Απόσυρση Πρύτανη Πανεπ. Αιγαίου: Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες

   
   

 Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου - Γενικά θέματα

 
Συγγραφέας Απόσυρση Πρύτανη Πανεπ. Αιγαίου: Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες
 
       
Δευ, 01 Μάρ 2010 7:07 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


inertia
Ανεμοδαρμένος
Ανεμοδαρμένος


Dec 14, 2003
5125


Παράθεση:


From: Prytanis
Sent: Monday, March 01, 2010 8:52 PM
Subject: Απόσυρση Πρύτανη Πανεπιστημίου Αιγαίου: Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες



Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Από σήμερα το πρωί, τα ελληνικά ΑΕΙ –και όλα τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας, η Ακαδημία, κ.λπ.- απώλεσαν την πρόσβαση τους στις ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες, λόγω αδυναμίας έγκαιρης πληρωμής της αντίστοιχης συνδρομής της Ελληνικής Πολιτείας προς τους διεθνείς οίκους-διαθέτες των σχετικών υπηρεσιών. Παρακαλώ, όπως διαβάσετε τις σχετικές ανακοινώσεις της Βιβλιοθήκης μας, του ΣΕΑΒ καθώς και το παρακάτω μήνυμα μου προς τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, όπου παρεμπιπτόντως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ασκεί την Προεδρεία κατά την τρέχουσα περίοδο.

===========================================================

Μήνυμα προς τη Σύνοδο των Πρυτάνεων:

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Όπως όλοι ενημερωθήκαμε, δυστυχώς από σήμερα 1η Μαρτίου 2010, η πρόσβαση της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας στο ‘μαγικό’ αλλά και απαραίτητο κόσμο των διεθνών ηλεκτρονικών βιβλιοθηκών διεκόπη, σχεδόν πλήρως. Η διακοπή οφείλεται στην αδυναμία της Ελληνικής Πολιτείας να πληρώσει τη συνδρομή της στις υπηρεσίες αυτές.

Το παράλογο ιστορικό της γένεσης αυτού του ζητήματος κατάπτωσης της παιδείας και της έρευνας στη χώρα είναι γνωστό, όπως γνωστές είναι οι συνεχείς και καλής πρόθεσης προσπάθειες της Συνόδου των Πρυτάνεων να ‘εφεύρει’ κα να συμμετάσχει σε γραφειοκρατικές – διαχειριστικές διευθετήσεις του, εδώ και 2-3 χρόνια τώρα. Οι ευθύνες εγγίζουν τόσο σαφή φυσικά πρόσωπα στην πρώην ηγεσία του ΥΠΕΠΘ, όσον και το ίδιο το απαράδεκτο πνεύμα της γραφειοκρατίας και της διαχειριστικής λαγνείας της Διοίκησης και άλλων Υπουργείων, ως αυτό της Οικονομίας και της Ανάπτυξης…

===========================================================

Πεποίθηση μου είναι ότι το ζήτημα, ως διαχειριστικό πρόβλημα, αργά ή γρήγορα, θα ξεπερασθεί. Ο από μηχανής Θεός θα εμφανισθεί εκ νέου επ’ ωφελεία του πολιτισμού που τον εφηύρε… Άλλωστε, η συγκυρία είναι ευνοϊκή, με την παρουσία ενός άκρως αξιόπιστου ακαδημαϊκού στελέχους στη θέση του Ειδικού Γραμματέα Ανωτάτης Εκπαιδεύσεως, με γνώση και υψηλό ενδιαφέρον για την ουσία της ακαδημαϊκής λειτουργίας. Αυτό που δεν μπορεί να παρακαμφθεί είναι ο αποκαλυπτικός συμβολισμός του γεγονότος ότι, εν έτει 2010, το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο αφήνεται, για οίους γραφειοκρατικούς λόγους, να αποκοπεί από το διεθνές ακαδημαϊκό γίγνεσθαι. Τα λάθη ετών δεν μπορούν να αιτιολογούν τις αδυναμίες μηνών: σηματοδοτούν αμετάκλητα, στην αντίληψη μου, ότι δεν υπάρχει βαθύς στρατηγικός στόχος για την ανώτατη παιδεία και έρευνα στη χώρα. Πολλά λόγια, διαχρονικώς, περί ‘εθνικών στόχων’ στην παιδεία, αλλά και καθημερινός αξιολογικός διασυρμός στο δημόσιο Λόγο και έξωθεν επιβεβλημένη δυσλειτουργία στα Ιδρύματα μας. Πολύς κόπος, πανταχόθεν, να διασυρθούν οι Πρυτάνεις και τα ΑΕΙ, ελάχιστα ώστε να υποστηριχθούν στο έργο τους.


===========================================================


Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει συγκροτήσει και ακολουθεί πιστά μια πολυετή στρατηγική ανάπτυξης γύρω από τους άξονες της ποιότητας σπουδών, της εξωστρέφειας, της διεθνοποίησης και της έρευνας. Πώς θα γίνονται αυτά χωρίς βιβλιοθήκες; Χωρίς στελέχη; Κάθε άνθρωπος και κάθε θεσμός έχουν τα όρια τους, όταν μάλιστα αυτά συντίθενται στενεύουν, όση κι αν είναι η φυσική ανοχή και αντοχή τους. Δεν δύναμαι να αποδεχθώ ως Πρύτανης την απώλεια των αυτονόητων ακαδημαϊκών προϋποθέσεων λειτουργίας που κατεκτήθησαν όταν ήμουν ακόμα Επίκουρος Καθηγητής. Δεν είναι δυνατό να αποδεχθώ την επιστροφή του Πανεπιστημίου μου στη ‘λίθινη’ εποχή του, επί της θητείας μου. Υποστηρίξαμε σθεναρά τη θέση υπέρ των ‘ανοικτών’ πανεπιστημίων, υπό σκληρές συνθήκες. Τί θα πούμε τώρα για τα εν τοις πράγμασι ‘κλειστά’; Η προοπτική του επαρχιώτη δημοδιδασκάλου των ‘50s προκαλεί ρίγη… οργής.

Κατόπιν αυτού, με λύπη, σας δηλώνω την απομάκρυνση μου από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ως ύστατη διαμαρτυρία για την αδιαφορία της Δημόσιας Διοίκησης έναντι των ΑΕΙ, η οποία εφ’ όσον δεν παταχθεί σκληρά και άμεσα από την φυσική ηγεσία της θα υποκρύπτει την απουσία ουσιώδους πολιτικής γι’ αυτά. Βαυκαλίζομαι ότι ο συμβολισμός της απόφασης αυτής μπορεί να ενισχύσει τις προσπάθειες του κ. Ειδικού Γραμματέα, προς επίλυση του από μακρού προαναγγελθέντος πλήγματος σε βάρος της ακαδημαϊκής κοινότητας της χώρας.

Είναι τιμή μου η επί έτη συλλειτουργία μας καθώς και τύχη μου να σας γνωρίσω προσωπικά.

Φιλικά
Καθηγητής Ανδρέας Ι. Τρούμπης

===========================================================


Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Με την παρούσα επιστολή είναι υποχρέωση μου να σας ενημερώσω ότι θα ζητήσω, αμετακλήτως, από την επόμενη Σύγκλητο μας (18/3/2010) όπως προβεί στην υπηρεσιακή μου αντικατάσταση, κατά τις θεσμικές προβλέψεις που διέπουν τη λειτουργία των ΑΕΙ.

Μου είναι απολύτως αδύνατο, ως ανθρώπου που επεχείρησε να λειτουργήσει επί έτη με τη λογική ενός ακαδημαϊκού πρύτανη, να αποδεχθώ ότι επί της πρυτανείας μου το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπως και όλα τα άλλα ΑΕΙ, θα υποχωρήσει σε μια προ του 1995 εποχή. Οι διαχρονικές ευθύνες της Πολιτείας είναι προφανείς: όπως λέω και στην ανωτέρω συνημμένη επιστολή μου, υπάρχουν πράγματα μη-ανεκτά, όσον καλή κι αν είναι η γενική πρόθεση. Αδυνατώ να δεχθώ ότι η γενική βλακώδης γραφειοκρατία και διαχειριστική λαγνεία των υπηρεσιών δύνανται να υπερτερούν της πολιτικής απόφασης και της στρατηγικής βάθους. Πανεπιστήμια χωρίς βιβλιοθήκες δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο, ερευνητές χωρίς βιβλιογραφία είναι ανέκδοτο, όπως και τα greek statistics! Πού; Στην Ελλάδα της ‘ψηφιακής σύγκλισης’; Να κάνουν τη δουλειά τους και να την κάνουν έγκαιρα, γρήγορα και σωστά! Όλα τα άλλα, υπολείπονται της ουσίας…

Πώς θα συμμετάσχω σε εκλεκτορικά νέων συναδέλφων, συζητώντας περί δημοσιεύσεων και impact factor, όταν επί καιρώ δεν θα μπορούν να διαβάζουν τη διεθνή βιβλιογραφία; Πώς θα διευθύνω διδακτορικά και μεταπτυχιακές διατριβές, νέων ανθρώπων χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες; Γιατί να πάει μια σειρά φοιτητών χαμένη; Στο όνομα του υψηλού επιπέδου σχεδιασμού του ΕΣΠΑ και του ΠΔΕ, που διαρκεί 3 χρόνια τώρα; Όχι, από εμένα…

Πώς και τί θα απαντώ στον καταιγισμό της απαξιωτικής κριτικής εις βάρος του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου;

Πώς θα επιχειρηματολογώ υπέρ της ύπαρξης ανοικτού πανεπιστημίου, όταν τούτο ‘κλείνει’ εκ των πραγμάτων…;

Και πολλά, πάρα πολλά άλλα…

Φαίνεται ότι σε όλα υπάρχει η ‘κόκκινη γραμμή’, η προσωπική μου ‘γραμμή’ ήταν αυτή. Λυπάμαι ειλικρινά!

Όπως είπε και ο ποιητής : «είμαι ο κύριος της μοίρας μου/ο καπετάνιος της ψυχής μου». Φαίνεται ότι στη νέο-Ελλάδα, το πρώτο δεν είναι απολύτως σίγουρο, θα διεκδικώ όμως πάντα το δεύτερο!

Γειά σας,
Καθηγητής Ανδρέας Ι. Τρούμπης




Έγινε επεξεργασία από τον/την inertia στις Πεμ, 04 Μάρ 2010 4:03 pm, 2 φορές συνολικά
     
 
       
Τρι, 02 Μάρ 2010 12:07 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


icsd08063
Γκουρού
Γκουρού


Jul 02, 2008
604
Τόπος: Ν.Μουδανιά,Χαλκιδική


Παράθεση:
...το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπως και όλα τα άλλα ΑΕΙ, θα υποχωρήσει σε μια προ του 1995 εποχή...


Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια, όσο και αν πονάει. Μπράβο σε όλους εκείνους που κατάφεραν να μειώσουν τόσο πολύ τον ακαδημαϊκό κόσμο. Stern

     
 
       
Τετ, 03 Μάρ 2010 10:22 am
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


inertia
Ανεμοδαρμένος
Ανεμοδαρμένος


Dec 14, 2003
5125


good news φαίνονται τελικά στον ορίζοντα (we hope so)...

Μόλις μας κοινοποιήθηκε Δελτίο Τύπου του Υπουργείου, μέσω του κεντρικού account της Βιβλιοθήκης:

Arrow [JPEG - 0.14mb]


Arrow [PDF - 0.05mb]

     
 
       
Πεμ, 04 Μάρ 2010 1:57 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


inertia
Ανεμοδαρμένος
Ανεμοδαρμένος


Dec 14, 2003
5125


Επειδή μάλλον "δένει" ως συνέχεια στο παρόν θέμα, ανακοινοποιούμε το μόλις ληφθέν email που λάβαμε μέσω της Πρυτανείας:

Παράθεση:


From: Prytanis
Sent: Thursday, March 04, 2010 3:41 PM
Subject: Επιστολή Πρύτανη προς κ. Ειδικό Γραμματέα Υπουργείου Παιδείας



Προς: Καθηγητή κ. Β. Παπάζογλου
Ειδικό Γραμματέα Υπουργείου Παιδείας

Κοινοποίηση:
- Κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, Υπουργό Παιδείας
- κ.κ. Πρυτάνεις και Προέδρους Δ.Ε. Ελληνικών Πανεπιστημίων

Αριθμ. Πρωτ.: 1278
Μυτιλήνη, 04/03/2010



Αξιότιμε Κύριε Ειδικέ Γραμματεύ,

Παρά την ένταση των τελευταίων ημερών, επιτρέψατε μου να εκφράσω θετική ‘έκπληξη’ και ευαρέσκεια έναντι της αστραπιαίας παρέμβασης της Ηγεσίας του Υπουργείου σας, προς αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας των ακαδημαϊκών ηλεκτρονικών βιβλιοθηκών. Εσείς θα αξιολογήσετε την όποια ατομική συνεισφορά στις προσπάθειες σας, από πολλά έτη τώρα, οι οποίες –είμαι βέβαιος- ότι είναι πολύ πιο δύσκολες από την τρέχουσα θέση ευθύνης σας.

Πιθανόν γνωρίζετε ότι, κατά χρονική σύμπτωση, το πρωί της ‘δύσκολης’ Τρίτης, σε δημοσιογραφική εκπομπή του MEGA, ο Υπουργός Εργασίας, συνάδελφος κ. Λοβέρδος, αποκάλυψε και προσέφερε πολιτική κάλυψη σε υπάλληλο φαρμακοποιό νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, η οποία με τη χρηστή διαχείριση των προμηθειών φαρμάκου, επέτυχε εξοικονόμηση 25 Μ€ (ήτοι το 50% της σχετικής δαπάνης ενός μόνο νοσοκομείου). Ο Υπουργός προειδοποίησε τα ‘πιράνχας’ (δική του έκφραση) ότι εάν πάθει κάτι η φαρμακοποιός, «εάν τη βρούμε σε κανένα χαντάκι (!)», θα τον βρούν απέναντι τους… Η απίστευτη αυτή τοποθέτηση σηματοδοτεί κρίσιμα πράγματα, κατ’ ελάχιστον ότι οι δημοκρατικώς αιρετές ηγεσίες δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο δομικά προβλήματα, αλλά και gangsters. Προφανώς, γνωρίζετε καλύτερα εμού πλειάδα σχετικών παραδειγμάτων καταλήστευσης δημόσιων πόρων, μέσα και διά της δικτατορικής γραφειοκρατίας.

Γνωρίζετε καλώς ότι τα 25 Μ€ που εξοικονομήθηκαν από τη φαρμακοποιό, ως παράδειγμα, αντιστοιχούν σε 3ετη τακτικό προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Αιγαίου ή υπερτερούν κατά 25% του συνόλου του ΠΔΕ μας για 4 χρόνια. Άρα, πας σώφρων αναγνωρίζει, όχι μόνο τον κυκεώνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Υπουργείο σας, αλλά και την πολυπλοκότητα της δομής τους. Προβλήματα γνωστά, χιλιοειπωμένα, επαρκώς και σχολαστικώς αναλυθέντα από τα Πανεπιστήμια και τη Σύνοδο Πρυτάνεων… Υπό την έννοια αυτή, η δημόσια τοποθέτηση της κας Υπουργού περί της προτεραιότητας του φοιτητή-μαθητή, περί της ανάγκης ειδικού ρυθμιστικού πλαισίου για τα έργα υποδομών και τις διαδικασίες των ΑΕΙ, κ.λπ., αξίζει ιδιαίτερης προσοχής και κριτικής υποστήριξης. Δείτε όμως την τύχη που επεφύλαξαν έγκριτα ΜΜΕ στις προτάσεις ή θέσεις αυτές. Είναι απολύτως η ίδια με την τύχη που επιφυλάσσουν στα δημόσια ΑΕΙ και τους Πρυτάνεις, μέσα από έναν πολυετή απαξιωτικό λόγο.

Κύριε Γραμματεύ,

Η κίνηση του Υπουργείου σας σχετικά με τις ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες είναι άκρως σημαντική, αν όχι για τίποτα άλλο διότι καταδεικνύει ότι υπάρχουν κοινές ‘κόκκινες γραμμές’ (οποία αθλία έκφραση για να πούμε συλλογικά το τί δεν είναι συζητήσιμο και αποδεκτό ηθικώς…). Σε προσωπικό επίπεδο, ανεξαρτήτως της θετικής εξέλιξης που δρομολόγησε η Ηγεσία του Υπουργείου σας, οφείλω να παρουσιασθώ στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου μου και να πράξω ότι αυτή αποφασίσει. Είμαι βέβαιος ότι αντιλαμβάνεσθε ότι δε διεκδικώ την ιδιότητα του ‘πυροτεχνουργού’.



Αν μου επιτρέπετε,

Πάντα Φίλος,

Καθηγητής Ανδρέας Ι. Τρούμπης





Έγινε επεξεργασία από τον/την inertia στις Πεμ, 04 Μάρ 2010 3:23 pm, 1 φορά
     
 
       
Πεμ, 04 Μάρ 2010 3:17 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


Constanteins...
Γκουρού
Γκουρού


Feb 09, 2009
671
Τόπος: Volos, Magnesia


ομποοοοοο.....ο άνθρωπος είναι Ανθρωπος με "Α" κεφαλαίο...

     
   
Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες (ώρα Ελλάδας)


   


 
Μετάβαση στη:  
 

Σχετικές συζητήσεις - topics

Θεματική Ενότητα Πληροφορίες Δημοσιεύθηκε
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις 17/4/2021 - (online) «Ελληνική οικογέ...

Συζήτηση: Ημερίδες - Συνέδρια - Ακαδημαϊκές Εκδηλώσεις Απαντήσεις: 0

Παρ, 16 Απρ 2021 2:25 am Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις 17-18/4/2021 - 5ος Διαγωνισμός Ρομποτ...

Συζήτηση: Ημερίδες - Συνέδρια - Ακαδημαϊκές Εκδηλώσεις Απαντήσεις: 0

Πεμ, 15 Απρ 2021 10:54 pm Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις [ Σημείωση ] Ίδρυση Συλλόγου Αποφοίτων Πανεπιστημί...

από inertia
Συζήτηση: Απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Αιγαίου Απαντήσεις: 0

Παρ, 19 Φεβ 2021 11:59 am Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Προβολές 2018-2019 Κινηματογραφικής Λ...

Συζήτηση: ΣΥΡΟΣ Απαντήσεις: 10

Τρι, 13 Νοέ 2018 12:45 pm Τελευταίο Μήνυμα
Αυτή η Θ.Ενότητα έχει κλειδώσει, δεν μπορείτε να απαντήσετε ή να επεξεργασθείτε συζήτηση σ' αυτή [ Ανακοίνωση ] Οριστικοποίηση για την Ίδρυση Πολυτεχ...

από inertia
Συζήτηση: ΣΥΡΟΣ - Πανεπιστημιακά Φοιτητικά Απαντήσεις: 0

Τετ, 11 Απρ 2018 1:35 pm Τελευταίο Μήνυμα


Πρόσφατες συζητήσεις - topics