Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει η γραμματέας της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών, Κωνσταντίνα Κούνεβα, μετά την επίθεση που δέχτηκε με βιτριόλι.
Οι σοβαρές ζημιές στα μάτια, το πρόσωπο, αλλά και ζωτικά όργανά της, αφού της έδωσαν και να πιει το καυστικό υγρό, αυξάνουν την αγωνία και την οργή της μητέρας της.
Μέσω της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, η μητέρα της άτυχης γυναίκας έκανε έκκληση για τον εντοπισμό των δραστών.
Στο μεταξύ, οι συνάδελφοι της Κούνεβα μιλούν για καταστρατήγηση βασικών εργατικών δικαιωμάτων στον κλάδο τους και εκτιμούν ότι πρόκειται για αντίποινα εργολάβων, εξαιτίας της έντονης συνδικαλιστικής δράσης του θύματος.
«Το μόνο που ζητώ από το κράτος και την Αστυνομία είναι να αποκαλυφθεί ο δράστης αυτής της φρικτής δολοφονικής επίθεσης. Ως μητέρα που βλέπω το παιδί μου να υποφέρει και να κινδυνεύει κάνω έκκληση στον κόσμο. Αν κάποιος είδε κάτι εκείνο το βράδυ ή τις προηγούμενες ημέρες να πάει να καταθέσει».
Η κ. Ελένη περιμένει έξω από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Ευαγγελισμού» τους γιατρούς να την ενημερώσουν για την κατάσταση της κόρης της, της 44χρονης Κωνσταντίνας Κούνεβα, η οποία πριν από δύο εβδομάδες δέχθηκε επίθεση από αγνώστους με βιτριόλι.
Μάχη για τη ζωή της
Οι γιατροί της Εντατικής δίνουν μάχη για τη ζωή της καθώς δεν έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο, ενώ από τη δολοφονική επίθεση έχει υποστεί σοβαρές βλάβες στα μάτια και το πρόσωπο καθώς και σε άλλα ζωτικά όργανα από την κατάποση του οξέος. «Οι γιατροί κάνουν ό,τι μπορούν. Πιστεύω μέσα μου ότι θα πάει καλά. Μου είπαν ότι η διαδρομή θα είναι δύσκολη», λέει η μητέρα της.
Μετανάστρια από τη Βουλγαρία με πανεπιστημιακή μόρφωση, η Κωνσταντίνα είναι μητέρα ενός ανήλικου αγοριού που το μεγαλώνει μόνη της, ενώ έχει περάσει τη δική της οδύσσεια από το 2001 που ήρθε στην Ελλάδα. Τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες ζει το χειρότερο κομμάτι αυτής της οδύσσειας στην Εντατική. Ως εργαζόμενη σε ιδιωτικό συνεργείο καθαρισμού έχει αναπτύξει έντονη συνδικαλιστική δράση στο πλαίσιο της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού και η απόπειρα δολοφονίας της συνδέεται άμεσα με αυτή τη δράση.
«Με ειδοποίησαν περίπου στις 4.30 τα ξημερώματα από το νοσοκομείο», λέει η μητέρα της. «Πήρα ταξί και ήρθα στο νοσοκομείο. Μια προϊσταμένη με οδήγησε στην Εντατική. Η κόρη μου ήταν τόσο παραμορφωμένη που δεν τη γνώρισα. Τι μίσος υπήρχε... Ήθελαν να τη σκοτώσουν. Να της κλείσουν για πάντα το στόμα. Με πονάει η ψυχή μου για όσα έγιναν».
Με μεγάλη αξιοπρέπεια, η κ. Ελένη μαζί με την άλλη κόρη της περιμένει με αγωνία τις ιατρικές εξελίξεις. Και η ίδια αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας καθώς υπέστη έμφραγμα και το καλοκαίρι υποβλήθηκε σε επέμβαση. Αυτές τις δύσκολες και τραγικές ημέρες η οικογένεια έχει αναλάβει τη φροντίδα του ανήλικου γιου (μαθητή Δημοτικού) της Κωνσταντίνας.
Παιδί με πρόβλημα υγείας Παιδί με πρόβλημα υγείας
Το παιδί αντιμετώ πισε πρόβλημα υγείας και αυτός ήταν ο κυριότερος λόγος που η Κωνσταντίνα έφυγε από τη Βουλγαρία και ήρθε στην Ελλάδα για να εργαστεί σκληρά.
«Ο μικρός γνωρίζει λίγα πράγματα για την κατάσταση. Του μιλήσαμε με πολλή προσοχή για την επίθεση», προσθέτει η κ. Ελένη.
Παρά τα πρόβλημα της υγείας της, την επόμενη ημέρα της επίθεσης η κ. Ελένη πήγε στον δρόμο όπου έγινε η απόπειρα προσπαθώντας να μάθει από γείτονες και περαστικούς τι είχε συμβεί.
«Μάρτυρες που να είδαν τη σκηνή δεν βρήκα. Μου είπαν αόριστα ότι οι δράστες ήταν δύο. Γείτονες άκουσαν τις φωνές της και προσπάθησαν να βοηθήσουν. Άλλος πέταξε ένα λάστιχο με νερό, άλλοι τη σκέπασαν με κουβέρτα και σεντόνια για να μην κρυώνει. Το πιο συγκλονιστικό που μου είπαν είναι ότι έβγαζε αφρούς από το στόμα της».
Ιστορικός με μεταπτυχιακό
Η Κωνσταντίνα Κούνεβα είναι ιστορικός και μάλιστα με μεταπτυχιακές σπουδές. Το 2001 πήρε τον δρόμο της μετανάστευσης. Η βασική αιτία ήταν η αρρώστια του γιου της και η ανάγκη να κάνει εγχείρηση.
Η μητέρα της είχε εγκατασταθεί στην Ελλάδα αρκετά χρόνια νωρίτερα. Με πολύ σκληρή δουλειά συγκέντρωνε χρήματα για να σπουδάσει τις δύο κόρες της, τη μία νηπιαγωγό και την Κωνσταντίνα ιστορικό. «Έχω δεκαπέντε χρόνια στην Ελλάδα. Αναγκάστηκα να μεταναστεύσω επειδή δεν υπήρχαν δουλειές στη Βουλγαρία. Ήμασταν πολύ φτωχοί. Η Κωνσταντίνα δεν είχε ακόμα τελειώσει το Πανεπιστήμιο. Τα κατάφερε δουλεύοντας και σπουδάζοντας ταυτόχρονα. Τα πρώτα έξι χρόνια ήμουν παράνομη στην Ελλάδα. Μόλις έβγαλα τα χαρτιά μου άρχισα να εργάζομαι ως καθαρίστρια μέχρι το 2006 που με έδιωξαν», λέει η κ. Ελένη.
Τον πρώτο καιρό, μέχρι να τακτοποιήσει τα χαρτιά της, η Κωνσταντίνα εργαζόταν νύχτα σε ένα κατάστημα συσκευασίας τροφίμων. Παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων πήγε σε εργολαβική εταιρεία καθαρισμού κτιρίων και εγκαταστάσεων και από τότε εργάζεται ως καθαρίστρια.
Δυναμική καθώς ήταν, το 2003 εντάχθηκε στο σωματείο, εξελέγη και πρόσφατα έγινε γενική γραμματέας. «Η Κωνσταντίνα είναι αγωνίστρια. Αγανάκτησε από την εκμετάλλευση και μπήκε στο σωματείο για να διεκδικήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων», προσθέτει η μητέρα της. «Και εγώ εντάχθηκα στο σωματείο. Είναι το μόνο στήριγμα για την προστασία μας. Η Κωνσταντίνα δεν φοβόταν. Δεχόταν εξώδικα και απειλές για απόλυση αλλά συνέχιζε τον αγώνα της».
Η εγκύκλιος που ξεχείλισε το ποτήρι
Η ΣΤΑΓΟΝΑ που ξεχείλισε το ποτήρι για την Κωνσταντίνα Κούνεβα και τους συναδέλφους της ήταν εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας του 2006, με την οποία οι εργοδότες μειώνοντας απλώς την απασχόληση κατά μισή ώρα την ημέρα (από έξι ώρες, πεντέμισι) απέκτησαν το δικαίωμα να μην ασφαλίζουν τους εργαζομένους στην κατηγορία των βαρέων ενσήμων.
«Αυτό ήταν και το μεγάλο σημείο τριβής. Μειώθηκαν οι μισθοί μας και τα ένσημα. Οι εταιρείες δεν προσλαμβάνουν εργαζομένους πάνω από 40 χρόνων. Το βασικό μας αίτημα είναι να φύγουν οι εργολάβοι- ιδιοκτήτες εταιρειών καθαρισμού από το Δημόσιο για να σταματήσει αυτό το καθεστώς εκμετάλλευσης. Μιλάμε για εργασιακές συνθήκες τριτοκοσμικής χώρας. Οι εργολάβοι κερδίζουν και οι εργαζόμενοι δεν παίρνουν τίποτα. Δεν τηρούνται βασικοί κανόνες», λένε συνάδελφοι της Κωνσταντίνας Κούνεβα.
ΤΑ ΝΕΑ
πραγματικα τραγικο.... αυτη η γυναικα εχει λιγες πιθανοτητες ζωης και αυτοι που την σκοτωσαν θα μεινουν ατιμωρητοι.... αλλη μια φορα ο εργοδοτης γινεται τιμωρος, βασανιστης.... και ολα αυτα για τα δικαιωματα που δικαιουνται, για να μην ζουν σαν σκυλια!!! ελεος σε αυτην την χωρα!!! ας λυσουμε τα βασικα μας προβληματα και μετα ας καινοτομισουμε!!
Ω Θεέ μου... δεν την είχα ακούσει αυτή την είδηση. Δε ξέρω τί να πω. Σε τί κόσμο ζούμε? Σε τί *έτος* ζούμε? Θέλω πραγματικά να κάνω κάποιο σχόλιο αλλά δε βρίσκω λόγια..
Ο χειροτερος τροπος να καταστρεψεις καποιον...
Δηλαδη ουτε για τα βασικα μας δικαιωματα δεν μπορουμε να παλεψουμε?
Εχει χαθει καθε εννοια της "ηθικης".
Αρρωστημενα μυαλα... Αυτο.
Καλη αναρρωση στην Κωνσταντινα Κουνεβα
Rogue έγραψε:
Ω Θεέ μου... δεν την είχα ακούσει αυτή την είδηση. Δε ξέρω τί να πω. Σε τί κόσμο ζούμε? Σε τί *έτος* ζούμε? Θέλω πραγματικά να κάνω κάποιο σχόλιο αλλά δε βρίσκω λόγια..
Τι μανία που έχετε όλοι με την χρονολογία;;;; Το ότι ήμαστε στο 2009 δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε αλλιως. Όπως είμαστε σύγχρονοι εμείς έτσι ήταν σύγχρονοι και πριν 1000 χρονια για την εποχή τους. Σταματήστε να φέρεστε σαν μωρά. Δεν είναι ιδιαίτερο το 2009 για να θεωρήσεις ότι κάτι δεν πρέπει να συμβαίνει τώρα επειδή συνέβαινε παλιότερα. ΕΛΕΟΣ
Γιατί άμα ήταν το 1909 ούτε ασφάλιση θα είχες,ούτε ωράριο.Και δεν θα ετίθετο ποτέ τέτοιο ζήτημα όπως αυτό για το οποίο διαμαρτηρήθηκε η καθαρίστρια.
Γιατί άμα ήταν το 909 δεν θα θεωρούσουν εργαζόμενος αλλά δουλοπαροικός σε έναν άρχοντα και δεν θα υπήρχαν νόμοι για να σε προστατεύσουν ,δεν θα είχες το δικαίωμα δίκης ,το τεκμηριο της αθωότητας τι διάολο ουτε ελευθερία λόγου.
Ειλικρινά πολύ περίεργο σημείο βρήκες να κολλήσεις.
Σχετικά με την Κωνσταντίνα Κούνεβα θα ήθελα να θέσω ως ζήτημα τον τρόπο με τον οποίο της επιτέθηκαν. Υπάρχουν κάποιες βάσιμες υποψίες όπως θα έχετε ακούσει πολλοί από εσάς για τακτικές της βουλγαρικής μαφίας. Δηλαδή ο συγκεκριμένος τρόπος με βιοτριόλι. Γνωρίζει κάποιος κάτι παραπάνω; Κι αν ευσταθεί ακόμα και στο ελάχιστο κάτι τέτοιο, τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτή την επίθεση και τι συμπεράσματα μπορούμε να συνάγουμε γενικότερα;
Δεν νομίζω πως μπορούμε να βγάλουμε πολλά συμπεράσματα εκτός ίσως από το ότι υπάρχουν παρασκηνιακοί λόγοι που εμποδίζουν την αστυνομία να αντιδράσει με τις απαραίτητες ενέργειες.
Παραθέτω μερικές χαρακτηριστικές ειδήσεις:
Σ.Κούλογλου έγραψε:
[...] Υπάρχουν πολλά θέματα που μπορεί να σχολιάσει κανείς, ξεκινώντας από την γενικευμένη πλέον πρακτική ακόμη και μεγάλων δημοσίων εταιρείων να μην προσλαμβάνουν καθαρίστριες με κανονικές συμβάσεις εργασίας αλλα να χρησιμοποιούν εργολάβους.
Συνήθως πρόκειται για «κολλητούς» του κυβερνώντος κόμματος ή των διοικήσεων που παίρνουν την δουλειά δίνοντας «ανταλλάγματα» και γι'αυτό το λόγο αισθάνονται προστατευμένοι. Θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να εξεταστεί πχ, αν η εταιρεία είχε αναλάβει τις δύο κρατικές εταιρείες με απευθείας ανάθεση ή μετά από διαγωνισμό.
Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι όπως συμβαίνει σε όλους σχεδόν τους τομείς της Ελληνικής κοινωνίας, οι παραβιάσεις του νόμου παραμένουν ατιμώρητες και τα παράπονα - καταγγελίες εργαζόμενων ή πολιτών πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων.
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει εδώ για το Εργατικό Κέντρο και τη ΓΣΕΕ που πρέπει να επανορθώσουν ζητώντας την εξιχνίαση της υπόθεσης. Διαφορετικά , αυτοί που κατέλαβαν το κτίριο της ΓΣΕΕ τη προηγούμενη εβδομάδα θα πρέπει να έχουν κάπου δίκιο...
Τρίτο και ίσως σημαντικότερο: τέτοιου είδους δολοφονικές επιθέσεις θυμίζουν αντίστοιχες πρακτικές της ιταλικής ή της αμερικανικής Μαφίας στη μάχη που είχαν δώσει για να ελέγξουν ή να συντρίψουν τα εργατικά σωματεία.
Στην Ελλάδα το φαινόμενο δεν είναι συνηθισμένο, αλλά με την κοινωνική και οικονομική κρίση να παίρνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις μπορεί να έχουμε ανάλογα περιστατικά στο μέλλον. [...]
Πράγματι το γεγονός είναι τραγικό και για να λέμε την αλήθεια αυτοί που το κάνανε είναι τέρατα το θέμα είναι τι τους οδήγησε σε αυτήν την ενέργεια μήπως η έλλειψη ανατροφής και παιδείας ? Θα μου πεις αντί να δούμε το γεγονός κοιτάμε το τι φταίει . Για να σταματήσουν αυτά όμως τα περιστατικά πρέπει να αντιμετωπίσουμε το γεγονός που τα προκαλεί.