Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου 2009

   
   

 Ταξίδια, Εκδρομές, Αξιοθέατα

 
Συγγραφέας Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου 2009
 
       
Τετ, 01 Ιούλ 2009 8:21 am
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


Cubilone
Έμπειρος
Έμπειρος


Jan 17, 2008
304


Καταρχήν, ελπίζω να φτιάχνω το τόπικ στην σωστή υποκατηγορία. Εμένα τουλάχιστον για πολιτιστικό δρώμενο μου κάνει! Poke Tounge

Εγώ και η Rogue πήγαμε μαζί φέτος στο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ στην Ρόδο, αντίθετα με τις προηγούμενες 2 φορές που είχα πάει μόνος. Μείναμε με CouchSurfing σε μία πολύ εντάξει τύπισα μέσα στην Παλιά Πόλη για 3 μέρες και ήταν πολύ όμορφα γενικά.

Το Φεστιβάλ, όμως, ήταν μια απογοήτευση.

Η Rogue είχε ακούσει απο εμένα πολλά για το φεστιβάλ. Όπως καταλαβαίνετε ήθελε πολύ να έρθει και να δει τους τύπους να παίζουν μεσαιωνική μουσική, το θέατρο δρόμου, να φάει άφθονο φαγητό (αυτές η φακές σε ψωμένια γαβάθα της είχαν κάνει φοβερή εντύπωση απο πέρσι που της τα έλεγα!) και να πιεί μεγάλες ποσότητες μπύρας.

Δυστυχώς όμως φέτος, το Φεστιβάλ ήταν πολύ υποτονικό και κακά διοργανωμένο, σε αντίθεση με πέρσι που για εμένα έλαμψε. Υπήρχαν πολύ λίγα προγράμματα, τα οποία ήταν πολύ άσχημα διαμορφωμένα. Δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε με μια ματιά πού και πότε γινόταν κάτι. Ζήταγαν οι περαστικοί προγράμματα και τους έλεγαν ότι τους είχαν τελειώσει! Ούτε καν στα τουριστικά γραφεία δεν είχαν δώσει κάτι σοβαρό... Και ήταν μόνο αργά το απόγευμα και τις 3 ημέρες (19-21 ιουνίου), όχι όλη την ημέρα όπως πέρσι και πρόπερσι.

Το φαγητό ήταν λίγο, ακριβό (μας έκανε πολύ άσχημη εντύπωση το ότι την 1η νύχτα δεν είχαν καν φαγητό, την δεύτερη είχαν πίτες με πλιγούρι και κρεμμύδι στα €2, και την τρίτη η ίδια ακριβώς πίτα με απειροελάχιστα κομματάκια αρνί έκανε €3!) και χωρίς την ποικιλία των προηγούμενων ετών. Πού ήταν η ψωμένια γαβάθα;! Η τοποθεσία που ήταν φέτος το φεστιβάλ ήταν στενότερη απ'ότι τις άλλες χρονιές και έτσι εμποδιζόταν η κυκλοφορία των περαστικών ειδικά όταν γινόταν κάποια παράσταση (αν και παραδέχομαι ότι ήταν όμορφη, κάτω απο τα πλατάνια!), δεν είδαμε ούτε λίγη δράση απο τους ιππότες που ήταν εκεί κατα τα φαινόμενα καθαρά διακοσμητικοί...

Γενικά όμως ακούσαμε άσχημα λόγια και εκ των έσω, με μερικές συζητήσεις που κάναμε με ανθρώπους που συμμετείχαν (με δικά τους χρήματα και χωρίς καμία υποστήριξη -- αλλά δεν είχαν όλοι οι μεέχοντες τέτοια μεταχείριση, φυσικά --). Φαίνεται πως υπήρξε υπερχρηματοδότηση αλλά και οι αντίστοιχες... "πολυτέλειες" που έρχονται πακέτο με κάτι τέτοια, γιατί ακούσαμε για κάποια τεράστια ποσά τα οποία όμως, κρίνοντας απο την ποιότητα του φέτος, δεν δαπανήθηκαν στο ίδιο το φεστιβάλ.

Δεν ξέρω αν έχει να κάνει και με την διεύρυνση του θεσμού και σε άλλα κάστρα της Ρόδου φέτος, αυτά δεν είχαμε την ευκαιρία να τα δούμε, αλλά γενικά η είκονα που αντικρίσαμε φέτος απο το Ρόδο δεν ήταν αυτή που θα περίμενα, και προπάντων, δεν είναι αυτή που θα με έκανε να ξαναπάω του χρόνου... Ακόμα και φέτος, είναι πραγματικά ζήτημα αν άλλοι 2-3 άνθρωποι είχαν πάει στην Ρόδο απλοκλειστικά σαν επισκέπτες του φεστιβάλ!

Ελπίζω να υπάρξει μια ανανέωση, οι υπεύθηνοι να συνειδητοποιήσουν τι ευκαιρία έχουν στα χέρια τους και να μην γίνουν άλλο ένα παράδειγμα μικρότητας που τόσο έχουμε συνηθίσει σ'αυτά τα μέρη.

     
 
       
Τετ, 01 Ιούλ 2009 9:29 am
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


Rogue
Μεγάλο μολύβι
Μεγάλο μολύβι


Mar 20, 2008
130


Well said Cubilone. Ο οποίος πρέπει να άκουσε τουλάχιστον 50 φορές τη λέξη"κοψίδια" απ'το στόμα μου(ναι, ζητούσα κοψίδια εγώ που δεν τρώω κοψίδια). Δυστυχώς μείναμε με τη λιγούρα. Πέρυσι μου είχε πει πως βάζανε ολόκληρα γουρούνια στη σούβλα απ'τις 12 το πρωί και μύριζε ο τόπος και το φαγοπότι άρχιζε απ'το μεσημέρι. Φέτος, όχι μόνο δεν είχαν φαί το μεσημέρι- βασικά το φεστιβαλ γινόταν μόνο απόγευμα/βράδυ, αλλά και το λιγοστό αρνάκι στη σούβλα που υπήρχε, έβγαινε κάθε τρία τέταρτα και αρκούσε για 4-5 μερίδες τη φορά!

Αυτό με το λιγοστό αρνάκι στο πληγούρι με ένα ευρώ παραπάνω ήταν που με έβγαλε απ'τα ρούχα μου και μάλιστα μπροστά στο πάγκο εμ το φαί, όπου και έπεσε η κατάλληλη δωροδοκία με παραφουσκωμένη πιτά και μια πίτα έξτρα δώρο, προφανώς για να σταματήσω να κάνω χαλάστρα. Η παραπάνω πίτα δεν μας χάλασε, αλλά αν περιμένουν έτσι, με τέτοια κολπάκια να συνεχίσουν να διοργανώνουν αυτό το φεστιβαλ, τότε τρία πουλάκια κάθονται.

Αξιοσημείωτες ήταν και οι τιμές των παραδοσιακών αρτοσκεβασμάτων, που αν και πεντανόστιμα, ήταν ομολογουμένως τσιμπημένα( ένα καλτσούνι 70 λεπτα??? )

Ο χώρος που γινόταν το φεστιβάλ, όντως ήταν πολύ ωραίος, τα τείχη γύρω γύρω και τα πλατάνια, αλλά όντως πολύ στενός. Επιπλέον επειδή στο ίδιο χώρο βρισκόταν μια από τις πιο διάσημες πύλες του κάστρου(πύλη Φραμπουάζ-εε..συγγνώμη, Ντ'Αμπουαζ), η οποία χρησιμοποιέιται κατά κόρων από όλους όσους θέλουν να μπαινοβγούν στη Παλιά Πόλη, χώρος του φεστιβαλ, ήδη στενός για όσους επιθυμούσαν να παρακολουθήσουν τα δρώμενα, ήταν επίσης γεμάτος από άτομα που απλά έμπαιναν ή έβγαιναν απ'το κάστρο. Το τί νύχι και παντόφλα πρέπει να μάζεβαν στο τέλος όσοι καθάριζαν το χώρο δε λέγεται.

Πέρα απ'αυτά, με απογοήτευσε η ποικιλία του φεστιβαλ, και ισχνή του οργάνωση. Για να καταλάβετε, οι περισσότεροι Ροδίτες που γνώρισα *δεν ήξεραν* πως γίνεται μεσαιωνικό φεστιβαλ στη Ρόδο, ακόμη και τις μέρες που τα δρώμενα λάμβαναν χώρα! Και όταν τους έλεγα κατά που έπεφτε, μου λέγαν, "α! αυτοί οι πάγκοι είναι το φεστιβαλ?".

Επίσης, ενώ τη πρώτη μέρα πραγματικά φτιάχτηκα με τα μουσικά σύνολα που έπαιρναν μέρος, και μάλιστα όταν τα άκουσα την ώρα που κάναν πρόβα(που πραγματικά οι τύποι το γλεντάγανε, φανταστέιτε έναν τύπο με ένα μεσαιωνικό έγχορδο να ρίχνει σολιές αλλά Τζίμη Χέντριξ), κατά τη διάρκεια του μεσαιωνικού ρόδου η παρουσιά τους ήταν απλά..διάφανη.

Με λίγα λόγια, αν εσύ εκείνες τις τρεις μέρες επέλεγες να παραμείνεις, ας πούμε, στην δυτική πλευρά της Παλιάς Πόλης, δεν υπήρχε περίπτωση να παρεις είδηση τίποτα! Φεστιβαλ σου λέει ο άλλος μετά.

Τέλος, με απογοήτευσε, που όποιος ήθελε να μάθει μεσαιωνικούς χορούς, έπρεπε να κατέβει στη τάφρο(ffs!!!), από κάτω απ'το δρόμο με τους πάγκους αλλά κυρίως το ότι όσοι απλά ήθελαν να χαζέψουν θέαμα έπρεπε να στριμόχνωνται και να κοιτάνε από τα πολύ στενά παραθυράκια του τείχους, ή από μια εξίσου στενή πόρτα που οδηγούσε στη τάφρο( αν ήσουν βεβαίως παρατηρητικός με ολίγον μιγιάγγιχτο τρόπο όπως του λόγου μου, θα παρτηρούσες επίσης πως το σκηνικό συμπλήρωναν χιλιάδες καφεμαύρα σκουλικοείδή έντομα, τα οποία είχαν κάνει φωλιά ολόκληρη τη παλιά πόλη με ιδιαίτερη προτίμηση όπως επίσης προσέξαμε έκεινο το μέρος που μάθαινες χορούς μέσα στη τάφρο. Αλλά να μου πεις, κάστρο είναι, δεν φταίει το φεστιβαλ γι'αυτό. Ο Cubilone πάντως ορκιζότανε πως για να είναι όσα πολλά αυτά τα ζουζούνια, κάπου στις κατακόμβες θα έπρεπε να υπάρχει μια τεράστια ζουζούνα-βασίλισσα, τύπου Alien, η οπόία να γεννάει όλ'αυτά τα σκούκήκια- just a backstage info).

Προσθέστε στην όλη τη κακή οργάνωση και μερικά πράγματα που μάθαμε από άτομα που πήραν μέρος στο φεστιβαλ, τύπου, μερικοί συμμετέχοντες μέναν σε ξενοδοχεία 15 αστέρων ενώ άλλοι πληρώναν για τη σημετοχή τους και κάτι τέτοια. Βάλε και από πάνω πως το υπέρογκο ποσό που χορηγήθηκε απ'το δήμο έφτανε και περίσσευε για τη διοργάνωση 5 σουπεράτων φεστιβαλ, και όχι ενός παζαριού, δεν θέλει και πολύ για να καταλάβεις πως κάτι βρομάει στην όλη ιστορία.

Δε ξέρω, απ'την άλλη, στην Ελλάδα ζούμε, μήπως θα έπρεπε να λέμε και ευχαριστώ που *εστω* ένα τέτοιο μικρούλι και μεσαιωνικούλι φεστιβαλ διοργανώνεται κάπου, σε κάποια πόλη δίνοντας μας την ευκαιρία να γευτούμε μια στάλα Μεσαίωνα?

Πάντως, το σίγουρο είναι, πως εγώ άλλη μια ευκαιρία θα του δώσω κάποια στιγμή. Αν μη τί άλλο, το φαγητό, αν και λιγοστό, ήταν νοστιμότατο! Poke Tounge drink some beer

     
 
       
Τετ, 01 Ιούλ 2009 12:45 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


fraoulitsa
Γκουρού
Γκουρού


Aug 22, 2008
1390


συνοψιζοντας δηλαδη καθε περισυ και καλυτερα!

     
 
       
Τετ, 01 Ιούλ 2009 4:39 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


Rogue
Μεγάλο μολύβι
Μεγάλο μολύβι


Mar 20, 2008
130


Όχι, το πρώτο δεν ήταν όσο καλό όσο το δεύτερο! Υπήρχε μια σημαντική πρόοδος απο πρόπερσι η οποία φαίνεται να χάθηκε λίγο στην πορεία...

     
 
       
Παρ, 23 Απρ 2010 5:55 am
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


aethroea
Ψαρούκλα
Ψαρούκλα


Apr 23, 2010
1


Ίσως κάποια πράγματα δεν τα γνωρίζετε, γι' αυτό είναι κι εύκολο να βγουν παρεξηγημένα συμπεράσματα....

Σχετικά με το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ λοιπόν, ίσως δεν γνωρίζετε ότι οργανώνεται κάθε χρόνο από εθελοντές. Ανθρώπους δηλ. που δεν πληρώνει κανείς για να το κάνουν, με ιδιαίτερους κόπους, προσπάθειες, ανταγωνισμούς - από πολιτικά πρόσωπα - και πολλές - πολλές υπερβάσεις, καθώς ο εθελοντισμός είναι πάντα "ρευστός" και σε μία διοργάνωση, δε γνωρίζεις ποτέ, πόσοι θα έρθουν να σε βοηθήσουν και για πόσο....Κοινώς, μπορεί να βρεθείς να στήνεις κιόσκια και άλλα σκηνικά μόνος σου, ενώ είχαν δηλώσει 15 άτομα ότι θα έρθουν να συνδράμουν!

Σχετικά με το θέμα της αλλαγής της πλατείας, αυτό είχε να κάνει με ένσταση κάποιων αρχαιολόγων, που θεώρησαν...για τους δικούς τους υποκειμενικούς λόγους... ότι στην πλατεία που έγινε το 2008 η εκδήλωση, δεν άρμοζε το σκηνικό του μεσαιωνικού φεστιβάλ .... οπότε οι εκδηλώσεις χρειάστηκε να μεταφερθούν αλλού!

Σχετικά με το φαγητό, ήταν όντως πιο λίγο το 2009...και πάλι καλά που υπήρχε, καθώς ο χορηγός που κάθε χρόνο αναλάμβανε το συγκεκριμένο κομμάτι (προμήθειες, γαβάθες από ψωμί κλπ), ανακοίνωσε τελευταία στιγμή πως δε θα μπορούσε να συμβάλλει λόγω σοβαρών προσωπικών, επαγγελματικών κλπ προβλημάτων.

Στο σερβίρισμα σίγουρα υπήρχαν προβλήματα, καθώς αυτοί που εξυπηρετούσαν, ακόμα κι αυτός ο μάγειρας, ήταν εθελοντές, που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν, χωρίς να έχουν εμπειρία στο είδος...Προτείναμε σε επαγγελματίες να το αναλάβουν, αλλά δεν υπήρχε ενδιαφέρον Sad

Και στο θέμα προβολής υπήρχαν ελλείμματα, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, γιατί δεν υπάρχει κανένας επαγγελματίας να ασχοληθεί με αυτό, καθώς δεν υπήρχαν ποτέ τα χρήματα για να πληρωθεί επαγγελματίας. Έτσι, και αυτό το τρέχουν εθελοντές, οι οποίοι αναγκαστικά πάντα τελευταία στιγμή, κάνουν ότι μπορούν. Φεύγουν από τη δουλειά τους το μεσημέρι και αρχίζουν τη διανομή φυλλαδίων και την αφισοκόλληση....

Και λέω τελευταία στιγμή, γιατί κάθε χρόνο αυτό το φεστιβάλ, σώζεται στο "παρά τρίχα" από την ακύρωση, είτε λόγω έλλειψης χρημάτων, είτε λόγω του μακροχρόνιου πολέμου κάποιων πολιτικών προσώπων που ενοχλούνται, όταν κάποιοι άλλοι παίρνουν πρωτοβουλίες, μέσα στην αυτοκρατορία τους!...ε, κι ένα φεστιβάλ, δεν έχει καμία δουλειά να το κάνει ένας σύλλογος, που δεν τους ανήκει....

Τώρα οι ξιφομαχίες και οι μεσαιωνικοί χοροί, αναγκαστικά έγιναν στην Τάφρο κάποιες φορές, γιατί όπως μόνοι σας διαπιστώσατε, δεν υπήρχε χώρος να γίνουν στην πλατεία, αν και μάλλον χάσατε αρκετά επεισόδια, γιατί όταν αραίωνε ο κόσμος, οι χοροί γίνονταν και στην πλατεία και οι μουσικοί πολλές φορές ανέβαιναν στην εξέδρα ύψους 1μέτρου, που είχαμε τοποθετήσει και φαίνονταν και ακούγονταν μία χαρά απ' όλο τον κόσμο. Δε θέλω να μακρυγορήσω άλλο για τα επεισόδια που μάλλον χάσατε, αλλά κι ένα τελευταίο....

Τα ΥΠΕΡΟΓΚΑ ΠΟΣΑ που ΔΕΝ έδωσε ποτέ ο Δήμος!!! Οι πληρωμές των καλλιτεχνών από το εξωτερικό και την Ελλάδα και κάποιων προμηθευτών, δεν έγιναν ποτέ...γιατί οι Δήμοι, ως γνωστόν, πληρώνουν στην καλύτερη περίπτωση σε 1 χρόνο (και βάααααλε)...παρόλα τα παρακάλια, να μην εκτεθούμε στους ξένους καλλιτέχνες! Άλλωστε, ο σύλλογος, δεν πήρε ΠΟΤΕ μέχρι σήμερα λεφτά από το Δήμο, αλλά οι ίδιοι οι καλλιτέχνες και προμηθευτές, κάνουν συμβάσεις και πληρώνονται άμεσα από το Δήμο (όποτε δεήσει....)

Το Budget λοιπόν! Το budget που υπήρχε το 2009, που ήταν και η μόνη χρονιά που, ας πούμε, ότι στήριξε ο Δήμος το μεσαιωνικό φεστιβάλ (γιορτή μεσαιωνικής πόλης), μετά από μεγάλες μάχες, μόλις και μετά βίας άγγιζε το 1/6 του πιο φτηνού μεσαιωνικού φεστιβάλ που έχουμε εντοπίσει στην Ευρώπη (σημειοτέον, τα αεροπορικά εισιτήρια καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του budget, καθώς οι καλλιτέχνες αναγκαστικά πρέπει να έρθουν αεροπορικώς - ένα κόστος που δεν έχουν να επωμιστούν τα άλλα μεσαιωνικά φεσιτβάλ της Ευρώπης, γιατί εκεί υπάρχει δυνατότητα οδικής μετακίνησης). Μόλις και μετά βίας, άγγιζε το 1/4 του Ecofilm που χρηματοδοτεί ο ίδιος Δήμος κάθε χρόνο...και με καμία βοήθεια οργανωτική από τους υπαλλήλους του Δήμου...καθώς απ' ότι είπαν, δεν είναι υποχρεωμένοι να βοηθήσουν...Με το ζόρι έδωσαν 1 φορτηγό για 2 μέρες...για να μεταφερθούν τα σκηνικά, ή όσα από τα σκηνικά (φτιαγμένα και αυτά από χορηγούς, προσκόπους κι εθελοντές) προλάβαιναν να μεταφερθούν με τέτοιο στενό περιθώριο που έδωσαν και χωρίς εργάτες.

Βεβαίως, φέτος και λόγω της κρίσης και πάλι υπάρχει κίνδυνος να ακυρωθεί η γιορτή Μεσαιωνικής Πόλης, γιατί και πάλι ο Δήμος δεν δίνει δραχμή (ευρώ αν προτιμάτε) ... και αναζητούνται χρήματα... σε χαλεπούς καιρούς, όπου οι χορηγοί δε δίνουν πλέον.

Τώρα, για τις διακρίσεις στα ξενοδοχεία...ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ...! Ένα και μοναδικό ξενοδοχείο ήταν χορηγός πέρσι, το γνωστό 20όροφο, για όσους ξέρουν από Ρόδο και άπαντες οι συμμετέχοντες φιλοξενήθηκαν εκεί με χορηγία του ξενοδοχείου (ιξόν από κάτι φόρους που έπρεπε να πληρωθούν), καθώς δεν υπήρχαν χρήματα για τις διαμονές. Κανείς από τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα του φεστιβάλ δεν πλήρωσε για τη διαμονή ή τη συμμετοχή του.

Κι επειδή ψυχανεμιζόμεθα ποιός και για ποιό λόγο μπορεί να τα λέει και να τα διαδίδει αυτά, επηρεάζοντας κόσμο, σας ενημερώνουμε ότι το συγκεκριμένο άτομο (θηλυκόν), ανακαλύψαμε ότι δημιουργεί προβλήματα εν γένει, και όχι μόνο στους διοργαντές του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ. Λεπτομέρειες, αν θέλετε...με email...

Καλό λοιπόν είναι να ρωτάμε, πριν άκριτα στήσουμε κάτι ή κάποιον στον τοίχο...

Υ.Γ. Φέτος, αν σωθεί η Γιορτή της Μεσαιωνικής Πόλης, θα είναι πολύ μικρότερη απ' όλες τις προηγούμενες, σε πολύ μικρότερο χώρο και θα έχει και εισιτήριο εισόδου για να πληρωθούν οι καλλιτέχνες, καθώς αν και μόλις 3 εβδομάδες πριν, το ποσόν που έχει συγκεντρωθεί, αγγίζει μόλις τα 10.000 ευρώ...

     
   
Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες (ώρα Ελλάδας)


   


 
Μετάβαση στη:  
 

Σχετικές συζητήσεις - topics

Θεματική Ενότητα Πληροφορίες Δημοσιεύθηκε
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Ζητείται σπίτι στην πόλη της Ρόδου γι...

από bubble_bee
Συζήτηση: Αγγελίες - Προσφορές Απαντήσεις: 0

Τρι, 13 Ιούν 2017 1:38 pm Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Μαθήματα σκηνικής ξιφομαχίας από το «...

από Poeessa
Συζήτηση: ΡΟΔΟΣ Απαντήσεις: 0

Πεμ, 09 Φεβ 2017 11:50 pm Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Φοιτητικές εστίες ρόδου - 2016

από berserk
Συζήτηση: ΡΟΔΟΣ - Πανεπιστημιακά Φοιτητικά Απαντήσεις: 4

Σαβ, 27 Αύγ 2016 1:45 pm Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Διήμερο Φεστιβάλ ΑΠΟΣΑΕ: Αφιέρωμα στο...

Συζήτηση: [ΡΟΔΟΣ] Κινηματογραφική Ομάδα Απαντήσεις: 0

Παρ, 03 Ιούν 2016 12:30 am Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις (ΡΟΔΟΣ) Ενοικιάζεται Γκαρσονιέρα στο ...

Συζήτηση: Αγγελίες - Προσφορές Απαντήσεις: 0

Τρι, 20 Οκτ 2015 6:40 am Τελευταίο Μήνυμα


Πρόσφατες συζητήσεις - topics