ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ του 14ου Πανελληνίου Διαγωνισμού Αστρονoμιας

   
   

 [ΣΑΜΟΣ] Όμιλος Παρατηρησιακής Αστρονομίας

 
Συγγραφέας ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ του 14ου Πανελληνίου Διαγωνισμού Αστρονoμιας
 
       
Κυρ, 16 Νοέ 2008 5:31 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


astromath
Μεγάλο μολύβι
Μεγάλο μολύβι


Jan 22, 2006
198


http://www.astronomos.gr/diagvnismos.html

Παράθεση:

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
του 14ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού
Αστρονομίας & Διαστημικής


Η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, που έχει την έδρα της στο Βόλο, προκηρύσσει τον 14ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής για το σχολικό έτος 2008 - 2009 ως εξής:

ΣΚΟΠΟΣ
Σκοπός του διαγωνισμού είναι η περαιτέρω ενασχόληση και εμβάθυνση των μαθητών στην επιστήμη της Αστρονομίας και της Διαστημικής, η εξοικείωσή τους με τις θαυμαστές τελευταίες ανακαλύψεις των τεχνητών δορυφόρων κ.ά. παρατηρητηρίων και η επιβράβευση της ενδόμυχης και διερευνητικής αυτής προσπάθειάς τους.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Από φέτος η διαδικασία διεξαγωγής του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας αλλάζει. Οι μέχρι σήμερα δύο φάσεις διεξάγονται όπως και στο παρελθόν, αλλά προστίθεται μία ακόμα φάση, έτσι ώστε ο Διαγωνισμός θα διεξάγεται πλέον σε τρεις φάσεις. Ας σημειωθεί ότι και στις τρεις φάσεις, εκτός από γνώσεις Αστρονομίας, απαιτούνται και γνώσεις Μαθηματικών και Φυσικής.


1η ΦΑΣΗ: Στην παρούσα επίσημη ιστοσελίδα του φορέα, δηλ. της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, που οργανώνει το Μαθητικό Διαγωνισμό,( http://www.astronomos.gr ) συγχρόνως με την αποστολή της εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας προς όλα τα Λύκεια της χώρας μας, δημοσιεύεται μία σειρά ερωτήσεων και ασκήσεων, τις οποίες μπορεί να «κατεβάσει» όποιος μαθητής Λυκείου επιθυμεί να λάβει μέρος στο Μαθητικό Διαγωνισμό.

Η 1η φάση με το όνομα «ΕΥΔΟΞΟΣ» θα ξεκινήσει την: Δευτέρα, 1η Δεκεμβρίου 2008.


Οι μαθητές λύνουν τις ασκήσεις, απαντούν στις ερωτήσεις και τις στέλνουν ηλεκτρονικά (με e-mail) μαζί με τα στοιχεία τους, στη διεύθυνση: zachilas ΣΤΟ uth ΤΕΛΕΙΑ gr

Όσοι μαθητές δεν μπορούν να στείλουν τις απαντήσεις ηλεκτρονικά μπορούν να τις στείλουν ταχυδρομικά, με συστημένη επιστολή, στην διεύθυνση:

Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος
Κύπρου 48 38221 ΒόλοςΑπαντήσεις στέλνονται μόνο μια φορά, και δεν γίνονται δεκτές εκ των υστέρων διορθώσεις. Οι απαντήσεις διορθώνονται και αξιολογούνται από την Επιτροπή του Διαγωνισμού. Άριστα (4 μονάδες) παίρνει όποιος απάντησε σωστά σε όλες τις ερωτήσεις και έλυσε όλες τις ασκήσεις.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Έγκυρη συμμετοχή στην 1η φάση θα θεωρηθεί αν το e-mail σταλεί στην παραπάνω ηλεκτρονική διεύθυνση μέχρι τις 12:00 μ.μ. της 21ης Δεκεμβρίου 2008 (ζητήσατε από το πρόγραμμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που χρησιμοποιείτε, να σας δοθεί από τον παραλήπτη επίδοση παραλαβής του e-mail) ή ο φάκελος με τις απαντήσεις έχει σφραγίδα ταχυδρομείου την 21η/12/08.

2η ΦΑΣΗ: Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Αστρονομίας συνεχίζεται με την δεύτερη φάση κανονικά, όπως και στο παρελθόν, σε όλα τα Λύκεια της χώρας. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι μαθητές Λυκείου, ανεξάρτητα εάν συμμετείχαν ή όχι στην πρώτη φάση του διαγωνισμού (για την βαθμολογία βλέπε κατωτέρω). Οι απαντήσεις συλλέγονται και διορθώνονται από την Επιτροπή του Διαγωνισμού.


Η δεύτερη φάση με το όνομα «ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ»

θα πραγματοποιηθεί το:Σάββατο, 7η Φεβρουαρίου 2009 και ώρα 9 π.μ.Στο διαγωνισμό «ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ» μπορούν να λάβουν μέρος, με τα ίδια θέματα, όλοι οι μαθητές των Λυκείων της χώρας και κυρίως οι μαθητές της Β΄ τάξεως, οι οποίοι διδάσκονται το «κατ' επιλογήν» μάθημα της Αστρονομίας. Η διάρκεια του διαγωνισμού είναι 3 ώρες. Δηλώσεις συμμετοχής στο διαγωνισμό μπορούν να υποβάλλουν οι μαθητές και οι μαθήτριες στα Γραφεία των Λυκείων τους μέχρι τέλους Ιανουαρίου 2009.
Ο διαγωνισμός «ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ» θα διενεργηθεί με την ευθύνη μιας Τοπικής Επιτροπής, που θα αποτελείται από το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της κάθε περιοχής και από καθηγητές, οι οποίοι εθελοντικά θα προσφέρουν την υπηρεσία τους στο διαγωνισμό.
Οι διευθυντές των Λυκείων οφείλουν να στείλουν στην διοργανώτρια Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος μέσω e-mail (υπόψη κ. Ζαχείλα: zachilas ΣΤΟ uth ΤΕΛΕΙΑ gr)

αφενός τη Δ.Δ.Ε., στην οποία υπάγονται και αφετέρου το σχετικό έγγραφο, με το οποίο ορίσθηκε η Τοπική Επιτροπή του Διαγωνισμού, το σχολείο στο οποίο θα γίνει ο διαγωνισμός, τον αριθμό των μαθητών που επιθυμούν να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό και να σημειώσουν:

α) τηλέφωνο επικοινωνίας,

β) το fax του σχολείου (για εναλλακτικό τρόπο αποστολής των θεμάτων) και

γ) απαραίτητα εκτός του e-mail του σχολείου, και ένα δεύτερο e-mail είτε του σχολείου, είτε ενός εκ των μελών της Τοπικής Επιτροπής (για λόγους ασφαλείας).


Τα θέματα του διαγωνισμού θα σταλούν έγκαιρα το πρωί του Σαββάτου της 7ης Φεβρουαρίου 2009, με e-mail, σε κάθε σχολείο που θα έχει δηλώσει συμμετοχή μέχρι και την 29/01/09. Τα θέματα θα περιέχονται σε αρχείο μορφής PDF (για το οποίο απαιτείται η παρουσία του Acrobat Reader εγκατεστημένου στον Η/Υ). Σε περίπτωση κωλύματος παραλαβής των θεμάτων (λόγω ηλεκτρονικού προβλήματος του Η/Υ του σχολείου ή εν γένει του διαδικτύου), ο Διευθυντής του σχολείου θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Επιτροπής Διαγωνισμού, κ. Μαυρομμάτη Κων/νο (τηλ. 24210-51.061 - 24210-46.253) για να αποσταλούν τα θέματα με fax.


Μετά το τέλος της 3ωρης εξέτασης, τα γραπτά των μαθητών τοποθετούνται σε φάκελο, ο οποίος σφραγίζεται με την σχολική σφραγίδα και αποστέλλεται, με συστημένη επιστολή, στην Κεντρική Επιτροπή του Διαγωνισμού της Εταιρείας (Κύπρου 48, Τ.Κ. 382.21 ΒΟΛΟΣ), για τη βαθμολόγηση και την έκδοση των αποτελεσμάτων.
Άριστα (20 μονάδες) παίρνει όποιος απάντησε σωστά σε όλες τις ερωτήσεις και έλυσε όλες τις ασκήσεις.
Το συνολικό «Άριστα» και των δύο φάσεων είναι το 24.

Οι περίπου 40 πρώτοι, που θα προκύψουν από το άθροισμα της βαθμολογίας τους στην 1η φάση «ΕΥΔΟΞΟΣ» και στην 2η φάση «ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ», θα ειδοποιηθούν έγκαιρα και θα κληθούν να συμμετάσχουν στη τρίτη φάση του διαγωνισμού. Τα ονόματά τους θα δημοσιευτούν στην παρούσα ιστοσελίδα της Εταιρείας www.astronomos.gr .

3η ΦΑΣΗ: Η τρίτη φάση του διαγωνισμού, με το όνομα «ΙΠΠΑΡΧΟΣ» θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο, στο Αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γ. Καρτάλη 73 - Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο) το:Σάββατο, 14η Μαρτίου 2009 και ώρα 5 μ.μ.
με την απόλυτη ευθύνη της Κεντρικής Επιτροπής του Διαγωνισμού της Εταιρείας.


Εκείνοι που θα πετύχουν και στη τρίτη φάση του διαγωνισμού θα αποτελούν τους νικητές του 14ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής 2009 και θα κληθούν να παραλάβουν, τα βραβεία και τους επαίνους τους, καθώς και τις τιμητικές διακρίσεις των σχολείων τους, σε ειδική πανηγυρική τελετή, που θα διοργανωθεί στη μεγάλη αίθουσα τελετών του Δήμου Βόλου.

ΒΡΑΒΕΙΑ
1. Οι πέντε (5) πρώτοι του διαγωνισμού «ΙΠΠΑΡΧΟΣ», ηλικίας κάτω των 20 ετών (την 31η/12/2009) και ανεξάρτητα από φύλο, θα στελεχώσουν την Εθνική Ολυμπιακή Ομάδα Αστρονομίας - Αστροφυσικής και θα μεταβούν στην πόλη Τεχεράνη του Ιράν από 10 έως 20 Οκτωβρίου 2009 για να λάβουν μέρος στην 3η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής. Ύστερα από έγκριση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής αναλαμβάνει το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδος, ενώ σύμφωνα με την προκήρυξη της Ολυμπιάδας, τα έξοδα της φιλοξενίας αναλαμβάνει το Υπουργείο Παιδείας του Ιράν. Σε περίπτωση κωλύματος ενός (ή περισσοτέρων) εκ των πέντε, τη θέση του (τους) θα πάρει (-ουν) ο (οι) αμέσως επόμενος (-οι) στη σειρά κατάταξης από τον διαγωνισμό «ΙΠΠΑΡΧΟΣ».
2. Ύστερα από πρόταση του Διευθυντή του Ευγενιδείου Ιδρύματος Αθηνών κ. Διονυσίου Σιμοπούλου, ο πρώτος μαθητής και η πρώτη μαθήτρια του διαγωνισμού «ΙΠΠΑΡΧΟΣ», ηλικίας 16 έως 18 ετών, θα φιλοξενηθούν για 10 ημέρες, στα τέλη Ιουλίου 2009, στις εγκαταστάσεις της NASA στο Huntsville της πολιτείας Alabama των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και θα μετάσχουν, εντελώς δωρεάν, σε εκπαιδευτικά προγράμματα.
3. Τα άλλα έπαθλα του διαγωνισμού είναι: 300 � για τον πρώτο νικητή, 200 � για το δεύτερο, 150 � για τον τρίτο και από 50 � για τους επιτυχόντες από τον 4ο έως τον τελευταίο. Ακόμη όλοι οι ανωτέρω επιτυχόντες μαθητές και μαθήτριες θα λάβουν ως δώρα διάφορα αστρονομικά και επιστημονικά βιβλία, DVD, CD και θα εγγραφούν για ένα έτος δωρεάν συνδρομητές του αστρονομικού περιοδικού «ΟΥΡΑΝΟΣ», που εδώ και 18 χρόνια εκδίδει ανελλιπώς η Εταιρεία μας.

Η ΥΛΗ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Η ύλη του διαγωνισμού είναι ενδεικτικά αυτή που περιλαμβάνεται στο εξής βιβλία:
1. Το σχολικό βιβλίο της Β΄ Λυκείου.
2. Δανέζη Μάνου - Θεοδοσίου Στράτου: «Το Σύμπαν που αγάπησα», Τόμοι Α΄ & Β΄, εκδόσεις ΔΙΑΥΛΟΣ, 1999.
3. Βάρβογλη Χάρη & Σειραδάκη Ιωάννη: «Εισαγωγή στη σύγχρονη αστρονομία», Θεσσαλονίκη, 1994.
4. Shu, Frank: «Αστροφυσική», Τόμοι Α΄ & Β΄, έκδοση Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, 2004.

Οι μαθητές και οι καθηγητές, που επιθυμούν να πληροφορηθούν οτιδήποτε σχετικό με το διαγωνισμό μπορούν να επικοινωνούν με τα παρακάτω:

1. Ταχυδρομική διεύθυνση:
Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος,
Κύπρου 48,
382.21 ΒΟΛΟΣ
τηλ. 24210-51.061 & 24210-46.253

2. Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail):
zachilas ΣΤΟ uth ΤΕΛΕΙΑ gr ή mavrommk ΣΤΟ otenet ΤΕΛΕΙΑ gr

3. Τηλέφωνα:
α) 24210 46253 & 6973026260 Μαυρομμάτης Κων/νος, μαθηματικός - πρόεδρος Εταιρείας Αστρονομίας & Διαστήματος
β) 6944535455 Ζαχείλας Λουκάς, Λέκτορας Παν/μίου Θεσσαλίας - γραμματέας Εταιρείας Αστρονομίας & Διαστήματος
γ) 24210 53244 Μουτσιάρας Κων/νος, μαθηματικός - αντιπρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας & Διαστήματος

4. FAX:
24210 51061 Μαυρομμάτης Κων/νος, μαθηματικός - πρόεδρος Εταιρείας Αστρονομίας & Διαστήματος

5. Στο INTERNET:
www.astronomos.gr     
   
Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες (ώρα Ελλάδας)


   


 
Μετάβαση στη:  
 Πρόσφατες συζητήσεις - topics