Φυσικα και δεν ειναι μια ευκολη επιλογη το να αγοραζεις υπολογιστη...
Ο αγοραστης πριν γινει αγοραστης πρεπει πρωτα να διευκρινιστει σαν χρηστης. Δηλαδη τι αναγκες εχει και τι περιμενει απο ενα υπολογιστικο συστημα?
- Η πρωτη αναγκη και η βασικη ειναι αν επιθυμει να εχει φορητοτητα η οχι. Αν ναι, τοτε του επιβαλλεται να συμβιβαστει με ενα φορητο υπολογιστη.
-Επειτα μελτουμε τις αλλες του αναγκες και εντοπιζουμε το τι ειδους υπολογιστη θα χρειαστει.
Αν θελει μονο ενα υπολογιστη για να μπαινει στο ιντερνετ, να βλεπει τα e-mail του, και να χρησιμοποιει Office, τοτε χρειαζεται ενα πολυ απλο υπολογιστικο συστημα (μιλωντας παντοτε με τα σημερινα δεδομενα).
-Αν ο πιο πανω χρηστης επιθυμει να βλεπει και ταινιες στον υπολογιστη η να διαβαζει αρθρα και εφημεριδες, τοτε χρειαζεται ενα απλο υπολογιστικο συστημα με μεγαλη οθονη.
-Οι αναγκες αυξανονται αν ο πιο πανω χρηστης επιθυμει να βλεπει ταινιες σε ποιοτητα HD πραγμα το οποιο σημαινει πως το υπολογιστικο συστημα θα πρεπει να ειναι λιγο πιο δυνατο σε θεματα επεξεργαστη και καρτας γραφικων. (Αν επισης επιθυμει κιολας να ακουει surround ηχο, αυτο ειναι καθαρα θεμα ηχειων που εχει στο χωρο του και καρτας ηχου αν υποστιριζει τετοια format) (Υπαρχουν μικρα υπολογιστικα συστηματα τα οποια ειναι σχεδιασμενα για τετοιυ ειδους εργασιες και ονομαζονται HTPC τα οποια ομως ανηκουν στον χωρο του σαλονιου)
- Αν ο χρηστης μας θελει επισης να κανει designing με απλα προγραμματα τοτε επισης το πιο πανω υπολογιστικο συστημα θα ηταν αρκετο.
- Το τοπιο ανατρεπεται σε περιπτωση που ο χρηστης μας ειναι gamer. Εδω απαιτουνται πολλοι ποροι, μεγαλη επεξεργαστικη ισχυς και καλη καρτα γραφικων.
Ολα τα πιο πανω, με την τεχνολογια που εχουμε σημερα, μπορουν να καλυφθουν απο ενα καλο φορητο υπολογιστικο συστημα.
Με εναν σταθερο υπολογιστη τα πραγματα ειναι πολυ διαφορετικα... Κατ αρχας ξεχναμε την την φορητοτητα.
Αλλα μειωνονται σημαντικα τα κοστη σε περιπτωση που ο χρηστης μας ανηκει σε μια οποιαδηποτε απο τις πιο πανω κατηγοριες και δεν επιθυμει φορητοτητα.
Ολες οι επιχειρισεις εχουν για τις εργασιες τους σταθερους υπολογιστες αφου ειναι πολυ πιο φτηνοι.
Αναγκες τις οποιες δεν μπορουν σε καμια περιπτωση να καλυψουν σημερα οι φορητοι υπολογιστες ειναι:
Το επαγγελματικο designing σε προγραμματα cad, το extreme gaming, η πολυωρη λειτουργια και η διαχειρηση μεγαλου ογκου πληροφοριας(servers οποιυδηποτε ειδους). Επισης οι φορητοι υπολογιστες δεν αναβαθμιζονται παρα μονο στο επιπεδο μνημης και αποθηκευσης σε αντιθεση με τους σταθερους που μπορεις να τους αλλαξεις τα παντα.
Αυτα οσο αφορα μονο τις αναγκες.
Εργονομια... Και παλι θα κριθει αναλογα με τις αναγκες. επειδη αν εχεις μικρο χωρο αλλα μεγαλες αναγκες, τοτε δεν θα αγορασεις ενα φορητο υπολογιστικο συστημα, αλλα θα παρεις ενα μικρο σταθερο υπολογιστη με μητρικη καρτα τυπου micro-ATX.
Ευαισθησίες προς το περιβάλλον... Ενας καλος φορητος υπολογιστης, οσο καλος και να ειναι, οσο λιγο και να καταπονειται, αρχιζει να μην αποδιδει και να χρειαζεται αλλαγη στα 4-5 χρονια μαξιμουμ.
Ενας οποιοσδηποτε σταθερος υπολογιστης, αν καθαριζεται σωστα και αν συντηρειται σωστα, οσο πολυ και να στρεσαρεται μπορει να αντεξει για μια ζωη. (Ο P3 που εχω ακομη, ζει και βασιλευει με Windows XP

)
Αν αφορα θεμα υλικων, ολα σημερα γινονται με ανακυκλωσιμα υλικα αρα, δεν εχει και μεγαλη σημασια...
Στυλιστικες επιλογες... Χμ, μαλλον δεν ειμαι ο καταλληλος ανθρωπος να το αναλυσω αυτο αφου ο καινουργιος μου υπολογιστης ι7-965 ειναι ενα τερατουργημα σε θεμα κουτιου αφου του εχω κανει και εγω καποιες τροποποιησεις σε θεματα εξαερισμου με ανεμηστηρες.
Αυτα...