Ομιλία βουλευτή Σάμου
Συνεδρίαση της διαρκούς επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων
Θέμα ημερήσιας διάταξης:
«Tην ενημέρωση σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ. 5 του Κανονισμού της Βουλής, από τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, για θέματα που αφορούν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου»
(Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2011)
20.12.2011 έγραψε:
Πρέπει να έχω μια μοναδικότητα σε αυτή την αίθουσα. Είμαι ο μοναδικός που έχω παρευρεθεί πριν από 27 ακριβώς χρόνια στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, παραμονές Χριστουγέννων [του 1984] στο κλειστό γυμναστήριο του Καρλοβάσου, ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, κάνοντας τα όνειρα να πάρουν εκδίκηση (!) ανακοίνωνε την ίδρυση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στη συνεδρίαση των Νομαρχιακών Συμβουλίων Αιγαίου.
Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε, και με μεγάλη χαρά σήμερα βλέπω μπροστά μου τον φίλο Πρύτανη, να μας ενημερώνει, για τα πολλά επιτεύγματα του Πανεπιστημίου αυτού και βέβαια, τα πολλά του προβλήματα.
Μου άρεσε ιδιαίτερα αυτό που αναφέρει και στη συνοδευτική επιστολή - που συνοδεύσε το ενημερωτικό του πρύτανη - ότι αποτελεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το μοναδικό ίδρυμα με πολυνησιωτική δομή, που χαρακτηρίζονται τα πολυνησιωτικότητά του από άλλους, ως μειονεκτήματα. Με ικανοποιεί ιδιαίτερα, το γεγονός ότι ο κ. Πρύτανης τα θεωρεί ως πλεονεκτήματα, και έτσι είναι.
Τα προβλήματά του τα ανακοίνωσε ο ίδιος, η συμπλήρωση της ανωριμότητας των σχολών, χρειάζεται μια συγκεκριμένου πλήθους πανεπιστημιακή κοινότητα για να είναι βιώσιμη μια σχολή και αυτό αφορά, κυρίως αυτής της μορφής τα Πανεπιστήμια, η συμπλήρωση των υποδομών. Πρέπει να συμπληρωθούν γιατί έχουν δαπανηθεί αρκετά χρήματα για απαλλοτριώσεις και αγορές ακινήτων, δεν έχουν όμως ολοκληρωθεί έτσι ώστε να αξιοποιηθούν και να προσφέρουν και εξακολουθεί το Πανεπιστήμιο να πληρώνει πολλά ενοίκια παντού, όταν έχει τις δικές του ιδιοκτησίες ανεκμετάλλευτες ακόμα.
Γι' αυτό προέχει η χρηματοδότηση των υποδομών και βέβαια, η συμπλήρωση του προσωπικού και συν όλα τα υπόλοιπα προβλήματα που βιώνουμε στα νησιά και κυρίως η επικοινωνία με το κέντρο, αλλά και η ενδοεπικοινωνία, εάν εξαιρέσουμε όπως την ανέφερε και ο Πρύτανης, τη Χίο με την Μυτιλήνη. Όλα τα υπόλοιπα νησιά στην επικοινωνία τους, έχουν τεράστια προβλήματα.
Πρέπει να βοηθηθεί αυτό το Πανεπιστήμιο. Μια βοήθεια που δεν θα δοθεί σαν ελεημοσύνη, αλλά θα δοθεί σαν επιβράβευση των επιτευγμάτων του, των διακρίσεών του, των βραβεύσεών του.
Και θα κλείσω, κάνοντας μια αναφορά στο χάρτη, όπως τον βλέπουμε, με τις σχολές.
Έχω την αίσθηση ότι πρόκειται για ένα παζλ, από το οποίο λείπουν δύο κομμάτια. Το ένα βρίσκεται πάνω από την Ικαρία, την Ικαρία του Ίκαρου, και γράφει Αεροναυτιλία (!) και το άλλο βρίσκεται πάνω από την Κω, την Κω του Ιπποκράτη, και γράφει Ιατρική (!!!).
Εύχομαι, κάποτε να αξιωθούμε να τα δούμε και αυτά.
Συγχαρητήρια Πρύτανη, συνεχίστε. Κυρίως, αυτά τα ανοίγματα σας προς τον διεθνή χώρο -και στην Τουρκία- είναι θετικά. Η Επιτροπή μας και εμείς με τις μικρές μας βοήθειες, θα είμαστε δίπλα σας.