Αναδημοσιεύω εδώ άρθρο της Καθημερινής 28 Ιανουαρίου 2009
Παράθεση:«Αχίλλειος Πτέρνα» της Ευρώπης η Ελλάδα
Την οικονομική στήριξη σε συνδιασμό με τη ριζική ανδιάρθρωση της οικονομίας προτείνει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, καθώς η Ελλάδαβρίσκεται πιο κοντά στη χρεωκοπία από κάθε άλλη χώρα.
Η γερμανική εφημερίδα τονίζει ότι «η Ελλάδα είναι η χώρα της Ευρωζώνης με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να πτωχεύσει. Ωστόσο, κάτι τέτοιο πρέπει να αποφευχθεί προς όφελος της της οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας της ζώνης του Ευρώ. Η βοήθεια από την Ε.Ε. θα πρέπει να συνδεθεί με ριζικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ακόμη και εάν αυτές είναι οδυνηρές».
Η Handelsblatt επισημαίνει ότι «μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται στην γεωγραφική περιφέρεια της Ευρωζώνης, ωστόσο είναι πολύ σημαντική για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεωκοπίας. Το πόσο άσχημη θα είναι η κατάσταση και το πως θ'αντιδράσει η Ε.Ε., θα έχει μεγάλη σημασία για τις υπόλοιπες προβληματικές οικονομίες της περιοχής.
Μπορεί η Ελλάδα να μην κινδυνεύει άμεσα με την κρίση, παρόλα αυτά οι προοπτικές είναι δυσοίωνες. Πέραν της πρόβλεψης για χαμηλή ανάπτυξη, έχει αυξηθεί και το κόστος του δανεισμού. Επιπλέον, πολλοί ξένοι επενδυτές θεωρούν την Ελλάδα ως το πιο αδύναμο μέλος της Ευρωζώνης. Ωστόσο, μία δεκαετία συνεχούς ανάπτυξης, που στηρίχθηκε στην οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε., έληξε πολύ πιο σύντομα απ' ότι περίμεναν οι περισσότεροι. Επιπλέον, ο τουρισμός και η ναυτιλία άρχισαν να αντιμετωπίζουν προβλήματα. Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες έχουν επενδύσει στην Ανατολική Ευρπώπη, ενώ τα έσοδα από την φορολογία είναι κατά 50% χαμηλότερα από τον αρχικό στόχο».
Η εφημερίδα προτείνει περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, προειδοποιεί όμως, για το ενδεχόμενο πολιτικής κρίσης, εξαιτίας αυτών των μέτρων. «Μία ενδεχόμενη αδυναμία της κυβέρνησης να πληρώσει, θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες κινητοποιήσεις κι επεισόδια στις ελληνικές πόλεις», αναφέρεται στο άρθρο. «Και μόνο ο κίνδυνος να μεταλαμπαδευτεί στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες το πνεύμα των κινητοποιήσεων, επιβάλλει στην αποτροπή της πτώχευσης της ελληνικής οικονομίας». Η Handelsblatt υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξει σημαντική και ουσιαστική ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Ελλάδα, η οποία από την πελρυά της θα πρέπει να προχωρήσει σε εκτατεμένες μεταρρυθμίσεις.
Αντιλαμβάνεται κανείς πως όντως τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά...Τον τελευταίο καιρό γίνονται πολλές κινητοποιήσεις ομάδων και υπάρχει προβληματισμός αλλά όχι προς τη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει κάποια στιγμή να μάθουμε να ζητάμε το πραγματικά ουσιώδες και στη συγκεκριμένη περίπτωση χρειάζεται συντονισμένος κοινωνικός διάλογος με συναίνεση και σύμπνοια. Οι φανφαρωνισμοί και τα παχιά λόγια δεν έχουν οφελήσει ποτέ, και η αλαζονεία της εξουσίας έφτασε στο απροχώρητο...πλέον πολύ απλά δεν τους "παίρνει" όμως, γιατί όλα δείχνουν πως όχι μόνο ο κόμπος έφτασε στο χτένι αλλά ότι έχει σπάσει κι ο κόμπος!
Σημείωση: To άρθρο το αναδημοσιεύω από την ηλεκτρονική του μορφή που παραδόξως είναι γεμάτο δαχτυλογραφικά λάθη...
Πολυ θετικο ειναι το να βρισκομαστε σε επιτηριση επειδη επιτελους θα μαθουμε να διαχειριζομαστε τους δημοσιους πορους (και δεν θα τους τσεπωνουν οι καλοι πολιτικοι μας).
θα μαθουμε που πανε τα λεφτα που πληρωνοθμε σε φορους.
Επισης καλη ειναι η επιτηρηση επειδη αυτη θα εξαλειπσει εμμεσα τα διαφορα καρτελ που εχουν δημιουργηθει βαζοντας φρενο στις εξαλλες τιμες των προιοντων πρωτης αναγκης.
Αλλα τι να σου πω και σε να βρε Legend? Αν θεωρεις οτι αυτη η χωρα μορει να τα βγαλει περα μονη της μετα απο τις εκαστοτε κυβερνησεις και με τη κερδοσκοπικη συμπεριφορα του μεσου Ελληνα, τοτε τι να πω?
Μαλλον πρεπει να μου τεκμηριωσεις γιατι διαφωνεις...
Τι λες? Πιο κομμα πρεπει να ψηφισουμε για να βρει τα ποδια της η Ελλαδα?
Γιατί πιστεύεις ότι επειδή μπήκαμε σε επιτήρηση θα σταματήσουν να κλέβουν? Θα αλλάξει η νοοτροπία μας σαν Έλληνες έλα τώρα μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Εγώ θα σου πω τι θα γίνει. Θα μπει η Ελλάδα σε επιτήρηση θα ξελασπωθεί οικονομικά και μετά θα αρχίσουν να ξανακλέβουν . Αυτό θα γίνει. Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία τα λέμε και τα ξαναλέμε αλλά το θέμα είναι ότι δεν γίνεται τπτ. Τώρα για το ποιο κόμμα μπορεί να σταθεί καλύτερα στην πολιτική σκηνή θα σε γελάσω. Όλα τα κόμματα έχουν φελλούς αλλά έχουν και άξιους ανθρώπους που μπορούν να πάνε αυτή τη χωρά μπροστά.
Τώρα να σου πω την αλήθεια θα προτιμούσα να μη μπούμε σε επιτήρηση καλύτερο θα ήταν να κάνουν στους πολιτικούς ή και στους πολίτες της χώρας μας σεμινάρια που να τους υποδεικνύουν βασικούς κανόνες <<οικονομικής>> συμπεριφοράς. Θα μου πεις θα λειτουργήσει? Είναι μια αρχή. Και αν δεν δούμε αποτελέσματα. Τότε κάνουν διορθωτικές κινήσεις από την ΕΕ.
26.05.2011 έγραψε:
Ανοιχτό άφησε ο πρόεδρος του Eurogroup το ενδεχόμενο να μην εκταμιεύσει το ΔΝΤ την επόμενη δόση για την Ελλάδα, προσθέτοντας μάλιστα πως εάν συμβεί κάτι τέτοιο οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε, για να καθησυχάσουν το Ταμείο, να καλύψουν το κενό.
Ωστόσο, δεδομένης της αρνητικής στάσης μελών της Ευρωζώνης -και κυρίως της Γερμανίας- αναγνωρίζει ότι κάτι τέτοιο αγγίζει τα όρια του ανέφικτου.
Από την πλευρά του, το ΔΝΤ επανέλαβε πως, για να συνεχίσει να συγχρηματοδοτεί την Ελλάδα, απαιτεί εξασφαλίσεις από την ΕΕ ότι δε θα υπάρξει κενό χρηματοδότησης σε ορίζοντα 12μήνου.