Laptop ή Desktop; Γιατί και για Ποιόν;

Υπολογιστής, Πληροφορική, Internet

Συγγραφέας Laptop ή Desktop; Γιατί και για Ποιόν;

Παρ, 12 Ιούν 2009 7:50 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 

Dali_Doc
Γκουρού
Γκουρού

Mar 31, 2006
913

Yπάρχει πάντα αυτό το ερώτημα για όλους όσους ενδιαφέρονται να αγοράσουν έναν Ηλεκτρονικό Υπολογιστή. Είναι ερώτημα που απαντάται εύκολα; Νομίζω πως όχι και έχει να κάνει με μια κατηγοριοποίηση χρηστών όσον αφορά την απασχόληση, σκέψεις περί εργονομίας, οικονομικό προγραμματισμό, ευαισθησίες για το περιβάλλον, ακόμα και στυλιστικές επιλογές. Όμως ποιος θα επιχειρήσει να κάνει μια προσωπική ανάλυση;

Δεσμεύομαι να κάνω μια προσωπική ανάλυση από την οπτική του μέσου χρήστη χωρίς την απαραίτητη τεχνολογική κατάρτιση ώστε να επιδοθώ σε αναλύσεις πλήροφορικής και ειδικών τεχνικών χαρακτηριστικών. Πρώτα όμως, θα ήθελα να δω κάποιες αρχικές απόψεις Smile

Σαβ, 13 Ιούν 2009 8:11 am

King_Of_Cats
Γκουρού
Γκουρού

May 01, 2007
503
Τόπος: Larnaca, Cyprus

Φυσικα και δεν ειναι μια ευκολη επιλογη το να αγοραζεις υπολογιστη...
Ο αγοραστης πριν γινει αγοραστης πρεπει πρωτα να διευκρινιστει σαν χρηστης. Δηλαδη τι αναγκες εχει και τι περιμενει απο ενα υπολογιστικο συστημα?

- Η πρωτη αναγκη και η βασικη ειναι αν επιθυμει να εχει φορητοτητα η οχι. Αν ναι, τοτε του επιβαλλεται να συμβιβαστει με ενα φορητο υπολογιστη.

-Επειτα μελτουμε τις αλλες του αναγκες και εντοπιζουμε το τι ειδους υπολογιστη θα χρειαστει.
Αν θελει μονο ενα υπολογιστη για να μπαινει στο ιντερνετ, να βλεπει τα e-mail του, και να χρησιμοποιει Office, τοτε χρειαζεται ενα πολυ απλο υπολογιστικο συστημα (μιλωντας παντοτε με τα σημερινα δεδομενα).

-Αν ο πιο πανω χρηστης επιθυμει να βλεπει και ταινιες στον υπολογιστη η να διαβαζει αρθρα και εφημεριδες, τοτε χρειαζεται ενα απλο υπολογιστικο συστημα με μεγαλη οθονη.

-Οι αναγκες αυξανονται αν ο πιο πανω χρηστης επιθυμει να βλεπει ταινιες σε ποιοτητα HD πραγμα το οποιο σημαινει πως το υπολογιστικο συστημα θα πρεπει να ειναι λιγο πιο δυνατο σε θεματα επεξεργαστη και καρτας γραφικων. (Αν επισης επιθυμει κιολας να ακουει surround ηχο, αυτο ειναι καθαρα θεμα ηχειων που εχει στο χωρο του και καρτας ηχου αν υποστιριζει τετοια format) (Υπαρχουν μικρα υπολογιστικα συστηματα τα οποια ειναι σχεδιασμενα για τετοιυ ειδους εργασιες και ονομαζονται HTPC τα οποια ομως ανηκουν στον χωρο του σαλονιου)

- Αν ο χρηστης μας θελει επισης να κανει designing με απλα προγραμματα τοτε επισης το πιο πανω υπολογιστικο συστημα θα ηταν αρκετο.

- Το τοπιο ανατρεπεται σε περιπτωση που ο χρηστης μας ειναι gamer. Εδω απαιτουνται πολλοι ποροι, μεγαλη επεξεργαστικη ισχυς και καλη καρτα γραφικων.

Ολα τα πιο πανω, με την τεχνολογια που εχουμε σημερα, μπορουν να καλυφθουν απο ενα καλο φορητο υπολογιστικο συστημα.

Με εναν σταθερο υπολογιστη τα πραγματα ειναι πολυ διαφορετικα... Κατ αρχας ξεχναμε την την φορητοτητα.
Αλλα μειωνονται σημαντικα τα κοστη σε περιπτωση που ο χρηστης μας ανηκει σε μια οποιαδηποτε απο τις πιο πανω κατηγοριες και δεν επιθυμει φορητοτητα.
Ολες οι επιχειρισεις εχουν για τις εργασιες τους σταθερους υπολογιστες αφου ειναι πολυ πιο φτηνοι.

Αναγκες τις οποιες δεν μπορουν σε καμια περιπτωση να καλυψουν σημερα οι φορητοι υπολογιστες ειναι:
Το επαγγελματικο designing σε προγραμματα cad, το extreme gaming, η πολυωρη λειτουργια και η διαχειρηση μεγαλου ογκου πληροφοριας(servers οποιυδηποτε ειδους). Επισης οι φορητοι υπολογιστες δεν αναβαθμιζονται παρα μονο στο επιπεδο μνημης και αποθηκευσης σε αντιθεση με τους σταθερους που μπορεις να τους αλλαξεις τα παντα.

Αυτα οσο αφορα μονο τις αναγκες.

Εργονομια... Και παλι θα κριθει αναλογα με τις αναγκες. επειδη αν εχεις μικρο χωρο αλλα μεγαλες αναγκες, τοτε δεν θα αγορασεις ενα φορητο υπολογιστικο συστημα, αλλα θα παρεις ενα μικρο σταθερο υπολογιστη με μητρικη καρτα τυπου micro-ATX.

Ευαισθησίες προς το περιβάλλον... Ενας καλος φορητος υπολογιστης, οσο καλος και να ειναι, οσο λιγο και να καταπονειται, αρχιζει να μην αποδιδει και να χρειαζεται αλλαγη στα 4-5 χρονια μαξιμουμ.
Ενας οποιοσδηποτε σταθερος υπολογιστης, αν καθαριζεται σωστα και αν συντηρειται σωστα, οσο πολυ και να στρεσαρεται μπορει να αντεξει για μια ζωη. (Ο P3 που εχω ακομη, ζει και βασιλευει με Windows XP Poke Tounge)
Αν αφορα θεμα υλικων, ολα σημερα γινονται με ανακυκλωσιμα υλικα αρα, δεν εχει και μεγαλη σημασια...

Στυλιστικες επιλογες... Χμ, μαλλον δεν ειμαι ο καταλληλος ανθρωπος να το αναλυσω αυτο αφου ο καινουργιος μου υπολογιστης ι7-965 ειναι ενα τερατουργημα σε θεμα κουτιου αφου του εχω κανει και εγω καποιες τροποποιησεις σε θεματα εξαερισμου με ανεμηστηρες.

Αυτα... Smile

Τρι, 21 Ιούλ 2009 10:45 am

mystery_orange
Γκουρού
Γκουρού

Apr 25, 2006
609

Παράθεση:
Ενας καλος φορητος υπολογιστης, οσο καλος και να ειναι, οσο λιγο και να καταπονειται, αρχιζει να μην αποδιδει και να χρειαζεται αλλαγη στα 4-5 χρονια μαξιμουμ

Τεράστια αλήθεια.Εκτός και αν σπουδάζεις αλλού και θέλεις να πηγαινοέρχεσαι άστο πάρε σταθερό.Το μόνο καλό που έχουν τα laptop είναι οτι... κουνιούνται.Κατα τα άλλα όλα τα άλλα είναι κατά τους.

Μεγαλύτερο κόστος,μικρές οθόνες και πληκτρολόγια, ευαίσθητα ,δεν είναι να δουλεύουν για ώρες (ειδικα αν έχεις σκοπό να κατεβάζεις torrents τα βράδια άστο πάρε σταθερό,θα το ρημάξεις το laptop).Γενικά να ξέρεις τα laptop είναι στη φιλοσοφία "ανοίγω-κάνω τη δουλειά μου κλείνω).ΔΕΝ ειναι να δουλεύουν πολλές ώρες,ΔΕΝ είναι για πολλά βαριά πράγματα.

Για να πάρεις high-end laptop θέλεις χιλιάρικο μέσα στο νερό χαλαρά.Και οι επιδόσεις του θα "κρατήσουν" κανα 2 χρόνια.Στα laptop βλέπεις πληρώνεις το οτι είναι ""συμμαζεμένα" (δεν έχεις καλώδια για να φωνάζει η μάνα σου) και τη φορητότητα. Με χιλιάρικο χτυπάς σταθερό για 3-4 χρόνια.Ασε που το laptop δεν αναβαθμίζεται κιόλας.

Αστο εκτός και αν έχεις ΑΜΕΣΗ ανάγκη φορητότητας πάρε ΣΤΑΘΕΡΟ.

Δευ, 18 Οκτ 2010 4:01 pm

natasaag
Ψαρούκλα
Ψαρούκλα

Oct 07, 2010
9

Ωραίες αναλύσεις παιδιά. Το καλό του laptop είναι ότι μπορείς να το χρησιμοποιήσεις παντού και να το μεταφέρεις. Αλλά εγω που έχω και laptop και σταθερό υπολογιστή, προτιμώ τον σταθερό. Δεν ξέρω δεν με κουράζει τόσο όσο ο φορητός με την μικρή οθόνη & τα μικρά κουμπιά...Βέβαια είναι στιγμές που χρειάζεσαι και τα δύο...

Δευ, 18 Οκτ 2010 5:34 pm

King_Of_Cats
Γκουρού
Γκουρού

May 01, 2007
503
Τόπος: Larnaca, Cyprus

Ευχαριστω πολυ. Smile

Εχω ξαναγραψει το ιδιο αρθρο και το βελτιωνουμε μερα με τη μερα εδω:
Σταθερος Υπολογιστής ή Λάπτοπ

Δευ, 13 Δεκ 2010 11:52 pm

dissenter
Γκουρού
Γκουρού

Dec 31, 2008
1071
Τόπος: Θεσσαλονίκη

Πολύ ωραία ανάλυση, όντως! Smile

Θα ήθελα όμως να σταθώ σε αυτό που είπες για το designing.

King_Of_Cats έγραψε:

- Αν ο χρηστης μας θελει επισης να κανει designing με απλα προγραμματα τοτε επισης το πιο πανω υπολογιστικο συστημα θα ηταν αρκετο.

Γενικά πιστεύω πως το έχεις καλύψει το θέμα με το "απλά προγράμματα" άρα είσαι σωστός. Προσωπικά σπουδάζω Multimedia Computing και προφανώς χρειάζομαι προγράμματα όπως Photoshop, Flash, Illustrator. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου αναγκάζεσαι να έχεις ανοιχτά κάποια από τα παραπάνω. Παρόλο του ότι η συγκεκριμένη εταιρία τα έχει κάνει compatible και σε "απλούς" υπολογιστές, στην παραπάνω περίπτωση χρειάζομαι επεξεργαστική ισχύ και μια "καλή" κάρτα γραφικών. Γιατί αν ανοίξω ταυτόχρονα Photoshop και Illustrator στο PC μου (με Intel 2 Duo 2.16GHz) θα φάει σκάλωμα και η RAM (2GB) θα γεμίσει όσο δεν πάει άλλο με αποτέλεσμα να χάσω την δουλειά που έχω κάνει μέχρι τώρα και να κάνω restart. Μ' όλα αυτά θέλω να πω ότι ένας υπολογιστής που χρησιμοποιείται από "απλούς" χρήστες (για surfάρισμα κτλ.) δεν νομίζω ότι κάνει και για designing. Τουλάχιστον όχι πάντα. Υπάρχουν και εξαιρέσεις.

Τρι, 14 Δεκ 2010 12:17 am

e3iswsi
Γκουρού
Γκουρού

May 07, 2009
1672
Τόπος: βιβλίο μαθηματικών

Παιδιά, κάτι άσχετο, μιας και μιλάτε για τέτοια προγράμματα...

Μήπως κατά τύχη έχει κανείς το Flash MX 2004; Το trial το έδινε παλιά η Macromedia σε ένα φάκελο με όνομα FlashMX2004-en.zip και μέγεθος γύρω στα 100 ΜΒ. Αλλά ένας ιός που είχα κολλήσει προ 2,5ετίας μου κατέστρεψε τα αρχεία exe (installer) και τώρα δεν βρίσκω τα ίδια στο internet.

Τρι, 14 Δεκ 2010 2:33 am

dissenter
Γκουρού
Γκουρού

Dec 31, 2008
1071
Τόπος: Θεσσαλονίκη

e3iswsi, να υποθέσω ότι ψάχνεις τον installer του Flash MX 2004 Trial έτσι; Νομίζω πως βρήκα αυτό που ψάχνεις.

http://www.brothersoft.com/d.php?soft_id=256751&url=htt...X_2004.zip

Ελπίζω να βοήθησα.

Πεμ, 16 Δεκ 2010 4:51 pm

e3iswsi
Γκουρού
Γκουρού

May 07, 2009
1672
Τόπος: βιβλίο μαθηματικών

Ευχαριστώ, όμως δυστυχώς δεν είναι το σωστό.
Έχω ψάξει κι εγώ στο ίντερνετ και έχω βρει installer αλλά, από τη μία είναι κατά λίγα ΜΒ μικρότερο, από την άλλη δεν μπορώ να είμαι βέβαιος για την αυθεντικότητά του.
Έλεγα αν το έχει κανείς πουθενά ξεχασμένο από παλιά.
Εγώ είχα κατεβάσει το trial από την επίσημη ιστοσελίδα και με ένα serial που βρήκα το έκανα κανονικό.

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες (ώρα Ελλάδας)

Μετάβαση στη:  

Σχετικές συζητήσεις - topics

Θεματική Ενότητα Πληροφορίες Δημοσιεύθηκε
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις 7/10/2020 δίκη ΧΑ ...γιατί η ανθρωπιά...

από inertia
Συζήτηση: Κοινωνικά θέματα, Πολιτική, Επικαιρότητα Απαντήσεις: 0

Πεμ, 08 Οκτ 2020 8:01 am Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις ΠΩΛΕΊΤΑΙ laptop hp pavilion dv6-6c01 ...

από geitwnas
Συζήτηση: Αγγελίες - Προσφορές Απαντήσεις: 0

Δευ, 27 Αύγ 2012 2:04 pm Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Εξαρτηματα desktop

από hlias_ts
Συζήτηση: Αγγελίες - Προσφορές Απαντήσεις: 0

Κυρ, 26 Αύγ 2012 7:56 pm Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις [ΛΕΣΒΟΣ] Δεν γίνεσαι αναπληρωτής γιατ...

από fraoulitsa
Συζήτηση: τμ. Κοινωνιολογίας Απαντήσεις: 3

Σαβ, 17 Μάρ 2012 7:28 pm Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Ιστορίες φοιτητικής τρέλας ('γιατί οι...

Συζήτηση: Φοιτητική Ζωή Απαντήσεις: 7

Πεμ, 27 Οκτ 2011 1:36 pm Τελευταίο Μήνυμα

Πρόσφατες συζητήσεις - topics