Αναδημοσιεύω από discussion που ξεκίνησε στο fb, από τον κ. Κουτσοθεόδωρο, εκ του Γρ.Διασύνδεσης & Σταδιοδρομίας τμ.ΜΣΠΣ κι πιθανώς αφορά σε όλους τους αποφοίτους οποιουδήποτε τμήματος του Αιγαίου:
Παράθεση:
Όπως γνωρίζετε όσοι παρακολουθείτε τα της Παιδείας, αυτό τον καιρό έχει ξεκινήσει ο διάλογος για την κατάταξη των αποφοίτων κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας σε μία κλίμακα 1-8.
Μιλούμε για το European Qualifications Framework (EQF) ή για την Ελλάδα Εθνικό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων.
Πέρα από τη διευκόλυνση της αντιστοίχισης των σπουδών μεταξύ των χωρών της ΕΕ,
οι προεκτάσεις του προσοντολογίου αφορούν και τις θέσεις που μπορεί να καταλάβει κάθε απόφοιτος, αλλά φυσικά και τις νόμιμες αμοιβές, για όσο καιρό τουλάχιστον θα υπάρχουν τέτοιες νόρμες στη χώρα μας.
Τα εύκολα στάδια είναι στις άκρες.
Έτσι λοιπόν:
Απόφοιτοι δημοτικού (επίπεδο 1), γυμνασίου (2), λυκείου (3).
Το επίπεδο 8 προορίζεται για τους κατόχους διδακτορικού.
Στη μέση και άνω όμως υπάρχουν τα «μπλεξίματα»:
Απόφοιτοι λυκείου με προγράμματα κατάρτισης, εργασιακή εμπειρία κλπ μπαίνουν στο επίπεδο 4.
Η επιτροπή τοποθέτησε σε αυτό το επίπεδο και τους αποφοίτους των «κολλεγίων» θεωρώντας ότι κατέχουν τίτλο HnD και κάτι αντίστοιχο δήλωνε και η Υπουργός Παιδείας όταν αναφερόταν στα επαγγελματικά δικαιώματά τους. Τα κολλέγια όμως δεν δέχονται και «κοιτούν» ψηλότερα.
Ίσως τα όσα λέγονταν πρόσφατα για τη δημιουργία μιας «μεταλυκειακής βαθμίδας με δυνατότητα συνέχισης σε ΑΕΙ» να έδινε μια πιο ξεκάθαρη –και πιο αποδεκτή- υπόσταση σε αυτή τη βαθμίδα..
Το επίπεδο 5 είναι αυτό που (ανάλογα τη χώρα) αφορά ουσιαστικά από προπαρασκευστικά έως BSc (και κατά άλλους κουμπώνει στον πρώτο κύκλο σπουδών με βάση τη συνθήκη της Μπολώνια).
Αυτό το επίπεδο είναι «αόρατο» από τους διεκδικούντες καθώς καμιά βαθμίδα στην Ελλάδα δεν αποδέχεται ότι είναι σε αυτό επίπεδο. Και τα ΤΕΙ φυσικά δεν συμφωνούν με την πρόταση της Επιτροπής που τους τοποθέτησε εδώ.
Ίσως κι εδώ να ταίριαζαν τα «κολλέγια» που είναι πραγματικά παραρτήματα ευρωπαϊκών (υπάρχουν;) αλλά αυτά θέλουν να πάνε στο 6..(!)
Στο επίπεδο 6 αναμένεται να αντιστοιχισθούν οι απόφοιτοι των 4ετών ΑΕΙ κάτι τέτοιο όμως επιθυμούν και οι απόφοιτοι των ΑΤΕΙ καθώς σύμφωνα με το νόμο είναι Ανώτατα και αρκετά από αυτά έχουν προεκτείνει τις σπουδές στους στα 4 έτη.
Δείτε και επίσημες αντιδράσεις: http://www.esos.gr/index.php?option=com_content&view=ar...Itemid=674
Το επίπεδο 7 προορίζεται για τους κατόχους master, και όπως είναι αντιληπτό ενδιαφέρει τα Πολυτεχνεία, τα οποία -πολύ σωστά- τοποθέτησε εδώ η Επιτροπή.
Ας παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις στενά.
Πολλά κρίνονται.
Δημήτρης Κουτσοθεόδωρος
back με μερικά μικρά links που ίσως αξίζει να αναφερθούν επίσης. Αν κάποιος έχει βρει κάποια επιπλέον ενημέρωση ή παράθεση, ας την μοιραστεί επίσης, ώστε να έχουμε όσο πιο πλούσια κι εκτενή εικόνα..
Μέσα στα πλαίσια των πρόσφατων αλλαγών στην εκπαίδευση και τα Α.Ε.Ι., "σουλουπώνεται" μια χρόνια ίσως "αρρυθμία" ως προς συμβατότητες κύκλων σπουδών διαφόρων τμημάτων στην Ελλάδα.
Όλα τα ιδρύματα συμμορφώνονται με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων (HQF) που διαβαθμίζει σε 8 επίπεδα το κύκλο γνώσεων. Με την πρόσφατη ρύθμιση και νόμο που πέρασε φέτος το καλοκαίρι (2017), εναρμονιζόμενα με το πλαίσιο σε όλη την Ε.Ε., επιπρόσθετα τα Πολυτεχνικά Τμήματα (10 εξάμηνα συλλέγοντας και αντίστοιχες μονάδες ECTS) σε όλη την Ελλάδα, εντάσσονται στο επίπεδο 7 της κλίμακας Προσόντων (Integrated Master Degree).
Νέο πρόσφατο άρθρο που διασαφηνίζει ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα για τους συναφείς κλάδους, κάτι που έπρεπε ίσως να θεραπευθεί/επιλυθεί εδώ και αρκετό καιρό....
Παράθεση: Τι σημαίνει η αναγνώριση των 5ετών διπλωμάτων Μηχανικών ως Integrated Masters
Αυτές τις ημέρες επισφραγίστηκε και τυπικά με Προεδρικά Διατάγματα, η ακαδημαϊκή αναγνώριση των 5ετών διπλωμάτων Σχολών Μηχανικών, ως ανώτερης βαθμίδας από τα 4ετή πτυχία των υπολοίπων ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της χώρας. Συγκεκριμένα αναγνωρίζονται ως Integrated Masters και αντιστοιχίζονται στη βαθμίδα 7 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.
Στην ίδια βαθμίδα βρίσκεται και ένας κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (MSc), ενώ στην ανώτερη βαθμίδα 8 του ΕΠΠ τοποθετούνται οι κάτοχοι Διδακτορικού τίτλου.
Πλέον ο απόφοιτος Μηχανικός, δεν απαιτείται να λάβει πρόσθετο μεταπτυχιακό τίτλο προκειμένου να εκπονήσει διδακτορική διατριβή.
Επιπλέον, σταματά και η στρέβλωση που δημιουργούσε η αναγνώριση από την Πολιτεία των σπουδών μηχανικών του εξωτερικού διάρκειας 3+1 ή 3+2 ετών ως ανώτερων από τα 5ετή ενιαία διπλώματα.
ΠΟΙΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ
Όλες οι Πολυτεχνικές Σχολές που παρέχουν ενιαία αδιαίρετα διπλώματα 5ετούς διάρκειας, έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν την αναγνώρισή τους, καταθέτοντας σχετικό φάκελο στο ΥΠΕΘ, σύμφωνα με το ν.4485 του 2017.
Η αναγνώριση μίας σχολής πάντως, δεν συνεπάγεται την αναγνώριση όλων των αντίστοιχων στην αυτή ειδικότητα. Κάθε Σχολή/Τμήμα της χώρας υποβάλλει ξεχωριστό σχετικό αίτημα στο ΥΠΑΙΘ, εξετάζονται οι προϋποθέσεις και λαμβάνει την αναγνώριση. Αυτό εξηγεί και τη χρονική διαφορά μεταξύ των διαφόρων σχολών και ειδικοτήτων.
Να σημειωθεί δε, ότι συμβουλευτικά όργανα που έπρεπε να γνωμοδοτήσουν (ΑΔΙΠ και ΕΣΕΚΑΑΔ) δεν το έπραξαν εντός του προβλεπόμενου χρόνου για αρκετά Τμήματα. Η ηγεσία του Υπουργείου πάντως, όπως προβλέπει ο νόμος (και ορθώς κατά την κοινότητα των Μηχανικών) προχώρησε στην αναγνώριση.
Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος ανησυχίας φοιτητών και διπλωματούχων, επειδή οι σχολές τους δεν ήταν στα πρώτα ΠΔ που εκδόθηκαν.
ΤΙ ΘΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ;
Βασική προϋπόθεση για την ένταξη της συγκεκριμένης διάταξης στο Ν.4485/2017 ήταν να μην επιφέρει δημοσιονομική επιβάρυνση, εν μέσω και Μνημονίου.
Συνεπώς ρητά αναφέρεται ότι η αναγνώριση «δεν επιφέρει μισθολογικές μεταβολές».
Σε κάθε περίπτωση, σε ορισμένες θέσεις του ευρύτερου δημοσίου υπήρξε ήδη διαφορετική μισθολογική αντιμετώπιση σε θέσεις διπλωματούχων μηχανικών, όπως και σε Κλαδικές Συμβάσεις.
Είναι βέβαιο πάντως ότι στο μέλλον θα υπάρξουν διεκδικήσεις και διευθετήσεις.
ΤΙ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΑΣΕΠ;
Για τις θέσεις Μηχανικών ΠΕ ο ανταγωνισμός αφορά διπλωματούχους ελληνικών 5ετών Τμημάτων και ισότιμα αναγνωρισμένους πτυχιούχους του εξωτερικού που κατέχουν είτε συνδυασμό 3+1 ετών BSc+MSc, είτε Integrated Masters, είτε -τα παλαιότερα- αμιγώς 5ετή διπλώματα κυρίως από Γερμανία.
Η αναγνώριση ως Integrated Masters λογικά θα εγείρει ζητήματα, ειδικά τώρα που για πρώτη φορά η ελληνική πολιτεία δέχεται τη λειτουργία Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με 4ετή προγράμματα σπουδών.
Επίσης σε θέσεις ΠΕ Διοικητικού, όπου δεν ορίζεται ρητά απαραίτητος τίτλος, άρα έχουν δικαίωμα υποβολής και Μηχανικοί, είναι λογικό ο κάτοχος Int Master να αξιώσει πρόσθετη μοριοδότηση σε σχέση με τον κάτοχο 4ετούς Πτυχίου.
Μένει να δούμε τις επόμενες προκηρύξεις του ΑΣΕΠ για το χειρισμό στην πράξη των υποψηφίων.
ΤΙ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΑ;
Η αναβάθμιση των 5ετών διπλωμάτων επιφέρει αλλαγές και στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές βαθμίδες, ενώ σύνθετο θα είναι το τοπίο και για τις θέσεις ευθύνης του Δημοσίου.
Το εκπαιδευτικό τοπίο έχει αλλάξει δραματικά από την ψήφιση του ν.4485 καθώς έχουν ξεκινήσει οι συγχωνεύσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ ενώ σύντομα αναμένονται και τα 2ετή προγράμματα σε ΑΕΙ και ΑΤΕΙ.
Οι Πτυχιούχοι 4ετών κύκλων από ΑΕΙ και ΑΤΕΙ εξισώνονται στην πράξη και τοποθετούνται στη βαθμίδα 6 του ΕΠΠ, ενώ δρομολογούνται και διαδικασίες για την αναδρομική αναγνώριση των ήδη πτυχιούχων.
Στη βαθμίδα 5, που σήμερα αφορά ΙΕΚ, τάξεις μαθητείας ΕΠΑ.Λ. κ.α. δημιουργήθηκε ο απαραίτητος «χώρος», ώστε να ενταχθούν μελλοντικά τα 2ετή προγράμματα, ενώ είναι πιθανό να αποτελέσει και τη λύση για τα πτυχία των Ιδιωτικών Κολλεγίων.
Εντός του Δημοσίου Τομέα, είναι σαφές ότι θα κληθούν να σταθμιστούν υπό νέο πρίσμα οι μοριοδοτήσεις για θέσεις ευθύνης, αξιολόγηση, προαγωγές κλπ
Και σε αυτόν τον τομέα, μένει να δούμε στην πράξη το χειρισμό των Integrated Masters, όπως και όλων των άλλων βαθμίδων.
Όπως διαπιστώνουμε από τα παραπάνω, η αναγνώριση των 5ετών διπλωμάτων ως Integrated Masters, αναμένεται να έχει άμεσες θετικές επιπτώσεις σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Το Υπουργείο Παιδείας μπορούμε να αναγνωρίσουμε πως έπραξε το καθήκον του, όχι μόνο νομοθετώντας το 2017 αλλά εκδίδοντας και τα ΠΔ, κάτι που αναγνώρισε και το ΤΕΕ.
Τα υπόλοιπα ζητήματα, (εργασιακά, μισθολογικά κλπ) ανοίγουν τώρα και είναι στην ευθύνη των υπολοίπων οργάνων της Πολιτείας να τα διευθετήσουν, σε διάλογο με την κοινότητα των μηχανικών.