Παρατήρησα πως δεν υπάρχει αντίστοιχο θέμα στο Παιδεία και Εκπαιδευτικά γενικά θέματα. Αν και έχει γίνει αναφορά σε άλλα θέματα, καλό θα ήταν πιστεύω, να υπήρχαν απόψεις μαζεμένες κάπου
Κατα αρχάς δεν θα έπρεπε σε καμμία περιπτωση να είναι βαθμοθηρική όπως είναι σήμερα.
Θα έπρεπε οι καθηγητές να προσπαθούν να δώσουν γνώσεις στους μαθητές και όχι να απαιτούν αποστήθιση.
Τα βιβλία να είναι αναλυτικά, να παρέχονται βοηθήματα δωρεάν και εκτός από τις γνώσεις να εξελίσσεται και η προσωπικότητα των νέων.
athvanessa έγραψε:
Κατα αρχάς δεν θα έπρεπε σε καμμία περιπτωση να είναι βαθμοθηρική όπως είναι σήμερα.
Θα έπρεπε οι καθηγητές να προσπαθούν να δώσουν γνώσεις στους μαθητές και όχι να απαιτούν αποστήθιση.
Τα βιβλία να είναι αναλυτικά, να παρέχονται βοηθήματα δωρεάν και εκτός από τις γνώσεις να εξελίσσεται και η προσωπικότητα των νέων.
Συμφωνώ! Κατά τη γνώμη μου, η ύλη που διδάσκεται στα ελληνικά σχολεία είναι υπερβολικά μεγάλη για νέα παιδιά. Ας μιλήσω με παραδείγματα. Κατ' αρχάς, τα παιδιά ηλικίας "0" με 18 πλέον μεγαλώνουν σε τσιμεντένια κράσπεδα ή μέσα στην ασφάλεια του σπιτιού των γονέων τους. Προσωπικά πιστεύω πως ήμουν από τις τελευταίες γενιές (1992) που προλάβαμε να χορτάσουμε χώμα και "αλάνα". Ας μην ξεχνάμε όμως και τα παιδιά που βρίσκονται σε πυκνοκατοικιμένες περιοχές όπως κέντρα πόλεων. Μ'αυτό το παράδειγμα θέλω να επισημάνω ότι οι ηλικίες αυτές είναι πολύ -ας πούμε- ευαίσθητες γιατί η πρωταρχική πηγή γνώσης και εμπειρίας προέρχεται από το παιχνίδι! Το οποίο παρεμπιπτόντως πολλά παιδιά έχουν στερηθεί! Το συμπέρασμα είναι πως δεν μπορείς ρε αδερφέ να διδάσκεις αρχαία ελληνικά στο δημοτικό! Δε λέω, συμφωνώ με την ιδέα της "γενικής γνώσης", αλλά δεν μπορείς να βομβαρδίζεις τα μικρά παιδιά με τέτοια μαθήματα και να έχεις υπεράνθρωπες (για αυτά) απαιτήσεις!
Ας είμαστε όμως και λίγο ρεαλιστές. Πλέον, συγκεκριμένα οι έφηβοι, έχουν προσαρμοστεί σε αυτές τις συνθήκες και έτσι παίρνουν στα πιο "σοβαρά" τη ζωή τους από μικροί. Βλέπουμε καθημερινά, όλο και περισσότερα "μικρά" παιδιά να μπλέκονται στα ναρκωτικά και στην πορνεία. Δεν διαφωνώ ότι υπήρχαν και πιο παλιά αυτά. Ναι, αλλά όχι σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να βλέπεις το βαποράκι να φέρνει τη δόση στο παιδί σου από την πίσω πόρτα του σχολείου. Τέλος πάντων, πιστεύω ξέφυγα λιγάκι. Πίσω στο θέμα μας.
Γενικά, θέλω να πω, πως οι νέες γενιές πρέπει να μάθουν να δουλεύουν ομαδικά, να υπάρχει -κάτι που ξεχάσαμε πως λέγεται και τι είναι- αλληλεγγύη και όχι να τους έχουμε παπαγάλους στα κλουβιά να αποστηθίζουν τα μαθήματα! Έτσι έρχομαι και στα λόγια της athvanessa. Οι καθηγητές πρέπει να έχουν την δυνατότητα και διάθεση να διδάξουν στους μαθητές και αντίστοιχα οι μαθητές να έχουν τα κατάλληλα ερεθίσματα και "δίψα για μάθηση".
Συνοψίζοντας, οι γενικές γνώσεις σε έναν άνθρωπο είναι απαραίτητες. Υπάρχουν όμως πολύ καλύτεροι τρόποι για να διδάξεις αυτή τη γνώση και να "κερδίσεις" το ενδιαφέρον των μαθητών σου. Έχω κι άλλα να πώ αλλά πολύ λυπάμαι πως πρέπει να φύγω. Παραδίδω εργασία αύριο και πρέπει να την τελειώσω! Καλή συνέχεια!
Συμφωνώ πώς ο εκπαιδευτικός στην δευτεροβάθμια πρέπει να προσπαθεί να δώσει γνώσεις στους μαθητές και όχι να απαιτεί αποστήθιση. Ίσως να η δευτεροβάθμια πρέπει να έχει σκοπό την παιδεία και όχι την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Εννοώ το προτεινόμενο. Το τωρινό δεν δίνει κάτι ουσιαστικό. Όχι πως ξέρουμε αν το καινούργιο θα αποδώσει. Μ αρέσει πάντως ο τρόπος που μπορείς να επιλέξεις εσύ ο ίδιος το μάθημα που θέλεις το επιπλέον.
Σε πρόγραμμα δεν νομίζω οτι είναι δύσκολο να εφαρμοστεί.
Εμένα δε μου αρέσει το προτεινόμενο. Έχουν απλώς πάρει τα υπάρχοντα μαθήματα και τα έχουν ταξινομήσει αλλιώς (Ξέρετε πώς το λένε αυτό: Άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς).
Προσπαθεί μεν να κάνει κινήσεις προς κάτι καλύτερο, αλλά έτσι όπως τα ανακατεύει μπορεί να καταλήξει να είναι προς το χειρότερο.
Τί πάει να πει "ερευνητική εργασία"; Σε ποιό σχολείο; Ερευνητική εργασία αυτή τη στιγμή, μπορεί να γίνει σωστά μονάχα στο πανεπιστήμιο.
Το εκπαιδευτικό σύστημα στο λύκειο εξακολουθεί να βασίζεται στην παπαγαλία των κακογραμμένων σχολικών βιβλίων. Εδώ δεν περισσεύει χρόνος να διδαχθούν οι εργαστηριακοί οδηγοί στη φυσική. Θα περισσέψει χρόνος για εργασία;
Οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης δε διαθέτουν τη μόρφωση για να επιβλέψουν μια τέτοια εργασία, ούτε και για να την αξιολογήσουν. Οι περισσότεροι (σχεδόν όλοι) έχουν απλώς ένα πτυχίο που πήραν πριν από δεκαετίες, και ξέρουν μόνο να παραδίδουν το μάθημα με έναν ορισμένο τρόπο, μέσα από το σχολικό βιβλίο και μετά να πίνουν καφέ και να διαβάζουν εφημερίδα.
Θα πρέπει πρώτα να επιμορφωθούν οι καθηγητές (σωστά, όχι πασαλείματα) ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε κάτι τέτοιο, καθώς και να πάψει το εκπαιδευτικό σύστημα να να βασίζεται στην παπαγαλία και να ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα. Αφού γίνουν αυτά, μόνο τότε θα έχει νόημα μια τέτοια εργασία στο σχολείο. Διαφορετικά το αποτέλεσμα θα είναι ένα κείμενο της πλάκας, που δε θα αξίζει ίσως να το διαβάσεις, ενώ θα έχει φάει πολύτιμο χρόνο από το μαθητή και τα υπόλοιπα μαθήματα.
Το άλλο που δε μου αρέσει είναι αυτό που είπα και στην αρχή, ότι έχουν απλώς ταξινομήσει τα προϋπάρχοντα μαθήματα όπως να 'ναι. Η θετική κατεύθυνση δε θα διδάσκεται δηλαδή πια στατιστική και πιθανότητες; Δε θα διδάσκεται περιβαλλοντικές επιστήμες; Η λογική, από πού κι ως πού μάθημα της θεωρητικής κατεύθυνσης; Γιατί οι υπολογιστές δεν είναι στην ίδια κατεύθυνση με την πληροφορική; Γιατί οι επιλογές είναι τόσο περιορισμένες; Γιατί τόση εξειδίκευση; Τελικά αυτού που θα βγαίνουν από το νέο λύκειο θα ξέρουν περισσότερα ή λιγότερα από εμάς;
Στη σχολή μου έχουμε ένα σύστημα που μου αρέσει πολύ. Κάθε φοιτητής επιλέγει δύο κατευθύνσεις (από τις τέσσερις που υπάρχουν): την πρωτεύουσα (από την οποία πρέπει να επιλέξει σχεδόν όλα τα μαθήματα) και τη δευτερεύουσα (από την οποία πρέπει να επιλέξει σχεδόν τα μισά μαθήματα). Επιπλέον πρέπει να διαλέξει κάποια μαθήματα επιλογής (αυτά μπορεί να είναι από μια λίστα με μαθήματα επιλογής ή και μαθήματα άλλων κατευθύνσεων). Αυτό το σύστημα μου επέτρεψε να φτιάξω ένα πρόγραμμα σπουδών ανάλογα με τα ενδιαφέροντά μου, γιατί επέλεξα τα μαθήματα που εγώ ήθελα.
[...] Κατά τη συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκαν και οι πολιτικές που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Νέου Σχολείου:
- Σε 180 σχολεία (21 νηπιαγωγεία, 96 δημοτικά και 63 Γυμνάσια) θα γίνει πιλοτική εφαρμογή των νέων προγραμμάτων σπουδών, τα οποία είναι έτοιμα και θα αναρτηθούν άμεσα στο διαδίκτυο. Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς θα αξιολογηθούν, προκειμένου να υπάρξουν βελτιώσεις όπου κρίνεται σκόπιμο.
- Στην Α’ Λυκείου - τάξη πρώτης εφαρμογής του «Νέου Λυκείου»- θα εφαρμοστούν αναμορφωμένα προγράμματα σπουδών για τις Φυσικές Επιστήμες (Φυσική, Χημεία, Βιολογία), τα Μαθηματικά (Άλγεβρα, Γεωμετρία) και την Ελληνική Γλώσσα (Αρχαία Ελληνικά και Γραμματεία, Νέα Ελληνικά και Λογοτεχνία). Πλήρεις οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς θα αναρτηθούν στην πλατφόρμα του Ψηφιακού Σχολείου και θα αποσταλούν σε όλα τα σχολεία.
Στην Α’ Λυκείου θα εισαχθεί το μάθημα της ερευνητικής εργασίας (project).
Ειδικός οδηγός για τον εκπαιδευτικό βρίσκεται, ήδη, σε φάση εκτύπωσης από τον ΟΕΔΒ και άμεσα θα αναρτηθεί, σε ψηφιακή μορφή, στην πλατφόρμα του Ψηφιακού Σχολείου.
- Ιδρύονται Τεχνολογικά Λύκεια, με ειδικότητες βάσει των κοινωνικών και αναπτυξιακών αναγκών της χώρας, ενισχύοντας την προοπτική απασχόλησης των αποφοίτων τους, οι οποίοι θα έχουν την απαραίτητη επάρκεια γνώσεων και δεξιοτήτων και αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα.
Από τη φετινή σχολική χρονιά εφαρμόζεται στην Α’ τάξη των ΕΠΑ.Λ μεταβατικό πρόγραμμα σπουδών, ώστε να γίνει ομαλή μετάβαση από τα ΕΠΑ.Λ – ΕΠΑ.Σ στο Τεχνολογικό Λύκειο.
Οι μαθητές που θα εγγραφούν φέτος στην Α’ τάξη των ΕΠΑ.Λ θα συνεχίσουν και θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο Τεχνολογικό Λύκειο
- Παράλληλα, από τη φετινή σχολική χρονιά αρχίζει η δοκιμαστική διδασκαλία των μαθημάτων υποστήριξης στην ελληνική γλώσσα και στα μαθηματικά, τα οποία είναι ενταγμένα στο ωρολόγιο πρόγραμμα σπουδών της Α’ τάξης.
Στην πλατφόρμα του Ψηφιακού Σχολείου, έως τις 10/09/2011 θα έχουν ενσωματωθεί 140 σχολικά βιβλία όλων των τάξεων, από το Δημοτικό μέχρι και το Λύκειο, σε μορφή html.
Είκοσι βιβλία (όλα τα σχολικά βιβλία της Β’ Γυμνασίου και της Α’ Λυκείου) θα είναι πλήρως εμπλουτισμένα με διαδραστικά πολυμέσα.
Όλα τα βιβλία του Γυμνασίου θα περιλαμβάνουν και συνδέσμους με λήμματα της ελληνικής Βικιπαιδεία.
Παράλληλα, θα ενεργοποιηθεί η υπηρεσία του Καθηγητή-Συμβούλου στην πλατφόρμα, που θα αποστέλλει ηλεκτρονικά στους μαθητές απαντήσεις σχετικά με απορίες τους.
Έγινε επεξεργασία από τον/την slide στις Πεμ, 18 Αύγ 2011 3:44 pm, 1 φορά