μόνο στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής (Iraq, Afghanistan, Guantanamo, Abu Ghraib), αλλά και εσωτερικά, για τους ίδιους τους Αμερικανούς πολίτες. Η κρίση λοιπόν επιβεβαίωσε μια τάση που εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια: η “αρχή του τέλους” της οικονομικής και πολιτικής παντοδυναμίας των ΗΠΑ. (Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι! ). Όσο για τη στρατιωτική ηγεμονία, δυστυχώς ο δρόμος είναι ακόμα πολύ μακρύς νομίζω…
Πιστεύω επίσης ότι με τη κρίση αυτή εντάθηκαν κάποια ελαττώματα του διεθνούς καπιταλιστικού συστήματος. Η λάθος λειτουργία του οικονομικού φιλελευθερισμού, και της “ελεύθερης” αγοράς τελικά οδήγησαν σε αυτό που λέγεται “deregulation” (= κατάργηση κανόνων). Γι’αυτό, εξαιτίας της έλλειψης κανόνων, σε ένα μη-ρυθμισμένο και ασταθή χρηματοοικονομικό σύστημα όπως αυτό που υπάρχει σήμερα, οι κρίσεις και οι καταρρεύσεις αποτελούν ένα συνηθισμένο - για να μη πω αναπόφευκτο – φαινόμενο (το TIME γράφει ότι τα τελευταία 30 χρόνια υπήρξανε στο σύνολο περίπου 100 οικονομικές κρίσεις παγκοσμίως, και ότι η τρέχουσα θεωρείται η χειρότερη από το 1929!). Εάν όμως το σύστημα αυτό ήταν λίγο πιο “κανονιστικό”, και καλύτερα ρυθμισμένο (μέσω του government regulation και του κρατικού παρεμβατισμού, που σημαίνει για παράδειγμα, καλύτερη κρατική εγγύηση στους δανεισμούς), ίσως σήμερα δεν θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια global financial crisis…
P.S.: Πάντως έχω κι εγώ μια απορία…οι οικονομολόγοι και οι αναλυτές που ήταν τόσο καιρό? Δεν πιστεύω ότι πραγματικά δεν μπόρεσαν να προβλέψουν μια τόσο τεράστια κρίση…Γιατί δεν είπαν τίποτα τότε?
|
|
|
|
| |
|

astrud
Μεγάλο μολύβι

Nov 11, 2007
143
|
|
Heeeeellllooooo guys...δεν θέλατε να συζητήσουμε για τη κρίση?
Μάλλον το post μου δεν ήταν και πολύ κατανοητό...
Τέλος πάντων, θα σας κάνω εγώ μια ερώτηση τότε κ όποιος έχει όρεξη να μου απαντήσει...η ελληνική κυβέρνηση ποια μέτρα έχει πάρει για τη στήριξη της οικονομίας...δηλαδή τι έχει κάνει μέχρι στιγμής για να αντιμετωπίσει τη κρίση? (αν έχει κάνει κάτι βέβαια...  )
|
|
|
|
| |
|

slide
Γκουρού

Nov 04, 2008
772
|
|
Δεν ξέρω τι έχει κάνει ή τι σκοπεύει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση - μάλλον θα ακολουθήσει τις ντιρεκτίβες τις Ευρωπαικής Ένωσης.
Τέσπα, το μόνο που θέλω να προσθέσω στη συζήτηση είναι το εξής:
Gee, We Never Saw it Coming..
|
|
|
|
| |
|

astrud
Μεγάλο μολύβι

Nov 11, 2007
143
|
|
Είσαι Έλληνας και δεν ξέρεις τι κάνει η ελληνική κυβέρνηση?
Ο καθένας κάνει ο, τι θέλει βέβαια, δημοκρατία έχουμε. Εγώ προσωπικά θα μπορούσα να φρικάρω αν δε ήξερα τι γίνεται στη χώρα μου, ειδικά τώρα που περνάμε τη χειρότερη χρηματοπιστωτική κρίση από το 29.
Να σε ρώταγα τι συμβαίνει στο East Timor εντάξει θα το καταλάβαινα…αλλά πρόκειται για τη χώρα σου!!Πως είναι δυνατόν να μη ξέρεις?
Τι είναι αυτά τα slides τώρα? Είναι σοβαρή πηγή αυτή?
Δεν πάμε καθόλου καλά.
|
|
|
|
| |
|

slide
Γκουρού

Nov 04, 2008
772
|
|
Κάπως εριστικό ύφος απάντησης, δε νομίζεις? Ειδικά προς κάποιον που δε γνωρίζεις• ούτε καν διαδικτυακά.
Απλώς θεώρησα πως τα συγκεκριμένα slides έχουν γούστο, λίγο πιο καλό σχέδιο να είχαν μόνο...
Όσον αφορά το τί είδους μέτρα παίρνει η κάθε χώρα, μπορεί να ανατρέξεις σε αντίστοιχες συζητήσεις σε fora ή άρθρα σε διεθνή ΜΜΕ και πάλι μόνο μια συγκεχυμένη εικόνα θα αποκομίσεις.
Μην είσαι τόσο σίγουρη, λοιπόν, πως πραγματικά καταλαβαίνει κάποιος σε βάθος -ακόμα και οι ανήκοντες στα "διευθυντήρια" των χωρών και των παγκοσμίων οργανισμών- ένα οικονομικό φαινόμενο που εξελίσσεται σε πραγματικό χρόνο.
Επίσης, αυτό το "ειδικά τώρα που περνάμε τη χειρότερη χρηματοπιστωτική κρίση από το 1929" που γράφεις μου ακούγεται υπερβολικά οικείο, σαν πολυφορεμένο - don't believe the hype.
Γενικά, περιμένουμε και παρατηρούμε• οι περισσότεροι δεν μπορούμε να κάνουμε κι αλλιώς άλλωστε.
|
|
|
|
| |
|

astrud
Μεγάλο μολύβι

Nov 11, 2007
143
|
|
slide έγραψε:
Κάπως εριστικό ύφος απάντησης, δε νομίζεις? Ειδικά προς κάποιον που δε γνωρίζεις• ούτε καν διαδικτυακά. . |
Είναι ανάγκη να σε γνωρίζω για να εκφράσω μια άποψη? Τι θα πει ότι έχω εριστικό ύφος? Θεωρείς ότι είναι λογικό να μη ξέρεις τι γίνεται στη χώρα σου?
slide έγραψε:
Απλώς θεώρησα πως τα συγκεκριμένα slides έχουν γούστο, λίγο πιο καλό σχέδιο να είχαν μόνο... |
Εγώ σου έκανα παρατήρηση για τη “σοβαρότητα” της πηγής σου. Τι σχέση έχει το γούστο?
slide έγραψε:
Όσον αφορά το τί είδους μέτρα παίρνει η κάθε χώρα, μπορεί να ανατρέξεις σε αντίστοιχες συζητήσεις σε fora ή άρθρα σε διεθνή ΜΜΕ και πάλι μόνο μια συγκεχυμένη εικόνα θα αποκομίσεις.
Μην είσαι τόσο σίγουρη, λοιπόν, πως πραγματικά καταλαβαίνει κάποιος σε βάθος -ακόμα και οι ανήκοντες στα "διευθυντήρια" των χωρών και των παγκοσμίων οργανισμών- ένα οικονομικό φαινόμενο που εξελίσσεται σε πραγματικό χρόνο. |
Δηλαδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ή οι κυβερνήσεις ΔΕΝ καταλαβαίνουν σε βάθος τη τρέχουσα οικονομική κρίση? Κοίτα, η οικονομική επιστήμη είναι ένα “παιχνίδι” με πολύ αυστηρούς και ακριβείς κανόνες, τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Δεν υπάρχει οικονομολόγος ή αναλυτής που να μην έχει εξηγήσει επιστημονικά αυτό το φαινόμενο. Όχι απλά το έχουν κατανοήσει σε βάθος, μπορούσαν πολύ άνετα και να το προβλέψουν! Οι Αμερικανοί από τη αρχή ξέρανε ότι τα subprimes είναι δάνεια υψηλού κινδύνου αλλά, όπως συνήθως συμβαίνει στο οικονομικό παιχνίδι, οι γρηγορότεροι τρόποι παραγωγής κέρδους και πλουτισμού είναι και αυτοί που κρύβουν το μεγαλύτερο ρίσκο.
slide έγραψε:
Επίσης, αυτό το "ειδικά τώρα που περνάμε τη χειρότερη χρηματοπιστωτική κρίση από το 1929" που γράφεις μου ακούγεται υπερβολικά οικείο, σαν πολυφορεμένο - don't believe the hype. |
Εσύ ξέρεις για άλλη τόσο μεγάλη παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, μετά από αυτή του 1929? Δηλαδή τα ΜΜΕ ψέματα μας λένε? Δεν καταλαβαίνω τι λες πραγματικά.
|
|
|
|
Πρόσφατες συζητήσεις - topics
|
| | |