Η Rogue χτες και προχτές έδινε Αρμονία και Dictee για να περάσει στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Ιονίου της Κέρκυρας, στόχος που έχει απο την αρχή του έτους και λόγος που έδωσε Πανελλήνιες!
Όπως μπορεί να ξέρετε, για να περάσει κάποιος σε σχολές που απαιτούν ειδικό μάθημα (π.χ, Αγγλική Φιλολογία που απαιτεί Αγγλικά, ή Αρχιτεκτονική που απαιτεί Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο κτλ) πρέπει να γράψει σε αυτό πάνω απο 10. Αν τα μαθήματα είναι δύο, όπως στην περίπτωση των σχεδίων και των μουσικών μαθημάτων, πρέπει να γράψει πάνω απο 10 και στα δύο. Ωραία μέχρι εδώ.
Τι συμβαίνει όμως όταν στο ένα μάθημα το να γράψει κανείς πάνω απο 10 είναι τόσο κακοπροαίρετα δύσκολο;
Για να σας δώσω να καταλάβετε: η εξέταση που πρέπει να περάσουν τα παιδιά είναι ακουσική και βασίζεται σε διάφορες ασκήσεις μελωδιών, ρυθμού, τονικών αποστάσεων κτλ. Όμως οι ερωτήσεις είναι κατα την γνώμη μου αστείες! Είναι σαν σε μια εξέταση κατανόησης ελληνικής γλώσσας να σου ζητάνε να πεις τι προφορά/διάλεκτο είχαν οι ομιλούντες, και να αναφέρεις σε τι διαφέρει η προφορά τους απο την "ορθή" νεοελληνική αθηναϊκή διάλεκτο. Καμία ερώτηση ως προς το περιεχόμενο των ακουσμάτων. Μια καθαρά ποσοτική, και όχι ποιοτική εξέταση. Πρόβλημα μιας ολόκληρης κοινωνίας... Τέλος πάντων!
Οι εξετάσεις αυτές δεν είναι ευκολότερες αν κάποιος έχει μουσική παιδεία. Είναι ένα αστείο. Και αν η Rogue, ή η κάθε μαθήτρια που όνειρο της ήταν να σπουδάσει μουσική, έγραψε κάτω απο την βάση σε αυτό το αστείο, τότε οτιδήποτε έκανε μέσα στην χρονιά, τα 6 μαθήματα των πανελληνιών, ο βαθμός της, τα πάντα πετώνται στα σκουπίδια! Ακόμα και αν έχουν πάει καλά στο άλλο ειδικό μάθημα (που ήταν η αρμονία), το οποίο μάλιστα ήταν ιδιαίτερα εύκολο φέτος.
Το άλλο αστείο είναι ότι για όλα τα ειδικά μαθήματα δεν υπάρχει καμία πληροφορία πουθενά για τις απαντήσεις. Λες και δεν υπάρχουν! Ούτε στα ΜΜΕ, ούτε στο διαδίκτυο, πουθενά κανείς δεν μπορεί να δει τις απαντήσεις, και άρα να εκτιμήσει το πώς τα πήγε στο μάθημα. Ό,τι δεν πουλάει δεν είναι είδηση. Αυτή είναι φυσικά η νοοτροπία των ΜΜΕ. Γιατί να πουν κάτι το οποίο αφορά μια χούφτα ανθρώπων; (η οποία μόνο χούφτα δεν είναι, μιλάμε για μερικές εκατοντάδες άτομα, ψίχουλα βέβαια μπροστά στις δεκάδες χιλιάδες των κανονικών πανελληνίων). Τα οργανωμένα καρτέλ των φροντιστηρίων σηκώνουν επιδεικτικά την μύτη σε αυτό το κομμάτι των πανελληνίων, αφού δεν είναι δική τους αρμοδιότητα. EDIT: Μέχρι και η xaderfi έβαλε "Πανελλήνιες τέλος!" πριν τελειώσουν τα ειδικά μαθήματα...
Κάτι όμως το οποίο δεν είναι αρμοδιότητα των φροντιστήριων, δεν είναι αρμοδιότητα ΚΑΝΕΝΟΣ τελικά στην σύγχρονη ελληνική παιδεία!
Ελπίζω φυσικά η Rogue να περάσει στο τμήμα που θέλει... Αλλά πού ξέρεις. Αν έχει ένα καλό το ελληνικό σύστημα, είναι το ότι σε οδηγεί να δοκιμάσεις πράγματα που ποτέ δεν ήξερες ότι μπορεί να σου αρέσουν! Αυτό φυσικά είναι κακό για τους περισσότερους, αλλά εγώ τι έκανα; έδωσα σχεδια για να περάσω στο τμήμα γραφιστικής ή Φωτογραφίας του ΤΕΙ Αθήνας, μόλις είδα ότι απέτυχα και στα δύο, τότε το είδα για να πάω επαρχεία (Κέρκυρα ή Μυτιλήνη) και μολις πέρασα Μυτιλήνη απογοητεύτηκα. Τώρα όμως ξέρω πως η σχολή μου ταιριάζει καλά και περνάμε ωραία στην Μυτιλήνη!
Υπομονή Rogue και μια μεγάλη αγκαλιά!