Τελεσίγραφο απ'τη Σύγκλητο: 'Χρηματοδότηση ή παραιτούμαστε!'

   
   

 Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου - Γενικά θέματα

 
Συγγραφέας Τελεσίγραφο απ'τη Σύγκλητο: 'Χρηματοδότηση ή παραιτούμαστε!'
 
       
Σαβ, 31 Ιαν 2009 6:13 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


inertia
Ανεμοδαρμένος
Ανεμοδαρμένος


Dec 14, 2003
5131


Παράθεση:
ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΧΘΕΣ ΑΠ' ΤΗ ΣΥΓΚΛΗΤΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Χρηματοδότηση ή παραιτούμαστε!!
30.01.2009


Την παραίτησή του υπέβαλλε χθες στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αιγαίου ο Πρύτανης Ανδρέας Τρούμπης, διαμαρτυρόμενος για την υποχρηματοδότηση του Πανεπιστημίου από το Δ' ΚΠΣ. Η παραίτηση δεν έγινε μεν δεκτή απ' τη Σύγκλητο, που όμως τηρεί στάση αναμονής, προειδοποιώντας ότι εάν δεν αρθεί η αδικία, τότε όλα τα μέλη της θα ακολουθήσουν τον Πρύτανη υποβάλλοντας τις παραιτήσεις τους και αφήνοντας ακέφαλο το Ίδρυμα. Η αντίδραση του Πρύτανη δεν ήταν "κεραυνός εν αιθρία". Αντίθετα είχε προϊδεάσει γι' αυτήν πριν από τα Χριστούγεννα σε τηλεοπτική του συνέντευξη, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να δεχτεί να κατευθυνθεί η "μερίδα του λέοντος" (από τις πιστώσεις του ΠΕΠ Β. Αιγαίου για την παιδεία) στο υπό ανέγερση Κέντρο Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Βρίσας, που θα είναι παράρτημα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η κραυγή αγωνίας των πανεπιστημιακών μπορεί να φαίνεται ότι φέρνει σε αντιπαράθεση το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με το Κέντρο της Βρίσας, όμως το ουσιαστικό πρόβλημα δεν είναι το ποιο απ' τα δύο θα χρηματοδοτηθεί, αλλά το να χρηματοδοτηθούν και τα δυο επαρκώς, μια και το έχει ανάγκη ο τόπος εξίσου. Ο Περιφερειάρχης Γ. Λέκκας απ' την πλευρά του, που δέχτηκε τα "βέλη" των Πανεπιστημιακών καταλαβαίνοντας προφανώς και την ουσία αλλά και τις πολιτικές διαστάσεις του θέματος, "πετά το μπαλάκι" στο Υπουργείο Παιδείας, τονίζοντας ότι μπορεί να βρεθεί λύση σε μια συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών με τον Άρη Σπηλιωτόπουλο.

Αναλυτικότερα:

Την παραίτησή του υπέβαλε χθες στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο Πρύτανης Ανδρέας Τρούμπης, διαμαρτυρόμενος για τα ελλιπέστατα κονδύλια που προδιαγράφει για το Πανεπιστήμιο η μοιρασιά των πιστώσεων απ' το νέο ΠΕΠ. Η υποβολή της παραίτησης έγινε στη διάρκεια της συνεδρίασης της Συγκλήτου και έρχεται να καταδείξει με τον πιο δραματικό τρόπο τα τεράστια προβλήματα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο. Όπως τονίστηκε με έμφαση από τον Πρύτανη Ανδρέα Τρούμπη το ποσό που έπρεπε να δοθεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου από τα ευρωπαϊκά κονδύλια του Δ’ ΚΠΣ (ΕΣΠΑ) ύψους 10 εκατ. ευρώ, τίθεται εν αμφιβόλω θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του Ιδρύματος. Ειδική αναφορά έκανε στο Κέντρο Έρευνας και Πολιτισμού της Βρίσας και τον κίνδυνο να απορροφηθούν τα περισσότερα χρήματα για το έργο αυτό. Επί του παρόντος, το τοπίο για την επόμενη μέρα είναι θολό. Η κίνηση αυτή ωστόσο θεωρείται ότι θα δώσει ένα ηχηρό μήνυμα στο Υπουργείο Παιδείας, αλλά και στην κυβέρνηση εν γένει.

Έκρηξη και αλληλεγγύη

Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Συγκλήτου ο κ. Τρούμπης, αφού έκανε αναφορά στα τεράστια προβλήματα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο, δήλωσε στους παρισταμένους ότι παραιτείται, διαπιστώνοντας ότι οι εκκλήσεις και σε δημόσιο επίπεδο που κατά καιρούς έχει διατυπώσει για το θέμα πέφτουν στο κενό. Τα υπόλοιπα μέλη της Συγκλήτου καταρχήν διαφώνησαν με την απόφαση του Πρύτανη να παραιτηθεί, εκφράζοντας όμως την αλληλεγγύη τους δήλωσαν ότι θα παραιτηθούν και αυτοί συντασσόμενοι μαζί του. Το κλίμα όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς ήταν εκρηκτικό και η ένταση ήταν διάχυτη. Σε κάποια στιγμή μάλιστα ο Πρύτανης ευρισκόμενος σε "διέγερση" είπε ότι «ή θα παραιτηθεί ο Περιφερειάρχης ή θα παραιτηθώ εγώ ή θα δοθεί λύση».

Πολλά τα ερωτηματικά

Ο Αντιπρύτανης Φοιτητικών Θεμάτων και Εξωτερικών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Ιωάννης Γκιάλας, μας μίλησε στο περιθώριο της εκρηκτικής συνέλευσης της συγκλήτου και εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για τα τεκταινόμενα. «Είμαστε εξαιρετικά προβληματισμένοι ακόμα και για το μέλλον του Πανεπιστημίου. Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση και σύμφωνα με τα μηνύματα που παίρνουμε για τα επόμενα 7 χρόνια δεν θα υπάρχουν κονδύλια για την έρευνα, αλλά και για άλλες σημαντικές δράσεις. Το Δ’ ΚΠΣ προβλέπει την διάθεση ενός ποσού ύψους 10,5 εκατ. ευρώ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση της Περιφέρειας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία έντονη φημολογία για ειλημμένη απόφαση αυτά τα ποσά να διατεθούν αλλού και όχι στις ανάγκες που έχει το Πανεπιστήμιο. Πρέπει να σας πω ότι εάν δεν λάβουμε αυτή την χρηματοδότηση (την τελευταία που δίνεται από ευρωπαϊκά κοινοτικά πακέτα), θα υπάρξουν περαιτέρω αρνητικές συνέπειες, καθώς θα χαθούν και άλλα χρήματα από δράσεις συναφείς με τα έργα που προγραμματίζαμε να πραγματοποιήσουμε, χρησιμοποιώντας τα κονδύλια αυτά. Το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζουμε μία σειρά θεμάτων που γεννούν πολλά ερωτηματικά. Υπάρχει το χρέος ύψους 3 εκατ. ευρώ στον ΟΤΕ, πρόσφατα δεν εγκρίθηκαν κονδύλια για τα έργα επιδιόρθωσης στο Τμήμα της Ρόδου, ενώ από το 2003 δεν μπορούμε να προσλάβουμε νέους καθηγητές γιατί δεν υπάρχουν οργανικές θέσεις. Υπάρχει πολιτική απόφαση για συρρίκνωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου; Υπάρχει άγνοια; Ό,τι και αν είναι είμαστε σε οριακό σημείο», μας τόνισε ο κ. Γκιάλας.

«Έχει δίκιο ο Πρύτανης»

Στη διάρκεια της συνεδρίασης της Συγκλήτου έγινε, όπως προαναφέραμε, αναφορά και στον Περιφερειάρχη Γιάννη Λέκκα και κυρίως στην διαφαινόμενη πρόθεσή του να προκριθεί η χρηματοδότηση του Κέντρου Έρευνας και Πολιτισμού της Βρίσας σε βάρος των αναγκών του Πανεπιστημίου. Ωστόσο ο ίδιος ο κ. Λέκκας άφησε να εννοηθεί ότι ο τρόπος διάθεσης των κονδυλίων θα αποφασιστεί καθαρά και εξ ολοκλήρου σε κεντρικό επίπεδο. «Έχει δίκιο ο Πρύτανης σε ό,τι αφορά τις ανάγκες χρηματοδότησης που υπάρχουν για το Πανεπιστήμιο», μας είπε. «Είχαμε κάνει μία σχετική συνάντηση με την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αλλά θα επιδιώξω να γίνει σύντομα και άλλη με το νέο Υπουργό Παιδείας. Να συζητήσουμε όλοι μαζί, Περιφέρεια, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, και Υπουργείο Παιδείας ώστε να δούμε πώς θα καλυφθούν όλες οι ανάγκες»
Πηγή: Εφημερίδα "Αιολικά Νέα" (Λέσβος)

     
 
       
Σαβ, 07 Φεβ 2009 10:39 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


Mhtsos
Μικρό Μολύβι
Μικρό Μολύβι


Jun 10, 2008
39
Τόπος: Αθήνα


Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουμε εμείς στη Ρόδο και ειδικά οι φοιτητές του ΤΜΣ. Το ΤΜΣ θα αναγκαστεί να αναστείλει τη λειτουργεία του για μια εβδομάδα. Ίσως να χρειαστεί να κλείσει για ένα εξάμηνο. Αν δεν πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας εμείς οι φοιτητές, μπορεί να φτάσουμε στο σημείο να κλείσει η σχολή οριστικά.
Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad

     
 
       
Σαβ, 07 Φεβ 2009 11:18 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


fraoulitsa
Γκουρού
Γκουρού


Aug 22, 2008
1390


ακουστηκε οτι μπορει ολο το πανεπιστημιο να μεταφερθει.... ισχυει? ξερετε τιποτα???

     
 
       
Κυρ, 08 Φεβ 2009 6:00 am
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


King_Of_Cats
Γκουρού
Γκουρού


May 01, 2007
503
Τόπος: Larnaca, Cyprus


Να μεταφρεθει ολοκληρο οχι. Μονο 1-2 σχολες ισως. Μπας και φυγουμε απο την Σαμο και δουμε προοδο. Δεν την παλευουμε και πολυ εδω περα.

Φιλε Mhtsos ολοι εχουμε προβληματα.

     
 
       
Κυρ, 08 Φεβ 2009 4:25 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


icsd08063
Γκουρού
Γκουρού


Jul 02, 2008
604
Τόπος: Ν.Μουδανιά,Χαλκιδική


Καλά το λέω εγώ...
Είτε μπορέις να μείνεις στην Σάμο είτε όχι...
Τελικά πρέπει να είμαι ο μόνος που θέλει να μείνει εδώ όσο το δυνατόν περισσότερο... Roll Eyes

Από τους λίγους σίγουρα...

Όσο αναφορά το ίδιο το θέμα...
Εντάξει τι να λέμε... Κλασσική ελληνική εκπαίδευση... Όσα χρόνια και αν περάσουν το μόνο που δεν θα αλλάξει είναι η εκπαίδευση...
Δυστυχώς δεν έχω και πολλούς λόγους να πιστεύω ότι και τα παιδιά μας θα βρίσκονται στη ίδια κατάσταση με εμάς...


<<< b e a UTIFUL!!! >>>

     
 
       
Κυρ, 08 Φεβ 2009 6:38 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


fraoulitsa
Γκουρού
Γκουρού


Aug 22, 2008
1390


απορια εγω η μενεγακη Poke Tounge

αν μεταφερθουν σχολες που θα πανε, και αν κλεισουν τελικα τι θα γινουν οι φοιτητες, τα πτυχια, θα πανε αλλου θα χασουν τιποτα τι??

     
 
       
Κυρ, 08 Φεβ 2009 8:00 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


slide
Γκουρού
Γκουρού


Nov 04, 2008
772


Δεν παίρνονται από τη μία στιγμή στην άλλη τέτοιες αποφάσεις, να καταργηθούν τμήματα, να μεταφερθούν σχολές ή και να πάψει να υφίσταται ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα.
Σκέψου ότι κάθε σχετική απόφαση δημοσιεύεται σε ΦΕΚ, δεν κάνει ο καθένας ό,τι θέλει, όπως το θέλει κι όποτε το θέλει.

Αρχικά, αν υπάρχει πρόβλημα σε συγκεκριμένο τμήμα, αυτό μπορεί να αναστείλει για κάποιο χρονικό διάστημα τη λειτουργία του, όπως έκαναν πρόσφατα στο Παιδαγωγικό του ΑΠΘ ή στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου παλιότερα.

Στη συνέχεια, αν η κατάσταση χρονίζει, μπορεί το τμήμα να σταματήσει να δέχεται εισακτέους, ούτως ώστε να μην υπάρχει καθεστώς "ομηρίας" για τους φοιτητές.

Τέλος, σαφέστατα μπορεί να συζητηθεί το ενδεχόμενο να καταργηθεί εντελώς το τμήμα σε βάθος χρόνου και οι εναπομείναντες εν ενεργεία σπουδαστές να απορροφηθούν, βάσει κάποιων κριτηρίων, σε όμορα τμήματα άλλων ΑΕΙ/ΤΕΙ.

Όλα αυτά είναι εντελώς θεωρητικά και απαιτούν πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες.

     
 
       
Δευ, 09 Φεβ 2009 5:21 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


fraoulitsa
Γκουρού
Γκουρού


Aug 22, 2008
1390


ok μαλιστα ευχαριστω πολυυυυυ.........

     
 
       
Τρι, 10 Φεβ 2009 10:24 am
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


Legend-x
Γκουρού
Γκουρού


Aug 26, 2008
895
Τόπος: Ρόδος


Κακά τα ψέματα κανένας δεν πρόκειται να παραιτηθεί. H κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να χρηματοδοτήσει το πανεπιστήμιο αιγαίου ή τέλος πάντων ότι μπορεί για να αφήσει όλο τον κόσμο ευχαριστημένο για να μπορέσει να παει σε εκλογές και αν λέμε αν κερδίσει θα αφήσει τη χώρα για άλλη μια τριετία στο έλεος της καταστροφής ε και μετά θα αρχίσει να μαζεύει τα ασυμμάζευτα.

     
 
       
Τρι, 10 Φεβ 2009 3:32 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


Shiroi_Kumo
Μεγάλο μολύβι
Μεγάλο μολύβι


Mar 20, 2005
77


kotsos_licious έγραψε:
Καλά το λέω εγώ...
Είτε μπορέις να μείνεις στην Σάμο είτε όχι...
Τελικά πρέπει να είμαι ο μόνος που θέλει να μείνει εδώ όσο το δυνατόν περισσότερο... Roll Eyes
...
Από τους λίγους σίγουρα...

Όταν πας 3ο-4ο έτος δεν νομίζω να τα πιστεύεις αυτά ^^

     
   
Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες (ώρα Ελλάδας)


   


 
Μετάβαση στη:  
 

Σχετικές συζητήσεις - topics

Θεματική Ενότητα Πληροφορίες Δημοσιεύθηκε
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Ανάδειξη εκπροσώπων των μεταπτυχιακών...

από inertia
Συζήτηση: Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές σπουδές Απαντήσεις: 0

Τετ, 16 Ιαν 2008 1:51 pm Τελευταίο Μήνυμα


Πρόσφατες συζητήσεις - topics