Απόφαση ΔΣ, 29/08/2011 έγραψε:
Έπειτα από έκτακτη σύσκεψη του Δ.Σ. του συλλόγου, εξαιτίας της ψήφισης του νέου νόμου- πλαίσιο που αφορά στη λειτουργία των πανεπιστημιακών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αποφασίστηκαν ομόφωνα τα παρακάτω:
- Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών του συλλόγου την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου και ώρα 15:00 στο λόφο του Ξενία/ Αμφιθέατρο Θάλασσας
Θέματα:
Ενημερώσεις από τους εκπροσώπους φοιτητών στα όργανα συνδιοίκησης
Εκπαιδευτική συγκυρία
- Συνδιαμορφώθηκε και ψηφίστηκε ομόφωνα το επισυναπτόμενο κείμενο, το οποίο προτάσσει την Γενική Συνέλευση Καθηγητών και την έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου την Τετάρτη 31/ 08/11 να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους.
Εκ του ΔΣ
ο Πρόεδρος
Γιώργος Παπαευαγγέλου
ο Γενικός γραμματέας
Άρης Χιωτέλης
[ Αναλυτικές πληροφορίες για τον νόμο-πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση σε αυτό το θέμα ]
Μέχρι χθες ήταν 154 τμήματα υπό κατάληψη και σε πολλά σήμερα έχουν οριστεί ΓΣ.
Το θέμα είναι να δούμε πώς θα εξελιχθεί η ιστορία, γιατί μου φαίνεται αρκετά βιαστική η όλη αντίδραση (βέβαια, ο νόμος έχει ήδη ψηφιστεί οπότε δεν υπάρχει περιθώριο συζητήσεων για τις επιμέρους διατάξεις).
Στη Σάμο, σήμερα, έχουν ορίσει ΓΣ όλοι οι σύλλογοι της σχολής Θετικών Επιστημών, στις 18:00 (το Μαθηματικό και η Στατιστική στην Εμπορική Σχολή και η Πληροφορική στο σχολικό συγκρότημα).
Στη Μυτιλήνη, είναι υπό κατάληψη δύο τμήματα, το Περιβάλλοντος και το Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας.
- Ανατροπή του Νόμου Διαμαντοπούλου και του συνόλου της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης
- Ανατροπή του μνημονίου, του προγράμματος σταθερότητας και των μέτρων που τα συνοδεύουν. Κάτω η κυβέρνηση, η πολιτική της, το μνημόνιο και κάθε επίδοξος διαχειριστής.
- Άμεση απεμπλοκή της χώρας από την επιτήρηση ΕΕ και ΔΝΤ. Δεν θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση τους!
- Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Λεφτά για την Παιδεία, την Υγεία, την ασφάλιση, ούτε ένα ευρώ για το χρέος και τους τραπεζίτες.
- Απαγόρευση των απολύσεων. Καμία σκέψη για άρση της μονιμότητας στο δημόσιο.
- Καμία κατάργηση του ασύλου. Διεύρυνση του ασύλου σε σχολεία κι εργασιακούς χώρους
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ
- Ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης χωρίς ταξικούς, οικονομικούς κι εξεταστικούς φραγμούς.
- Όχι στο προπαρασκευαστικό έτος και στην αντιδραστική αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στην 3οβάθμια εκπαίδευση που εντείνει τους ταξικούς και μορφωτικούς φραγμούς.
- Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους. Μία σχολή ανά επιστημονικό κλάδο. Ένα ενιαίο πτυχίο ανά επιστημονικό κλάδο με όλα τα εργασιακά-επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό. Μοναδική προϋπόθεση για εύρεση δουλειάς!
- Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, συγκοινωνίες για όλους.
- Επίδομα ενοικίου με οικονομικά κριτήρια και όχι κριτήρια αριστείας.
- Εκπαίδευση κι έρευνα για τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας κι όχι της κερδοφορίας. Έλεγχος από τις γενικές συνελεύσεις φοιτητών, καθηγητών κι εργαζομένων.
- Δραστική μείωση των ωρών εργασίας, με ταυτόχρονη αύξηση των αποδοχών ώστε να ζει ο καθένας αξιοπρεπώς από μία και μόνο σταθερή δουλειά. Λιγότερη δουλειά- δουλειά για όλους. Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜE
•Κατάληψη του ιδρύματος απο 5/9 μέχρι 9/9
•Γενική Συνέλευση του Συλλόγου 9/9 και ώρα 14:00
•Συντονιστικό κατάληψης την Κυριακη 4/9 στις 15:00 στο κτήριο στην ΑΤΕ
•Κινητοποίηση του Συλλόγου Φοιτητών την Πέμπτη 8/9 στις 12:00 στα Κ.Λύκεια
•Συντονισμός με τους υπόλοιπους συλλόγους
Πανελλαδικά, υπάρχουν 232 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ υπό κατάληψη.
Οι ανακοινώσεις που αφορούν σε τμήματα εντός Αιγαίου και έχουμε δυνατότητα επαλήθευσης, προτείνεται να αναρτώνται as-is μες στο forum, χωρίς να βασιζόμαστε σε τρίτους!
Αν μη τι άλλο, αξίζει ο χώρος στο my να περιέχει τέτοια συμμετοχική πληροφόρηση, και συνάμα να αποτελεί αξιόπιστο κανάλι "επαν-εκπομπής" και προς άλλους.
Από ληφθείσα ανακοίνωση:
Παράθεση:Κατάληψη Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
Έπειτα από την απόφαση της ΓΣ (Παρασκευή 2/9) του ΣΦ ΤΠΤΕ, το τμήμα τελεί υπό κατάληψη από Δευτέρα 5/9 έως και Παρασκευή 9/9.
Τα κτήρια τα οποία θα τελέσουν υπό κατάληψη είναι:
1)Το γραφείο της γραμματείας.
2)Τα γραφεία των καθηγητών.
3)Αίθουσες διαλέξεων στις οποίες γίνονται μαθήματα του ΤΠΤΕ.
inertia έγραψε:
Οι ανακοινώσεις που αφορούν σε τμήματα εντός Αιγαίου και έχουμε δυνατότητα επαλήθευσης, προτείνεται να αναρτώνται as-is μες στο forum, χωρίς να βασιζόμαστε σε τρίτους!
Αν μη τι άλλο, αξίζει ο χώρος στο my να περιέχει τέτοια συμμετοχική πληροφόρηση, και συνάμα να αποτελεί αξιόπιστο κανάλι "επαν-εκπομπής" και προς άλλους.
Σωστό αυτό αλλά δεν ανακοίνωσε τίποτα ο σύλλογος του τμήματος Περιβάλλοντος. Αντίθετα, το πλαίσιο είχε αναρτηθεί στο edopolytexneio. Και μόλις σήμερα μας έστειλαν την απόφαση από το ΤΠΤΕ.
Ενημερωτικά, στη Σάμο, χθες, είχαμε τραγελαφικές καταστάσεις.
Στο Μαθηματικό βγήκε πρώτο σε ψήφους το ΛΕΥΚΟ πλαίσιο, με 56 ψηφοφόρους (...).
Στη Στατιστική μαζεύτηκαν ~100 άτομα αλλά λόγω έλλειψης απαρτίας θα ορίσουν επαναληπτική αυτές τις μέρες.
Στη Πληροφορική ομοίως δεν είχε απαρτία αλλά τελικά έγινε ΓΣ (ορίστηκε αμέσως επαναληπτική) και 45 άτομα ψήφισαν το πλαίσιο του ΜΑΣ γιατί ήταν το μόνο που πρότεινε κλείσιμο γραφεία υπηρεσιών και πορείες αλλά όχι συνολική κατάληψη στις αίθουσες μαθημάτων και τις διοικητικές υπηρεσίες του τμήματος.
Έγινε επεξεργασία από τον/την sgep στις Δευ, 05 Σεπ 2011 9:48 am, 2 φορές συνολικά
sgep έγραψε:
Σωστό αυτό αλλά δεν ανακοίνωσε τίποτα ο σύλλογος στο τμήμα Περιβάλλοντος. Αντίθετα, το πλαίσιο είχε αναρτηθεί στο edopolytexneio. Και μόλις σήμερα μας έστειλαν την απόφαση από το ΤΠΤΕ.
so, το "επίσημο" είναι του τΠΤΕ. (ασφαλώς και δεχόμαστε και του Συλλ. τμ. Περιβάλλοντος), αλλά όταν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια 'policy' πρέπει να κρατάμε συνέπεια.
Ας έρθουν τα παιδιά από το τμ. Περιβάλλοντος (όποιος και να'ναι) και ας ενημερώσουν, ή να στείλουν ένα email. 2 κλικς υπόθεση. so simple.
Mια χαρά "επίσημο" είναι και του Περιβάλλοντος. Πιο λογικό είναι να ενημερώσεις το site που είναι μαζεμένες όλες οι πληροφορίες για τις κινητοποιήσεις και από εκεί να ενημερώνονται οι υπόλοιποι.
Δε θυμάμαι σε άλλες καταλήψεις, συνηθίζουν να ενημερώνουν τους συλλόγους σε άλλα νησιά ή μόνο τους φοιτητές της σχολής; Σ' εμάς μερικές φορές ούτε καν αυτούς.
καιρός να γίνει μια αρχή.
Αν κάποιος αποζητά "ενημέρωση" είτε "προβολή", ας το κάνει με διάφορους τρόπους (και το my προσφέρει τέτοιες δυνατότητες). Το να "κλικοποιείται" γύρω από μονάχα ένα site (μια χαρά δουλειά κάνουν και τα παιδιά στο edopolytexneio κι αλλού, αλίμονο!) όμως δηλώνει "σνομπισμό", εν μέρει. Αν δηλ μπει *και* εκεί, *και* εδώ, *και* αλλού, θα χαθεί κάτι? Ή μήπως "μετράνε portfolio κινηματικής δράσης" αν μπουν σε συγκεκριμένους χώρους μόνο οι ανακοινώσεις?
"Μαντρώματα" δεν πρέπει να έχεις, αν αποζητάς διάχυση πληροφόρησης είτε να προβάλλεις κάποιο μήνυμα προς τους γύρω σου. Κοινώς, αν "σνομπάρεις" συμφοιτητές σου, πώς μπορείς να "απαιτείς" σύμπνοια?
Δε νομίζω ότι πρόκειται περί σνομπισμού, μάλλον αδιαφορία.
Μπορεί τα παιδιά από τη Μυτιλήνη να μην είναι καν μέλη στο MyAegean. Θα μπορούσαν να μας ενημερώσουν όσοι είναι εκεί. Βλέπω όμως και παλιότερα θέματα, από το 2006-7, και εκεί πολύ μικρή συμμετοχή, αν και τότε οι καταλήψεις είχαν μεγάλη διάρκεια.
Οι φοιτητές του πανεπιστημίου Αιγαίου δεν έχουν και τους πιο πολιτικοποιημένους συλλόγους. Ρόλο σε αυτό παίζει και η απόσταση μεταξύ των σχολών, που κάνει όλους να εστιάζουν σε τοπικά μικροπροβλήματα και να μην ενημερώνονται για τις γενικότερες δυσκολίες.
Επιγραμματικά, δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον πέρα από την εξεταστική. Αυτό μαρτυρά και η αδράνεια τους σε όλους τους τομείς.
Χαρακτηριστικό ήταν το στιγμιότυπο χθες, όταν πολλά παιδιά ζητούσαν ενημέρωση από τις παρατάξεις για το ν+2 που προβλέπει ο νόμος…
Τραγική η όλη εικόνα χθες, με άλλους να ψηφίζουν ένα αγωνιστικό πλαίσιο, με το οποίο ούτε συμφωνούν ιδεολογικά ούτε σκοπεύουν να στηρίξουν πρακτικά, μόνο και μόνο για να μην έχει κατάληψη (αρκετοί τελειόφοιτοι, αλλά όχι όλοι), και άλλους να κρύβονται πίσω από τη λευκή ψήφο (δηλαδή, σαν να μην έχουν καμία άποψη). Τουλάχιστον έδωσαν και μία χαρά στην εν λόγω παράταξη, που "πήρε" συνέλευση εύκολα, χωρίς να έχει το κόστος για "κλείσιμο σχολής-χαμένη εξεταστική".
Δεν είναι δύσκολο να βρεθείς με άλλα άτομα και να γραφούν 2 σελίδες με σκέψεις και απόψεις. Προϋποθέτει όμως και την ανάλογη διάθεση και ενδιαφέρον για το πανεπιστήμιο, την παιδεία και την κοινωνία.
food for thought σχετικά με διάφορους όψιμους αγωνιστές: